UUTISET

06.02.2023

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – HAPOEL B-CURE LASER HAIFA

Huomenna tiistaina Karhubasket päättää oman urakkansa FIBA Europe Cupin jatkolohkossa, kun kello 18.30 alkavaan otteluun saapuu vieraaksi Hapoel Haifa Israelista. Kauhajokiset ovat jo ennen päätösottelua varmistaneet jatkolohkon voiton, joten europelit jatkuvat maaliskuussa FIBA Europe Cupin pudotuspeleissä eli kahdeksan parhaan joukossa.

Karhubasketin lohkovoitto varmistui viime viikolla, kun Hapoel hävisi kotonaan Patrioti Levicelle 64-74 ja oranssipaidat hävisivät kotona IKH Areenalla Budivelnykille 62-65. Karhubasket johtaa alkulohkoa nyt neljällä voitolla ja yhdellä tappiolla. Ukrainalaisen Budivelnykin saldo ennen viimeistä kierrosta on kolme voittoa ja kaksi tappiota. Hapoelin rasitteena on kolme tappiota ja hankittuna on kaksi voittoa. Jos Budivelnyk voittaa keskiviikkona viimeisessä ottelussa kotona Levicen, nousevat he tasoihin Karhubasketin kanssa. Kauhajokiset kuitenkin voittivat Italiassa seitsemällä pisteellä ja kun kotitappio oli vain kolme pistettä, niin keskinäisten otteluiden koriero ratkaisee paremmuuden, jos joukkueet ovat pelien jälkeen tasapisteissä.

Hapoel Haifan on tiistain ottelu pakko voittaa, jos he mielivät pudotuspeleihin jatkaa. Sekään ei riitä, jos Budivelnyk hoitaa oman ottelunsa Leviceä vastaan keskiviikkona. Jos ukrainalaiset häviävät Levicelle ja Hapoel voittaa IKH Areenalla, niin sekä Budivelnykin että Hapoelin saldo on kolme voittoa ja kolme tappiota. Keskinäisissä otteluissa koriero on Hapoel Haifalle kahdeksan pistettä plussalla, joten tässä tapauksessa israelilaiset menisivät jatkoon.

Miksi sitten ratkaisuottelut pelataan eri päivänä. Karhubasket ja Hapoel sopivat jo joulukuussa, että päätösottelu pelataan Kauhajoella tiistaina. Sopimuksen taustalla oli se, että myös Israelissa pelattu ottelu pelattiin tiistaina ja koska Karhubasketin edellinen Korisliigaottelu pelattiin perjantaina, niin lepoa tulisi kolme päivää. Tiistaista olisi lepoa myös kolme päivää, ennen ensi lauantain kotipeliä Salon Vilpasta vastaan. No hieno suunnitelma meni pipariksi perjantaina Kotkassa, kun peli siirrettiin lauantaille. Kun otteluohjelmaa sovittiin, niin FIBA muistutti molempia seuroja siitä, että pelaaminen tiistaina voi tuoda keskiviikkona pelaaville joukkueille edun, kun nyt Budivelnykin tapauksessa käy.

Karhubasketin pudotuspelivastustaja selviää myös keskiviikkona. Jatkolohko I:stä jatkoon menevät FC Porto (Portugali) ja Cholet Basket (Ranska). Joukkueet kohtaavat keskiviikkona Cholessa ja ottelun häviäjä on kauhajokisten vastustaja pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Pudotuspelit pelataan perinteisellä europelisysteemillä eli kahden ottelun yhteistulos ratkaisee sen, kumpi joukkue etenee FIBA Europe Cupin välieriin. Karhubasket saa kotiedun kaksiosaiseen kamppailuun eli puolivälierän ensimmäinen osaottelu pelataan keskiviikkona 8. maaliskuuta joko Portossa tai Cholessa. Kotiottelu pelataan IKH Areenassa keskiviikkona 15. maaliskuuta. Ensimmäinen osaottelu voi päättyä tasan, mutta jos yhteispisteet ovat tasan Kauhajoella pelattavan ottelun jälkeen, niin pelataan niin monta jatkoaikaa, että jompikumpi joukkue on yhteispisteissä edellä.

Karhubasketilla ei siis panosta tiistain ottelussa ole, mutta jokaista peliä lähdetään voittamaan. Lisäksi tiistaina nähdään odotettu ensiesiintyminen, kun tammikuun alussa Kauhajoella palannut sentteri Simeon Carter pukee ensimmäistä kertaa tällä kaudella oranssin peliasun päälleen. Viime kaudella Carter pelasi yhteensä 36 ottelussa. Peliaikaa tuli runsaat 22 minuuttia ottelua kohden ja tilastoihin kirjattiin rivi 13,8 pistettä, 7,3 levypalloa ja 1,1 torjuntaa. Carter tuo joukkueeseen levypallojen lisäksi uuden ulottuvuuden, kun hyökkäyspäässä hänelle voidaan pelata palloa koriraudan päälle. Lisäksi puolustuspäähän kaivataan kipeästi heitontorjuntavoimaa.

Hapoel Haifalle viime keskiviikon 10 pisteen kotitappio Levicelle oli varmasti kova pettymys. Voitolla jatkopaikka olisi ollut omissa käsissä, mutta nyt joutuvat hakemaan IKH Areenalta voiton ja toivomaan, että Levice hakisi Italiasta keskiviikkona vierasvoiton.

Hapoel on hävinnyt kolme FIBA Europe Cupin ottelua putkeen. Jatkolohkon kaksi ensimmäistä ottelua toivat kaksi voittoa, kun kotona kaatui Budivelnyk 81-71 ja vieraissa Levice 91-93. Sitten alkoi tappioputki, kun Karhubasket haki 59-66 vierasvoiton Haifasta. Sitä seurasi 81-79 tappio Italiassa Budivelnykille ja viime keskiviikon 64-74 tappio muutti israelilaisten aseman tukalaksi.

Viime viikon Levice ottelu oli tasainen aina viimeiselle kympille saakka. Sen Levice voitti 11-20 ja eteni 10 pisteen voittoon. Haifa onnistui kolmosissa vain 19 prosentin tarkkuudella, kun ainoastaan neljä 21 kolmosesta löysi tiensä koriin. Myös vapariviivalta jäi jossiteltavaa, sillä vaparien osumatarkkuus oli vain 42,1 prosenttia (8/19). Menetyksiä tuli 18 kappaletta ja niistä slovakialaiset rokottivat 20 pisteellä. Haifa voitti levypallot 43-38 ja haki 14 hyökkäyslevypalloa, mutta se oli laiha lohtu. Haifan parhaat pistemiehet olivat Kadeem Allen (15/8), Anthony Hickey (14/6/8), William Rayman (13/11) ja Amit Simhon (12/1/2), mutta muilta ei apuja tullut. Tuttuun tapaan Levicen tehomies oli Slovenian maajoukkuemies Miha Lapornik (21/5/3), tehden 21 pistettä tarkoilla prosenteilla.

Takamies Kadeem Allen (nro 0) kuuluu Haifan avainpelaajiin

Karhubasket haki Haifasta vierasvoiton tavaramerkillään eli tiiviillä puolustuspeleillä. Haifa sai avauspuolikkaalla kasaan vain 30 pistettä, joten kauhajokiset johtivat tauolla lukemin 30-41. Toisella puoliajalla israelilaiset eivät enää nousseet uhkaamaan oranssipaitojen voittoa. Haifan osumatarkkuus kolmosissa jäi vain 16,7 prosenttiin ja vapaaheitot osuivat vain 55,6 prosenttisesti. Karhubasket voitti levypallot 33-39, eivätkä 18 menetystä haitanneet, kun 10 kolmosta laitettiin koriin 45 prosentin tarkkuudella. Kuany Kuany (22/4/3) teki 22 pistettä, upottaen molemmat kakkosensa ja kolmoset 85,7 prosentin tarkkuudella (6/7). Muut kauhajokiset jäivät alle 10 pisteen, mutta seitsemän pelaajaa pääsi pisteiden makuun. Levypalloja hallitsi Jeffrey Crockett (7/13/2 riistoa). Haifan parhaat olivat Anthony Hickey (20/2/5) ja William Rayman (14/5).

Takamies Anthony Hickey on Haifan paras pistemies

Hapoel Haifan kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levyrit/syötöt):

#0 Kadeem ALLEN, takamies, 187cm. USA. (13 ott/28 min/10,8/3,5/3,2/1,8 riistoa)

#1 Anthony HICKEY, takamies, 180cm. USA. (13 ott/32 min/15/3,5/5,9/2,8 riistoa)

#3 Devonte UPSON, sentteri, 206cm. USA. (11 ott/23 min/7,7/5,7/1)

#4 Gur LAVI, laituri, 198cm. ISR. (8 ott/6 min/1/1,3)

#8 Amit SIMHON, takamies, 195cm. ISR. (11 ott/27 min/11,2/1,7/2,3)

#10 Spencer WEISZ, takamies, 195cm. ISR. (12 ott/23 min/5,3/4,3/1,8)

#11 William RAYMAN, laituri, 203cm. USA. (13 ott/22 min/8,6/5,2)

#12 Ofek AVITAL, takamies, 183cm. ISR. (10 ott/13 min/3,4/0,7)

#21 Jalen JONES, laituri, 203cm. USA. (11 ott/24 min/9,2/6,5/1,1)

#22 Shawn JONES, laituri, 203cm. USA (6 ott/21 min/10/6,5)

#23 Moriel LUTATY, takamies, 182cm. ISR. (11 ott/7 min/1/0,9/1)

Amit Simhon (nro 8) kuuluu israelilaisten avainpelaajiin

Karhubasketin valmennuksen analyysi Haifan pelaajista:

#0 Kadeen Allen: heittävä takamies eli kakkospaikan pelaaja. Fyysinen ja aktiivinen puolustaja, joka hakee 1,8 riistoa ottelua kohden. Heittoprosentit 2p 44 % ja 3p 21 %. Otettava ajo vasemmalle kädelle pois.

#1 Anthony Hickey: erittäin nopea takamies, hyvä yksi vastaan yksi pelaaja, mutta heittoprosentti kolmosissa vain 27 % (2p 52 %). Otettava ajo oikealle kädelle pois ja laitettava ottamaan keskimatkan heittoja.

#3 Devonte Upson; sentteri, jolle pelataan palloa ylös. Yksi vastaan yksi tilanteessa tykkää tehdä spin -liikkeen eli pyörähtää korille. Osaa myös keskimatkanhyppyheiton.

#8 Amit Simhon; heittäjä. Kolmoset 48 prosenttia. Osaa syöttää ja muutenkin älykäs pelaaja. Pakotetaan ajamaan vasemalle.

#10 Spencer Weisz; heittäjä. Otetaan oikean käden ajo pois.

#11 Wlliam Rayman; nelospaikan laituri, joka osaa heittää. Otetaan kolmoset ja oikean käden heitto pois. Enemmän mentyksiä, kuin syöttöä.

#12 Ofek Avital; heittäjä. Ei aja, eikä hänen heittoharhautuksiin ei saa hypätä. Ajoihin ei saa antaa liikaa apua.

#21 Jalen Jones; voi heittää kolmosen, mutta jaot ovat todennäköisempi. Enemmän menetyksiä kuin syöttöjä.

#22 Shawn Jones; vasenkätinen keskimatkanheittäjä. Pakotetaan oikealle kädelle, eikä anneta vapaita heittoja. Enemmän menetyksiä kuin syöttöjä.

Haifa saapui Kauhajoelle jo sunnuntaina, joten ovat varmasti tiistaina valmiita taistelemaan pudotuspelipaikasta.

Karhubasket – Hapoel Haifa tiistaina kello 18.30 IKH Areenassa.

Liput ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi ja R-Kioskeissa kauttamaan. IKH Areenan ovat avautuvat tiistaina kello 16.30 ja samalla käynnistyy lipunmyynti.

 

05.02.2023

KARHUBASKET VOITTI KOTKASSA PISTEELLÄ

Joukkue ja fanit pääsivät juhlimaan pinnan voittoa yhdessä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Perjantaina pelaamatta jäänyt Korisliigan ottelu KTP – Karhubasket päästiin pelaamaan lauantaina. Perjantaina pelaamisen esti alkulämmittelyssä rikkoutunut korilevy. Varalevy löydettiin Steveco Areenan kellarista vasta myöhään illalla, kun peruuttamisesta oli jo päätetty. Tosin vaihtaminen ei ole helppo juttu, joten jos kadonneen varalevyn mysteeri olisi saatu ratkottua heti, niin viive pelin aloittamiseen olisi saattanut venyä useisiin tunteihin.

Peruuttamisen jälkeen Karhubasket majoittui Kotkassa hotelliin. Uudeksi alkamisajaksi kerrottiin kello 17, vaikka kauhajokiset yrittivät saada alkamisajan aikaisemmaksi. Samalla koripalloliitto peruutti naisten Koriliigan ottelun PeKa – Pyrintö, mikä herätti ymmärrettävästi ihmetystä joukkueissa. Varsinkin, kun naisten joukkueilla ja Karhubasketilla oli tahtoa sovittaa molemmat pelit samalla päivälle.

Jälleen isoin tunnustus menee Karhubasketin fanclubille. Fanibussi lähti perjantaina Kotkaan, mutta peliä ei pelattukaan. Mitä tekee fanclub? Pakkaa tavarat linja-autoon ja palaa aamuyöstä Kauhajoelle. Mutta jo seuraavana aamuna kello 10 fanibussissa oli jälleen oranssipaitoja, jotka lähtivät El President Pertti Holman kanssa takaisin Kotkaan kannustamaan omiaan. Kaksi päivää, noin 24 tuntia ja noin 1720 kilometriä bussissa. Tehkää perässä!

Lee Skinner oli lauantaina hyvässä vedossa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Itse ottelussa KTP otti komennon alussa. Brandon Tabbin (11/4/3) johdolla isännät ottivat kolmessa minuutissa kahdeksan pisteen etumatkan. Roydell Brownin (14/9/2 torjuntaa) lukemat olivat 10-2. Oranssipaidat kirivät eron kahteen, kun Kuany Kuany upotti kolmosen ja Teemu Suokas kakkosen. Avauskympin loppu oli KTP:n, kun Mubashar Ali (13/4) teki kuusi pistettä ja Jordan Gilesin (10/8/4) kakkonen päätti neljänneksen lukemiin 23-14.

Toinen kymppi olikin sitten kauhajokisten. Cameron Jones (18/1/5) ja Severi Kaukiainen (16/4/6) toivat vieraat runsaassa kolmessa minuutissa tilanteeseen 27-25. Roope Mäkelä kutsui KTP:n aikalisälle, mutta vain hetki sen jälkeen Karhubasket otti johtopaikan. Eero Innamaa lähetti vieraat karkumatkalle, jonka aikana Kaukiainen, Lee Skinner (12/9/3) ja Miikka Marttinen (8/4) laittoivat palloa koriin joka etäisyydeltä. Vähän ennen taukoa Skinnerin toinen kolmonen muokkasi lukemiksi 38-48, mutta Alin kolmonen ja Vili Nymanin (5/1) viime hetken kakkonen tekivät taukotilanteeksi 43-48.

Jeffrey Crockett oli ratkaisuhetkillä hyvin esillä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kolmannella neljänneksellä kauhajokiset ottivat parissa minuutissa 10 pisteen etumatkan. Ennen kympin puoliväliä oltiin lukemissa 49-64 ja ero oli suurimmillaan 15 pistettä. Parissa minuutissa KTP nykäisi 11-0 jakson, Brandon Slyn (22/4/3) johdolla. Kun Joonas Timonen (3/2 syöttöä) upotti kolmosen, niin oltiin lukemissa 62-66 ja Janne Koskimies komensi joukkueensa aikalisälle. Se ei kurssi muuttanut, vaan vieraiden pisteetön jakso venyi neljään minuuttiin ja KTP pisteputki 16-0, joten nopeasti oltiin tilanteessa 67-66.

Päätösneljänneksen alussa KTP otti kuuden pisteen etumatkan. Viiden minuutin kohdalla oltiin lukemissa 80-77, kun Kaukiainen upotti kakkosen ja Marttinen kolmosen. Kotkalaiset venyttivät eron kahdeksaan Topias Kuukkasen (7) kolmosella. Cameron Jones ja Jeffrey Crockett (14/6/3 torjuntaa) kavensivat lukemiksi 85-81, mutta Kuukkanen vastasi kovalla kakkosella kulmasta aivan hyökkäysajan päättyessä. Tilanne tarkistettiin nauhalta ja lukemat olivat 87-81, kun aikaa oli jäljellä puolitoista minuuttia.

Nämä viimehetket olivat oranssipaitojen. Skinner syötti Crockettin korintekoon ja ero kaventui neljään. Karhubasket puolusti hyvin, joten KTP menetti. Kaukiaista rikottiin kolmosessa ja tammikuun kuukauden pelaajana palkittu takamies upotti kaikki kolme vaparia ja oltiin lukemissa 87-86. Jälleen hyvä puolustus, levypallo haltuun ja Cameron Jones upotti kakkosen levyn kautta, vieden vieraat 87-88 johtoon, kun peliaikaa oli jäljellä kolme sekuntia. KTP piti aikalisän ja he pelasivat pallo korin läheisyyteen, mutta heitto ei uponnut ja kauhajokiset pääsivät tuulettamaan kauden 20 voittoa fanien kanssa.

Cameron Jones upotti voittokorin ja pussitti 18 pistettä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket hävisi levypallot 37-33 ja oli gramman huonompi kolmosten tarkkuudessa. KTP upotti kolkit 37 prosentin ja kauhajokiset 36 prosentin tarkkuudella. Oranssipaidat liikuttivat palloa iloisesti ja kirjauttivat 25 syöttöä. KTP:n 17 menetyksestä iskettiin 20 pistettä ja korin läheisyydestä Karhubasket teki 48 pistettä. Kakkosten tarkkuus oli 60 prosenttia ja nämä aseet riittivät tällä kertaa pisteen voittoon. Tilastokummallisuus oli myös se, että oranssipaidat saivat ainoastaan kolme vapaaheittoa ja ne kaikki Kaukiainen laittoi ratkaisuvaiheessa pussiin.

Severi Kaukaiaisen käsi ei vapissut vapaaheittoviivalla (kuva: Janne Yli-Korhonen)

-Kuulin aamulla, että fanclub on tulossa uudestaan Kotkaan, päävalmentaja Janne Koskimies aloitti pelin jälkeisen lehdistötilaisuuden fanclubin oranssi t-paita päällään. En oikein sitä edes uskonut eilisen pettymyksen jälkeen. Se kertoo meidän seuran ja yhteisön asenteesta, että periksi ei anneta. Meidänkin piti tänään osoittaa pari kertaa sinnikkyyttä ja tulla takaa mukaan peliin. Todella mahtavat fiilikset. Täällä Kotkassa oli todella hyvä tunnelma hallissa ja positiivisia asioita tapahtumassa. KTP pelasi tänään hyvän pelin. He johtivat peliä ison osan ja kun kolmannella kympillä meillä oli hyvä hetki, niin he saivat estettyä meidän pallon liikettä, joten peli meni staattiseksi. Slyn kanssa meillä oli kädet täynnä läpi pelin, kun hän käytti nopeuttaan ja heittokättään meitä vastaan. Lopussa saatiin muutama stoppi ja lopussa näkyi meidän rutiini, joten maltoimme ja toteutimme peliämme, Koskimies kertoi tyytyväisenä.

Karhubasket pelaa tiistaina FIBA Europe Cupin jatkolohkon viimeisen ottelun IKH Areenassa. Vastustajaksi kello 18.30 alkavaan otteluun saapuu Hapoel Haifa Israelista. Karhubasket on jatkolohkon voiton jo varmistanut ja samalla paikka FIBA Europe Cupin pudotuspeleissä eli kahdeksan parhaan joukossa on varmistettu. Pudotuspelit pelataan maaliskuussa. FIBA Europe Cupin liput ovat ennakkomyynnissä osoitteessa Lippu.fi. Lippuja saa ennakkoon myös R-Kioskeilta kautta maan. IKH Areenan ovet avaustuvat tiistaina ja lipunmyynti käynnistyy kello 16.30.

Tiistaina saatetaan IKH Areenan parketilla nähdä odotettu paluu, kun valmennusjohto on kertonut Simeon Carterin olevan pelikuntoinen. Paperit ovat kunnossa sekä Korisliigaa että FIBA Europe Cupia varten, joten jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin numero 33 on kentällä Haifaa vastaan.

Karhubasketin seuraava Korisliigan ottelu on ensi lauantaina eli 11. helmikuuta. Silloin kello 17 alkavaan otteluun vieraaksi IKH Areenaan saapuu Salon Vilpas. Liput lauantain peliin ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi.

KTP:n voittoheitto viime hetkillä oli lähellä, mutta oranssipaitojen puolutus oli tilanteessa hyvin mukana (kuva: Janne Yli-Korhonen)

 

05.02.2023

KARHUBASKETILLE PALKINTOJA POHJANMAAN URHEILUGAALASSA

Vesa Ojala ja Mika Rinne kävivät hakemassa palkinnon

Lauantaina Seinäjoki areenassa juhlittiin Pohjanmaan Urheilugaalaa. Koripallon viime vuoden Suomen mestari Karhubasket oli juhlissa hyvin esillä. Perjantaina peruttu KTP – Karhubasket ottelu vaikutti sen verran myös gaalan palkintojen jakoon, että vuoden valmentaja palkittu Janne Koskimies ei päässyt vastaanottamaan palkintoaan.

Koskimies valmensi Karhubasketin mestaruuteen vakuuttavin ottein. Oranssipaidat pelasivat runkosarjassa 22 ottelua ja hävisivät niistä vain kaksi. Ylemmässä jatkosarjassa tuli viisi voittoa ja viisi tappiota, mutta kaksi tappioista tuli, kun tervettä joukkueellista pelaajia ei saatu kokoonpanoon.

Pudotuspeleissä Karhubasket voitti ensin Lahden otteluvoitoin 3-0. Välierässä Seagulls voitettiin 4-1 ja finaaleissa mestaruus irtosi myös otteluvoiton 4-1. Kauhajokiset pääsivät tuulettamaan Suomen mestaruutta kotiyleisön edessä 11. päivä toukokuuta. Yhteensä Koskimies on ollut päävalmentajana 141 Korisliigan kamppailussa ja voittoja niissä on tullut 112 kappaletta, mikä antaa voittoprosentiksi hurjan 79. Koskimiehen voittoprosentti on pääsarjahistorian toiseksi paras, jos otetaan huomioon yli 100 ottelussa valmentaneet. Ja kärkipaikkakin on vain vajaan prosenttiyksikön päässä.

Karhubasket palkittiin myös vuoden joukkueena. Palkinnon kävivät ottamassa vastaan puheenjohtaja Vesa Ojala ja toiminnanjohtaja Mika Rinne. Karhubasket on pelannut Korisliigassa 15 kautta, pelannut 668 pääsarjaottelua ja voittanut niistä 398 kamppailua. Voittoprosentti on kova 59,6 ja kolmen Suomen mestaruuden lisäksi joukkue on voittanut yhdet hopeiset mitalit. Kaikki mitalisijat ovat tulleet putkeen ja sille haetaan jatkoa tänä keväänä. Puheessaan Vesa Ojala kiitti eri tahoja. – Meillä on paras joukkue ja paras valmennus, se on menestyksen salaisuus. Mutta meillä on myös parhaat fanit, jotka ovat tukemassa joukkuetta lähes joka pelissä, pelataan ne kotona IKH Areenassa tai vieraissa Joensuussa tai Kotkassa. Paras kökkäporukka, joita ilman tapahtumat eivät pyöri. Paras taustaryhmä, joka kerää toimintaan tarvittavat varat. Asioita pitää ajatella isosti, jos haluaa menestyä ja kehittyä, Ojala raotti salaisuutta menestyksen takana.

Lisäksi urheilugaalassa palkittiin kunniamaininnalla yrittäjä, Karhubasketin varapuheenjohtaja ja IKH Areenan omistaja Petri Suokas. Suokkaan kiistamattomaksi ansioksi voidaan laskea maamme parhaan koripalloareenan rakentaminen. Eikä areena palvele vain koripalloa, vaan sillä voidaan järjestää erilaisia kokouksia, konsertteja ja messuja. IKH Areena avattiin lokakuun alussa ja siellä on jo pidetty monia kokouksia sekä tilaisuuksia. Avajaiskonsertissa esiintymässä oli supersuosittu Haloo Helsinki ja areena osoitti toimivuutensa myös isompien konserttien pitopaikkana.

03.02.2023

PERJANTAIN KTP-KARHUBASKET OTTELU SIIRTYY LAUANTAILLE

The korilevy (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kotkassa nähtiin perjantaina erikoinen näytelmä, kun ennen kello 18.30 alkavaksi merkitty Korisliigan ylemmän jatkosarjan ottelu KTP – Karhubasket siirrettiin lauantaille, kun toinen Steveco Areenan korilevyistä oli rikki.

Uusi ottelun alkamisaika on lauantai 4. helmikuuta kello 17. Peli pelataan joko Steveco Areenalla tai Karhulan liikuntahallilla.

Ensimmäinen tulkinta säännöistä oli, että pelipaikalta pitäisi löytyä varavälineet tällaisten tapausten välttämiseksi. Tarkemmin tutkittuna koripalloliiton säännöt määrittelevät vain varavälineiksi korirenkaan, peli- ja heittokellon.

Pettynyt oli myös Karhubasketin fanclub, joka oli lähtenyt Kotkaan kannustamaan oranssipaitoja. Useat olivat ottaneet töistä vapaata, jotta matkalle oli ollut mahdollista lähteä. Aikatauluista johtuen fanibussi palaa Kauhajoelle, mutta lähtee uudestaan liikenteeseen lauantaina. Ilmoittautumiset osoitteeseen fanibussi@karhubasket.fi. Lähtö kello 10 IKH Areenan pihasta.

Kun ottelu oli peruttu, selvisi, että Steveco Areenalta löytyy varalevy. Tätä vain ei tiedetty tai viitsitty etsiä, kun alkuperäisen rikkoutuminen huomattiin. Katosta riippuvien koritelineiden levyn vaihtaminen on tietysti oma operaationsa, mutta osaavat ihmiset selviävät siitä kohtuullisessa ajassa.

-Harmittaa erityisesti meidän fanien takia, kun he nyt tänne matkustivat, eikä peliä päästy pelaamaan, Karhubasketin päävalmentaja Janne Koskimies harmitteli verkkotoimitukselle. Samalla menetimme yhden valmistautumispäivä tiistain FIBA Europe Cupin peliin. Mutta kuten vanha sanonta menee, niin pelimiehen polvet joustavat, eikä tälle nyt voi mitään, Koskimies sanaili.

Karhubasketin tiukka peliaikataulu tuo omat haasteensa harjoitteluun ja pelaamiseen. FIBA Europe Cupin jatkolohkon päätöskamppailu Israelilaista Hapoel Haifaa vastaan pelataan IKH Areenassa tiistaina 7. helmikuuta kello 18.30. Liput ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi ja R-Kioskeilla kautta maan.

Samalla Karhubasket tiedottaa, että lauantaille 11. maaliskuuta merkitty Korisliigan ylemmän loppusarjan ottelun Karhubasket – KTP alkaa kello 19.

 

02.02.2023

OTTELUENNAKKO: KTP – KARHUBASKET

(Kuva: Janne Yli-Korhonen)

Keskiviikkona kotiluolassa IKH Areenalla 2107 katsojan edessä kotiedun FIBA Europe Cupin pudotuspeleihin varmistanut Karhubasket (19 voittoa/4 tappiota) matkustaa perjantaina Kotkaan KTP:n (12/12) vieraaksi. Ottelutahti pysyy tiiviinä.

Viime viikolla kauhajokisilla oli alla ennen perjantain Korisliigan ottelua voitokas vierasreissu Slovakian Leviceen. Tämä lentoineen, busseineen ja muine ylimääräisine kommerverkkeineen näkyi oranssipaitojen otteissa, kun Kouvot aiheuttivat kauhajokisille kauden neljännen tappion lukemilla 102-93. Kuten lukemat kertovat, niin Kouvot pääsivät tekemään ottelussa yli 100 pistettä. Silloin otteluita harvemmin voittaa, eikä niin käynyt nytkään. Kouvot pääsivät otteluun melkein viikon tauolla, joka näkyi kenttätapahtumissa.

Severi Kaukiainen valittii Korisliigan tammikuun kuukauden pelaajaksi (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Tällä viikolla Karhubasket pelasi myös FIBA Europe Cupin ottelun, mutta se käytiin IKH Areenalla, joten matkustamisen rasitukset jäävät tällä viikolla pois. Slovakiassa voittonumerot olivat kauhajokisille 55-86, mutta keskiviikkona voitosta käytiin tiukkaa puolustusorientoitunutta taistelua koko 40 minuuttia. Lopulta Ukrainalainen Budivelnyk nappasi voiton lukemin 62-65, mutta taistelua riitti päätössummeriin saakka. Ennen perjantain ottelua joukkue saa nukkua omissa sängyissä, harjoitella IKH Areenassa ja matkustaa rauhassa Viitalan bussilla pelipaikalle. Vastustaja KTP ei myöskään pääse helpolla, sillä kotkalaiset pelasivat keskiviikkona ottelun Salossa.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Viime viikolla Fiba Europe Cupin pelin jälkeen meidän vieraspelaaminen ei ollut Kouvolassa voittavalla tasolla. Perjantaina Kotkassa meidän pitää tehdä järkeviä heitonvalintoja ja pidettävä menetykset minimissä, jotta KTP ei pääse avoimen kentän tilanteisiin. Korintekovoimaa kotijoukkueelta löytyy runsaasti, joten puolustuksessa meidän on onnistuttava kokonaisvaltaisesti joukkueena.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, Kuany (GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Karhubasket ja KTP ovat kohdanneet kaudella kaksi kertaa. Kauhajokiset olivat molemmissa runkosarjan kohtaamisissa parempia. Lokakuussa kotkalaiset joutuivat lähtemään kotimatkalle IKH Areenalta 100-95 tappion jälkeen. Tammikuussa, runkosarjan päätöksen jo häämöttäessä, loppulukemat olivat Kotkan Steveco Areenalla 89-111.

Karhubasket on iskenyt molemmissa otteluissa paljon pisteitä. Ne ovat syntyneet hyvällä pallonliikkeen kautta, sillä Kauhajoella oranssipaidat kirjauttivat tilastoihin 30 ja Kotkassa 27 syöttöä. Kolmoset upposivat IKH Areenassa 43 prosentin tarkkuudella ja Steveco Areenalla upotettiin 57 prosentin tarkkuudella peräti 23 kolmosta. Huolestuttavaa on silti se, että kotkalaiset ovat iskeneet lähes 90 pistettä molemmissa kohtaamissa, kun koko kaudella oranssipaitoja vastaan tehdään vain 76,3 pistettä.

Karhubasket on hallinnut joukkueiden viime aikojen kohtaamisia. Viimeisistä 10 pelistä Karhubasket on voittanut yhdeksän ja KTP:n ainokainen voitto tuli, kun kauhajokiset eivät saaneet tarpeeksi terveitä pelaajia kokoonpanoon, joten historiankirjoihin merkittiin KTP:n voittolukemiksi 40-0 luovutusvoitto. Kaikkiaan Karhubasket on voittanut 68 pääsarjakohtaamisesta 40 ottelua.

KTP kohtasi keskiviikkona Salohallissa Vilppaan. Kotkalaiset olivat pitkään johtopaikalla, voitettuaan avauskympin lukemin 16-28. Vilpas ryhdistäytyi päätösneljänneksellä, jonka he voittivat peräti 38-22 ja nappasivat voiton pistein 100-89. Kotkalaisten parhaat olivat Brandon Sly (18/3/8) ja Brandon Tabb (27/3/2).

KTP varmisti paikansa ylemmässä loppusarjasta vasta runkosarjan kalkkiviivoilla. Tammikuun alussa Karhubasket häviön jälkeen kotkalaiset hävisivät vieraissa Vilppaalle ja Pyrinnölle, mutta kova 94-91 kotivoitto sarjakakkosesta Seagullseista lähes sinetöi paikan yläloppusarjassa. Runkosarjan päätöskierroksella se varmistui, kun Tapiolan Honka joutui lähtemään kotimatkalle Kotkasta 91-78 tappion jälkeen.

Ylemmässä loppusarjassa KTP jatkoi hyviä esityksiä kotisalissa, kun se voitti Katajan pistein 86-83. KTP on pelannut erinomaisesti kotona Steveco Areenalla. 12 kotiottelusta se on hävinnyt vain kolme. Karhubasketin lisäksi voiton Kotkasta ovat hakeneet vain Vilpas ja Lahti. Kotona KTP on tehnyt 91,6 pistettä ottelua kohden, upottaen kakkoset 57,5 ja kolmoset 35,9 prosentin tarkkuudella. Vastaavasti KTP on vieraissa yläloppusarjan huonoin joukkue. Kotijoukkueet tekevät yli 90 pistettä ottelua kohden, joten pelejä on silloin vaikea voittaa. Vieraista KTP on hakenut vain kolme voittoa ja ne ovat tulleet kauden avauspelissä Kouvolasta ja heti sen perään toisesta vieraspelistä Uudestakaupungista. Edellinen vierasvoitto tuli marraskuun lopussa Espoossa, joten vierastappioputki on nyt keskiviikon jäljiltä kuuden ottelun mittainen. Viimeiset 10 ottelua KTP on pelannut saldolla neljä voittoa ja kuusi tappiota. Viidestä edellisestä ottelusta saldo on kolme voittoa.

12 voittopelissä KTP on iskenyt 94,7 pistettä 56,4 prosentin kakkosilla ja 37,3 prosentin kolmosilla. Tappioita on saman verran, mutta niissä pisteitä on tullut 82,1 ottelua kohden ja heittotarkkuudet ovat olleet huonompia. Kakkoset ovat osuneet 51,7 ja kolmoset 30,9 prosenttisesti.

Vili Nyman (10) on pelannut hyvän kauden (kuva: Janne Yli-Korhonen)

KTP:n kokoonpano ja tilastot (pisteet/levyrit/syötöt):

#2 Brandon Sly, takamies, 180 cm. USA. (15,4/2,5/5,9)

#3 Brandon Tabb, laitahyökkääjä, 197 cm. USA. (17,4/3,7/1,4/1,9 riistoa)

#4 Matias Lanki, takamies, 175 cm.

#5 Joonas Timonen, takamies, 189 cm. (3/1)

#10 Vili Nyman, laitahyökkääjä, 198 cm. (10,7/4,3/1)

#17 Juho-Matti Henttonen, laitahyökkääjä, 202 cm. (4,5/2,7)

#20 Niko Mykrä, laitahyökkääjä, 189 cm. (0,3/0,5)

#21 Mubashar Ali, laitahyökkääjä, 213 cm. (8,8/5,9/0,8)

#22 Roydell Brown, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (14,1/7,8/1,6)

#23 Jordan Giles, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (12,2/5,8/1,9/1,3 riisto)

#32 Topias Kuukkanen, takamies, 187 cm. (3,2/1,2/1,1)

#44 Joonas Lehtoranta, takamies, 194 cm. (6,3/1,5/2)

#50 Jasper Mussalo, takamies, 183 cm. (3/0,5)

KTP:n avainpelaajat ovat 197 senttinen laituri Brandon Tabb, joka KTP:n ja Karhubasketin ensimmäisessä kohtaamisessa mätti 36 pistettä, mutta jäi edellisessä ottelussa vain kahdeksaan pisteesee. Tabb ottaa peräti 7,5 kolmosta ottelua kohden ja upottaa ne 35,2 prosentin tarkkuudella.

Brandon Sly johtaa KTP:n orkesteria (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Takamies Brandon Sly tuottaa vastustajille ongelmia nopeudellaan. Hän jakaa 5,9 syöttöä ottelua kohden, mutta osaa heittää myös kolmosia ja keskimatkan kakkosia. Nuo keskimatkan kakkoset ovat tänä päivä harvinaisuuksia ja niiden kauhajokisten puolustuksen pitää pystyä reagoimaan. Keskiviikkona Sly oli Salossa hyvä ja takamies Joonas Lehtoranta on edelleen sivussa, niin Sly on vastuussa pelin rakentelusta. Apuja hän saa Joonas Timoselta, jonka otteet viime aikoina ovat olleet lupaavia.

Vili Nyman pelaa uransa parasta kautta. Pisteitä syntyy yli 10 ottelua kohden. Nyman on vahva ja ulottuva, joten puolustuspäässä hän on monipuolinen ja pystyy päättämään hyökkäykset näyttäviin donkkeihin.

Ennakkokommentit päävalmentaja Roope Mäkelä: – Karhu jatkaa seurajoukkuetasolla Suomalaisen koriksen nousua. Onnittelut hienosta Euromenestyksestä. Viimeksi emme pystyneet vastaamaan kovaan tempoon ja Karhun huimaan heittopeliin. Toivottavasti kovalla taistelulla ja kotiyleisön tuella pystymme jatkamaan hyvien kotipelien sarjaa.

Kokoonpano: Ali, Timonen, Giles, Henttonen, Nyman, Tabb, Sly, Kuukkanen, Brown.

KTP – Karhubasket perjantaina kello 18.30 Kotkan Steveco Areenalla.

Ottelu on katsottavissa suorana Ruudun välityksellä.

Verkkotoimitus lähettää lämpimät terveiset Karhubasketin fanclubin bussiin, joka on lähdössä tukemaan oranssipaitoja. Olette ihanan hulluja!