UUTISET

25.11.2022

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – KOBRAT

Lauantaina on Korisliigassa luvassa todellinen herkkupala, sillä vastakkain ovat sarjataulukon ykkönen ja kakkonen. Ei liene yllätys, että viime kauden Suomen mestari Karhubasket (8 voittoa/2 tappiota), joka on voittanut kolme viimeisistä neljästä jaetusta mestaruudesta, kuuluu kärkikaksikkoon. Se, että marraskuun lopun kärkiottelussa on mukana joukkue Lapualta, voi olla yllätys monellekin. Kobrat (9/2) ovat pelanneet huikean alkukauden ja ansaitusti mukana kärkiottelussa.

Lauantaina ottelu IKH Areenalla alkaa kello 16. Liput myy ennakkoon Lippu.fi ja R-Kioskit kauttamaan. Ovet avautuvat lauantaina IKH Areenalla kello 14 ja samalla käynnistyy myös lipunmyynti. Ennakkomyyntiluvut kertovat, että kauden toinen paikallisottelu, joka on samalla myös Korisliigan kärkikamppailu, kiinnostaa ja lippuja on myyty hyvin. Liput kannattaa ostaa ennakkoon. Lipunmyynti areenalla voi ruuhkautua, joten paikalle kannattaa saapua ajoissa! IKH Areenan ravintolat palvelevat myös kello 14 alkaen. Myös VIP-lippuja on jäljellä! Ja aulan perinteisessä arpapisteessä pääpalkintona on moottorisaha, joten kannattaa käydä osallistumassa.

Karhubasket ja Kobrat ovat kohdanneet Korisliigassa 41 kertaa. Karhubasket ovat voittaneet otteluista 29 ja viimeisistä 10 kohtaamisesta oranssipaidat ovat vieneet kahdeksan. Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Kobrat olivat parempia pistein 81-72.

Tuossa ensimmäisessä kohtaamisessa Kobrat olivat kuskinpaikalla läpi ottelun ja ratkaisivat voiton kolmannella neljänneksellä, jonka voittivat 26-14. Nopea takamies KJ Jackson teki 26 pistettä, eikä kauhajokiset saaneet miestä pysäytettyä millään. 26 pisteen lisäksi Jackson jakoi kuusi syöttöä ja poimi neljä levypalloa. Danny Pippen teki 14 pistettä. Vaikka muut lapualaiset jäivät alle 10 pisteen, niin esimerkiksi Juho Lehtoranta (2/4) hoiteli oman tonttinsa kiitettävästi, kirjaten runsaassa 13 minuutissa +/-tilastoon lukeman +10. Myös Chrysostom Chukwuma (4/2) oli hyvin esillä ja pelasi runsaat 18 minuuttia lukemalla +12.

Karhubasket voitti levypallot 38-47 ja haki 15 hyökkäyslevyriä, mutta teki niistä vain 14 pistettä. Kauhajokiset myös menettivät pallon 14 kertaa, joista Kobrat rokottivat 17 pisteellä. Karhubasketin pallonliike ei ollut hyvää, sillä syöttöjä tilastointiin vain 14 kappaletta. Kakkoset upposivat 46 ja kolmoset 27 prosentin tarkkuudella. Kobrat olivat tarkempia, laittaen kakkoset sisään 56 ja kolmoset 31 prosentin tarkkuudella. Menetykset ja pallon liike olivat Karhubasketin kompastuskivet, mutta juuri näissä asioissa kauhajokiset ovat parantaneet ja nousseet molemmissa Korisliigan kärkitasolle.

Karhubasket koki keskiviikkona kauden ensimmäisen tappion FIBA Europe Cupissa, kun puolalainen Anwil Wloclawek haki voiton IKH Areenasta numeroin 87-93. Kuten numeroista näkyy, niin kauhajokisten tavaramerkki tiukka puolustus ei nyt purrut. Anwil oli tällä kertaa korintekokilpailussa parempi, Lee Mooren johdolla. Moore teki kamppailussa 29 pistettä.

Tappiosta huolimatta Karhubasket johtaa G-lohko neljällä voitolla ja yhdellä tappiolla. Kahdesta jatkolohkon paikasta kisaavat Anwil ja Portugalilainen Sporting CP, joilla molemmilla on tilillään 3 voittoa ja 2 tappiota. Jos kauhajokiset voittavat alkulohkon päätöskamppailun ensi keskiviikkona Lissabonissa, voittaa se luonnollisesti oman lohkonsa. Jatkopaikka irtoaa vielä 22 pisteen tappiollakin.

Keskiviikkona Karhubasketin parhaat olivat 18 pistettä 100 prosentin pelitilanneheitoilla tehnyt Jeffrey Crockett, sekä kolme kolmosta sukkaan naulannut Miikka Marttinen (3/4, 75%). Myös takamieskaksikko Severi Kaukiainen (13/2/5) – Henri Kantonen (14/6/6) jatkoi hyviä otteitaan. Keskiviikon ottelussa Karhubasket menetti pallon 15 kertaa ja niistä vastustaja pääsi rokottamaan turhan usein. Korisliigassa oranssipaidat ovat toiseksi pallovarmin joukkue, kun menetyksiä tilastoiin 10,6 ottelua kohden. Kauhajokiset jäivät keskiviikkona myös 17 syöttöön, kun Korisliigassa joukkue on sarjan paras 20,7 syötön keskiarvolla.

Korisliigassa Karhubasket ei ole vielä hävinnyt otteluakaan uudella IKH Areenalla. Viisi ottelua ovat tuoneet viisi voittoa. Tappion jälkeen kotimatkalle ovat joutuneet lähtemään Vilpas (82-72), Honka (97-62), KTP (100-95), Korihait (80-48) ja Lahti (85-68). Lahti voiton jälkeen viime lauantaina Karhubasket ehätti käydä Joensuussa, josta tuomisina oli kaksi sarjapistettä lukemilla 71-81.

Ennakkokommentit Janne Koskimies: – Hienoa, että koris kiinnostaa ihmisiä Etelä-Pohjanamaalla ja otteluun odotetaan yli 2000 katsojaa. Tämän tyyppisiä tapahtumia koko Korisliiga kaipaa lisää. Sarjan tarkimpien kaukoheittojoukkueiden kohtaamisessa varmasti korostuu puolustuskonseptissa pysyminen, jotta laadukkaita heittopaikkoja ei synny vastustajalle liukuhihnalta. Tiukassa paikalliskamppailussa myös hermokontrolli voi nousta ratkaisevaan rooliin. Olemme hävinneet Kobrille jo kertaalleen tällä kaudella, joten tästä sisuuntuneena lähdemme puolustamaan kotikenttäämme.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, Kuany (GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Kobrat ovat aloittaneet kauden loistavasti. Yhdeksän voittoa ja vain kaksi tappiota tuovat oikeutetusti sarjataulukon ykköspaikan. Kobrat ja Karhubasket ovat Korisliigan ainoa joukkueet, joilla kotitappioita ei ole. Kobrien kaksi tappiota ovat tulleet Joensuussa (91-73) ja Kouvolassa (104-90).

Keskiviikkona Kobrat järjestivät näytöksen Nokialla. BC Nokia oli jyrän alla koko pelin ja Kobrat lähtivät kotimatkalle 62-100 voiton jälkeen. Kaikki Kobrien yhdeksän kokoonpanossa ollutta pelaajaa pääsivät pelaamaan yli 10 minuuttia ja ainoastaan Atte Perttu jäi ilman pisteitä. Antto Nikkarinen ja Jussi Turja puuttuivat kokoonpanosta. Denzel Livingston (30/4) johti lapualaisten rynnistystä. Taustatukea tarjosivat Danny Pippen II (19/14/2 torjuntaa) ja Eric Adams Jr (18/3/2 torjuntaa). Aiheesta eri medioissa kehuttu tähtitakamies KJ Jackson pääsi Nokialla todella helpolla, sillä muut joukkue kaverit pelasivat loistavasti. Tämä ei kauhajokisen korviin kuullosta hyvältä. Jackson pelasi runsaat 22 minuuttia ja teki 8 pinnaa, poimi 3 levyriä, mutta ehätti jakaa 9 syöttöä.

Kobrien kokoonpano (pisteet/levypallot/syötöt):

#0                        Kaelin KJ Jackson, takamies, 188 cm. USA. (18,6/3,8/6,2/1,7 riistoa)

#1                        Denzel Livingston, laitahyökkääjä, 195 cm. USA. (16,4/4,6/1,4/1,7 riistoa)

#2                        Eric Adams Jr, sentteri, 203 cm. USA. (10,1/4,7/1,2 riistoa)

#3                        Juho Lehtoranta, laitahyökkääjä, 195 cm. (3,2/2,3)

#4                        Antto Nikkarinen, takamies, 185 cm. (2,8/2/3,1)

#5                        Danny Pippen II, laitahyökkääjä, 206 cm. USA. (19,2/7,6/1,1/1,7 torjuntaa)

#7                        Henry Boyd, takamies, 178 cm. (2,6/1,3/1,1)

#10                      Jussi Turja, takamies, 194 cm. (2,9)

#13                      Chrysostom Chukwuma, laitahyökkääjä, 190 cm. (6,6/3,6)

#15                      Atte Perttu, sentteri, 202 cm. (1,1)

#32                      Juho Pihlajamäki, laitahyökkääjä, 187 cm.

#40                      Justus Kilpinen, laitahyökkääjä, 193 cm. (5,1/2,6)

Kobrat ovat laadukas joukkue. Eriomainen jenkkinelikko, jonka huiput Jackson ja Pippen ovat kenties sarjan parhaita pelaajia. Ja Denzel Livingston on myös osoittanut kuuluvansa sarjan eliittiin. Kokenut kaksikko Juho Lehtoranta – Antto Nikkarinen eivät enää ole huippuvuosiensa vireessä, mutta kokemus tuo rauhallisuutta ja malttia. Roolipelaajat Turja ja Perttu ovat valmiita tekemään voittojen eteen mitä vain valmentaja Ville Turja käskee. Ja tulevaisuuden nimet Henry Boyd ja Chrysostom Chukwuma ovat olleet hyviä. Chukwuma välillä jopa loistava. Unohtaa ei sovi Justus Kilpistä, joka aina uurastaa joukkueensa parhaaksi. Ja mikä on tärkeintä voittavalle joukkueelle, niin vuorollaan kaikki ovat onnistuneet. Keskiviikkona Lehtoranta teki 9 pinnaa ja poimi 6 levypalloa. Chukwuma puolestaan teki Nokiaa vastaan 11 pistettä ja kahmi 7 levypalloa, joista kolme hyökkäyskorilla.

Takamies KJ Jackson tuottaa jokaiselle joukkueelle vaikeuksia nopeudellaan. Karhubasket ei saanut mieheltä vauhtia pois avausottelussa, mutta nyt on todennäköisesti mietitty uudet lääkkeet hänen pysäyttämiseksi. Jackson ajaa korille, halkoen puolustusta. Hän hankkii yli viisi vapari per ottelu, mutta jos ajoihin lähetetään apuja niin hän löytää vapaat pelaajat.

Pippenin heittopeli on välillä ollut huimaa. Mies on pidellyt Kobria mukana otteluiden alkupuoliskolla ja tauon jälkeen, kun Kobrat ovat tehneet peliinsä tarvittavat muutokset, hän on tarjonnut lapualaisille mahdollisuuden voittaa pelejä. Keskiviikkona resepti oli toinen ja ottelu ratkesi heti alussa. Kobrat ovat pelanneet kaudella neljä ottelua, jotka ovat ratkenneet enintään viiden pisteen marginaalilla ja voittaneet ne kaikki. Sekin kertoo voittavasta joukkueesta.

Kobrille on tullut vain kaksi ohipeliä. Vierailu Joensuussa oli Kobrien huonoin ottelu kokokaudella ja loppulukemat 91-73 hieman ehkäpä imartelevat Kobria. Kouvolassa Kobrat hävisivät 104-90, mutta peli kääntyi Kouvoille vasta viimeisellä kympillä, joka kirjattiin isännille 35-19. Jackson jäi Kouvolassa 16 pisteeseen (16/6/6) ja Pippenin saalis oli 14 (14/5/4), mutta heitä vastaan hyökättiin koko ajan. Jacksonin +/-lukema oli -18 ja Pippenin -20. Justus Kilpinen (15/4/2) ja Denzel Livingston (23/7) paikkasivat, mutta muista ei saatu tarpeeksi tehoja irti.

Kun joukkueita vertaillaan keskenään kauden ensimmäisten otteluiden perusteella, niin huomio kiinnittyy seuraaviin tilastokohtiin. Joukkueet tekevät miltei saman verran pisteitä ottelua kohden. Karhubasket iskee 86,9 pistettä ja Kobrat 85,5. Joukkueet pitävät pallosta huolta. Karhubasket menettää pallon 10,6 kertaa ottelussa, kun lapualaisille menetyksiä tulee 11,2. Karhubaskettia vastaan tehdään 74,6 pistettä, kun Kobrat päästää omaan koriinsa 79,6 pistettä. Molemmat ovat Korisliigan parhaita lukemia. Kobrat ovat Korisliigan tarkin kaukoheittojoukkue, 39,3 prosentin tarkkuudella. Karhubasket on tuon tilaston kakkonen 38,3 prosentin tarkkuudella.

Karhubasketilla on etu levyreissä. Se poimii 40,2 levyriä ottelua kohden. Kobrat haalivat 36,8 levypalloa. Kobrat riistävät pallon 8,2 kertaa ottelussa ja torjuu 3,2 kertaa vastustajan heiton. Kauhajokiset ovat molemmissa askeleen perässä (R 7,5/ Tor 2,1). Syöttöjä oranssipaidat tilastoivat 20,4 kappaletta, kun Kobrilla syöttöjä tulee vain 14,3 per ottelu.

Onnistuuko Karhubasket hidastamaan takamies KJ Jacksonia? Kumpi joukkue heittää tarkemmin bonuskaaren takaa? Dominoiko Karhubasket levypalloja vai upottaako Kobrat heittonsa niin tarkasti, ettei levyreillä ole merkitystä? Tässä avainkysymykset lauantaille.

Karhubasket – Kobrat lauantaina kello 16 IKH Areenalla.

Liput ennakkoon osoitteesta Lippu.fi tai R-Kioskit kauttamaan.

Ovet aukeavat ja lipunmyynti käynnistyy lauantaina IKH Areenalla kello 14.

24.11.2022

KARHUBASKETILLE ENSIMMÄINEN TAPPIO FIBA EUROPE CUPISSA

Henri Kantosen otteet eivät riittäneet oranssipaidoille (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasketilla oli keskiviikkona mahdollisuus varmistaa paikka FIBA Europe Cupin toisella kierroksella, kun vieraaksi IKH Areenaan oli saapunut puolalainen Anwil Wloclawek. Karhubasket oli voittanut joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen puolassa pisteellä. Lisäksi Anwil oli pakkovoiton edessä, sillä tappio olisi lähes romahduttanut heidän haaveensa jatkopaikasta.

Karhubasket otti otteluun vahvan alun. Puolustus piti Anwilia pihdeissä, eivätkä vieraat päässeet haluamiinsa heittopaikkoihin. Ja jos pääsivät, niin sutivat ne ohi. Daniel Dolenc (7/2) upotti kolmosen ja kaksi vaparia. Kun Jeffrey Crockett (18/6/2) nosti kakkosella lukemiksi 9-0, niin puolalaiset kokoontuivat aikalisälle. Anwil teki ensimmäiset pisteet viiden minuutin kohdalla, kun Josh Bostic (8/2/3) upotti kakkosen ja lukemat olivat 11-2. Anwil hiipi mukaan peliin, kun oranssipaidat menettivät pelivälineen neljä kertaa. Bostic upotti avaus neljänneksellä viisi pistettä, Lee Mooren (29/5/3) ja sentteri Josip Sobinin (11/5) saldona oli neljä pinnaa.

Josip Sobin nostot korin läheisyydestä olivat myrkkyä kotijoukkueelle (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket piti avauskympin jälkeen 19-16 johtopaikkaa. Anwil aloitti toisen kympin 3-12 jaksolla, jota johti takamies Kamil Laczynski (3/1/2). Myös Mooren sihti oli kohdallaan ja kolmen pelatun minuutin jälkeen lukemat olivat 22-28. Severi Kaukiainen (13/2/5) helpotti isäntien oloa onnistuneella kolmosella, mutta edelleen puolalaiset tuntuivat rankaisevan Karhubasketia jokaisesta virheistä. Neljänneksen puolivälin jälkeen Bostic riisti pelivälineen ja upotti kolmosen, joka muokkasi tilanteeksi 27-36. Janne Koskimies pyysi aikalisää. Nyt puolalaiset sortuivat menetyksiin ja kauhajokiset rankaisivat heti Henri Kantosen (14/6/6) johdolla. Myös Lee Skinner (5/2/2) upotti kolmosen, joten kolme minuuttia ennen puoliaikaa oltiin lukemissa 35-38. Miikka Marttinen (9/1) huudatti kotiyleisöä onnistuneella kolmosella ja Crockettin lay-up tasoitti lukemat numeroihin 40-40. Vielä ennen puoliaikaa Moore onnistui kahdessa kolmosessa ja Dawid Slupinskin (2) vaparit johdattivat Anwilin 0-8 jaksolla puoliaikaa kohti, mutta Marttinen upotti summerin soidessa kolmosen, joten tauolle poistuttiin lukemissa 43-48.

Severi Kaukiainen (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kolmannen neljänneksen alussa Anwillin Luke Petrasek (22/6) ja Karhubasketin Cameron Jones (10/1/1) tekivät pisteitä vuorotellen. Vieraat kasvattivat eron yhdeksään pisteeseen, mutta oranssipaidat roikkuivat mukana. Kympin loppupuolella Crockett ja Kaukiainen kavensivat tilanteeksi 59-64. Greene päätti neljänneksen kolmoseen ja lukemat olivat 60-70.

Päätöskymppi alkoi Petrasekin and1 suorituksella ja eroa oli 13 pistettä. Kantonen ja Crockett uurastivat eron seitsemään, mutta taas pari harmittavaa menetystä, joista Anwil rokotti heti. Neljänneksen puolivälissä oltiin lukemissa 72-84, kun Petrasek upotti kolmosen. Karhubasket kehitti päälle hyvän kirin, jonka voimahahmona oli Crockett. Torjunta omalla korilla ja vain hetkeä myöhimmin Crockett oli päättämässä hyökkäystä donkkiin, joten 6-0 jaksolla tilanne oli 78-84 ja Anwil kokoontui aikalisälle. Karhubasketilla oli mahdollisuutensa, mutta heitto ei tippunut. Mooren viisi pinnaa loppuun ratkaisivat pelin ja Kantosen kolmonen loppuun oli enää muodollisuus. Loppunumerot IKH Areenalla olivat 87-93.

Lee Moore upotti 29 pistettä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket ei saanut hyökkäyspäässä sellaista pallon liikettä mitä se olisi toivonut. 17 syötöstä huolimatta kolmoset upposivat komealla 43,3 prosentin tarkkuudella. Kakkosissa tarkkuus jäi 48 prosenttiin ja 15 menetystä oli liikaa voittokamppailua ajatellen, varsinkin kun Anwil rokotti niistä 21 pisteellä. Karhubasketin puolustus ei päästänyt puolalaisia liikuttamaan palloa, sillä syöttöjä vieraille tuli vain 11 kappaletta. Mutta kovat henkilökohtaiset ratkaisut Luke Petrasekiltä, Phil Greeniltä ja erityisesti Lee Moorelta olivat voiton tae. Anwil nosteli myös korin läheisyydestä 36 pistettä, joka antoi kakkosten tarkkuudeksi 57,9 prosenttia.

Jeffrey Crockett oli Karhubasketin paras (kuva: Janne Yli-Korhonen)

-Aloitimme pelin hyvin, mutta sen jälkeen joidenkin pelaajien suoritus oli todella heikko tänään, Karhubasketin päävalmentaja Janne Koskimies harmitteli pelin jälkeen. En tiedä johtuiko se alla olevista voitoista vai mistä. Perusasioissa tuli paljon virheitä. 15 menetystä, vaikka vastustaja ei mitään super-aktiivista puolustusta esittänyt, joten ne olivat helppoja. Pystymme kyllä paljon parempaan kuin tämä esitys. Lauantaina Korisliigan kärkikamppailu, jota tunnutaan odottavan koko maakunnassa, joten nyt lähdetään parantamaan sitä kohti.

Tappiosta huolimatta alkulohkon voitto on vielä Karhubasketin omissa käpälissä. Alkulohko päättyy ensi keskiviikkona vierasotteluun Portugalin Lissabonista. Jos Karhubasket ottelun voittaa, on se alkulohkon ykkönen. Ensi viikon vastustaja Sporting CP otti keskiviikkona pakkovoiton Egis Körmendistä, joten jos se voittaa päätöspelin 23 pisteellä (tai enemmän) ottavat G-lohkon jatkopaikat Anwil ja Sporting. Jos Karhubasket häviää 22 pistettä tai vähemmän, niin sen ottelut jatkuvat jatkolohkossa kakkospaikalta.

Miikka Marttinen upotti kolme kolmosta 75 prosentin tarkkuudella (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Jatkopaikka ei ole vielä varma, mutta koska ottelut jatkuvat Korisliigassa koko ajan ja FIBA Europe Cupin jatkolohkojen ottelut alkavat keskiviikkona 14.12., niin Korisliigan ohjelmaan on tehty seuraava muutos: Korisliigan otteluohjelmaan keskiviikolle 14.12. merkitty Tapiolan Honka – Karhubasket ottelu on siirretty pelattavaksi perjantaina 6. tammikuuta 2023 kello 18.30.

FIBA Europe Cupin toisen lohkovaiheen ottelupäivät:

Jos Karhubasket voittaa G-lohkon, niin se jatkaa otteluita J-jatkolohkossa. Muut sinne tulevat joukkueet ovat: B-lohkon ykkönen, D-lohkon kakkonen ja F-lohkon kakkonen.

J-lohkon ottelupäivät: 14.12. koti (D2), 21.12. vieras (F2), 11.1. vieras (B1), 25.1. vieras (D2), 1.2. koti (F2), 8.2. koti (B1).

Jos Karhubasket sijoittuu G-lohkon kakkoseksi, niin ottelut jatkuvat L-jatkolohkossa. Muut sinne tulevat joukkueet ovat: A-lohkon kakkonen, D-lohkon ykkönen ja E-lohkon ykkönen.

L-lohkon ottelupäivät: 14.12. koti (D1), 21.12. vieras (E1), 11.1. vieras (A2), 25.1. vieras (D1), 1.2. koti (E1), 8.2. koti (A2).

Ja kyllä, ottelupäivät ovat samat molemmissa tapauksissa. Kuten Karhubasketin G-lohkossa, niin muissakin alkulohkoissa tilanteet ovat auki ennen ensi keskiviikkona pelattavaa päätöskierrosta, joten tulevien vastustajien spekuloiminen veisi aika paljon aikaa. Mutta kaikki voivat käydä katsomassa, että miltä alkulohkojen tilanteet näyttävät, tästä linkistä: FIBA Europe Cup alkulohkot

Karhubasket jatkaa otteluita Korisliigassa lauantaina, kun IKH Areenassa pelataan todellinen herkkupala. Paikallisottelussa kohtaavat Korisliigan sarjataulukon ykkönen Lapuan Kobrat ja sarjakakkonen Karhubasket. Kobrat, joka voitti kauhajokiset sarja-avauksessa kotiluolassaan 81-72, voittivat eilen keskiviikkona vieraissa BC Nokian peräti 62-100 huikean esityksen jälkeen. Samalla Kobrien voittoputki kasvoi neljään otteluun, eivätkä he ole hävinneet kuin kaksi ottelua. Karhubasket lähtee kärkikamppailuun seitsemän ottelun voittoputkessa, eivätkä ole vielä hävinneet IKH Areenassa otteluakaan. Asetelmat ovat loistavat!

Lauantaina IKH Areenassa kello 16 Karhubasket – Kobrat. Liput myy ennakkoon Lippu.fi tai R-Kioskit kautta maan. IKH Areenan ovet avautuvat lauantaina kello 14 ja samalla käynnistyy areenan lipunmyynti. Kaikki IKH Areenan ravintolat ovat auki myös kello 14 alkaen. Kauden toinen paikallisottelu, joka on samalla Korisliigan kärkikamppailu, on herättänyt lipunmyynnin huippulukemiin, joten osta lippusi ennakkoon ja saavu areenalle ajoissa. Areenan lipunmyynnissä kannattaa varautua jonottamaan.

 

22.11.2022

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – ANWIL WLOCLAWEK

Karhubasket siirtää huomion Korisliigasta eurokentille, jossa pelit jatkuvat keskiviikkona, kun IKH Areenaan saapuu vieraaksi puolalainen Anwil Wloclawek. Kauhajokiset ovat voittaneet kaikki neljä FIBA Europe Cupin alkulohkon otteluaan, mutta jatkopaikka ei vielä ole varma. G-lohkossa Karhubasketin tapaan jatkopaikkaa tavoittelee vielä keskiviikon vieras Anwil sekä portugalilainen Sporting CP. Juuri nämä kaksi joukkuetta oranssipaidat kohtaavat alkulohkon kahdessa viimeisessä ottelussaan. Toki teoriassa on mahdollista, että lohkon neljäs joukkue, unkarilainen Egis Körmend voittaa loput kaksi otteluaan suurinumeroisesti ja Karhubasket ei häviä otteluakaan ja jatkoon menisivät Karhubasket sekä Körmend. Keskiviikkona asiat nytkähtävät varmasti jatkopaikan suhteen eteenpäin.

Karhubasket nappasi lauantaina seitsemännen perättäisen voiton Korisliigassa, kun se kävi hakemassa sarjapisteet Joensuusta. Kataja hävisi ottelun lukemin 71-81. Sekä Korisliigassa että FIBA Europe Cupissa ottelut uudella IKH Areenalla ovat sujuneet tappioitta. Korisliigassa kotivoittoja on tullut viisi ja europeleissä kaksi.

Karhubasket kohtasi Anwilin Wloclawekin kaupungissa noin kuukausi sitten eli 19. lokakuuta. Peli oli tasainen alusta loppuun. Viimeisellä minuutilla Henri Kantosen lay-up antoi oranssipaidoille 81-87 johtoaseman ja kaikki näytti hyvältä. Phillip Greene kavensi eron kolmeen kolmosella, mutta Karhubasketilla näytti olevan kaikki hallussa ja se lähti pitämään aikalisää. Kauhajokiset kuitenkin menettivät ja Greene upotti toisen kolmosen. Samalla häntä rikottiin, joten onnistunut vapari vapari vein Anwilin 88-87 johtoon, kun peliaikaa oli jäljellä viitisen sekuntia. Karhubasket pyysi aikalisän, valmentaja Janne Koskimies piirsi kuvion, jonka lopussa Daniel Dolenc nosti kakkosen ja Karhubasket voitti 88-89.

Phil Greene #1

Dolenc pelasi Puolassa loistavan ottelun. 17 pistettä ja pelitilanneheittonsa sentteri upotti 91 prosentin tarkkuudella (10/11). Lisäksi Dolenc poimi viisi levypalloa ja jakoi neljä syöttöä. Hänen +/-lukemansa vajaassa 28 minuutissa oli kauhajokisten paras +17. Henri Kantonen ei onnistunut kolmosissa (0/5), mutta teki tärkeät neljä pistettä, poimi kuusi levypalloa ja jakoi yhdeksän syöttöä. Kuany Kuany teki 13 pinnaa (3p 4/6) ja Severi Kaukiainen 12 pistettä. Jeffrey Crockett kokosi 18 pisteen ja yhdeksän levypallon saaliin, ja runsaassa 28 minuutissa +/-tilasto näytti lukemaa +9. Mainita pitää myös Eero Innamaa, joka pelasi vajaat kuusi minuuttia ja upotti kolmosen. Innamaa oli +/-tilastossa joukkueensa toiseksi paras lukemalla +10.

Karhubasket voitti levypallot 27-36 ja haki 12 hyökkäyslevyriä. Joukkue tilastoi 25 syöttöä, joilla löydettiin hyvät heittopaikat ja kakkoset upposivat 62 sekä kolmoset 39 prosentin tarkkuudella. Menetyksiä oranssipaidoille tuli 16 kappaletta. Anwil menetti pelivälineen 11 kertaa, mutta jäi heittoprosenteissa vastustajastaan ratkaisevasti (2p 61 %, 3p 36 %). Anwilin paras pistemies oli Greene 26 pisteellä. Josh Bostic teki 15 pistettä, kuten myös Luke Petrasek. Myös Marcin Woroniecki teki 80 prosentin tarkkuudella vajaassa 15 minuutissa yli 10 pistettä (12).

Anwil Wloclawekin kokoonpano (minuutit/pisteet/levyrit/syötöt):

#1 Phillip Greene, takamies. 187cm. USA. (26/17,4/1,8/3,5)

#2 Lee MOORE, takamies. 193cm. USA. (29/18/6/4)

#3 Josh Bostic, laituri. 196cm. USA. (27/16,8/4,8/2,3)

#7 Daniel Dawdo, laituri. 197cm. POL. (7/0,5/0,8)

#8 Josip Sobin, sentteri. 206cm. CRO. (21/7/7/1,5)

#9 Kamil Laczynski, takamies. 183cm. POL. (27/7,8/2/5,3)

#11 Bartosz Lazarski, takamies. 188cm. POL. (3/4)

#16 Dawid Slupinski, sentteri. 206cm. POL. (10/4,3/1,8)

#18 Luke Petrasek, laituri. 208cm. USA. (27/14,3/4/3)

#25 Michal Nowakowski, laituri. 202cm. POL. (21/9/1,8/1)

#33 Szymon Szewczyk, laituri. 209cm. POL. (4/1/2)

#77 Marcin Woronieci, takamies. 186cm. POL. (18/7,3/1,8/1,8)

# Maciej Bojanowski, laituri. 198cm. POL

# Janari Joesaar, laituri. 198cm. EST.

Puolan pääsarjassa Anwil on ehättänyt pelata yhdeksän ottelua. Saldona on viisi voittoa ja neljä tappiota. Viime torstaina Anwil haki vierasvoiton Twarde Piernikistä lukemin 74-84 ja samalla perättäisten voittojen määrä Puolassa nousi kolmeen.

#18 Petrasek

Anwilin uusi pelaaja on 193 senttinen takamies Lee Moore. Moore on pelannut yhden FIBA Europe Cupin pelin. Hän pelasi 30 minuuttia ja teki 18 pistettä 60 prosentin kakkosilla Sportingia vastaan. Anwil hävisi tuon ottelun kotonaan lukemin 73-85. Puolan pääsarjassa Moore on ehtinyt pelata kolme ottelua 16,3 pisteen ja neljän levypallon keskiarvoilla. Syöttöjä Moore on jakanut 7,7 ottelua kohden.

Anwil on voittanut kaksi FIBA Europe Cupin ottelua ja molemmissa sen joukkuepelaaminen on ollut erinomaista. Näissä otteluissa puolalaiset tilastoivat 20 ja 30 syöttöä, joten kuusi pelaajaa pääsi kaksinumeroisille pistelukemille. Kolmoset upposivat voittopeleissä 46 ja 65 prosentin tarkkuudella. Voitot tulivat isoilla eroilla, sillä 30 pisteen kotivoitto tuli Egis Körmendistä (88-58) ja vierasvoitto Lissabonista haettiin 24 pisteen marginaalilla (89-113). Näyttää siltä, että kun Anwillilla kulkee, niin joukkue on pysäyttämätön.

Karhubasketille kärsityn pisteen kotitappion lisäksi Anwil hävisi kotona Sportingille 12 pisteellä (73-85). Näissä molemmissa tappiopeleissä kolmoset upposivat 35 prosenttisesti, syöttöjä tilastoitiin 15 kappaletta ja molemmat vastustajajoukkueet upottivat kakkoset yli 60 prosentin tarkkuudella. Pallon liikkeellä on iso merkitys, sillä Sporting halkoi puolalaisten puolustusta 23 syötöllä ja Karhubasket tilastoi omassa voittopelissä 25 syöttöä. Karhubasketin pitää keskiviikkona estää Anwillin iloinen hyökkäyspeli tiiviillä puolustamisella ja pakottaa vastustaja yksi vastaan yksi ratkaisuihin. Hyökkäyspäässä Anwilin puolustusta vaikeutetaan hyvällä pallon liikkeellä ja upottamalla kakkoset luoduista heittopaikoista, tulee kaarelle hyviä heittopaikkoja.

Anwillin avainpelaajat:

#1 Phil Greene: pelaa molempien takamiesten paikkoja. Ajaa vahvasti korille.

#2 Lee Moore: pystyy pelaamaan molempia takamiesten paikkoja. Puolan liigassa 16 pistettä ja 8 syöttöä, ja upottanut kakkoset ja kolmoset yli 50 prosentin tarkkuudella. Heittäjä.

#3 Josh Bostic: kokenut pelaaja, joka on erinomainen heittäjä.

#8 Josip Sobin: sentteri, joka osaa syöttää.

#9 Kamil Laczynski: erinomainen takamies, joka osaa syöttää. Viimeistelee vahvasti korin läheisyydestä.

#18 Luke Petrasek: isokoinen heittäjä. Vasuri, mutta tykkää ajaa oikealle. Ei saa päästää heittämään.

#25 Michal Nowakowski: heittäjä, mutta liikkuu eriomaisesti ja hänet pitää sulkea pois hyökkäyslevypalloista.

Ennakkokommentit Karhubasketin päävalmentaja Janne Koskimies: – Anwillilla on kokoonpanossa uusi pelaaja #2 Lee Moore, joka on vaarallinen pelaaja ja on joukkueelle vahvistus. Anwil pelaa joukkueena hyvin yhteen, eikä heillä ole vain yhtä kovaa pistemiestä. Heiltä löytyy kokemusta jokaiselle pelipaikalle. He tekevät yli 90 pistettä ottelua kohden, mikä on kovimpia lukemia koko FIBA Europe Cupissa. Anwil rakentaa hyvin heittopaikkoja ja onnistuvat noin 13 kolmosessa ottelua kohden. Pakissa emme saa päästää heitä meidän puolustuksen sisään, josta pelaavat palloa heittopaikkoihin. Myöskään heittäjistä ei saa tippua pois. Meidän pitää karsia menetykset pois. Europelissä menetyksiä on tullut, kun pelaamme fyysisiä pelaajia vastaan kovan paineen alla. Viimeksi ottelussa tehtiin paljon pisteitä ja on mielenkiintoista nähdä, että tulevatko he samalla puolustustaktiikalla keskiviikon otteluun, vain onko muutoksia edessä. Voitolla varmistuisi lohkon ykköspaikka. Lähtökohdat ovat hyvät, sillä kaikki 12 pelaajaa ovat terveenä.

Karhubasket – Anwil Wloclawek keskiviikkona kello 18.30 IKH Areenassa.

Lippuja saa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi ja R-Kioskeista kautta maan. Kausikorteilla on vapaa sisäänpääsy FIBA Europe Cupin alkulohkon viimeiseen kotiotteluun. Ovet IKH Areenalla aukeavat keskiviikkona kello 16.30 ja samalla käynnistyy myös lipunmyynti.

#3 Bostic

20.11.2022

KARHUBASKET JATKOI LAUANTAINA VOITTOPUTKEA JOENSUUSSA

Daniel Dolenc johdatti kauhajokiset kauden kahdeksanteen voittoon (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket haki lauantaina seitsemännen perättäisensä voittonsa Korisliigassa Joensuusta, jossa sarjakolmonen Kataja Basket ei päästänyt Suomen mestareita helpolla.

Karhubasket rymisteli ensimmäisellä neljänneksellä johtoon. Daniel Dolenc (17/3) oli tapahtumien keskipisteessä ja Cameron Jonesin (14/5/2) onnistuneet ratkaisut piirsivät Motonet areenan valotauluille lukemat 8-11, kun pelattu oli kolme minuuttia. Amanze Egekezen (9/3/3) kolmonen tasoitti ottelun. Seuraavat runsaat kolme minuuttia kauhajokiset veivät 0-7, Henri Kantosen (12/5/7) kolmosella ja Manny Pattersonin (6/4) pisteillä. Lee Skinnerin (6/8) ja Kantosen toinen kolmonen kasvattivat vieraiden johdon yhdeksään pisteeseen. Dolencin onnistunut kaukoheitto antoi oranssipaidoille 12 pisteen etumatkan, joten toiselle kympille lähdettiin lukemista 17-29.

Karhubasket piteli turvallista johtoasemaan toisen neljänneksen alkupuoliskon. Aikalisän jälkeen Kataja heräsi taistelemaan. Thomas Tumban (5/1) kakkonen löi alkutahdit ja joensuulaisten uusin pelaaja takamies Lamonte Turner (13/2/1) upotti kakkosen. Dolenc upotti vaparin, mutta se ei Katajan rynnistystä pysäyttänyt. Rahlir Hollis-Jefferson (10/10/2) teki seuraavat viisi pistettä, joten Janne Koskimies kutsui joukkueensa aikalisälle tilanteessa 28-36. Kataja oli vienyt parin minuutin pätkän 7-1. Aikalisä ei sävellajia muuttanut, vaan Hollis-Jefferson upotti toisen kolmosensa ja Turner kakkosen, joten eroa oli enää kolme pistettä. Tumban kolmonen kavesi eron kahteen, mutta kauhajokiset pitivät johtoaseman Severi Kaukiaisen ja Dolencin koreilla. Tauolla lukemat olivat 38-42.

Henri Kantonen käynnisteli oranssipaitojen hyökkäyspeliä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Katajan sentteri Galin Smith (19/10/2) teki neljä pinnaan kolmannen kympin alkuun. Vähän myöhemmin Sebastian Lindbergin (2/1) kakkonen antoi isännille johtoaseman. Eroa Kataja ei pystynyt tekemään, vaikka Turner laittoikin palloa pussiin tehokkaasti. Karhubasket löysi onnistujia laajasta materiaalista ja palloa laittivat koriin vuorotellen Miikka Marttinen (9/1), Eero Innamaa (2/1) ja Joona Hakamaa (3). Viimeiselle kympille lähdettiin lukemista 53-55.

Kataja otti salama-alun päätösneljännekselle. Oranssipaitojen heitot kolisivat raudoista ulos, mutta isäntien Tuomas Hirvonen (13/4 syöttöä) upotti kaksi kolmosta ja syötti Smithin kakkosen, joten vajaassa parissa minuutissa otettu 8-0 jakso pakotti vieraat aikalisälle. Sen jälkeen Hirvosen kolmas kolmonen teki lukemiksi 64-55. Kantosen kaksi onnistunutta vaparia ja Lee Skinnerin kolmonen kavensivat eroksi neljä pistettä ja nyt oli Petri Virtasen vuoro pyytää aikalisää. Sen jälkeen Marttinen upotti kaksi kolmosta ja Kaukiainen kakkosen, joten 0-13 jaksolla Karhubasket oli siirtynyt 64-68 johtoon. Kantonen, Dolenc ja Jeffrey Crockett (4/6/4) antoivat kauhajokisille yhdeksän pisteen etumatkan, josta Kataja ei enää toipunut. Karhubasket kirjasi kauden kahdeksannen voiton Korisliigassa lukemin 71-81.

Karhubasket pelasi jälleen laajalla rotaatiolla. Ratkaisuhetkillä Miikka Marttinen upotti pari tärkeää kolmosta ja kirjasi +/-tilastoon joukkueen parhaan lukeman +15. Karhubasket menetti pallon 10 kertaa, jakoi 21 syöttöä ja levypallot tasattiin joukkueiden kesken 36-36. Kauhajokiset upottivat kolmoset hyvällä 42 prosentin tarkkuudella ja maajoukkuemiesten eli Kantosen ja Dolencin vire oli huima.

Severi Kaukiainen jatkoi Joensuussa erinomaisia otteitaan (kuva: Janne Yli-Korhonen)

-Meidän 16 pisteen putki käänsi ottelun meille, sillä Kataja johti yhdeksällä pisteellä, Janne Koskimies aloitti ottelun tapahtuminen kertauksen. – Aloitimme pelin hyvin. – Toteutimme paljon sellaisia asioita, joita olemme harjoituksissa treenannut. – Toisella ja kolmannella kympillä hävisimme takakentällä paljon yksi vastaan yksi tilanteita, jotka ovat olleet meille haastavia läpi koko kauden. – Niistä tuli suoria levypalloja tai sitten olimme huonosti sijoittautuneita levypallopelaamiseen. – Katajalle iso hatunnosto, että kuinka he tulivat puolustamaan tauon jälkeen. – He pistivät ihan sääntöjen rajamailla painetta takakentälle ja olimme vaikeuksissa. – Löysimme viimeiselle kympille muutamia juttuja, joita emme olleet käyttäneet, joten saimme siihen 26 pistettä ja otettua voiton. – Yhdeksän pisteen tappioasema viimeisellä kympillä on hankala, mutta meidän joukkueesta löytyy sitkeyttä tai taistelua, mihin pitää olla tosi tyytyväinen, Koskimies jatkoi tyytyväisenä.

Voitolla Karhubasket varmisti kotiedun Suomen Cupin ensimmäiselle kierrokselle, joka pelataan IKH Areenassa lauantaina 10. joulukuuta. Korisliigassa Karhubasket pelaa seuraavan kerran ensi lauantaina, kun kärkipaikkaa hallussa pitävä Lapuan Kobrat saapuu IKH Areenaan. Kärkiottelu alkaa kello 16. Liput kärkiotteluun ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi.

Ennen Korisliigan kärkiottelua Karhubasketilla on mahdollisuus varmistaa jatkopaikka FIBA Europe Cupissa. Kauhajokiset johtavat G-lohkoa ilman tappioita, sillä neljästä ottelusta on tullut yhtä monta voittoa. Jatkopaikka vaatii vielä yhtä voittoa, joka voisi tulla keskiviikkona puolalaista Anwil Wloclawekia vastaan. Keskiviikon ottelu IKH Areenassa alkaa kello 18.30. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen Puolassa päättyi oranssipaitojen 88-89 voittoon. Liput keskiviikon FIBA Europe Cup otteluun myy ennakkoon Lippu.fi.

20.11.2022

KORIPALLON SUOMEN CUP

Miesten Suomen Cupin osallistumisoikeus on Korisliigan seuralla, joka on 23.11.2022 mennessä pelattujen kierrosten 1-11 otteluiden tai näiden vastakierrosten jälkeen voittosuhteella mitattuna Korisliigan runkosarjassa sijoilla 1-8. Keskiviikkona 16.11. pelattavaa ottelua Kauhajoki-Lahti Basketball (kierros 18) ei lasketa Suomen Cupin rankingiin.

Suomen Cupin osalta joukkueet ovat nyt viikonlopun kierrosten jälkeen selvillä. Suomen Cupissa pelaavat joukkueet ovat: Karhubasket, Kobrat, Seagulls, Kataja, Kouvot, Vilpas, KTP ja Nokia.

Jos Kobrat voittavat ottelunsa ensi keskiviikkona nousevat Kobrat ykkössijoitetuksi ja pääsevät valitsemaan oman puolivälieräparin ensimmäisenä. Muuten ykköspaikan nappaa Karhubasket. Kaksi muuta kotietua nappaavat Seagulls, Kataja tai Kouvot. Mielenkiintoinen ottelu on tiistaina pelattava Kouvot – Kataja kamppailu.

Voittosuhde tilanne 20.11.:

 1. Karhubasket 80/ 1,165
 2. Kobrat 80/ 1,032
 3. Seagulls 60/ 1,079
 4. Kataja 60/ 1,044
 5. Kouvot 55,6/ 1,060
 6. Vilpas 50/ 1,042
 7. KTP 50/ 1,009
 8. BC Nokia 50/ 0,956
 9. Lahti 36,4/ 0,882
 10. Pyrintö 33,3/ 0,983
 11. Korihait 28,6/ 0,909
 12. Honka 20/ 0,879

Jäljellä olevat ottelut:

-Karhubasket: –

-Kobrat 1: @BC Nokia

-Kataja 1: @Kouvot

-KTP 1: @Honka

-Seagulls 1: @Lahti

-Kouvot 1: vs. Kataja

-Vilpas 1: @Korihait

-BC Nokia 1: vs. Kobrat

-Lahti 1: vs. Seagulls

-Pyrintö: –

-Korihait 1: vs. Vilpas

-Honka 1: vs. KTP

Sijoitus neljän parhaan joukossa antaa 10.12. pelattavaan ensimmäisen kierroksen peliin kotikenttäedun, joten 10.12. pelataan IKH Areenassa Suomen Cupin ottelu.

Jos joukkueiden voittosuhde on sama, käytetään toisena kriteerinä kaikkien otteluiden korisuhdetta. Jos nämä kriteerit eivät tuo ratkaisua, arvotaan järjestys. Voittosuhde lasketaan jakamalla voitettujen ottelujen määrä pelattujen ottelujen määrällä ja korisuhde jakamalla tehtyjen koripisteiden määrä päästettyjen pisteiden määrällä.

Korisliigassa 23.11.2022 mennessä pelattujen kierrosten 1-11 otteluiden tai näiden vastakierrosten jälkeen voittosuhteen mukaisesti Korisliigan runkosarjan 1. valitsee itselleen vastustajan sijoilla 5-8 olevista joukkueista. Tämän jälkeen runkosarjan 2. valitsee itselleen sijoilla 5-8 jäljellä olevista joukkueista itselleen vastustajan, jonka jälkeen runkosarjan 3. suorittaa valinnan sijoilla 5-8 jäljellä olevista joukkueista. Runkosarjan 4. saa vastustajakseen sijoilla 5-8 olleen joukkueen, jota sijoilla 1-3 olleet joukkueet eivät ole valinneet. Puolivälierissä kotiottelun saa runkosarjassa sijoilla 1-4 olleet joukkueet.

Valintatilaisuus pidetään maanantaina 28.11.2022 kello 13:00 paikassa Microsoft Teams. Tilaisuudessa joukkueiden päävalmentajat julkistavat valintansa. Tilaisuus striimataan suorana Basket Finlandin Youtube -kanavalle.

Kilpailujaos vahvistaa Suomen Cupin rankingjärjestyksen sekä joukkueiden sijoilta 1-8 osallistumisen Suomen Cupiin kilpailuvuodelle 2022-23 keskiviikkona 23.11. pelattujen otteluiden jälkeen.

Puolivälierät pelataan lauantaina 10.12. (varapäivät 9.12. ja 11.12.), välierät perjantaina 13.1. kello 18:00 (YLE TV2) ja 20:30 (YLE Areena) Urheassa ja finaali lauantaina 14.1. kello 17:00 (YLE TV2) Urheassa.