UUTISET

04.10.2022

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – SALON VILPAS

Keskiviikkona avataan uusi sivu Kauhajokisessa koripallohistoriassa. Korisliigataival alkoi Kauhajoella liikuntasalissa, josta siirryttiin vuonna 2010 koulukeskuksen liikuntahalliin, kun se valmistui. Liikuntahallissa on juhlittu kolmea Suomen mestaruutta, mutta nyt on aika kääntää sivua.

Uudella sivulla komeilee IKH Areena. Uutuuttaan kiiltävä IKH Areena luo Korisliigan kamppailuille ihan uudet puitteet. On iso aula, jonne yleisö saapuu ulko-ovista. Aulassa on fanimyymälä ja kioski. Kun ulko-ovesta pääsee sisälle, niin aulassa voi liikkua vapaasti. Jos tarvitset pääsylipun, niin käännyt oikealle. Lipunmyynnistä voit ostaa pääsyliput kortilla, käteisellä tai erilaisilla tyky-seteleillä tai -sovelluksilla.

Koska kaikki on uutta niin katsojille kuin järjestäjille, niin varsinkin keskiviikkona paikalle kannattaa saapua ajoissa. Liput suositellaan ostamaan etukäteen osoitteesta Lippu.fi tai R-kioskilta. Jos sinulla on kausikortti tai etukäteen hommattu lippu, niin voit siirtyä suoraan lipuntarkastuksen kautta katsomoon. Lipuntarkastuspisteet sijaitsevat niissä käytävissä, joista katsomoon kuljetaan. Toisen kerroksen ravintolat aukeavat samalla kun ovet avautuvat eli kello 16.30. Samalla käynnistyy myös lipunmyynti.

IKH Areenan avausottelulle on sopivaa, että vastustajaksi saapuu vanha kilpakumppani Salon Vilpas. Viimeisistä neljästä Suomen mestaruudesta joukkueet ovat voittaneet kaikki. Karhubasketin viime keväänä voitettua Suomen mestaruutta muistellaan hetki ennen ottelun alkua ja IKH Areenan seinälle paljastetaan uusi mestaruusviiri.

Asetelmat viime kevään finaaliuusinnalle eivät voisi olla herkullisemmat. Molemmat joukkueet hävisivät viime lauantaina Korisliigan avauskierroksen ottelunsa. Karhubasket kärsi 81-72 tappion paikallisvastustaja Lapuan Kobrille vieraissa ja Vilpas hävisi kotonaan BC Nokialle lukemin 65-72. Keskiviikon ottelun jälkeen toinen viime kevään finalisteista on siis edelleen ilman voittoa.

Karhubasketin tappio Lapualla tuli huonolla hyökkäyspään viimeistelyllä ja puolustuspään virheillä. Hyökkäyspäässä oranssipaidat saivat luotua riittävästi laadukkaita heittopaikkoja, mutta heitot kolisivat rautoihin. Lisäksi korin läheisyydestä nosteltiin luvattoman paljon helppoja heittoja ohi. Toki osuutensa huonoon hyökkäyspeliin oli myös Kobrien puolustuksella.

Puolustuspäässä joukkue ei saanut kiinni Kobrien nopeaa takamies KJ Jacksonia. Jackson halkoi kauhajokisten puolustuksen viipaleiksi, päättäen ajot korille tai löytäen vapaat pelaajat kauempaa. Luultavasti Vilpas yrittää samaa takamies Perttu Blomgrenin johdolla. Karhubasketin puolustuspelaaminen alkaa hyökkäyslevypalloista. Niitä Lapualla saatiin mukavasti 15 kappaletta, mutta niistä ei onnistuttu tekemään koreja. Hyökkäyslevypallopelaamista ei kuitenkaan saatu generoitua aggressiiviseen puolustamiseen, joka aloitetaan jo hyökkäysalueelta.

Lapualla Karhubasket kehitti kirin päätösneljänneksen alussa, mutta ainoastaan Severi Kaukiainen pystyi ratkomaan tarkasti. Takamies Cameron Jonesin pelissä oli ehkä jopa yliyrittämistä ja hän ajoittain puski liikaa korille. Lee Skinner hävisi kuvasta toisella puoliajalla, eikä Kuany Kuany saanut heittoa putoamaan millään.

Karhubasketilta puuttuivat pelaavasta kokoonpanosta Lapualla Theo John (alavartalovamma) ja Jeffrey Crockett (alavartalovamma), mutta kaksikosta Crockett on palaamassa kokoonpanoon keskiviikkona. Johnin pelaaminen on epävarmaa, joten sentterin tontilla nähtäneen edelleen Manny Patterson Jr.

Päävalmentaja Janne Koskimiehen ennakkokommentit: – Keskiviikko 5.10.2022 merkitse uuden aikakauden alkua Kauhajoen koripallossa. IKH Areena saa arvoisensa avajaisottelun, kun viime kauden finaalijoukkueet kohtaavat. Vanha liikuntahalli on ollut viime vuosina ehdottomasti yksi Korisliigan vaikeimmista pelipaikoisa vierasjoukkueille ja toivottavasti sama jatkuu myös uudessa kotiluolassa. Vilppaan pelityyli on muuttunut tälle kaudelle nopeampaan suuntaan, kun joukkueen hyökkäyspelaaminen ei rakennu enää J.Woodin sisäpelaamisen ympärille. Molempien joukkueiden avauskierroksen pelaamista voisi luonnehtia lyhyesti tehottomaksi ja keskiviikkona on varmasti paljon näytönhaluisia pelaajia parketilla.

Kokoonpano: Jones, Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, John (GTD 25%), Kuany (GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner.

Tekeekö Jeyrey Crockett Korisliigadybyytin Karhubasketin oranssissa pelipaidassa keskiviikkona? (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Salon Vilppaan merkittävimmät muutokset viime kauteen olivat sentteri Jeremiah Woodin siirtyminen muualle ja valmentaja Sami Toiviaisen roolin vaihtuminen toiminnanjohtajaksi. Uudeksi päävalmentajaksi Vilpas pestasi Jussi Savolaisen, joka pelasi aikanaan 121 liigaottelua ja on Vilppaan oma kasvatti. Savolainen valmensi myös PeU Basketin divari B:n mestariksi.

Kotimaisella osastolla Vilppaan runko pysyi samana. Maajoukkueen kanssa kesän treenannut Perttu Blomgrenilta odotetaan nousua uudelle tasolle ja johtamaan Vilppaan peliä selkeässä ykköspointin roolissa. Myös Roope Ahonen teki salolaisten kanssa jatkosopimuksen. Jatkajia ovat myös kokeneet Mikko Koivisto ja Juho Nenonen, joka on aina kuulunut kauhajokisen yleisön suurimpiin suosikkeihin. Myös Riku Laine ja Niilo Kärkkäinen jatkavat joukkueessa, joten jo tuossa on materiaalia vaikka jakaa muille joukkueille.

Yhteispeliä hankaloittaa täysin uusi jenkkinelikko. Laiturit Isaiah Crawley (201cm), Bo Hodges (196cm) ja Jalon Pipkins (193cm) saavat rinnalleen 206 senttisen sentteri Keyshawn Feazellin. Feazell aloitti juuri ensimmäisen ammattilaiskautensa, pelattuaan edellisen kauden Creightonin yliopistossa (3,1/2,3). Yliopistoura lähti käyntiin Mississippi Statessa, josta matka jatkui kolmen kauden jälkeen McNeese Stateen ennen Creightonia. Tulokaskautta pelaavat myös Pipkins (Fort Wayne, 13,6/3,2/2,1) ja Hodges (Butler, 10/6,9/1,2).

Isaiah Crawley on jenkeistä kokenein. Yliopiston jälkeen (Georgia Southern 2018-2019 11,6/5,5 ja 2019-2020 13,3/6,7/1,9) hän pelasi kaksi edellistä kautta Saksan kakkostasolla, Walter Tigers Tubingenin joukkueessa. Viime kaudella hän teki Saksassa 32 ottelussa tehot 12,3 pistettä/5,5 levyriä/2,3 syöttöä. Avausottelussa BC Nokiaa vastaan Crawley teki 20 pistettä ja poimi 10 levypalloa. Kolmoset upposivat 50 prosentin ja kakkoset 75 prosentin tarkkuudella, joten hänen kanssaan pitää keskiviikkona olla varuillaan.

BC Nokiaa vastaan Vilpas menetti pallon 20 kertaa ja niistä nokialaiset iskivät 24 pistettä. Myös Karhubasket menetti pelivälineen lauantaina useasti, joten tälle osa-alueelle joukkueet varmasti kiinnittävät keskiviikkona huomiota. Vilpas hävisi levypallot 39-42 ja BC Nokia haki 14 hyökkäyslevypalloa. Kolmosissa Vilpas onnistui vain 22 prosentin tarkkuudella, joten siinä on parantamisen varaa. Mikko Koivistolle Nokia ei antanut yhtään heittotilaa, joten hänen neljästä kolmosesta vain yksi löysi tiensä sukkaan.

Lauantaina Vilppaan parhaat pelaajat +/-tilastossa olivat Niilo Kärkkäinen (4/1) lukemalla +14 ja Perttu Blomgren (11/4/7) +6. Kärkkäinen pelasi vain runsaat 11 minuuttia, mutta otteiden jatkuessa samalaisina, vastuuta on varmasti tulossa valmennukselta lisää. Myös Crawley tilastoi mukavan +10 saldon ja Mikko Koivisto (8/4/5) pääsi plussalle lukemalla +4. Tulokasjenkit jäivät kaikki pahasti pakkaselle, kuten myös ilman pisteitä jäänyt Roope Ahonen.

Päävalmentaja Jussi Savolaisen ennakkokommentit: – Pelivalmius ja -kovuus eivät olleet ensimmäisessä pelissä lähelläkään sitä mihin parhaimmillaan pystytään. Asia on alkuviikosta käsitelty ja Kauhajoella päästään todelliseen testiin, miten tästä ollaan otettu opiksi. Levypallopelaaminen on varmasti yksi ottelun ratkaisevista tekijöistä.

Kokoonpano: Pipkins, Hodges, Feazell, Blomgren, Koivisto, Nenonen, Ahonen, Kärkkäinen, Laine, Crawley.

IKH Areenan avausottelu Karhubasket – Salon Vilpas keskiviikkona 5.10. kello 18.30

Tämä on nähtävä paikan päällä!