UUTISET

15.10.2022

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – TAPIOLAN HONKA

Keskiviikkona FIBA Europe Cupin avausottelunsa IKH Areenassa voittanut viime kauden Suomen mestari Karhubasket (1 voitto/2 tappiota) saa lauantaina vieraaksi sarjanousija Tapiolan Hongan (1/2). Oranssipaitojen alkukausi ei ole lähtenyt liikkeille suunnitelmien mukaan, mutta ajoittain joukkue on väläytellyt. Nyt välähtelyt pitää muuttaa pysyväksi valonlähteeksi.

Lauantaina kamppailu alkaa kello 17. Lippuja saa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi. Niitä voi ostaa myös IKH Areenalta, jossa ovet avautuvat ja lipunmyynti käynnistyy kello 15. Maksuvälineenä IKH Areenalla käyvät käteinen, kortit ja erilaiset tyky-setelit ja -sovellukset.

Karhubasket aloitti Korisliigan vierastappiolla paikallisvastustaja Lapuan Kobria vastaan. Sen jälkeen juuri valmistuneessa IKH Areenassa kauhajokiset nappasivat avausvoiton, lähettämällä viime kevään finaalivastustaja Salon Vilppaan kotimatkalle tappion jälkeen. Ennen keskiviikon FIBA Europe Cupin avausta IKH Areenalla ohjelmassa oli vierailu Kisahallissa Seagullsien vieraana, mutta tuostakin matkasta tuli hukkareissu.

Karhubasket ei ole saanut puolustuspeliin samaa intensiteettiä kuin viime kaudella. Osittaen tämä johtuu pelityylistä, mitä uusien pelaajien on ollut vaikea omaksua. Toki suurin osa pelaajista jatkoi viime kaudesta, mutta kaikkien ajatukset pitää saada viritetty samalle taajuudelle. Myös hyökkäyspäässä on ollut ontumista. On tullut runsaasti menetyksiä, mutta tuo tauti on helpottamaan päin ja pelivälineestä on nyt pidetty huolta. Koska puolustuksen on määrä alkaa heti hyökkäyspäässä, on kakkosten onnahtelu vaikeuttanut myös puolustusta. Kakkosissa Karhubasket on ollut Korisliigan toiseksi heikoin joukkue, onnistumisprosentin ollessa kolmen ottelun jälkeen 47,9 prosenttia.

Lauantain vastustaja Honka on nakuttanut kakkoset koriin 55,5 prosentin tarkkuudella, mikä on Korisliigan toiseksi paras lukema. Tarkin joukkue on ollut Vilpas, joten tarkat heitot eivät aina korreloi voittoihin. Yksi Karhubasketin pelin kulmakivistä on hyökkäyslevypallot. Niitä joukkue on hakenut 15 per ottelu, mutta heikko kakkosten viimeistely on alkupuolustuksen lisäksi hankaloittanut kakkospallojen muuttamista pisteiksi.

Karhubasketin pelaamista sotkee jenkkisentterin puuttuminen. Theo Johnin jalka ei kestänyt, mutta Manny Patterson on pelannut hyvin. Daniel Dolenc pääsee peli peliltä paremmin mukaan ja hänen yhteispelinsä Severi Kaukiaisen kanssa keskiviikkona alkoi sujumaan. Yhteisiä peliminuutteja kuitenkin tarvitaan, että yhteispelistä tulisi saumatonta. Valmentaja Janne Koskimies hakee liikkuva ja kimmoisaa sentteriä, jonka peli hyökkäyspäässä koriraudan yläpuolella vaikeuttaa vastustajan pelaamista, ja samalla antaa lisää hyökkäystilaa oranssipaitojen pelaajille.

Lauantaina Hongalle pitää antaa sitä tuttua prässiä, jolla luulot otetaan heti vastustajalta pois. Jos lähietäisyyden ratkaisujen petraamiseen laitetaan liikaa fokusta, alkaa pallo kuin itsestään kiertää korisukkaa. Ratkaisut tulevat olemaan puolustuksen lisäksi levypallopelaamisessa, pallovarmuudessa ja kaukoheittopelissä.

Janne Koskimiehen ennakkokommentit: – Seurahistorian ensimmäisen europelien lohkovaiheen voiton jälkeen katseet on suunnattu lauantain Korisliigaotteluun sarjanousijaa Honkaa vastaan. He ovat pelanneet kolme tasaista ottelua runkosarjan alussa ja ottaneet jo yhden vierasvoiton. Saimme takamiesten ja isojen yhteispeliä toimimaan keskiviikkona muutamissa kohdissa ja sitä pyrimme parantamaan taas lauantaina.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, Kuany (GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Tapiolan Honka palasi Korisliigaan viime keväänä, kun se voitti divari A:n. Espoossa on pitkät koripalloperinteet, sillä Espoon Honka on voittanut seitsemän ja Tapiolan Honka kuusi mestaruutta. Seurat eivät ole samoja kuin nykyinen Honka, mutta historiaa ei voi pyyhkiä pois. Pääkaupunkiseutu tarvitsi toista pääsarjaseuraa Gullsien rinnalle, sillä Espoossa tehdään hyvää juniorityötä.

Honka on aloittanut Korisliigataipaleensa yhdellä voitolla ja kahdella tappiolla. Avausottelussa se hävisi kotona Lahdelle 71-76. Sitten se kävi voittamassa Korihait Uudessakaupungissa lukemin 87-90 ja keskiviikkona Korisliigan ainoa tappioton joukkue BC Nokia haki sarjapisteet Espoosta lukemin 68-79.

Honka hankki rinkiin vahvistuksia viime kauden jälkeen. Tuukka Kotti siirtyi länteen Seagullseista ja Carl Lindbom palasi Suomeen neljän kauden jälkeen, pelattuaan sinä aikana Islannissa, Ranskassa ja Puolassa. Valtteri Mervola saapui Katajasta ja Topi Halme ToPo:sta. Myös Max Besselink oli hetken joukkueen kokoonpanossa, mutta perjantaina tuli ilmoitus, että hänen uransa jatkuu Saksassa. Kokoonpanoon merkityistä pelaajasta yhdeksän kasvattajaseura on Tapiolan Honka.

Saapuneista pelaajista Kotti (12,3/6,7/2,7), Mervola (4,7/3/3) ja Lindbom (14/6,3/2,3) ovat olleet jokaisessa pelissä avausviisikossa. Halme (3,3) on ollut avauksessa kertaalleen, joten nämä saapuneet pelaajat ovat olleet joukkueelle todella tärkeitä. Kotti on joukkueensa paras levypallomies ja Lindbom toiseksi paras pistenikkari. Muista pelaajista hyviä minuutteja Korisliigassa ovat päässeet pelaamaan 204 senttinen sentteri Aamos Laavainen (4,3/1,3) ja 192 senttinen takamies Riku Korhonen (2,5/1/1,5). Laavainen pelaa hieman vajaat 12 ja Korhonen vajaat 10 minuuttia.

Vahvistuksia Hongalla on kolme. 196 senttinen laituri Khalyl Waters (8,7/3,7), 190 senttinen takamies Malcolm Duvivier (13,7/5/4) ja 194 senttinen laituri Adrien Lawson Jr (15/5,5/4,5). Lawson on joukkueensa paras pisteissä ja syötöissä, mutta missasi edellisen BC Nokia pelin, eikä häntä ole merkitty lauantain ottelun alustavaan kokoonpanoon. Duvivier pelaa yli 33 minuuttia, eikä lauantaina ole paljoa lepoa luvassa. Hän heittää kakkoset 69 prosentin ja kolmoset 43 prosentin tarkkuudella sisään. Waters on aloittanut pelin penkin puolelta, mutta saattaa kiilata itsensä avaukseen IKH Areenalla.

Päävalmentaja Aapo Heinosen ennakkokommentit: – Lauantaina päästään kokemaan uusi ja kehuttu IKH Areena. Karhu näytti keskiviikkona FIBA Europe Cupissa, kuinka kovasta joukkueesta on kysymys. Joukkueen fyysisyys ja pelinopeus ovat jotain, mihin meidän nuorten on pystyttävä vastaamaan.

Kokoonpano: Khalyl Waters, Valtteri Mervola, Matias Rissanen, Malcolm Duvivier, Tuukka Kotti, Topi Halme, Carl Lindbom, Iiro Tuomi, Riku Korhonen, Aamos Laavainen ja Samppa Mäki.

Karhubasket – Tapiolan Honka IKH Areenalla lauantaina kello 17.