UUTISET

19.01.2020

KARHUBASKET VOITTI BC NOKIAN KOTILUOLASSA

(kuva: Erkki Hautaviita)

Karhubasket kasvatti kotivoittoputkensa 10 otteluun, voitettuaan lauantaina BC Nokian pistein 88-76 (37-29). Nokialaiset olivat voittaneet oranssipaidat kauden kahdessa ensimmäisessä ottelussa, mutta nyt kauhajokiset olivat parempia.

Karhubasketin puolustaminen oli kohdallaan avauspuoliajalla. Nokia ei saanut vapaita tekopaikkoja, eikä päässyt liikuttelemaan palloa vapaille pelaajille. Avauskympin puolivälissä näytti siltä, että kotijoukkue menee menojaan, kun Cameron Jones (20/4/9) upotti tarkasti heittonsa lähietäisyyksiltä ja sentteri Skylar Spencer (15/8/2 torjuntaa) nosteli palloja koriin vastustamattomasti. Karhubasketin johtaessa 12 pisteellä (19-7) vieraat vastasivat 0-6 jaksolla, joten he pysyivät mukana. Kotijoukkueen muutamat turhat menetykset, Nokian hyökkäyslevypallot, sekä Niko Mattilan (31/4/5) hurja heittopeli ensimmäisellä puoliajalla, pitivät vieraat mukana ja joukkueet suuntasivat tauolle lukemissa 37-29.

Skylar Spencer jatkoi hyviä otteita (kuva: Erkki Hautaviita)

Toisella puoliajalla Karhubasket tuntui pitävän peliä hallussaan. Samme Givens (17/5/5)  johti kotijoukkueen hyökkäyspeliä ja Karhubasket kierrätti hyvin palloa, löytäen vapaat pelaajat. Bojan Sarcevicin (8/4/2) kolmonen teki tilanteeksi 60-47, kolmannen kympin lopussa, mutta vierailta löytyi kirivaihde. Kirittäjä oli Mattila, joka oli jo ennen taukoa heittänyt neljä kolmosta säkkiin. Sama meno jatkui toisella puoliajalla ja näin mies nakutti kahdeksalla kolmosella uudet Korisliigan piste-ennätyslukemansa, 31 pistettä. Myös avauspuoliskolla kahteen pisteeseen jäänyt Stacy Davis (13/5) pääsi pisteiden makuun, joten Nokia viimeisen kympin alkupuoliskolla tasoihin, kun lukemat olivat 67-67.

Antti Niskanen donkkaamassa (kuva: Erkki Hautaviita)

Karhubasket vastasi tähän vajaassa parissa minuutissa 9-0 jaksolla ja otti komennon itselleen. Sarcevic palasi johtamaan mestareiden peliä ja taistelutahdon ruumiillistuma Antti Niskanen (8/7/2) oli aina oikeassa paikassa. Givensin kakkosen jälkeen lukemat olivat 76-67 ja BC Nokian valmentaja Greg Gibson kutsui joukkueensa aikalisälle. Viimeisten minuuttien aikana nokialaiset eivät enää uhanneet Karhubasketin voittoa, vaan Okko Järven (16/2/2) pisteet sinetöivät oranssipaitojen neljännen perättäisen voiton.

Okko Järvi ja vieraiden hahmo Niko Mattila (kuva: Erkki Hautaviita)

Karhubasketin puolustus teki taas erinomaista työtä. Vaikka Nokia teki viimeisellä kympillä Mattilan johdolla 28 pistettä, niin silti vastustaja pysyi alle 80 pisteessä. Nokialaiset menettivät pallon 17 kertaa ja onnistuivat kakkosissa vain 47,5 prosentin tarkkuudella. Vieraiden 11 hyökkäyslevypalloa ja kauhajokisten matala onnistumisprosentti kolmosissa (31,8) tarjosivat voittomahdollisuuksia Nokialle. Tasoitusta kotijoukkue antoi myös heittämällä vaparit vain 60 prosentin tarkkuudella (9/15), mutta kakkosten onnistumisprosentti oli taas kova 65,9 prosenttia. Oranssipaidat kävivät tekemässä 48 pistettä, yli 70 prosentin tarkkuudella, Nokian kolmensekunninalueelta.

– Olen tyytyväinen siihen, miten pystyimme kontrolloimaan peliä toisella jaksolla, Janne Koskimies kertoi pelin jälkeen. – Teimme pieniä muutoksia puoliajalla ja pystyimme murtamaan Nokian puolustusta hyvällä pallon liikkeellä. – Siitä kertoo myös 23 syöttöä. – Mattilan kovat heitot ja Tabbin hyökkäyslevypallot toivat Nokian tasoihin. – Puolustuksessa tuli näissä pieniä merkkausvirheitä, johon ei voi olla tyytyväinen. – Jos hyökkääminen olisi ollut lopussa heikompaa, niin olisi voinut mennä todella vaikeaksi. – Nyt pyrimme jatkamaan samaa tekemistä Vilpasta sekä Gullsia vastaan, ja saada hyviä harjoituksia alle, Koskimies lupasi.

10 kotivoiton putki on mukavasti asemoinut Karhubasketin sarjataulukon kolmospaikalle. Seuraavassa kahdessa ottelussa testi tulee kuitenkin olemaan kovin mahdollinen. Ensi keskiviikkona kauhajokiset kohtaavat Salossa sarjakakkosena olevan Vilppaan. Sen jälkeen seuraava ottelu tulee olemaan kotiluolassa sarjakärki Gullseja vastaan. Kaksi voittoa näistä olisi kova sana, mutta kaksi tappiota kiristää taistelun pudotuspelien kotiedusta taas äärimmilleen.

 

17.01.2020

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – BC NOKIA

Korisliigan kolmospaikalla etenevä Karhubasket (18 voittoa/8 tappiota) kohtaa lauantaina kotisalissa BC Nokian (12/13). Greg Gibsonin valmentama BC Nokia on ollut tällä kaudella oranssipaidoille vaikea vastustaja. Nokialaiset ovat voittaneet kauden molemmat kohtaamiset, joten nyt olisi paikka korjata tuo tilasto.

Karhubasket kohtasi viime maanantaina paikallisottelussa Kobrat. Lapualaiset olivat vailla mahdollisuuksia kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittaneen karhulauman kynissä. Karhubasket ratkaisi ottelun jo ensimmäisellä jaksolla, johtaen tauolla lukemin 27-55. Toisen puoliajan aluksi ero kasvoi yli 30 pisteen ja loppulukemat olivat 71-89. Karhubasket ratkaisi voiton tiukalla puolustuksella, mikä ei jättänyt Kobrille tilaa pelin rakentamiseen. Takamies Antto Nikkarinen pysyi Antti Niskasen pihdeissä ja koko Korisliigan pisteykkönen Jordan Capps sai aikaan vain 15 pistettä, joista osa tuli pelin jo ratkettua.

Sentteri Skylar Spencerin tulon myötä, kauhajokiset ovat saaneet puolustukseen uutta ulottuvuutta. Nyt omalla korilla on mies, joka pystyy torjumaan vastustajan heitot, joten kaarella pystytään puolustamaan tiukemmin. Samalla Cameron Jones ja Bojan Sarcevic ovat saaneet helpotusta pelin rakentamiseen.

Viisi viimeistä ottelua Karhubasket on edennyt saldolla neljä voittoa ja yksi tappio. Tuo tappio tuli joulun välipäivinä Tampereella, kun Pyrintö voitti kauhajokiset 92-90. Mestarit ovat voittaneet yhdeksän kotiottelua putkeen. Kauden alussa BC Nokian lisäksi voitot karhuluolasta hakivat Lahti Basketball ja Helsinki Seagulls. Jos alkukaudesta Karhubasketilla oli vaikeuksia puolustuspäässä, niin nyt joukkue antaa vastustajalle 79,5 pistettä ottelua kohden, mikä on pienin lukema koko Korisliigassa. Vilpas päästää omissa otteluissa 80,3 pistettä ja Gulls 80,6.

– Nokia on yritteliäs joukkue, jota vastaan pitää pystyä pelaamaan tilanteet kovaa loppuun asti, valmentaja Janne Koskimies alustaa lauantain ottelua. – Toistaiseksi emme juuri tilannekovuudessa pärjänneet heitä vastaan, josta kertoo mm. marraskuun ottelun Nokian 20 hyökkäyslevypalloa. – Heidän isojen miesten rotaatiossa on Flackin loukkaantumisen myötä vajaus, joten entistä suuremmalla syyllä meidän on pyrittävä pitämään intensiteetti korkeana läpi ottelun.

Karhubasketin kokoonpano: Skylar Spencer, Cameron Jones, Juan Davis Jr, Thomas Vehmanen, Antti Niskanen, Bojan Sarcevic, Mikael Laihonen, Okko Järvi, Eero Innamaa, Joona Hakamaa, Samme Givens.

 

BC Nokia kohtasi keskiviikkona kotonaan KTP:n. Kotkalaiset olivat tuossa ottelussa parempia lukemin 77-86 ja aiheuttivat Nokialle kauden kuudennen kotitappion. Keskiviikon kamppailu oli tasainen aina viimeiselle kympille asti, jonka KTP voitti lukemin 14-22, vieden sarjapisteet mukanaan. BC Nokia pelasi ilman Tyler Flackiä, jonka kausi päättyi alavartalovammaan. BC Nokia on jo ehtinyt aloittaa uuden vahvistuksen etsimisen, mutta uusi pelaaja tuskin on mukana vielä Kauhajoella.

BC Nokian kaikki kaikessa oli jälleen Stacy Davis. Davis teki 36 minuutissa 26 pistettä ja poimi 11 levypalloa. Pisteet tulivat hyvillä prosenteilla, mutta mies ei saanut joukkueeltaan tukea. Daniel Dolenc teki 10 pistettä ja Shawn Hopkins 11. Niko Mattila jäi ilman pisteitä, jakaen kuitenkin kuusi syöttöä. Demarcus Holland teki seitsemän pistettä, ja Ladarius Tabb hätyytteli tupla-tuplaa 9 pisteellä ja 11 levypallolla. BC Nokia ja KTP tasasivat levypallot 41-41, menetykset menivät lähes tasan 16-15, mutta suurin ero oli tarkkuudessa kolmosissa. KTP laittoi omat kaukoheitot sisään 34 prosentin tarkkuudella, kun nokialaisten prosentiksi tuli 24.

BC Nokia on pelannut viisi edellistä ottelua saldolla 2/3 ja 10 viimeistä ottelua ovat menneet 3/7. Vieraissa nokialaiset ovat pelanneet 12 ottelua ja voittaneet niistä viisi. Kauhajoen lisäksi Nokia on hakenut sarjapisteet Lahdesta, Lapualta, Uudestakaupungista ja Kouvolasta. Edellinen vierasvoitto on Kouvoista marraskuun alusta ja sen jälkeen joukkue on hävinnyt viisi peliä putkeen Kotkassa, Salossa, Tampereella, Turussa ja Lahdessa.

Greg Gibsonin valmentama Nokia on joukkue, joka voitto-otteluissa upottaa kakkoset 55,2 prosentin ja kolmoset 36,8 prosentin tarkkuudella. Tappioissa kakkoset ovat löytäneet tiensä sukkaan 51 prosenttisesti ja kolmoset 30,7 prosentin tarkkuudella. Levypalloja joukkue poimii voitto-otteluissa 42,1 kappaletta, kun tappioissa niitä jää käsiin 38,2.

BC Nokialla on kahdeksan miestä, jotka pelaavat otteluissa yli 20 minuuttia. Sitten löytyy vielä Teemu Sulonen (5/1,3 syöttöä) ja Michael Besselink (4,3/2,7), jotka pelaavat runsaat 12 minuuttia. Besselink on pelannut kuusi ottelua Korisliigassa, joita viimeisin on ollut 13. joulukuuta pelattu ottelu Seagullsia vastaan. Rinki on laaja, mutta Nokian pelityyli on kuluttava.

Paras pistemies on Stacy Davis (17,4/7,2/1,7), joka on myös joukkueensa paras levypallomies. Davis pelaa miltei 33 minuuttia ottelua kohden, upottaa kakkoset 50,6 prosentin ja kolmoset 34,7 prosentin tarkkuudella. Takamies Demarcus Holland (11,7/4,9/3,8) on myös isossa roolissa ja tuottaa nopeutensa puolesta vastustajalle ongelmia. Kolmantena jenkkinä on Ladarius Tabb (9,5/7,2). Tabb on kimmoisa pelaaja, joka hakee kolme hyökkäyslevypalloa ottelua kohden. Tyler Flack (9,8/5) ei siis enää ole joukkueen kokoonpanossa, joten nokialaiset ovat matkassa kolmella jenkillä.

Sentteri Daniel Dolenc (10,6/5,6) on jatkanut nousuaan isojen kotimaisten pelaajien eturiviin Korisliigassa. Niko Mattila (9,8/2,8/3,8) raastaa, tönii ja repii tuttuun tapaan takamiehen tontilla, ollen joukkueelle Dolencin kanssa ne tärkeimmät pelaajat. Tämä nähtiin myös keskiviikkona KTP:tä vastaan, sillä Mattila jäi ilman pisteitä. Lassi Nikkarinen (6,7/1,3/3) on vähän kärsinyt loukkaantumisista, mutta on tiukasti kiinni vuoden tulokkaan palkinnossa. Jo aikaisemmin mainittu Teemu Sulonen tunnetaan hyvänä heittäjänä, joka niittaa kolmoset säkkiin 36,1 prosentin tarkkuudelta.

– Karhu pelaa tasaisen hyvää koripalloa tällä hetkellä, BC Nokian valmentaja Greg Gibson aloittaa otteluennakon. – Spencerin lisäys sisällä on tehnyt heistä aktiivisemman ja antanut heille levypallovoimaa molempiin päihin. – Me pyrimme etsimään aikaisemman pelirytmin 40 minuutin ajaksi. Olemme pelanneet monta hyvää minuuttia lähiaikoina, mutta emme tarpeeksi montaa tähän sarjaan.

BC Nokian kokoonpano: Dolenc, Davis, Ahonen, Mattila, Sulonen, Hopkins, Holland, Boman, Tabb, Nikkarinen.

Karhubasket ja BC Nokia ovat siis tällä kaudella kohdanneet jo kahdesti. Lokakuun 9. päivä nokialaiset hakivat voiton Kauhajoelta lukemin 94-102. Tuohon tarvittiin jatkoaika, jonka vieraat veivät selvästi numeroin 12-20. Nokialla joukkueet kohtasivat marraskuun loppupuolella ja silloin kotijoukkue oli parempi lukemin 81-72.

Molemmissa otteluissa Nokia on voittanut levypallot. Lokakuussa numerot olivat 38-39, mutta marraskuussa nokialaisten voitto perustui juuri levyreihin, jotka joukkue voitti peräti 50-33. Näistä 50 levypallosta peräti 20 tuli hyökkäyspäässä. Kun Karhubasket on vielä jäänyt molemmissa otteluissa kolmosissa alle 30 prosentin tarkkuuteen, niin painopistealueita ei sen tarkemmin tarvitse etsiä.

Karhubasket on koko Korisliigan toiseksi huonoin joukkue kolmosissa. Sen prosentti on 32,4, kotiluolassa 32,3 ja tappioissa prosentti on hävyttömän matala 29,9. Lauantaina kohtaavat sarjan kaksi parasta levypallojoukkuetta. BC Nokia on tuon tilaston kärjessä, mutta hyökkäyslevypalloissa kauhajokiset ovat kymmenyksen edellä.

Karhubasket ja BC Nokia ovat kohdanneet Korisliigassa 23 kertaa. Voitot ovat kauhajokisten eduksi 13-10, mutta kaksi edellistä ovat päättyneet pirkanmaalaisten eduksi.

Huhut kertovat, että BC Nokian kannattajaryhmä Alakulma on tulossa karhuluolaan lauantaina. Tämä on hieno asia, sillä näin saadaan tunnelmaltaan jo ennestään Korisliigan parhaaseen saliin hieman lisämaustetta. Tervetuloa Alakulma!

Karhubasket – BC Nokia lauantaina kello 17 Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahallissa.

Salin ovet avautuvat ja lipunmyynti käynnistyy salilla lauantaina kello 15.30. Lippuja saa etukäteen ostettua osoitteesta ennakkolippu.com.

Nähdään salilla lauantaina!

17.01.2020

KARHUBASKETIN MINITYTÖT PELAAVAT SUNNUNTAINA KAUHAJOELLA

Karhubasketin minitytöt aloittavat keskisen alueen sarjan tulevana sunnuntaina eli 19. tammikuuta. Pelipaikkana toimii alakoulun liikuntasali eli ns. vanhasali. Mukana ovat joukkueet Vaasasta ja Säynätsalosta. Turnauksen ohjelma:

klo 11.30 Karhubasket – Säyri

klo 13.00 Säyri – Vaasan Salama

klo 14.30 Salama – Karhubasket

Paikalla on kanttiini. Tervetuloa kannustamaan tyttöjä voittoihin!

17.01.2020

U16 POIKIEN SM-SARJAA KAUHAJOELLA KELLO 13

U16 poikien SM-sarjaottelu Äänekosken Huima – Salon Vilpas pelataan Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahallissa lauantaina kello 13 alkaen. Kotijoukkueena toimivan Huiman riveissä pelaa kolme Karhubasketin kasvattia. Jussi Ikkelä, Aleksi Riihimäki ja Aapeli Nurminen ovat kentällä, kun Huima taistelee paikasta sarjan lopputurnaukseen. Kolmen kauhajokisen lisäksi joukkueessa on kolme pelaajaa Lapualta, yksi Laukaalta ja loput kuusi ovat Huiman kasvatteja. Myös valmennuspuolella on Karhubasketin miehiä, sillä Sami Ikkelä toimii joukkueen apuvalmentajana.

Huima on pelannut SM-sarjassa yhdeksän ottelua ja voittanut niistä viisi. Sarjasijoitus on viides, tasapisteissä Hongan kanssa, joka on neljäntenä. Sarjan neljä parasta joukkuetta pääsevät lopputurnaukseen, jossa ratkaistaan mitalien kohtalo.

Ennen joulutaukoa Huima voitti kotisalissa Turun NMKY:n 70-60. Tätä edelsi kirvelevä tappio Kouvoille pisteellä lukemin 80-79. Kouvot on sarjataulukossa kolmantena. SM-sarjaa johtaa helsinkiläinen MuKi ja toisena on Helsingin NMKY.

Huima ja Vilpas kohtasivat sarjan avauskierroksella. Silloin salolaiset olivat parempia pistein 81-73, joten joukkueella on nyt revanssin paikka.

Tervetuloa kannustamaan poikia kohti SM-lopputurnausta!

Sunnuntaina Karhubasketin U17 pojat pelaavat valtakunnallisen divarin kamppailun Lapualla. Ottelu alkaa Lapuan urheilutalolla kello 14. U17 pojat ovat sarjassa viidentenä, voitettuaan yhdeksästä ottelusta neljä.

13.01.2020

KARHUBASKET VOITTOON PAIKALLISPELISSÄ

Lapualaiset eivät päässeet oranssista muurista läpi kentällä tai katsomossa (kuva: Erkki Hautaviita)

Kauden kolmas Korisliigan paikallisottelu Karhubasketin ja Kobrien välillä ei tuonut muutoksia joukkueiden voimasuhteisiin, sillä kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittaneet oranssipaidat hakivat maanantaina selvän 71-89 (27-55) voiton Lapuan urheilutalolta. Paikalla Lapualla oli yli 200 oranssiasuista ja äänekästä fania, jotka siivittivät kauhajokiset hyvään lentoon.

Kobrien hyvät otteet pelissä voi tiivistää runsaaseen minuuttiin, jonka aikana Kobrat menivät Julien Lewisin (13/5) ja Reggie Keelyn kolmosilla (10/7/4) 6-0 johtoon. Sitten kentällä oli oikeastaan vain yksi joukkue. Okko Järvi (24/3) nakutti 10 pistettä putkeen, eikä lapualaiset saaneet pistettäkään, joten muutamamassa minuutissa tilanne oli 6-10. Sitten vieraista pisteentekovastuun otti Mikael Laihonen (7/1/2), pussittamalla seitsemän seuraavaa pinnaa. Eero Innamaan (8/2/2) kolmonen päätti avausneljänneksen lukemiin 11-22.

Mikael Laihonen jatkoi hyviä otteita (kuva: Erkki Hautaviita)

Sama meno jatkui toisella kympillä. Antti Niskanen (0/7) teki hyvää duunia Kobrien takamies Antto Nikkarisen (6/2/7) kanssa, eikä Nikkarinen saanut kotijoukkueen hyökkäyspeliä rullaamaan. Mestarit puolustivat hyvin, tekivät Kobrien pelaamisesta vaikeaa ja ero kasvoi. Toisen kympin puolivälissä sitä oli 19 pistettä. Mikään ei muuttunut taukoon mennessä, joten Karhubasket johti 28 pisteellä, lukemin 27-55, kun joukkueet poistuivat pukuhuoneisiin.

Kolmannen kympin alkuun kauhajokiset kasvattivat eron 33 pisteeseen, jonka jälkeen joukkueen keskittyminen hieman herpaantui, joten Kobrat saivat hieman peliä käyntiin. Sentteri Skylar Spencer (9/8) haki 22 minuutissa kuusi hyökkäyslevypalloa. Cameron Jones (16/4/6) näytti jälleen monipuolisuutensa, tilastoimalla 28 minuutissa +/-tilastoon lukeman +23. Samaan lukemaan päätyi myös Samme Givens (8/4/2). Kobrat voittivat kolmannen neljänneksen 18-16 ja viimeisen 26-18, mutta mitään uhkaa vieraiden voitolle he eivät pystyneet asettamaan.

Cameron Jones tekemässä koria (kuva: Erkki Hautaviita)

Tilastollisesti joukkueilla oli eroa tulosta vähemmän. Levypallot menivät 31-34 ja syötöt tasan 19-19. Toki osa Kobrien passeista tuli vasta pelin lopussa, kun osa Nikkarisen syötöistä ja Korisliigan pistekunkku Jordan Cappsin (15/4) pisteistäkin. Kolmosissa kumpikaan joukkue ei onnistunut (Kobrat 27 %, KB 31 %), mutta kakkosissa Karhubasket oli tarkempi, 62 prosentin heittotarkkuudella. Kobrat menettivät pallon 16 kertaa ja niistä valtaosa tuli pelin avausjaksolla, kun peli ratkaistiin.

– Ensimmäisen puoliajan puolustus ja se, kuinka kaikki pelaajat olivat latautuneet tähän peliin, onnistuivat tosi hyvin, Janne Koskimies aloitti pelin jälkeisen jutustelun. – Saimme avoimen kentän tilanteita ja pääsimme tekemään koreja hyvillä prosenteilla. – Kun kaikki onnistuu, niin se voi näyttää tuolta. – Hieno olla paikallispelissä valmentajana, kun joukkue pelaa hyvin ja kun fanitkin näin hienosti mukana, Koskimies kiitteli faneja.

Voitolla Karhubasket pysyy kiinni sarjataulukon kolmannessa paikassa. Pelejä on kuitenkin jäljellä runsaasti ja vastustajat ovat kolmessa seuraavassa pahimmat mahdolliset. Ensi lauantaina karhuluolaan saapuu Greg Gibsonin valmentama BC Nokia, joka jo alkukaudesta haki voiton Kauhajoelta. Sitten oranssipaidat kohtaavat Vilppaan ja Gullsit, joten kolmen ottelun kuluttua osakkeet alkavat hahmottua.

Lauantain kotiottelu BC Nokia vastaan alkaa kello 17 Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahallissa. Ovet aukeavat salilla kello 15.30 ja lippuja saa ennakkoon myös osoitteesta ennakkolippu.com.