UUTISET

30.09.2022

OTTELUENNAKKO: KOBRAT – KARHUBASKET

Korisliigan kausi 2022-2022 pyörähtää viime kauden Suomen mestarin Karhubasketin osalta käyntiin lauantaina, kun oranssipaidat matkaavat paikallisvastustaja Kobrien vieraaksi Lapualle. Karhubasket on kohdannut Kobrat Korisliigassa 40 kertaa ja voittanut niistä 29 ottelua. Viimeisistä 10 kohtaamisesta kauhajokiset ovat voittaneet yhdeksän.

Karhubaskettia on lähdössä tukemaan kaksi fanibussia, jotka starttaavat uuden IKH Areenan pihasta lauantaina kello 15. Matkan hinta on Fanclubilaisille 25 euroa ja ei jäsenille 30 euroa. Muutama paikka löytyy vielä, joten nyt nopeasti ilmoittautumaan osoitteeseen fanibussi@karhubasket.fi.

Karhubasket valmistautui kauteen neljällä harjoitusottelulla ja yhdellä Espanjan Malagassa pelatulla BCL:n karsintaottelussa. Kolme harjoitusotteluista pelattiin Ruotsissa, jossa Uumajassa pelatussa harjoitusturnauksessa kauhajokiset kohtasivat ensimmäisenä isäntäjoukkue Uumajan. Loppunumerot olivat 90-85. Toisessa ottelussa voitto irtosi pistein 88-86 BC Luulajasta. Viimeinen ottelu päättyi tappioon Jämtlandille 76-78.

Ennen matkaa Malagaan BC Nokia saapui Karhubasketin vanhaan kotiluolaan liikuntahallille. Tasaisen avauspuoliajan jälkeen kauhajokiset nappasivat 92-79 voiton. Sitten oli edessä odotettu BCL:n karsintaottelu. Kahden edellisen mestaruuden jälkeen Karhubasket oli edennyt aina viimeiselle karsinta kierrokselle asti, mutta nyt Slovakian mestari Levice oli avausottelussa parempi ja karsinnat jäivät yhteen otteluun. Levice pelasi hyvää joukkuepeliä, eikä kauhajokiset saaneet heittojaan osumaan millään. Loppunumerot kirjattiin 57-81. Tappio oli joukkueelle kova pettymys, sillä tavoitteena oli päästä haastamaan ennakkosuosikki Malagaa turnauksen finaalissa. Nyt Karhubasketin europelit jatkuvat FIBA Europe Cupissa.

Mestarijoukkueen kokoonpanossa nähtiin pieniä muutoksia kesän aikana. Kalle Peltonen (BC Nokia) ja Rene Rougeau (Seagulls) lähtivät ja tilalle saapuivat viime kaudet ulkomailla pelannut Daniel Dolenc sekä Jeffrey Crockett. Keväällä mestaruutta juhlineen Simeon Carterin piti palata Kauhajoelle sentterin tontille, mutta loukkaantuminen esti saapumisen. Sentteriksi palkattiin kovatasoisessa Duken yliopistossa viime kaudella pelannut Theo John. Johnilla olisi varmaan ollut ottajia useissa muissakin seuroissa, mutta Karhubasketin europelit ja hyvät olosuhteet sekä laadukas valmennus houkuttelivat Johnin Kauhajoella. Kovan pelimäärän takia joukkueeseen tulivat myös Kuany Kuany sekä Manuel Patterson Jr, jotka tuovat laajuutta harjoitusrinkiin ja pääsevät varmasti pelaamaan sekä euro- että korisliigapelejä.

Karhubasketin pelitapa, johon kuuluu röyhkeä hyökkäyslevypallopelaaminen ja aggressiivinen koko kentän puolustus tuottivat tulosta viime kaudella. Moni joukkue on muuttanut pelityyliään oranssipaitojen suuntaan, mutta Karhubasketille pelityyli on nyt tuttua tekemistä. Toki uudet pelaajat ovat joutuneet omaksumaan pelitavan, joten yhteisen sävelen löytymiseen menee aikaa. Tämä näkyi erityisesti BCL:n karsintaottelussa.

Kotimaiset pelaajat saapuivat Kauhajoelle elokuun alussa yhteistreeneihin, harjoiteltuaan kesän omatoimisesti. Jenkit liittyivät harjoituksiin elokuun puolivälissä. Kuany Kuany saapui lakeuksille syyskuun alussa, kun oli saanut MM-karsintaottelut pelattua Etelä-Sudanin maajoukkueen kanssa. Viimeisimpänä harjoitusvahvuuteen liittyi Henri Kantonen, joka vietti pitkän kesän Susijengin kanssa. Joukkue on ollut yhdessä nyt noin pari kuukautta, joten yhteisen sävelien luulisi olevan kohdallaan. Pienet loukkaantumiset ovat hieman sotkeneet harjoittelua, mutta ne kuuluvat asiaan.

Janne Koskimiehen ennakkokommentit: Meidän keskittyminen on ollut heikosti sujuneiden BCL-karsintojen jälkeen pyrkiä parantamaan perusasioissa etenkin puolustuspelaamisen osalta. Kobrien joukkueesta löytyy tälläkin kaudella vahvasti 1vs1-tilanteissa korille meneviä pelaajia, joiden kanssa meidän tulee olla tarkkana. Tämän lisäksi harjoituspeleissä on ollut havaittavissa uusia elementtejä heidän pelaamisessaan. Mahtavaa päästä aloittamaan kausi taas tutun oranssin päädyn luodessa tunnelmaa Lapuan urheilutalon lauantaihin. Oranssi on meidän!

Kokoonpano: Jones, Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, John (GTD 75%), Kuany (GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Skinner.

 

Kobrat jatkavat kotimaisella osastolla pääpiirteittäin samalla kokoonpanolla, kuin viime kaudella. Lähtijöitä olivat Kobrien omat kasvatit Niko Mantere ja Ville Taipale. Nyt kokoonpanoon on nostettu 2005 syntynyt Juho Pihlajamäki. Tulopuolella on myös Atte Perttu, joka pelasi edellisen kauden Korihaiden väreissä ja aloittaa nyt jo 13 kauden pääsarjassa. Perttu on Kobrien ja Korihaiden lisäksi edustanut Korisliigassa Kaarinan Uraa, Joensuun Katajaa, Lahtea, Namika Lappeenrantaa ja Kouvoja.

Kotimainen runko on kokenut ja nuori sekä energinen. Kokemusta edustavat Antto Nikkarinen, Juho Lehtoranta ja Jussi Turja. Energiaa tuovat Henry Boyd ja Chrysostom Chukwuma. Nikkarinen kärsi viime kaudella loukkaantumisista, mutta toivottavasti tuleva kausi menee takamieheltä samaan malliin kuin edelliset vuodet.

Jenkkiosastolla Kobrat ovat perinteisesti onnistuneet hyvin. Useissa asiantuntijoiden veikkauksissa takamies Kaelin KJ Jacksonia (188cm) veikataan sarjan pistekunkuksi. 24 vuotias takamies pelasi yliopistokoripalloa kaudet 2016-2018 Temple Collegessa ja kaudet 2018-2020 UMBC:ssä (NCAA I). Viimeisellä yliopistokaudella Jackson teki keskiarvoiksi 29 ottelussa 13,8 pistettä, 4,1 levyriä ja 3,6 syöttöä. Kaksi ensimmäistä ammattilaiskautta Jackson pelasi Romaniassa. Kaudella 2020-2021 joukkueena oli CSU Atlassib Sibiu (11,5/2,8/3,8) ja viime kaudella Steaua CSM EximBank Bucurestissa (15/3,5/4,5).

195 senttinen ja 29 vuotias laituri Denzel Livingston pelasi kaudet 2011-2015 Incarnate Wordin yliopistossa. Viimeisellä kaudella 2014-2015 hän teki 29 pelissä 21,5 pistettä, 5,9 levypalloa ja 2,9 syöttöä ottelua kohden. Yliopistouran jälkeen Livingston on pelannut NBA:n G-liigaa USA:ssa, Israelissa ja Georgiassa. Viime kaudella hän edusti Georgiassa BC Cactus Tbilisin joukkuetta (17,9/8,5/2,9).

Laiturina pelaa myös 206 senttinen Danny Pippen II. 24 vuotias Pippen aloittaa nyt toisen ammattilaiskautensa. Kaudet 2016-2021 hän pelasi Kent Staten yliopistossa, NCAA I tasolla. Kausi 2018-2019 jäi häneltä loukkaantumisen takia väliin, mutta sen jälkeen tilastot ovat hyvät. Kaudella 2019-2020 tilastorivi oli 14,3/7,1/1,7/1,5 torjuntaa ja kaudella 2020-2021 19,3/8,7/2,8/1,3 torjuntaa. Ensimmäinen ammattilaiskausi 2021-2022 jäi Kreikassa GS Lavrion joukkueessa vain kolmeen otteluun.

Sentterinä häärii 203 senttinen Eric Adams Jr. Adams vietti kaudet 2013-2018 Samfordin yliopistossa. Toinen kausi meni loukkaantuneena ja oikeastaan vasta viimeisellä kaudella Adams sai runsaasti vastuuta. Kaudella 2017-2018 hän pelasi 32 ottelua ja oli 30 kertaa avausviisikossa. Tilastoihin kirjattiin rivi 10 pistettä, 6,5 levypalloa ja 1,4 torjuntaa.  Yliopistouran jälkeen Adams suunnisti Ruotsiin ja Söderteljen joukkueeseen. Kahden siellä vietetyn kauden jälkeen matka jatkui Sveitsiin, jossa kahdella edellisellä kaudella hänen joukkueensa on ollut Les Lions de Geneve. Viime kaudella tilastoihin tuli 9,6 pistettä ja 5,6 levypalloa ottelua kohden.

Kaikkiaan valmentaja Ville Turjalla on käsissään mielenkiintoinen nippu, joka varmasti tähtää ensi kevään pudotuspeleihin. Harjoitusotteluissa Kobrat kohtasivat Salon Hanhivaaraturnauksessa Salon Vilppaan ja Tampereen Pyrinnön. Vilpasta vastaan lapualaiset johtivat kolmen neljänneksen jälkeen 59-61, mutta Vilpas vei päätösneljänneksen 25-8 ja voittivat ottelun pistein 84-69. Kobrista Denzel Livingston teki 14 pistettä, kuten myös Eric Adams. Henry Boyd (11/3/2) esitti pirteitä otteita ja KJ Jackson (10/1/6) tehtaili myös yli 10 pinnaa. Turnauksen toisessa ottelussa Kobrat hävisivät Pyrinnölle 82-90. Jälleen Kobrat pitivät johtopaikkaa kolmen neljänneksen jälkeen, mutta tamperelaiset kirivät voittoon. Kobrista Livingston (21/8/3), Jackson (20/5/7) ja Pippen (25/2/3) tekivät yli 20 pistettä. Kobrat pelasivat harjoitusottelun myös divarissa pelaavaa Loimaan Biisoneita vastaan ja turnauksen Virossa, jossa he hävisivät pisteellä (110-109) KK Viimsille. Siellä KJ Jackson oli hurjassa vireessä, tehden 39 pistettä, 62 prosentin kakkosilla ja 57 prosentin kolmosilla. Chrysostom Chukwuma teki 20 pistettä ja Pippen ahersi 16 pistettä ja repi 10 levypalloa.

Ville Turjan ennakkokommentit: Preseason takana ja kauden avausottelu edessä. Tässä vaiheessa syksyä kaikki on tietenkin aivan vaiheessa ja ensimmäinen peli tuntuu tulevan aina aivan liian nopeasti. Huomisessa ottelussa saadaan vastaan mestari Karhu. Mestarien liigan karsintaan preseasonillaan valmistautunut ja kovan pelin karsinnoissa Leviceä vastaan pelannut Karhu on varmasti tällä hetkellä sarjassa kaikkein pisimmällä joukkuetekemisensä kanssa. Fiilikset siitä, että ensimmäinen ottelu on juuri paikallisvastustaja Karhua vastaan ovat hieman kaksijakoiset. Toisaalta nähdään erittäin selvästi missä mennään tällä hetkellä joukkueena, mutta toisaalta vastustajan joukkue intensiteetin ja tekemisen laadun taso tulee olemaan askeleen edellä joukkueita, joita vastaan olemme preseasonilla pelanneet, joten oman tekemisemmekin on otettava intensiteettiä ajatellen nopea harppaus eteenpäin. Meillä tuntuu olevan kasassa hyvin keskenään toimeentuleva joukkue. Itse otteluun lähdemme oma tekeminen edellä, edelleen opettelemaan pelitapaamme ja kasvamaan joukkueena vaikeiden hetkien kautta vahvemmaksi ryhmäksi. Keskittyminen huomiseen tulee olemaan siis hyvin pitkälti omassa tekemisessä, eikä pelaajien mieliä varmastikaan kuormiteta liian monitahoisilla scouteilla ja pelikohtaisilla suunnitelmilla.

Kokoonpano: Eric Adams, Denzel Livingston, Chissostom Chukwuma, Henry Boyd, Antto Nikkarinen, Justus Kilpinen, KJ Jackson, Danny Pippen, Juho Lehtoranta, Jussi Turja, Atte Perttu ja Juho Pihlajamäki.

Kobrat – Karhubasket lauantaina kello 17 Lapuan Urheilutalolla.

Kaikki Korisliigan ottelut näkyvät Ruudun välityksellä.