UUTISET

12.10.2022

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – EGIS KÖRMEND

Huomenna keskiviikkona pyörähtää käyntiin FIBA Europe Cupin kausi 2022-2023. 32 joukkuetta, 22 eri maasta lähtee tavoittelemaan cupin mestaruutta. Karhubasket aloittaa ottelunsa G-lohkossa ja ensimmäinen vastustaja, joka saapuu IKH Areenalle FIBA Europe Cupissa on Unkarin pääsarjan viime kauden kolmonen Egis Körmend.

Keskiviikon ottelu alkaa kello 18.30. Lippuja saa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi. IKH Areenan ovet avautuvat kello 16.30 ja samalla areenalla alkaa lipunmyynti. IKH Areenan lipun myynnistä voi ostaa lippuja käteisellä, korteilla ja erilaisilla tyky-seteleillä tai -sovelluksilla.

Karhubasketin kausi Korisliigassa on lähtenyt liikkeille yhden voiton ja kahden tappion merkeissä. Molemmat tappiot ovat tulleet vieraissa, kun sarja-avauksessa paikallisvastustaja Lapuan Kobrat olivat parempia pistein 81-72. Edellisen ottelun oranssipaidat pelasivat Helsingin Kisahallissa viime perjantaina ja silloin Seagulls oli parempi pistein 91-85. IKH Areenan avauspeli viikko sitten keskiviikkona päättyi Karhubasketin 82-73 Salon Vilppaasta. Areenan ensimmäinen ottelu oli houkutellut paikalle mukavat 1973 katsojaa.

Tilastojen valossa kauhajokisten alkukausi ei ole mennyt suunnitellusti. Ongelmat tuntuvan olevan molemmissa kenttäpäädyissä. Viime kaudella Karhubasket päästi Korisliigassa vähiten pisteintä, noin 70 ottelua kohden, mutta tällä kaudella joukkuetta vastaan on tehty 81,7 pistettä per ottelu. Toki otanta on vasta kolmen pelin suuruinen. Myös vastustajien hyökkäyslevypallojen määrä on huolestuttava.

Hyökkäyspäässä peliä ovat hankaloittaneet pallon menetykset, joita on tullut 11 ottelua kohden. Lukema on siedettävä, mutta voittoisassa Vilpasottelussa menetyksiä tuli vain seitsemän, joten tappioissa niitä on tullut liikaa. Kakkoset ovat uponneet alle 50 prosentin (47,9 %) ja kolmoset 34,4 prosentin tarkkuudella. Vastustajat ovat upottaneet kakkoset 55,5 prosenttisesti.

Pistetilaston kärkipaikkaa Karhubasketin joukkueessa pitää Cameron Jones, 15,7 pinnan keskiarvolla. Levypalloissa piikkipaikkaa joukkueessa pitää Lee Skinner, joka on kahminut 7,7 irtopalloa käsiinsä. Vahvistuksista Theo John (alavartalovamma) on ollut poissa jokaisesta Korisliigan kamppailusta, eikä hän ole kokoonpanossa keskiviikkona. Myös Teemu Suokas (alavartalovamma) on keskiviikon kamppailusta sivussa.

Karhubasket on pelannut ennen keskiviikkoa 11 europeliä. Kaikki ovat olleet BCL:n karsintaotteluita. Näistä 11 ottelusta kauhajokiset ovat voittaneet kuusi peliä ja hävinneet viisi. Viimeisin europeli on syyskuun lopussa Espanjan Malagassa pelattu BCL:n karsintaottelu, jonka Karhubasket hävisi Slovakian mestari Levicelle lukemin 81-57.

Egis Körmend on perustettu vuonna 1962 ja on voittanut kolmesti Unkarin mestaruuden. Nämä ovat tulleet vuosina 1987, 1996 ja 2003. Lisäksi joukkue on voittanut Unkarin Cupin seitsemän kertaa, joista viimeinen tuli vuonna 2016. Körmendin kaupunki sijaitsee n 250 kilometriä Unkarin pääkaupungista länteen ja 160 kilometriä Itävallan Wienistä etelään. Vuonna 2005 Körmendin kaupungissa oli noin 13 000 asukasta, joten se on Kauhajoen kokoinen paikka.

Egis Körmend on aloittanut tämän kauden Unkarin pääsarjassa yhdellä voitolla ja yhdellä tappiolla. Voitto tuli viime lauantaina eli 8. lokakuuta jatkoajan jälkeen ZTE KK vastaan pistein 93-92. Slyani Chambers teki ottelussa 19 pistettä ja jakoi 7 syöttöä. Marjan Cakarun tehtaili 22 pistettä ja poimi 5 levypalloa. Myös Mike Moore (17/5/2) ja Wendell Mitchell (13/3/4) pääsivät ottelussa yli 10 pisteen. Sarjan avauskierroksella Körmend hävisi OSE Lionsille 98-104.

Körmend oli mukana myös samassa Malagan BCL:n karsintaturnauksessa kuin Karhubasket. Körmend hävisi turnauksen avauskierroksella Karhubasketin voittaneelle Levicelle lukemin 79-70. Tuossa ottelussa Wendell Mitchell teki 20 pistettä ja poimi 9 levyriä. Mike Moore teki 13 pistettä ja sentteri Marjan Cakarun kirjasi teho 10 pistettä ja 9 levypalloa.

Egis Körmendin kokoonpano:

#1 Siyani Chambers 183cm takamies USA

#2 Mike Moore 203cm laituri USA

#3 Kristof Takacs 194cm HUN

#5/8 Peter Doktor 190cm takamies HUN

#6 Marjan Cakarun 203cm sentteri CRO

#7 Krisztofer Durazi 198cm laituri HUN

#9 Matyas Kiss 191cm takamies HUN

#11 Wendell Mitchell takamies 191cm USA

#13 Ralf Martinez laituri 198cm HUN

#14 Brandon Parrish takamies 198cm USA

#15 Csaba Ferencz 195cm laituri HUN

#17 Mate Balogh 198cm sentteri HUN

#19 Kristof Herczeg 183cm takamies HUN

#23 Godwin Omenaka sentteri 205cm NGR

Karhubasketin huomiot avainpelaajista:

#1 Siyani Chambers. Peliä rakentava takamies. Nopea ja vasenkätinen pelaaja. Hyvä heittäjä, jos pääsee kuumaksi, mutta osaa myös syöttää. Peliaikaa n. 31 minuuttia.

#2 Mike Moore. Nelospaikan pelaaja. Hyvä heittäjä vapaista paikoista. Ei loistava syöttäjä, joka joskus pakottaa heittoja. Leikkaa hanakkaasti kohti koria. Peliaikaa noin 29 minuuttia.

#3 Kristof Takacs. Hyvä leikkaaja, joka lähtee mielellään oikealle ja viimeistelee oikealla. Pelaa noin 23 minuuttia.

#6 Marjan Cakarun. Sentteri. Taitava iso pelaaja, mutta ei pelaa koriraudan yläpuolella. Kokenut ja pelaa kovaa. Skriinitilanteissa haluaa rullata korille ajoissa tai livahtaa korille ennen skriiniä. Heittää keskimatkan heittoja, mielipaikka vaparin kulmat. Hyvä syöttäjä korin alta. Hänet pitää sulkea levypalloista. Pelaa noin 28 minuuttia.

#7 Krisztofer Durazi. Upottaa vapaat kolmoset, jos saa paikan. Lähtee oikealle, eikä syöttele palloa mielellään. Leikkaa korille myös pallottomana ja hakee aktiivisesti hyökkäyslevypalloja. Pelaa noin 23 minuuttia.

#11 Wendell Mitchell. Heittävä takamies, joukkueen ykkösoptio korinteossa. Heittäjä, isolla H:lla. Hyvä atleetti, joka haluaa ajaa kohti koria ja viimeistellä oikealla kädellä. Nopea ja erinomainen yksi vastaan yksi pelaaja, joka pitää pysäyttää ajoissa. Lähtee mielellään oikealle, kun käyttää skriinejä saadakseen heittopaikan. Ei syötä mielellään palloa pois, vaan pyrkii omiin ratkaisuihin. Pelaa noin 30 minuuttia.

#14 Brandon Parrish. Kolmospaikan pelaaja, joka on erikoistunut puolustukseen. Heittäjä, joka pitää pakottaa laittamaan palloa lattiaan. Ei kovin hyvä viimeisteliä korin läheisyydessä. Peliaikaa tulee noin 26 minuuttia.

#15 Csaba Ferencz. 37-vuotias seuralegenda. Kokenut ja hyvä heittäjä. Pystyy heittämään myös haastettuna ja ilman tasapainoa. Ei aja korille, mutta käyttää skriinejä saadakseen heittopaikkoja. Pelaa noin 15 minuuttia.

#23 Godwin Omenaa. Ei heittäjä, mutta pelaa koriraudan yläpuolella. Haluaa pallon vasemmalle korin läheisyyteen, josta kääntyy mielellään keskelle ja viimeistelee oikealla kädellä. Pitää sulkea levypalloista, heikko syöttäjä. Pelaa noin 12 minuuttia.

Muut pelaavassa kokoonpanossa olleet pelaajat: #8 Peter Doktor (n 3 min) ja Matyas Kiss (n 13 min).

-Körmend tykkää pitää pelissä vauhtia, Janne Koskimies kertoo keskiviikon vastustajasta. Heidän amerikkalaiset ovat hyviä avoimella kentällä. Joukkueesta löytyy kolmen pisteen heittovoimaa ja Cakarumin pick and roll-peli, sekä sijoittuminen sen jälkeen korin läheisyyteen ovat niitä asioita, mitä he hakevat hyökkäyspäässä. Puolustuksessa he ovat aktiivisia ja hakevat riistoja, joten emme saa menettää palloa, ettei Körmend iske nopeilla hyökkäyksillä, Koskimies painottaa.

FIBA Europe Cupin ottelu Karhubasket – Egis Körmend keskiviikkona kello 18.30 IKH Areenalla.