UUTISET

25.10.2022

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – SPORTING CP (PORTUGALI)

FIBA Europe Cup jatkuu keskiviikkona IKH Areenassa, kun ilman tappioita G-lohkon kärjessä oleva Karhubasket saa vieraaksi Sporting CP:n Portugalista. Portugalilaisten saldo on kahden ottelun jälkeen voitto ja tappio.

Keskiviikon FIBA Europe Cupin ottelu alkaa IKH Areenassa kello 18.30. Lippuja saa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi. Ovet avautuvat IKH Areenalla kello 16.30 ja samalla käynnistyy myös lipunmyynti.

Karhubasket haki viime viikolla pisteen voiton Puolasta, jossa Anwil Wloclawek kaatui pistein 88-89. Daniel Dolenc nosti voittokorin hienon sivurajakuvion jälkeen vain kaksi sekuntia ennen päätössummeria. FIBA Europe Cupin avauksessa kauhajokiset voittivat IKH Areenassa unkarilaisen Egis Körmendin 77-62.

Korisliigassa Karhubasket voitti viime lauantaina IKH Areenassa sarjan kärkipaikkaa halussa pitäneen KTP:n pistein 100-95. IKH Areenassa joukkue ei vielä ole kokenut tappiotakaan, sillä kahden europelin lisäksi voitot ovat Korisliigassa tullut Tapiolan Hongasta ja Salon Vilppaasta.

Sporting CP hävisi kotonaan Lissabonissa avausottelun Anwillille 89-113, kun puolalaiset tehtailivat jo avauskympillä 42 pistettä hurjalla heittorallilla. Toisessa ottelussa Sporting haki 98-99 vierasvoiton Unkarista. Sporting johti ottelua avauskympin jälkeen 28-31, mutta Körmend meni toisella neljänneksellä 59-53 puoliaikajohtoon. Peli jatkui tasaisena aina viimeiselle kympille saakka, jonka lopussa Marcus Lovett upotti kolmosen, jolla voitto irtosi vieraille. Lovett on kauhajokisille tuttu, sillä viime kaudella hän pelasi Salon Vilppaan rivistössä 42 ottelua (13,9/1,8/3,5) ja oli häviämässä Karhubasketille Korisliigan finaaleja.

#57 Marcus Lovett

Lovettin lisäksi Sportingilla on miehistössä muitakin tuttuja kasvoja. DJ Fenner käväisi Salossa ja valmentaja Pedro Monteiro valmensi Korihaita.

#15 Derrick #DJ” Fenner

Lovett teki Körmendiä vastaan 21 pistettä, otti kolme levypalloa ja jakoi neljä syöttöä. Runsaan 24 minuutin peliajalla +/-tilastoon tuli kuitenkin lukema -13. Toinen takamies Diogo Ventura kirjasi 23 minuutissa joukkueensa parhaan lukeman +18, teki 12 pistettä ja jakoi yhdeksän syöttöä. Derrick Fenner teki 12 ja sentteri Ivica Radic 10 pistettä, vaikka pelasi vain seitsemän minuuttia. Sporting voitti levypallot 27-36 ja haki peräti 16 hyökkäyspään levyriä. Portugalilaiset menettivät pelivälineen 10 kertaa, mutta paikkasivat tuota nakuttamalla kakkoset 61 ja kolmoset 41 prosentin tarkkuudella sukkaan.

Portugalin pääsarjassa Sporting on aloittanut ottelut neljällä voitolla. Viime lauantaina joukkue voitti vieraskentällä Esgueiran lukemin 92-78. Paikka FIBA Europe Cupissa varmistui karsintäpeleissä, joissa se nappasi pisteen voiton Göttingenistä 84-83 ja viimeisellä karsintakierroksella kaatui Antwerp 98-85.

Sporting on vanha perinteinen seura, joka on perustettu 1906. Koripallossa seuralla ei ollut toimintaa vuosien 1995 ja 2019 välissä, mutta sen jälkeen seura on voittanut liigan runkosarjan kaksi kertaa (2020, 2021) ja mestaruuden kertaalleen vuonna 2021. Viime kaudella joukkue tippui jatkosta liigan välierissä. Kaudella 2020-2021 joukkue oli mukana FIBA Europe Cupissa, mutta tippui jatkosta jo alkulohkovaiheessa. Viime kaudella Sporting eteni FIBA Europe Cupin pudotuspeleihin eli oli kahden parhaan joukkueen joukossa sekä alku- että jatkolohkossa.

Sporting CP:n kokoonpano:

#0 Travante WILLIAMS, laituri 197cm. 29-v, POR.

#3 Ricardo MONTEIRO, sentteri 208cm. 25-v, POR.

#7 Marko LONCOVIC, laituri 201cm. 31-v, POR.

#9 Diogo VENTURA, takamies 195cm. 28-v, POR.

#10 Antonio MONTEIRO, laituri 206cm. 33-v, POR.

#13 Joao FERNANDES, sentteri 200cm. 29-v, ANG.

#15 Derrick FENNER, takamies 198cm. 28-v, USA.

#19 Joao TRONI. 18-v, POR.

#20 Diogo ARAUJO, laituri 199cm. 25-v, POR.

#32 Isaiah ARMWOOD, laituri. 31-v, USA.

#41 Ivica RADIC, sentteri 208cm. 32-v, CRO.

#57 Marcus LOVETT, takamies 183cm. 26-v, USA.

Karhubasketin valmennusjohdon arviot avainpelaajista:

#0 Travente Williams; kakkos-kolmospaikan pelaaja, joka on tehnyt 17,3 pistettä ottelua kohden. Kakkoset uppoavat erinomaisella 63 prosentin tarkkuudella ja kolmosissakin tarkkuus on tasan 40 prosenttia. Hankkii hyvin vapareita ja pelaa 28 minuuttia ottelua kohden. Hänen kanssa pitää olla tarkka hyökkäyslevypalloissa, joita hakee 2,4 ottelua kohden.

#3 Ricardo Monteiro; viihtyy korin läheisyydessä, mutta on erinomainen heittäjä. Kolmosten tarkkuus 69 prosenttia. Peliaikaa tulee 17 minuuttia per ottelu.

#7 Marko Lonkovic; pelaa 12 minuuttia ottelussa. Hyökkää vahvasti korille.

#9 Diogo Ventura; hyvä syöttämään, jakaen seitsemän syöttöä ottelua kohden. Pisteitä 7,9 per ottelu. Lisäksi riistää pallon vastustajala 1,8 kertaa ottelussa. Ajaa vahvasti korille ja on hankkinut 27 vaparia peleissä. Peliaikaa 25 minuuttia per peli.

#9 Diogo Ventura

#10 Antonio Monteiro; 8 pistettä per ottelu, 18 minuutin peliajalla. Heittäjä isolla H:lla, joka viihtyy bonuskaaren takana. Kolmosten tarkkuus 42 prosenttia.

#13 Joao Fernandes; peliaikaa 18 minuuttia ottelua kohden. 5,9 pistettä ja upottaa kakkoset 64 prosentin tarkkuudella. Hyvä hyökkäyslevypallopelaaja.

#15 DJ Fenner; vahva yksi vastaan yksi pelaaja, joka pelaa 26 minuuttia per peli. 15,8 pistettä ja tarkka heittäjä. 2p 60 %, 3p 51 % ja vaparit 100 % (16/16).

#32 Isiah Armwood; peliaikaa 26 minuuttia ottelua kohden. Pistekeskiarvo 8,5. Kakkosissa tarkkuus 65 prosenttia, kolmosissa 29.

#57 Marcus Lovett; takamies, joka jakaa neljä syöttöä per ottelu. Tehnyt 19,4 pinnaa ottelua kohden, eriomaisilla prosenteilla. Kolmoset ovat osuneet 53 ja kakkoset 56 prosentin tarkkuudella. Osaa myös ajaa korille. Peliaikaa 28 minuuttia ottelua kohden.

Päävalmentaja Janne Koskimiehen ennakkokommentit Sporting CP:n joukkueesta: – Sporting on aloittanut kauden vahvasti. Portugalin liigassa neljä voittoa neljästä ottelusta ja FIBA Europe Cuppiin he tulivat voittamalla kaksi karsintaottelua. Kokenut joukkue, mutta mukana ei ole veteraanipelaajia. Heillä on selkeä pelitapa, jonka valmentaja Monteiro on luonut ja pelaajat sopivat tuohon pelityyliin. Joukkue prässää koko kentällä ja hakevat paljon riistoja. Heitä vastaan on vastustajilla 17,5 menetystä europeleissä. Riistoista joukkue kääntää pelin nopeasti hyökkäyspäähän atleettisten pelaajien avulla. Meille on avainasia, ettei menetyksiä tule, joista he pääsisivät avoimelle kentälle. Sporting ottaa puolustuksessa riskejä, jota Anwil pystyi hyödyntämään hyvällä pallonliikkeellä. Heidän peleissä tehdään paljon pisteitä molempiin suuntiin. Meidän tavoite, on pitää kontrolli ja säädellä pelin tempoa. Avainpelaajat ovat Fenner, Lovett ja Williams pelipaikoilla 1-3, joiden mukana joukkue häviää tai voittaa. Kolmikko on nakuttanut karsintapelit mukaan luettuna 61 kolmosta sisään. He hakeutuvat hanakasti ratkaisupaikkoihin, mikä voi tapahtua myös nopeasti heti hyökkäyksen alussa. Tähän meidän pitää olla valmiina ja onnistua heidän pysäyttämisessä. Vastustajan prässiin pitää olla valmiina ja päästä paineen alta pois. Vastustajan riskinotosta pitää rankaista ja hyökätä kohti koria, Koskimies listaa joukkueensa aseita keskiviikolla.

Jos Karhubasket raivaa tiensä jatkoon FIBA Europe Cupin alkulohkosta, mikä on vielä kaukana, niin jatkolohkossa olisi luvassa kuusi kovaa ottelua lisää. Kolme kotipeliä ja kolme ottelua vieraissa. Toki kauhajokisten sijoitus omassa lohkossaan on epäselvä, mutta G-lohkon kaksi parasta pelaavat seuraavissa jatkolohkoissa:

G-lohkon ykkönen saa seuraksi J-lohkoon B-lohkon ykkösen, D- ja F-lohkojen kakkoset.

Pelipäivät J-lohkossa: 14.12. kotiottelu, 21.12. vierasottelu, 11.1. vierasottelu, 25.1. vierasottelu, 1.2. kotiottelu, 8.2. kotiottelu.

G-lohkon kakkonen pelaa L-lohkossa, jossa ovat myös D- ja E-lohkojen ykköset, sekä A-lohkon kakkonen.

Pelipäivät L-lohkossa: 14.12. kotiottelu, 21.12. vierasottelu, 11.1. vierasottelu, 25.1. vierasottelu, 1.2. kotiottelu, 8.2. kotiottelu.

FIBA Europe Cupin G-lohkon ottelu Karhubasket – Sporting CP keskiviikkona kello 18.30 IKH Areenassa.

FIBA Europe Cupin kotisivut löytyy TÄÄLTÄ. Edellisten otteluiden tallenteet, kuvia ja tilastoja. Myös sarjataulukot.