UUTISET

10.10.2022

KARHUBASKET ALOITTAA EUROPELIT FIBA EUROPE CUPISSA KESKIVIIKKONA IKH AREENASSA

Karhubasket käyttää europeleissä erilaista peliasua sääntöjen takia

Karhubasket aloittaa europelit keskiviikkona uudessa IKH Areenassa kello 18.30, kun vieraaksi saapuu Unkarin viime kauden mestari Egis Körmend. Viime kauden Suomen mestaruuteen päättänyt Karhubasket osallistui syyskuun lopussa Espanjan Malagassa pidettyyn BCL:n karsintaturnaukseen, mutta siellä se kärsi tappion jo avausottelussa Slovakian mestari Levicelle.

Paikka FIBA Europe Cupissa oli kuitenkin varma, joten nyt edessä on ainakin kuusi erittäin kovatasoista ottelua. Europelit ovat erinomainen näyttöpaikka pelaajille ja koko organisaatiolle. Uusi IKH Areena tarjoaa euro-otteluille tarvittavat puitteet.

Liput keskiviikon FIBA Europe Cupin kotiavaukseen ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi. Lippuja saa keskiviikkona myös IKH Areenalta, jossa maksuvälineenä käyvät käteinen, kortit ja erilaiset tyky-setelit ja sovellukset. Ovet avautuvat keskiviikkona kaksi tuntia ennen ottelun alkua eli kello 16.30. Kausikorttilaisille FIBA Europe Cupin ensimmäisen lohkovaiheen otteluihin on vapaa sisäänpääsy.

Taso ja historia

FIBA Europe Cup on alempi kahdesta kansainvälisen koripalloliiton Fiban organisoimasta kilpailusta. Ylempi taso on Basketball Champions League (BCL eli koripallon mestarienliiga), jonka karsintoihin Karhubasketkin osallistui. Kilpailua on pelattu kaudesta 2015-2016 lähtien, jolloin se korvasi Fiba EuroChallenge kilpailun.

Toistaiseksi kilpailun voittajat ovat tulleet Euroopan isoista koripallomaista Saksasta, Ranskasta, Turkista, Italiasta ja Israelista.

Viimeisin suomalaisjoukkue Fiba Europe Cupin lohkovaiheessa on ollut Kataja Basket kaudella 2019-2020, jolloin lopputuloksena oli alkulohkon kolmas sija.

Joukkueet

Lohkovaiheessa on mukana 32 joukkuetta yhteensä 22 Euroopan maasta. Kilpailun tasosta kertoo se, että Euroopan absoluuttisista huippusarjoista edustettuna ovat Saksa (Crailsheim, Chemnitz ja Bamberg), Turkki (Gaziantep), Ranska (Cholet) ja Italia (Brindisi).

Paikan lohkovaiheeseen on voinut lunastaa kolmella eri tavalla. 10 joukkuetta pääsivät suoraan mukaan viime kauden oman maansa pääsarjan sijoituksensa perusteella. Lisäksi mukana on 15 automaattisen paikan lohkovaiheeseen saanutta joukkuetta, joidenka tie nousi pystyyn BCL:n karsinnoissa. Näistä joukkueista peräti kahdeksan on viime kauden oman maansa mestareita (Levice / Slovakia, Fribourg / Sveitsi, Norrköping / Ruotsi, Pärnu / Viro, Den Bosch / Hollanti, Balkan / Bulgaria, Keravnos / Kypros ja Karhubasket / Suomi).

Loput seitsemän joukkuetta lunastivat paikkansa Fiba Europe Cupin karsintojen kautta, joihin osallistui myös suomesta Kataja Basket, mutta joensuulaisten tie nousi pystyyn karsinnoissa kovaa Israelilaisjoukkuetta Hapoel Haifaa vastaan, joka lopulta selvitti tiensä lohkovaiheeseen oman karsintalohkonsa voittajana.

Kilpailuformaatti

FIBA Europe Cupissa on yhteensä kolme vaihetta. Ensimmäinen lohkovaihe (32 joukkuetta), toinen lohkovaihe (16 joukkuetta) ja pudotuspelit (8 joukkuetta).

Ensimmäisessä lohkovaiheessa 32 joukkuetta on jaettu kahdeksaan neljän joukkueen lohkoon. Lohkon muut joukkueet kohdataan kotona ja vieraissa, joten minimissään kaikki osallistujat pelaavat kuusi lohkovaiheen ottelua. Tämän jälkeen jokaisen lohkon kaksi parasta joukkuetta etenevät toiseen lohkovaiheeseen, jossa ensimmäisen kierroksen tavoin neljän joukkueen lohkot ja kaksi parasta kustakin lohkosta pääsee pudotuspelivaiheeseen.

Pudotuspeleissä (puolivälierät, välierät ja finaali) pelataan yksi ottelu molempien joukkueiden kotikentällä ja otteluparin voittajan ratkaisee kahden ottelun yhteistulos.

Karhubasketin lohko

Karhubasket aloittaa urakkansa FIBA Europe Cupin G-lohkossa, jonka muut joukkueet ovat puolalainen Anwil Włocławek, unkarilainen Egis Körmend ja Sporting CP Portugalin Lissabonista. Päävalmentaja Janne Koskimies ennakoi lohkoa seuraavasti:

-Lohkon muista joukkueista meillä on eniten tietoa Körmendistä, koska he pelasivat samassa BCL:n karsintaturnauksessa Espanjan Malagassa. Körmendin alkukausi on ollut vähän samanlaista hakemista kuin meilläkin ja he tekivät jo ulkomaalaisosastolla yhden takamiesvaihdoksen. Körmendin peli pyörii pitkälti kahden amerikkalaistakamiehen ympärillä ja he ovat erittäin vaarallisia avoimella kentällä.

Puolalainen Anwil on erittäin kokenut joukkue, jonka aloitusviisikon keski-ikä on 30 vuotta. Heillä on laaja materiaali ja alkukauden otteluissa 6-7 pelaajaa tehneet 10-16 pistettä. Anwil aloitti Puolan liigan kahdella voitolla, mutta heidän kaukoheittopelinsä on tökkinyt pahoin kahdessa viimeisessä pelissä, joista tuloksena tappiot.

Sporting CP on Korisliigaa seuranneille mielenkiintoinen joukkue, sillä heiltä löytyy riveistään Marcus Lovett jr. ja DJ Fenner, jotka ovat Salon Vilppaan entisiä pelaajia ja lisäksi penkin päässä Korihaita kevään 2019 valmentanut Pedro Nuno Monteiro. He yllättivät karsinnoissa Saksan bundesliigajoukkue Göttingenin ja Belgialaisen Antwerpenin, joten voi hyvin sanoa heidän pelin olleen toistaiseksi parhaassa kuosissa.

Kuuden ottelun alkulohkossa ei ole varaa haparoida alussa ja tarvitsemme hyvän tuloksen heti kotiavauksesta Körmendiä vastaan. Koriero voi muodostua ratkaisevaksi, joten jokainen pallonhallinta pitää pelata täysillä vaikka ottelun voittaja olisi ratkennut. Meidän tavoitteemme on selviytyä toiselle kierrokselle ja se vaatii otteiden parantumista Korisliigan alkuvaiheessa nähtyyn pelaamiseen.

Tarkempaa ennakkoa keskiviikon FIBA Europe Cupin avauksesta Karhubasket – Egis Körmend luvassa tiistaina.