UUTISET

21.10.2022

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – KTP-BASKET

Puolassa keskiviikkona voitetun FIBA Europe Cupin ottelun jälkeen Karhubasket (2 voittoa/2 tappiota) palaa parketille lauantaina IKH Areenassa, kun vieraaksi saapuu Korisliigaa johtava KTP-Basket (4/1). Kotkalaiset ovat voittaneet kauden viidestä ottelusta neljä. Viimeksi KTP:n kynsiin joutui BC Nokia, joka jouti lähtemään Kotkasta tiistaina 92-84 tappion jälkeen.

Lauantaina IKH Areenassa pelataan kaksi Korisliigan ottelua. Kello 15 iskevät yhteen Vimpelin Veto ja Tampereen Pyrintö. Vedon riveissä pelaa Kauhajoelta liigakartalle ponnistanut Ninni Salmi. Kello 18 on vuorossa Karhubasketin ja KTP-Basketin kohtaaminen. Samalla lipulla näkee molemmat ottelut. Lippuja saa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi. IKH Areenan ovet avautuvat ja lipunmyynti käynnistyy kello 14. Areenalla lippuja voi ostaa käteisellä, kortilla ja erilaisilla tyke-seteleillä sekä -sovelluksilla. Suosittelemme hankkimaan liput ennakkoon Lippu.fistä, jotta voi välttää ruuhkan lipunmyynnissä. Toki pitkä päivä tasoittaa ruuhkaa lipunmyynnissä. IKH Areenan ravintolat palvelevat koko päivän.

Karhubasket kävi keskiviikkona voittamassa Puolassa FIBA Europe Cupin ottelussa Anwil Wloclawekin lukemin 88-89, ja on G-lohkon kärkipaikalla ainoana joukkueena ilman tappioita. Alkulohkosta kaksi parasta joukkuetta jatkavat seuraavaan lohkovaiheeseen. Seuraava FIBA Europe Cupin ottelu pelataan ensi keskiviikkona IKH Areenassa, kun vieraaksi saapuu Sporting CP Portugalin pääkaupunki Lissabonista. Lippuja voi ostaa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi.

IKH Areenalla joukkue ei ole vielä hävinnyt otteluakaan. Egis Körmendistä napatun FIBA Europe Cup-voiton lisäksi uudelta kotikentältä ovat tappion jälkeen saaneet lähteä kotimatkalle viime kaudella Korisliigan finaaleissa kauhajokisille hävinnyt Salon Vilpas (82-73) ja viime lauantaina Tapiolan Honka (97-62).

Karhubasketin peli on kehittynyt koko ajan. Joukkueen identiteetin ytimessä oleva tiukka puolustuspelaaminen puri suhteellisen kapealla materiaalilla pelaavaan Honkaan, ja espoolaiset jäivät omassa ottelussaan avauskympillä vain viiteen pisteeseen. Joukkueen viime kaudesta jatkanut runko on varmasti jo sivun kaikkien pelikirjan sivujen kanssa, mutta kommunikaatio uusien pelaajien kanssa asettuu koko ajan paremmin uomiinsa. Hyökkäyslevypallopelaaminen on myös tärkeässä roolissa ja siinä joukkue on tehnyt hyvää työtä. Puolassa joukkue tilastoi 25 syöttöä, joilla peliväline saatiin pelattua vapaisiin paikkoihin, mikä näkyi sekä kakkosten että kolmosten onnistumisprosenteissa.

Päävalmentaja Janne Koskimiehen ennakkokommentit: – Palasimme Puolasta vasta torstain ja perjantain välisenä yönä ja joukkueessa on valitettavasti ollut sairastapauksia, joten lopullinen kokoonpano selviää vasta lähempänä ottelua. KTP on aloittanut kauden vahvasti ja ollut sarjan tehokkain hyökkäyspään joukkue. Uskon, että kolmen sekunnin aluetta hallitseva joukkue pitää hallussaan voiton avaimia lauantaina.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, Kuany (GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Lauantain vastus KTP on Korisliigan maratontaulukon kärkijoukkue. Pääsarjassa 66 kautta, 2221 ottelua, 1249 voittoa ja kuusi mestaruutta. Siinä on kunnioitettavat perinteet ja Kotkaa voidaankin pitää johtavana koripallokaupunkina. Mestaruutta Kotkassa ei ole juhlittu sitten kevään 1994, mutta keväällä 2019 siellä iloittiin pronssista.

Viime aikoina Karhubasket on ollut KTP:lle inhottava vastus. 10 edellisestä kohtaamisesta kauhajokiset ovat voittaneet yhdeksän kamppailua. Tuo yksittäinen tappio oli viime maaliskuussa, kun Karhubasket joutui luovuttamaan sairastapauksien takia Kotkassa pelattavaksi merkityn ottelun. Korisliigassa joukkueet ovat kohdanneet 66 kertaa ja 38 näistä otteluista on päättynyt kauhajokisten voittoon.

Tällä kaudella KTP on tehnyt Korisliigassa eniten pisteitä ottelua kohden. Pistekeskiarvo on 93,2 ottelua kohden, mikä vain korostaa Karhubasketin puolustuspelin tärkeyttä lauantaina kamppailussa. Kotkalaiset pitävät myös pallosta huolta, sillä menetyksiä tulee 8,6 ottelua kohden. Kakkosissa KTP on sarjan tarkin, upottaen kahdenpisteenheitot 57,3 prosentin tarkkuudella. Joukkue on myös hyvä hyökkäyslevypallojoukkue, hakien 15 kakkospalloa itselleen. Koska KTP ei ole erityisen hyvä puolustuslevypallojoukkue, nousevat myös levyrit ottelun ratkaisuasemaan.

KTP:n runsaat 93 pistettä jakautuvat tasaisesti eri pelaajille. Peräti kuusi pelaajaa on tehnyt viidessä ottelussa keskiarvoksi yli 10 pinnaa. Roydell Brown (17,8/7,6/1,4) teki Nokiaa vastaan 31 pistettä ja noista yli 20 jo ottelun avauspuoliajalla. Brandon Tabb (16,4/3,4/2,2 riistoa) on joukkueen pistetilastossa kakkosena. Muut yli 10 pistettä tehneet ovat Mubashar Ali (14,3/7,5), Jordan Giles (13,8/5,8/1,4), Brandon Sly (12,4/2,6/5,2) ja Vili Nyman (11,6/5,2/1,2).

Ali oli poissa edellisestä ottelusta, kuten myös Topias Kuukkanen (1/1). Joonas Lehtoranta (4,8/1,4/2,4) ja Loimaan Biisoneista Kotkaan siirtynyt Juho-Matti Henttonen (3/1,4) täydentävät valmentaja Roope Mäkelän pelaavan rosterin. Poissaolojen myötä nuori Joonas Timonen (2) on saanut vastuuta, mikä tekee nuorelle miehelle hyvää.

KTP:n kokoonpano:

#2 Brandon Sly, takamies. 180cm, USA.

#3 Brandon Tabb, laituri. 197cm, USA.

#4 Matias Lanki, takamies. 175cm, KTP (kasvattajaseura).

#5 Joonas Timonen, takamies. 189cm, PuHu Juniorit.

#10 Vili Nyman, laituri. 198cm, KTP.

#17 Juho-Matti Henttonen, laituri. 196cm, Lahti Basketball.

#20 Niko Mykrä, laituri. 189cm, KTP.

#21 Mubashar Ali, laituri. 213cm, Warriors (Helsinki).

#22 Roydell Brown, laituri. 198cm, USA.

#23 Jordan Giles, laituri. 198cm, USA.

#32 Topias Kuukkanen, takamies. 187cm, HoNsU.

#44 Joonas Lehtoranta, takamies. 194cm, KTP.

#50 Jasper Mussalo, takamies. 183cm, KTP.

Tappiopelissä KTP osui kolmosissa vain 10 prosentin tarkkuudella (2/20). Lisäksi vapaaheittoja tuli vain 12 kappaletta, joka on aggressiivisesti korille menevälle joukkueelle vähän. Lisäksi vaparit sudittiin sisään vain 66,7 prosentin tarkkuudella. Menetyksiä tuli 11 kappaletta, mikä ei ole paljoa, mutta tällä kertaa liikaa. Lahti oli tuossa 84-102 päättyneessä koko ajan askeleen edellä ja oikeastaan vain Brown oli todellisella tasollaan.

Päävalmentaja Roope Mäkelän ennakkokommentit: – Kauhajoki on edustanut hienosti Suomalaista korista eurokentillä. Mielenkiintoista nähdä miten pystymme vastaamaan sarjan aggressiivisempaan puolustukseen. Kaikki lähtee kuitenkin siitä, että aidosti pitää uskoa, että Kauhajoeltakin voi pisteet hakea.

Kokoonpano: Lehtoranta, Nyman, Tabb, Sly (GTD 75%), Giles, Timonen, Henttonen, Brown, Mykrä.

Karhubasket – KTP-Basket lauantaina kello 18 Kauhajoen IKH Areenalla.