UUTISET

19.10.2022

OTTELUENNAKKO: ANWIL WLOCLAWEK – KARHUBASKET

Lauantaina toisen voiton Korisliigassa napannut Karhubasket lähti maanantaina harjoitusten jälkeen kohti Turkua, josta joukkue lentää Puolaan. Gdanskista joukkuetta odottaa reilun parin tunnin mittainen bussimatka Wloclawekin kaupunkiin.

Wloclawek on historiallinen kaupunki, joka on nähnyt monenlaista menoa historian kuluessa, sillä se sijaitsee Veikseljoen varrella. Kaupungissa on 109 000 asukasta (2019). Anwil on sponsorinimi. Anwil on suuri lannoitteita ja PVC-muovia valmistava yritys. Gdanskista eli Itämeren rannikolta Wloclawekiin on matkaa noin 220 kilometriä ja etäisyys Puolan pääkaupunki Varsovaan on noin 140 kilometriä.

Karhubasket aloitti FIBA Europe Cupin viime keskiviikkona IKH Areenassa. Unkarilainen Egis Körmend sai tunnustaa isännät paremmiksi lukemin 77-62. Tauolla lukemat olivat 39-37, mutta toisen puoliajan oranssipaidat voittivat 38-25 ja nappasivat 15 pisteen voiton. Lohkovaiheesta kaksi parasta joukkuetta jatkaa toiselle kierrokselle, joten jokaisella korilla saattaa olla merkitystä. Lee Skinner (17/8/3) johti kauhajokisten koritehtailua. Severi Kaukiainen (12/2/7), Cameron Jones (12/5/5) ja Daniel Dolenc (12/4) tekivät 12 pistettä mieheen. Mainittava on myös Kaukiaisen +/-tilastoon kirjaama lukema +21, eikä Dolenc jäänyt siitä kauas lukemalla +19. Karhubasketin puolustus oli ajoittain sitä mitä joukkue hakee, eli aggressiivista ja koko kentän mittaista, mutta Körmendin kivitettyä kolmoset 5,3 prosentin tarkkuudella (1/19), ei vierailla ollut asiaa voittotaisteluun.

Anwil Wloclawek nappasi myös avausvoiton viime keskiviikkona, kun se haki FIBA Europe Cupin G-lohkon toisessa ottelussa voiton Portugalista. Lissabonissa Sporting CP hävisi lukemin 89-113. Puolalaiset tekivät ensimmäisellä kympillä peräti 42 pistettä, voittaen sen 23-42. Muut kympit pelattiin tasaisesti, mutta vierasvoitto ei ollut missään vaiheessa uhattuna. Peräti kuusi Anwilin joukkueesta pääsi kaksinumeroisille pistelukemille. Michal Nowakowski teki 24, Phillip Greene ja Josh Bostic 19 pistettä mieheen. Luke Petrasek teki 16 pinnaa, Kamil Laczynski 13 ja Josip Sobin 10. Puolalaisten heittoprosentit olivat hurjia. Kakkoset osuivat 70,8 prosentin ja kolmoset poskettomalla 65,6 prosentin tarkkuudella (21/32). Ehkäpä puolalaisten olisi pitänyt heittää vaparit pelitilanneheittojen tapaan, sillä 24 vaparin osumatarkkuudeksi tuli 66,7 prosenttia. Noilla tarkkuuksilla 15 menetystä ei tuntunut missään.

Puolan pääsarjassa Anwil Wloclawek on pelannut viisi ottelua. Alku on ollut takkuinen, sillä joukkue on voittanut kaksi peliä ja hävinnyt kolme. Sunnuntaina Anwil hävisi Legia Varsovalle vieraissa 78-70. Joukkue on Puolan pääsarjassa kolmen ottelun tappioputkessa, voitettuaan kauden kaksi ensimmäistä otteluaan. Kotona Anwilin saldo on yksi voitto ja yksi tappio.

Anwil Wloclawek on voittanut kolmesti Puolan mestaruuden (2003, 2018, 2019) ja hävinnyt finaaleissa kolmesti, viimeksi keväällä 2010. Viime kaudella joukkue tuli runkosarjan kakkoseksi, mutta hävisi välierissä. Anwil on ollut mukana europelissä aina 90-luvun alusta saakka yhteensä 15 eri kaudella. Viime kaudella joukkue oli mukana FIBA Europe Cupissa ja kausilla 2018-2019 sekä 2019-2020 BCL:ssä.

Anwil Wloclawekin kokoonpano:

#1 Phillip Greene, takamies. 187cm. USA.

#3 Josh Bostic, laituri. 196cm. USA.

#7 Daniel Dawdo, laituri. 197cm. POL.

#8 Josip Sobin, sentteri. 206cm. CRO.

#9 Kamil Laczynski, takamies. 183cm. POL.

#16 Dawid Slupinski, sentteri. 206cm. POL.

#18 Luke Petrasek, laituri. 208cm. USA.

#25 Michal Nowakowski, laituri. 202cm. POL.

#33 Szymon Szewczyk, laituri. 209cm. POL.

#77 Marcin Woronieci, takamies. 186cm. POL.

# Maciej Bojanowski, laituri. 198cm. POL

# Janari Joesaar, laituri. 198cm. EST.

# Bartosz Lazarski, takamies. 188cm. POL.

Bojanowski, Joesaar ja Lazarski eivät ole vielä pelanneet FIBA Europe Cupissa, joten verkkotoimituksella ei ole käytössä heidän pelinumeroitaan.

Jenkeinä ovat 29-vuotias Phillip Greene ja 35-vuotias Josh Bostic. Bostic on kokenut laituri, joka on pelannut Detroitissa muutaman NBA:n harjoitusottelun sekä G-liigassa. Europassa Bostic on pelannut ennen Puolaa Belgiassa, Venäjän VTB-liigassa, Ranskan Pro A:ssa ja Italiassa. Kaudella 2020-2021 hän pelasi Italian pääsarjassa kahdessa eri seurassa, mutta oli mukana myös BCL:ssä, jossa kuudessa pelissä tilastoihin tuli 15 pistettä, 2,3 levyriä ja 2,5 syöttöä. Kaudella 2021-2022 Bostic ei pelannut missään, mutta on tällä kaudella tehnyt Puolan pääsarjassa keskiarvoiksi 11,6 pistettä, 5,6 levypalloa ja 3,6 syöttöä viidessä ottelussa.

Greene pelasi kaudet 2011-2015 St. John’sin yliopistossa. Viimeisellä kaudella hän pelasi hurjat 35 minuuttia per ottelu ja teki 13 pistettä per ottelu. Yliopiston jälkeen pelit jatkuivat Euroopassa. Tutuksi ovat tulleet Turkin, Kreikan ja Puolan pääsarjat sekä Espanjan kakkossarja. Viime kaudella hän pelasi Turkin pääsarjassa Demir Insaat Buyukcekmecen joukkueessa. Siellä tilastoihin tuli 11 ottelussa 10,4 pistettä, 2,1 levypalloa ja 2,7 syöttöä. Tällä kaudella viidessä Puolan pääsarjan ottelussa keskiarvot ovat 11,2 pistettä, 2,8 levyriä ja 4,8 syöttöä.

Karhubasketin valmennusjohdon huomiot avainpelaajista:

#1 (tai #5) Phil Green; pelaa pointtina tai heittävänä takamiehenä. Peliaikaa noin 30 minuuttian ottelua kohden. Parhaimmillaan hyökätessään korille. Voi heittää myös suoraan omasta kuljetuksesta.

#3 Josh Bostic; Heittäjä isolla H:lla. Pelaa noin 32 minuuttia per ottelu. Ajaa oikealle ja voi viedä puolustajansa myös vasemmalle puolelle korin läheisyyteen.

#7 Daniel Dawdo; Peliaikaa noin 8 minuuttia per peli. Ei ole ainakaan vielä ollut aggressiivinen hakiessa omia ratkaisuja. Hänestä voidaan auttaa tarvittaessa.

#8 Josip Sobin; sentteri, joka pelaa noin 20 minuuttia ottelua kohden. Tykkään pelata vasemmalla korin läheisyydessä ja kääntyä siitä päätyrajalle. Osaa syöttää hyvin.

#9 Kamil Laczynski; kokenut takamies, joka pelaa noin 27 minuuttia ottelua kohden. Eritäin hyvä syöttäjä, mutta ei viimeistele niin hyvin korin läheisyydestä. Pitää hidastaa kokokentän puolustuksella, ei saa antaa vapaita heittoja.

#18 Luke Petrasek; vasenkätinen pelaaja, joka osaa heittää. 206 senttisenä tekee skriinejä, joista poppaa kolmoseen. Ei saa antaa vapaita heittoja ja poppi tilanteissa pitää olla valmiina heittoon. Ajaa oikealle.

#25 Michal Nowakowski; 202 senttinen nelospaikan pelaaja. Peliaikaa 25 minuuttia. Pelaa kovaa ja hänet pitää sulkea hyökkäyslevypalloista pois. Osaa heittää, ei saa antaa vapaita heittopaikkoja, mutta leikkaa myös hyvin korille.

#33 Szymon Szewczyk; kokenut sentteri. Peliaikaa kuutisen minuuttia ottelua kohden. Osaa heittää.

#77 Marcin Woroniecki; Heittäjä. Peliaikaa noin 10 minuuttia per ottelu. Ei vapaita heittopaikkoja ja annettava painetta koko kentällä.

Päävalmentaja Janne Koskimiehen ennakkokommentit: – Anwilillä on tosi kokenut ja tasainen joukkue. Ei ole mitään yksittäistä super-korintekijää. Takamies #9 Kamil Laczynski on Bojan Sarcevicin tyyppinen pelaaja eli erittäin luova ja hyvä syöttäjä. Hän on ehkäpä tämän joukkueen tärkein yksittäinen pelaaja. Oikealla kädellä syötöt voivat lähteä hartialinjan yläpuolelta, vastustajan jalkojen välistä tai selän takaa. Phil Greene on myös hyvä takamies, joka pelaa epäitsekkäästi. Bostic on 35-vuotias kokenut hyvä heittäjä, joka ottaa kahdeksan kolmosta ottelua kohden. Hänen heittonsa ei ole alkukaudesta uponneet, mutta on meidän paperissa merkitty mies. Petrasek on isokoinen, mutta monipuolinen pelimies. Hän saattaa aiheuttaa meille puolustuksessa vaikeuksia. Poppaa kolmoseen, mutta isokokoisena ja ulottuvana pystyy viemään puolustajan vaihtotilanteessa korin läheisyyteen. Joukkueessa ei ole yhtään sellaista pelaajaa, josta voisi auttaa. Puolan pääsarjassa heidän kaukoheittopeli on takunnut ja joukkueelle on tullut muutama tappio, mutta FIBA Europe Cupin avauspelissä oli hyvä osoitus siitä, miten heitto parhaimmillaan kulkee. He tekivät 42 pistettä ensimmäisellä kympillä ja upottivat 10 kolmosta.

Anwil Wloclawek – Karhubasket keskiviikkona kello 19.30 Hala Mistrzów areenalla.

Peli on katsottavissa suorana Youtuben kautta. Linkki FIBA:n Youtube kanavalle: https://www.youtube.com/FIBA

FIBA Europe Cupin G-lohko löytyy tästä linkistä: https://www.fiba.basketball/europecup/22-23/groups

Sieltä voi myös katsoa Karhubasketin edellisen ottelun tai Anwil Wloclawekin ottelun Portugalista

Karhubasket palaa Suomeen torstaina ja kohtaa lauantaina IKH Areenassa Korisliigaa johtavan KTP:n. Lauantain ottelu alkaa kello 18 ja lippuja saa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi. Ennen Karhubasketin lauantaista ottelua IKH Areenassa pelataan kello 15 Naisten Korisliigan kamppailu Vimpelin Veto – Tampereen Pyrintö. Samalla lipulla näet molemmat lauantain ottelut. Ovet aukeavat IKH Areenalla kello 14 ja samalla käynnistyy myös lipunmyynti.