UUTISET

26.02.2021

OTTELUENNAKKO: BC NOKIA – KARHUBASKET

Mukavassa kuuden ottelun voittoputkessa viilettävä Karhubasket (14 voittoa/4 tappiota) matkaa lauantaina Nokialle. BC Nokia (10/9) on hävinnyt kolme edellistä otteluaan, mutta kotisalissaan nokialaiset ovat hävinneet viimeksi tammikuun alussa.

Karhubasket haki keskiviikkona selvän 71-96 voiton Kotkasta. Samalla kauhajokiset nousivat sarjataulukossa takaisin kakkospaikalle. Tuo runkosarjan kakkospaikka on selviö, jos Karhubasket voittaa loput neljä runkosarjan otteluaan. Lauantaina jälkeen ohjelmassa ovat kamppailut Pyrintöä ja Kouvoja vastaan kotiluolassa. Päätöskierroksella 9. maaliskuuta Kauhajoki kohtaa Ura Basketin Turussa.

Keskiviikkona kauhajokisten puolustus oli erinomaista. Se ei jättänyt KTP:lle vapaita heittopaikkoja, joten kotkalaisten kolmoset osuivat vain 11 prosentin tarkkuudella. Se myös pakotti KTP:n menetyksiin, joista päästiin juoksemaan tukku nopeita hyökkäyksiä. Hyökkäyspäässä pallo liikkui iloisesti ja oranssipaidat tilastoivat 25 syöttöä. Samat lääkkeet ovat valttia myös lauantaina. Tiukka puolustus, jotta Nokia ei saa heittopaikkoja, sekä nopeat vastaiskut, joilla tempo pidetään kovana.

Karhubasket on hävinnyt vuoden 2021 puolella vain yhden ottelun. Se tuli kuuden pelaajan rosterilla Vilpasta vastaan. Samat kuusi soturia aiheuttivat kuitenkin Seagullseille kauden ainoa tappion. Sen jälkeen loukkaantumishuolet ovat helpottaneet, vaikka Antti Niskanen onkin sivussa alaraajavamman takia. Valmennuksella onkin nyt käsillä positiivinen ongelma, sillä Collin Malcolm on toipunut alaraajavammasta ja on palaamassa pelaavaan kokoonpanoon. Karhubasket on voittanut kuusi peliä putkeen ja 10 edellisestä ottelusta yhdeksän.

– Kotijoukkue laittoi 50 kolmen pisteen heittoa ilmaan keskiviikon paikallispelissä Pyrintöä vastaan, joten odotettavissa on todella erilainen ottelu keskiviikon Kotkan vierailuun verrattuna, valmentaja Janne Koskimies pohtii. – Onnistuimme Kauhajoella ottamaan yhden voiton hurmioituneella small ball –koriksella, joten tiedostamme, että valmiina pitää olla ja puolustuksessa pärjätä 1vs1-tilanteissa, ettemme joudu tippumaan liikaa heidän heittäjistään.

Karhu Basket kokoonpano: Malcolm, Hilliard, Vehmanen, Garrett, Sarcevic, Järvi, Innamaa, Holyfield, Peltonen, Hakamaa (GTD 25%).

 

BC Nokia on kaventanut kokoonpanoa. Jeff Garrett siirtyi tammikuussa Karhubaskettiin. Poissa ovat myös jenkit Daeshon Francis, Wesley Washpun ja Khaliq Spicer. Ainoana vahvistuksena häärii 194 senttinen laituri Gokul Natesan (14,6/2/2,4), joka on pelannut Nokialla viisi ottelua. Alkukauden Natesan pelasi Divari B:tä Forssassa. Siellä mies teki tilastoihin 16 ottelussa 30 pistettä, viisi levypalloa ja kuusi syöttöä.

Keskiviikkona BC Nokia taisteli urhoollisesti Pyrintöä vastaan vieraissa. Nokia johti Pyynikillä puoliajalla 48-56, mutta jouti lopulta tunnustamaan isännät paremmiksi pistein 103-93. Natesan nakutti 21 pistettä, Antero Lehto 19 ja takamies Lassi Nikkarinen teki tilastoihin rivin 11 pinnaa, kuusi levyriä ja kahdeksan syöttöä. Nokia otti Pyrintöä vastaan peräti 50 kolmosta, jotka upposivat 36 prosentin tarkkuudella. Nokia siis heittää, jos paikkoja annetaan ja tässä kauhajokisten pitää olla tarkkana.

Nokia on yhä pudotuspeliviivan yläpuolella. Yksi voitto lopuista kolmesta ottelusta ehkä riittää varmistamaan paikan pudotuspeleihin, mutta ilman voittajakin paikka loppupeleihin voi järjestyä. Ohjelma ei ole helppo, sillä lauantaina kamppailun jälkeen Nokia kohtaa kotona vielä Pyrinnön ja päättää runkosarjan otteluun Kouvoja vastaan. Kouvolassa pelattavaan otteluun onkin tulossa iso panos.

Viidestä viimeisestä ottelusta Nokia on voittanut yhden. 10 edellistä kamppailua ovat tuoneet mukavat neljä voittoa. Viimeiset kolme ovat päättyneet tappioon, ja ne ovat Pyrinnön lisäksi tulleet Kobrille (105-96) ja Vilppaalle (77-62) vieraissa. Kotona Nokia on hävinnyt viimeksi tammikuun alussa Korihaille ja neljän ottelun kotivoittoputki on rakentunut KTP:stä (101-87), Urasta (81-69), Lahtea (97-89) ja Kouvoja (94-86) vastaan käydyistä otteluista.

Nokian avainpelaajat ovat Antero Lehto (15,9/2,8/4,6), Lassi Nikkarinen (9,2/2,8/4,1) ja Matias Ojala (7,2/3,4). Tietysti tähän koplaan pitää lisätä Natesan (14,6/2/2,4). Antti Ahonen (5,1/2,4) oli Pyrintöä vastaan viisikossa ja varmasti saa pitää paikkansa. Hugo Boman (2,2) ja Peetu Piirtola (1,1) saavat nyt enemmän vastuuta. Pyrintöä vastaan Boman pelasi runsaat 11 minuuttia ja Piirtola yli 15 minsaa, kun kauden keskiarvot peliajassa ovat vain muutaman minuutin luokkaa. Nokian oma kasvatti Veikka-Santeri Hiekkataipale hakee avauspisteitä Korisliigassa. Tulevatko ne nyt lauantaina, jää nähtäväksi.

Karhu Basket on tasapainoinen ja erinomaisesti valmennettu joukkue, joka tulee olemaan meille suuri haaste lauantaina. Kokoonpano:  Lehto, Ahonen, Ojala, Piirtola, Nikkarinen, Hiekkataipale, Boman, Natesan.

Nokian kokoonpano on elänyt niin paljon, ettei mitään syväluotaavaa tilastoanalyysiä kannata tehdä. Nokia heittää, jos paikkoja jää, joten kauhajokisten puolustus on avain asemassa. Nokialaisilta puuttuu rotaatiosta pelaajia, joten luulisi, että Karhubasket jatkaa samaa nopeaa pelityyliä, jota nähtiin keskiviikkona KTP:tä vastaan.

BC Nokia – Karhubasket lauantaina kello 17 Nokian palloiluhallilla.

Ottelu pelataan suljetuin ovin, mutta Ruutu lähettää kamppailun suorana.

25.02.2021

KARHUBASKET KUUDENTEEN PERÄTTÄISEEN VOITTOON

Karhubasket matkasi keskiviikkona Kotkaan, jossa pudotuspeliviivan alepuolelle tippunut KTP yritti pitää sarjapisteet itsellään. Kauhajokiset olivat kuitenkin liian vahvoja ja nousivat 71-96 (34-52) voitolla takaisin sarjataulukon kakkospaikalle.

Ottelun alku näytti suunnan koko pelille. Huippupelin pelannut TJ Holyfield (31/6/4 riistoa) nosti avauspisteet. Heti perään vieraat riistivät pallon kaksi kertaa ja Bojan Sarcevic (6/3/10) upotti kolmosen. KTP sai avauspisteensä, mutta vieraat repäisivät 10 pisteen etumatkan 0-8 jaksolla. Kaksi minuuttia ennen avauskympin päätöstä oltiin lukemissa 9-21, kun Osasumwen Osaghae (12/9/3 torjuntaa) laittoi kakkosen sisään Okko Järven (21/2/9) syötöstä. Emil Uotilan (4/1) ja Markus Rautasalon (4/1) kakkosen kavensivat eroa, mutta Holyfieldin hyökkäyslevyrin jälkeinen kakkonen päätti kympin lukemiin 13-25.

Toisella neljänneksellä vieraat jatkoivat terävästi. Korisliigan pistetilastoa johtava Greg Mangano (16/6) sai avauspisteensä, mutta ote oli vahvasti kauhajokisilla. Kympin puolivälissä Joonas Lehtorannan (7/2/2) viisi perättäistä pistettä kavensivat eron 10 pisteeseen (24-34), mutta puoliajalle lähdettiin vieraiden 18 pisteen (34-52) etumatkan turvin.

KTP yritti palata voittokamppailuun kolmannen neljänneksen alussa. Braxton Huggins (10/3/4) ja Joseph Burton (15/3/4) askartelivat kotijoukkueelle 5-0 jakson vajaassa minuutissa. Karhubasket ei hätääntynyt, vaan vastasi 0-8 jaksolla, joka venytti johtoaseman 22 pisteeseen. Karhubasket pääsi päätösneljännekselle 52-71 johtoaseman turvin.

Viimeinen 10 minuuttinen ei tuonut voimasuhteisiin muutosta. Sarcevic piti syöttöklinikkaa ja Holyfield pääsi nostelemaan helppoja kakkosia. Karhubasketin puolustus ei antanut KTP:lle tilaa liikutella palloa ja kotijoukkueen kolmoset kolisivat rautoihin (3p 2/18). Vieraat riistivät pallon 15 kertaa ja tekivät niistä 25 pistettä. Loppulukemat Steveco areenalla olivat 71-96.

Karhubasket upotti kuusi kolmosta 38 prosentin tarkkuudella. Kakkoset upposivat molemmilta 60 pinnan tarkkuudella, mutta kauhajokisten aktiivisempi hyökkäyspeli tuotti 25 vaparia, jotka upposivat 72 prosenttisesti. Karhubasketin 25 syöttöä ja 10 menetystä olivat KTP:lle myrkkyä, joten paremmasta joukkueesta ei Kotkan keskiviikkoillassa epäselvyyttä.

-Onnistuimme hyvin puolustuspelissä vastustajan avainpelaajia vastaan, Janne Koskimies jutteli tyytyväisenä pelin jälkeen. – Olimme hyviä estämään vastustaja syöttämistä sisälle ja onnistuimme hyvin tuplaamaan sisällä, jos pallo sinne saatiin. – Saimme myös juostua nopeita hyökkäyksiä ja lähdimme nopeisiin KTP:tä vastaan myös sellaisista tilanteista, joissa olisimme muita vastaan pelanneet eri tavalla. – Olemme pelanneet hyvin ja joukkueessa on erinomainen ilmapiiri. – Pelkäsin ennen ottelua, että hyvä fiilis menee yli ja pelistä tulee liian rentoa. – Pelin alku osoitti tänään, että se huoli oli turhaa. – Joukkueesta on hieno nähdä, että tulemme peliin hyvällä energialla ja olemme saaneet uudet pelaajat hienosti mukaan, Koskimies päätti oman analyysin.

Karhubasket jatkaa otteluita ensi lauantaina, kun se matkaa Nokialle. BC Nokia taisteli keskiviikkona hienosti Pyrintöä vastaan, vaikka lopulta hävisi kamppailun 103-93. Kauhajokisilla on runkosarjaa jäljellä neljä ottelua ja edelleen kakkospaikka on sen omissa näpeissä.

 

23.02.2021

OTTELUENNAKKO: KTP-BASKET – KARHUBASKET

Maaottelutauko on ohi ja Korisliigassa avautuu runkosarjan loppusuora. Keskiviikkona Karhubasket (13 voittoa/4 tappiota) matkustaa Kotkaan KTP-Basketin vieraaksi. KTP (8/10) taistelee kiihkeästi pudotuspelipaikasta Katajan, Kobrien ja Lahden kanssa, joten sarjapisteistä tullaan käymään kiihkeä kamppailu.

Karhubasket lähti sarjatauolle viiden ottelun voittoputkessa. Vaikka vuosi 2021 alkoi kotitappiolla Vilppaalle ja oranssipaidat olivat syvällä suossa loukkaantumisten kanssa, niin se nappasi kuudella pelaajalla kotivoiton sarjakärki Helsinki Seagullsista. Ennen taukoa Karhubasket ehti hakea voitot myös Lahdesta ja Tampereelta. Kotona se voitti Kataja Basketin numeroin 84-80. Viimeiset viisi ottelua ovat tuoneet viisi voittoa, kymmenen edellistä kamppailua ovat päättyneet yhdeksään voittoon ja vain yhteen tappioon.

Karhubasketin loppusuora koostuu viidestä pelistä. KTP:n jälkeen se kohtaa BC Nokian vieraissa, jonka jälkeen karhuluolaan saapuvat Pyrintö sekä Kouvot. Runkosarja päättyy 9. päivä maaliskuuta ottelulla Ura Basketia vastaan Turussa. Runkosarjan kakkospaikka on kauhajokisten omissa käsissä ja voittamalla loput ottelut, se olisi saletissa. Voittamalla toistamiseen Pyrinnön, saisi se hävitä ainakin kerran, mutta kaksikin tappiota saattaisi kakkospaikkaan riittää, sillä Vilpas tuskin kahta voittoa Seagullseista nappaa.

Maaottelutauolla uusia pelaajia Jeffery Garrettia ja Anthony Hilliardia on ajettu enemmän mukaan joukkueen pelikirjaan. Garrett (14,3/11,3) on ollut erinomainen siirryttyään Kauhajoelle Nokian miehistöstä. 11,3 levypallon lisäksi Garrett jakaa kaksi syöttöä, riistää kahdesti ja torjuu kahdesti ottelua kohden. Monipuolinen pelaaja. Hilliardin (9/3/2) otteista näkyy, että alla on miltei vuoden pelitauko. Pelirytmi on hieman hakusessa, mutta kevään ratkaisupeleissä hän tulee olemaan mies paikallaan.

Sentteri Osasumwen Osaghae Jr (17,8/11,3/3 torjuntaa) on nostellut palloa kuppiin varmasti. Osaghae hakee peräti 5,3 hyökkäyslevypalloa ja torjuu kolme vastustajan heittoa ottelua kohden, joten pelote korin alle on löytynyt. TJ Holyfield (12,8/7,3) palasi Pyrintöpelissä parketille pitkän tauon jälkeen, mikä oli erittäin iloinen uutinen joukkueelle. Colin Malcolm potee edelleen alavartalovammaa, eikä ole ihan vielä palaamassa tositoimiin.

Karhubasketin kaksikko Bojan Sarcevic – Okko Järvi johdatti joukkueen läpi vaikean ajanjakson. Sarcevic (12,4/3,5/7,4) jakelee syöttöjä tarkasti ja takamiehen rooli korostui Pyrintöä vastaan, sillä Bojan halkoi tamperelaisten paikkapuolustuksen reikäjuustoksi. Järvi (16/3,3/2,8) nakutti Gullseja vastaan 47 pinnaa, eikä ole sen jälkeen vilkuillut taakseen. Järvi pistää palloa radalle, jos vastustaja heittopaikkoja tarjoaa. Heidän lisäksi Eero Innamaa, Kalle Peltonen ja Joona Hakamaa ovat olleet kultakimpaleita, eikä ilman heidän panostaan joukkue taistelisi runkosarjan kotiedusta.

-Kotijoukkueen uudelle valmentajalle maajoukkuetauko on varmasti antanut mahdollisuuden vaikuttaa enemmän joukkueen pelaamiseen, valmentaja Janne Koskimies ennakoi keskiviikon peliä. – Kahden viikon pelitauon jälkeen meidän onkin saatava nostettua puolustuksen intensiteetti sille tasolle, ettei Mangano-Burton kaksikko pääse helposti pelaamaan omilla vahvuuksillaan. – Sairastuvalla miehet ovat vähän vaihtuneet tauon aikana, mutta onneksi olemme saaneet myös muutaman 5-5 harjoituksen alle ennen runkosarjan kahta viimeistä viikkoa.

Karhubasketin kokoonpano: Hilliard, Vehmanen, Garrett, Osaghae, Sarcevic, Järvi, Innamaa, Holyfield ja Peltonen, Hakamaa (GTD 25%).

KTP oli alkukaudesta hurjassa liidossa. Se voitti seitsemästä ensimmäisestä ottelustaan viisi. Sitten tuli syöksy, joka on jatkunut aina maaottelutaukoon saakka. Valmentaja Tomi Kaminen jätti paikkansa, joten valmentajaksi palkattiin Jyri Lehtonen Kouvolasta. Edes velho Lehtonen ei saanut vihernuttujen kurssia käännettyä nopeasti, mutta sekä valmentaja Lehtosen että KTP:n kannalta tauko tuli juuri oikeaan paikkaan. Jos KTP on saanut pelinsä kuntoon tauon aikana, niin kaikki on mahdollista keväällä, sillä joukkueessa on potentiaalia. KTP on voittanut 10 edellisetä ottelusta kolme ja viidestä viimeisestä vain yhden.

Tuo yksittäinen voitto tuli edellisestä ottelusta Kouvoja vastaan lukemin 101-95. Ei mikään häikäisevä suoritus, mutta voitto on voitta ja siitä oli hyvä jäädä tauolle treenaamaan. Ennen tuota voittoa tappiota tulivat Gullseille 78-96, BC Nokialle 101-87, Katajalle 109-83 ja Pyrinnölle 91-93. Vuoden 2021 KTP aloitti 85-90 vierasvoitolla Uraa vastaan.

KTP:llä on kokoa ja kokemusta korin alla. Greg Mangano (22,9/9,3/2,6) kuuluu sarjan kovimpiin pistemiehiin. Hänen aisaparinsa Joseph Burton (18,6/9,8/3,9) on pysäyttämätön mies korin läheisyydessä, jos pallo sinne pelataan. Burton nostaa palloja koriin 64,4 prosentin tarkkuudella. Eikä Manganon prosenteissa (2p 55,7 %, 3p 37,5 %) ole myöskään valittamista. Onko KTP:n ongelma siinä, että Burton on joukkueensa paras syötöissä, 3,9 passin keskiarvolla? Toki takamies Joonas Lehtoranta (10,5/2,7/3,5) oli sivussa useamman pelin ja kokenut Michael Pounds (1,7/1,6) on vasta palannut parketille. Burton ja Mangano ovat hyviä syöttäjiä, löytäen vapaat pelaajat. Sanoin on 196 senttinen laituri Braxton Huggins (20,5/5,2/3,1), joka laittaa myös palloa koriin tehokkaasti. Neljäs jenkki DeAndre Daniels (5,6/4,4) on saanut alle vasta viisi ottelua ja hakee vielä huippukuntoa.

Topias Kuukkanen (5,6/1,9) tunnetaan hyvänä heittäjänä ja onkin upottanut kolmoset 39,7 prosentin tarkkuudella. Takamies Joni Herrala (4,3/2,4/1,9) ja 198 senttinen laituri Cedric Latimer (2,1/1,7) täydentävät KTP:n pelaavan yhdeksikön.

KTP tekee pisteitä 89,1 ottelua kohden, mutta ongelmat ovat olleet puolustuspäässä. 92,8 annettua pistettä vastustajalle tekee voittamisesta vaikeaa, vaikkakin joukkue on kotona Steveco areenalla ollut pakissa huomattavasti parempi kuin vieraissa. KTP menettää tappio-otteluissa pallon peräti 16,4 kertaa ja upottaa kakkoset näillä otteluissa 50 prosentin tarkkuudella. Voittopelissä kakkoset uppoavat 63,1 prosentilla. KTP:llä on selvä etu levypalloissa, joita joukkue poimii 40,9 ottelua kohden. Karhubasket kuuluu levypallotilastossa sarjan huonoimpiin 37,5 levyrin keskiarvolla, vaikka Osaghaen ja Garrettin tulot ovat tuota parantaneet. Karhubasket upottaa kolmoset 37,6 prosentin keskiarvolla, joka on Korisliigan paras noteeraus. Jos kauhajokiset osuvat keskiviikkona totutusti kolmosissa ja onnistuvat levypallopelaamisessa, niin sarjapisteet voidaan saada kotimatkalle.

Karhubasket voitti kauden ensimmäisen kohtaamisen pistein 122-89 lokakuun lopussa ja on voittanut joukkueiden yhdeksän edellistä kohtaamista. KTP:n viimeisin voitto on huhtikuulta 2019. Korisliigassa joukkueet ovat kohdanneet 61 kertaa ja Karhubasket on voittanut näistä 34 kamppailua.

Kampeaako KTP:n itsensä takaisin pudotuspelitaistoon vai kasvaako ero runkosarjan kahdeksanteen sijaan entisestään? Ottaako Lehtonen ensimmäisen voittonsa KTP:n valmentajana? Vahvistaako Karhubasket otetta runkosarjan kakkospaikasta vai kiristyykö taistelu kärkisijoista entisestään? Näihin kysymyksiin saadaan vastaukset keskiviikkona.

KTP-Basket – Karhubasket keskiviikkona Steveco areenalla kello 18.30.

Ottelua voi seurata suorana Ruudun välityksellä.

11.02.2021

KARHUBASKET VOITTI PYRINNÖN – NOUSI SARJATAULUKOSSA KAKKOSPAIKALLE

Karhubasket lähti keskiviikkona haastamaan Tampereen Pyrintöä. Korisliigan pistekunkku Marcus Lewis oli poissa isäntien kokoonpanosta, joka helpotti vieraiden haastetta. Pyrintö oli ennen keskiviikkona hävinnyt kotonaan vain kerran, joten haaste oli kova.

Karhubasket aloitti väkevästi. Palloa pelattiin korin läheisyyteen, Pyrinnön paikkapuolustuksen ytimeen. Osasumwen Osaghae Jr (15/12/2 torjuntaa) ja Jeff Garrett (24/14/3) pistelivät palloa kuppiin, joten vieraat ottivat vajaassa parissa minuutissa 0-6 johtoaseman. David Gonzalvez (10/3/8) johdatti isäntien kiriä ja Pyrintö pääsi kamppailuun mukaan. Kauhajokiset pitelivät käpälissään muutaman pisteen etumatkaa ja ensimmäinen kymppi päättyi numeroihin 22-24.

Toisella neljänneksellä Osku Heinonen (25/5) sai heittopelinsä kulkemaan ja nosti isännät johtopaikalle. Pitkän tauon jälkeen kentälle päässyt TJ Holyfield (8/2/3) laittoi palloa koriin ja Garrett jatkoi vahvaa suorittamista. Kolmen minuutin kohdalla Gonzalvezin kakkonen teki lukemiksi 34-28, joten Janne Koskimies kutsui joukkueensa aikalisälle. Garrett upotti neljä vaparia putkeen ja Okko Järven (20/1/4) kolmonen palautti vieraat johtoon, numeroiden ollessa 38-39, kun puoliaikaan oli matkaa kolme minuuttia. Kauhajokiset pelasivat lopun vahvasti, repien viiden pisteen johdon, mutta Brady Skeens (12/15) teki taukolukemiksi 45-48.

Ottelun ratkaisu nähtiin kolmannella kympillä. Kauhajokiset tekivät pisteitä tasaisesti, kun takamies Bojan Sarcevic (6/3/11) löysi vapaat pelaajat. Pyrintö ei saanut hyökkäyspäässä mitään aikaan, joten lähes seitsemän minuutin pätkä meni vieraille 1-23, joten ero kasvoi 25 pisteeseen (46-71). Tomas Pihlajamäki (3/3) ja Lassi Kilpinen (10/3/4) saivat pisteitä aikaan, mutta Sarcevicin ja Anthony Hilliardin (10/3/5) kolmoset pitivät Karhubasketin vakuuttavassa johtoasemassa.

Viimeinen neljännes lähti liikkeille lukemista 57-77. Bojan Sarcevic seurasi peliä penkiltä, joten vieraiden hyökkäyspelaaminen ei enää ollut helpon näköistä. Osku Heinonen teki kuusi pistettä putkeen ja sytytti Pyrinnön taistelemaan. Koskimies herätteli joukkuettaan aikalisällä, jonka jälkeen Järvi ja Holyfield palauttivat eron 17 pisteeseen. Kympin puolivälissä sitä oli enää yhdeksän, kun Heinonen upotti pari kolmosta ja Valtteri Leppänen (3/1) yhden. Heinonen jatkoi ilotulitustaan ja eroa oli enää kuusi. Karhubasketin kannattajat repivät hiuksiaan vastaanottimien ääressä ja hieroivat tuhkaa päälleen. Ehkäpä tämä auttoi, sillä viittä pistettä lähemmäksi ei Pyrintö päässyt, joten Karhubasket voitti kauden ensimmäisen kohtaamisen lukemin 83-89.

Karhubasket voitti levypallot 44-45 ja haki 15 hyökkäyslevypalloa. Jos edellisessä ottelussa kauhajokiset olivat jääneet 14 syöttöön, niin nyt pallo liikkui iloisesti Sarcevicin johdolla ja passeja tilastoitiin 30 kappaletta. Menetyksiä tuli 11, kun Pyrintö menetti pelivälineen 15 kertaa. Karhubasket oli kolmosissa piirun verran parempi, upottaen kaukoheitot 36 prosentin tarkkuudella (Pyrintö 34 %). Vaparit eivät sitten onnistuneet, sillä ne saatiin sukkaan vain 56 prosentilla.

Karhubasket aloittaa nyt kahden viikon tauon ja palaa kentälle 24. päivä Kotkassa, jossa Jyri Lehtosen valmennukseen vaihtanut KTP taistelee tiukasti pudotuspelipaikasta. Tauon aikana Karhubasket lähtee parantamaan joukkuepelaamista ja yrittää ajaa uudet pelaajat lopullisesti mukaan pelisysteemiin.

Voitto Pyrinnöstä tarkoittaa sitä, että voittamalla loput ottelut, Karhubasket tulee sijoittumaan runkosarjassa kakkoseksi. Toki pelejä on jäljellä vielä viisi kappaletta, joten mitä tahansa voi tapahtua.

09.02.2021

OTTELUENNAKKO: TAMPEREEN PYRINTÖ – KARHUBASKET

Korisliigan runkosarjan ratkaisuvaihteet ovat käsillä. Karhubasketilla (12 voittoa/4 tappiota) on pelaamatta kuusi ottelua. Saman verran pelejä on jäljellä sarjataulukossa kakkosena olevalla Pyrinnöllä (13/3). Karhubasket ja Pyrintö ratkaisevat sarjan kakkospaikan, sillä joukkueet kohtaavat vielä kaksi kertaa, runkosarjan viimeisten kierrosten aikana.

Ensimmäinen näistä kahdesta kohtaamisesta on keskiviikkona Pyynikillä. Sen jälkeen alkaakin kahden viikon maaottelutauko, jonka aikana joukkueet pyrkivät laittamaan pelinsä kuntoon maaliskuussa alkavia pudotuspelejä varten. Voitolla Pyrintö kasvattaa etumatkansa jo neljään sarjapisteeseen, jota kauhajokisten on vaikea enää kuroa umpeen. Pyrintö kohtaa vielä paikallisvastustaja BC Nokian kahdesti, kovakuntoinen Kobrat testaa joukueen iskukyvyn Lapualla ja päättä runkosarjan maaliskuun 9. päivä kotiotteluun KTP:tä vastaan. Karhubasket matkustaa tauon jälkeen Kotkaan ja Nokialle, kohtaa pyrinnön kotiluolassa ja päättää runkosarjan kotiottelut Kouvoja vastaan 6. maaliskuuta. Runkosarja päättyy 9. päivä maaliskuuta otteluun Uraa vastaan Turussa.

Karhubasket voitti lauantaina kotisalissa Katajan numeroin 84-80. Peli ei ollut kovatasoista, mutta voitto on aina voitto. Voittoputki kasvoilla tuolla neljään otteluun. Tammikuussa kauhajokisilla oli vaikea jakso, sillä jalkeille saatiin vain kuusi pelaajaa. Sen jälkeen Osasumwen Osaghae Jr on kuntoutunut pelikelpoiseksi. Myös TJ Holyfield oli merkattu kokoonpanoon lauantaina, mutta peliaikaa ei vielä tullut. Nyt Holyfieldiltä on poistettu GTD-merkinnät, joten mies nähtäneen kentällä. Jeff Garrettin ja Anthony Hilliardin saapuminen on helpottanut sekä pelaamista että harjoittelua. Poissa ovat yhä Collin Malcolm (alavartalovamma), Thomas Vehmanen (alavartalovamma) sekä jo pitkään sivussa ollut Mikael Laihonen.

Karhubasketin poissaolot ovat vaikeuttaneet myös treenaamista, joten maaottelutauko tulee hyvään saumaan. Uudet pelaajat eivät ole saaneet joukkueen kanssa tarpeeksi laadukkaita harjoituksia, mikä näkyi lauantaina. Joukkue tilastoi vain 14 syöttöä ja menetti pallon peräti 18 kertaa. Molempia osa-alueita pitää parantaa keskiviikkona, jotta Pyrintö voidaan haastaa.

-Vastakkain kaksi joukkuetta, jotka ovat esiintyneet pirteällä ilmeellä viime aikoina, Janne Koskimies aloittaa. – Tavoitteena hyökätä Pyrinnön paikkapuolustusta vastaan mahdollisimman vähin pallonmenetyksin, jottei kotijoukkue pääse juhlimaan avoimella kentällä.

Karhubasketin kokoonpano: Hilliard, Garrett, Niskanen, Osaghae, Sarcevic, Järvi, Innamaa, Hakamaa, Holyfield, Peltonen.

 

Pyrintö on pelannut vakuuttavasti läpi runkosarjan. Valmennuskaksikko Miikka Sopanen – Damon Williams peluuttaa joukkueella paikkapuolustusta, joka on aiheuttanut jokaiselle vastustajalle päänvaivaa. Tuon puolustuksen mursi viime lauantaina Seagulls, napaten Kisahallissa kauden toisen voiton Pyrinnöstä pistein 99-95. Lauantain kamppailussa Pyrintö oli isossa takaa-ajoasemassa, mutta kiri eron lähes umpeen viimeisellä kympillä, päästen pelaamaan lopussa jopa ottelun voitosta. Pyrinnön kauden ainoa kotitappio tuli lokakuun lopussa Gullseille 79-100. Sen lisäksi joukkue on hävinnyt vain Salossa, marraskuun alussa 112-74.

Pyrinnön vauhdikkaan hyökkäyspelaamisen takuumies on ollut 193 senttinen takamies Marcus Lewis (22,9/5,5/5,7). Nopea ja kimmoisa Lewis päättää hyökkäyksiä näyttäviin suorituksiin, mutta upottaa varmasti myös keskimatkan kakkoset. Brady Skeens (11,8/10,8/2,4) kaapii itselleen levypallot ja poimii niitä hyökkäyspäässä 3,1 ottelua kohden. Shaquille Thomas (8,7/2,3) siirtyi Tampereelle KTP:stä ja on nyt saanut alle kuusi ottelua. Kokenut David Gonzalvez (11,3/3,8/4,1) täydentää Pyrinnön jenkkinelikon.

Pyrinnön kovatempoinen pelityyli vaatii laajaa rosteria ja valmentaja Sopanen osaa käyttää omaa nippuaan hyvin. Shawn Hopkins (14,1/4) pelaa erinomaista kautta ja Osku Heinonen (13,1/2,4) laittaa kolmoset sukkaan, jos vastustaja jättää vähänkin tilaa. Panu Peltokangas (4,3/3) tuuraa pelaajia isossa päässä, mutta laittaa siinä sivussa kolmoset 50 prosentin tarkkuudella sukkaan. Lassi Kilpinen (9,2/2,4/3,1) on nostanut pistekeskiarvon lähelle 10 pinnaa ja peliaikaakin tulee miltei 20 minuuttia per ottelu. Tomas Pihlajamäki (6,2/2,7) pelaa hienosti ja on hänkin erinomainen heittäjä. Valtteri Leppänen (5,1/1,5) ja Justus Kilpinen (3,3/2,2) ovat olleet poissa muutamasta pelistä, mutta jos ovat pelikuntoisia, niin tuovat tärkeän lisän joukkueen rotaatioon.

-Pyynikille saapuu jälleen huippujoukkue vieraaksi, nimittäin hallitseva tuplamestari Karhubasket, Pyrinnön valmentaja Miikka Sopanen alustaa kamppailua korisliiga.fi sivustolla. – Ja tällä kertaa pohjalaisilla on mukana ilmeisesti myös ulkolaisvahvistuksia. – Pienet yksityiskohdat huolella, ja energia sekä yritys niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa – siinä resepti kotivoitolle.

Pyrinnön kokoonpano: Lewis, Pihlajamäki, Leppänen, Thomas, Kilpinen L, Heinonen, Hopkins, Gonzalvez, Peltokangas, Lehtonen ja Skeens

Kolmessa tappio-ottelussa Pyrintö on jäänyt 82,7 pisteeseen. Kolmoset ovat onnistuneet vain 25,6 prosentin ja kakkoset 50,7 prosentin tarkkuudella. Syöttöjä tappioissa on tullut 14,7 kappaletta ja menetyksiä 12,7. 13 voitto ottelussa keskiarvot ovat tietysti ihan toisenlaisia. 104,8 pistettä, kakkoset 58 prosenttia ja kolmosissa tarkkuus on ollut 39,5. Menetyksiä 10,5 ja syöttöjä on tilastoitu 22,5 ottelua kohden. Tuosta löytyy resepti Karhubasketille, jotta voitto voitaisiin keskiviikkona hakea. Se on kolmen P:n taktiikka eli puolustus, puolustus ja puolustus.

Pyrintö tekee yli 100 pistettä per ottelu, mikä on koko Korisliigan kovin noteeraus. Levypalloissa tamperelaiset ovat kakkosena, 41,8 irtopallon keskiarvolla. Karhubasket on 37,1 levyrin keskiarvolla koko liigan toiseksi huonoin joukkue, mutta kunnossa oleva Osaghae ja Garrettin tulo toivottavasti nostavat tuota lukemaa. Molemmat joukkueet menettävät pelivälinettä harvakseltaan. Pyrinnön 10,9 menetystä on pienin lukema ja kauhajokiset ovat tilaston kakkosena 12 menetyksellä. Kolmosissa molemmat joukkueet kuuluvat sarjan kärkipäähän. Karhubasket upottaa kaukoheitot 37,7 prosentin ja Pyrintö 37,1 prosentin tarkkuudella. Joukkueet ovat kohdanneet Korisliigassa 59 kertaa ja 33 ottelua on päättynyt tamperelaisten eduksi. Viimeisistä 10 kohtaamisista Karhubasket on voittanut kuusi.

Tampereen Pyrintö – Karhubasket keskiviikkona Pyynikillä kello 18.30. Ottelua voi katsella suorana Ruudun välityksellä.