UUTISET

12.03.2021

PUDOTUSPELIENNAKKO: PUOLIVÄLIERÄT KARHUBASKET – BC NOKIA

Korisliigan runkosarja saatiin päätökseen tiistaina. Kauhajokiset ehättivät saada oman kolmannen sijansa varmistettua jo ennen päätöskierrosta, mutta vastustajan löytäminen vaati myös tiistain ottelun. Lopulta sarjataulukossa olivat tasapisteissä BC Nokia, Kataja, Kobrat ja KTP, mutta näiden joukkueiden keskinäisissä otteluissa nokialaiset olivat olleet parhaita, joten he sijoittuivat kuudenneksi.

Puolivälierien aikataulu:

Sunnuntai 14.3. klo 18 Karhubasket – BC Nokia

Tiistai 16.3. klo 18.30 BC Nokia – Karhubasket

Perjantai 19.3. klo 18.30 Karhubasket – BC Nokia

Sunnuntai 21.3. klo 18 BC Nokia – Karhubasket

Tiistai 23.3. klo 18.30 Karhubasket – BC Nokia *

Torstai 25.3. klo 18.30 BC Nokia – Karhubasket *

Lauantai 27.3. klo 18 Karhubasket – BC Nokia *

*= tarvittaessa

Ottelut tullaan pelaamaan suljetuin ovin, joten nyt vastaanottimet eri laitteilla kannattaa säätää Ruudun taajuudelle. Ruutu lähettää kaikki ottelut suorana. Jos Ruutu palvelua/sovellusta ei ole, niin sen pääsee lataamaan tästä linkistä: Hanki Ruutu.

Karhubasket keräsi runkosarjassa 17 voittoa ja viisi tappiota. Kotiluolassa Karhubasket voitti yhdeksän ottelua ja hävisi kaksi. Tappiot tulivat vuoden 2021 puolella. Salon Vilpas haki vierasvoiton poissaoloista kärsineestä oranssipaidoista tammikuun alussa, kun sarja palasi käyntiin koronatauon jälkeen. Toinen kotitappio tuli kirvelevästi Tampereen Pyrinnölle, joka samalla ratkaisi runkosarjan kakkos- ja kolmospaikan.

Karhubasket, kuten niin moni muukin joukkue kärsi huomattavasti loukkaantumisista. Collin Malcolm ja TJ Holyfield olivat pitkään poissa, mutta molemmat miehet pääsivät tositoimiin ennen runkosarjan päätöstä. Kun loukkaantumisia oli ja Daniel Utomi sekä Brandon Spearman poistuivat joukkueesta, niin Karhubasket hankki kokoonpanoon sentteri Osasumwen Osaghae Jr:n, Jeff Garrettin ja Anthony Hilliardin.

Mikael Laihosen loukkaantuminen päätti miehen kauden jo alkumetreillä ja hänen paluunsa on epätodennäköistä, vaikka kuntoutuminen alaraajavammasta on sujunut hyvin. Antti Niskanen (alavartalovamma) huilasi muutaman viimeisen runkosarja ottelun, mutta palaa kokoonpanoon pudotuspeleissä. Okko Järvi ja Hilliard saivat lepoa runkosarjan päätöskierroksella ja ovat virtaa täynnä, kun taistelu pantteripatsaasta alkaa.

Karhubasketin tehomieheksi nousi seitsemän ottelun aikana Osaghae. 17,7 pistettä ja 10,4 levyriä olivat joukkueen kovimmat lukemat. Lisäksi Osaghae torjui 2,7 heittoa per ottelu. Se oli koko Korisliigan kovin lukema, mutta kun otteluita oli vain seitsemän, ei noteeraus oikeuttanut torjuntatilaston voittoon. Collin Malcolm (17,2/6,1/2,2) ja TJ Holyfield (14,9/6,7/1,9 riistoa) olivat hyvin esillä heittotarkkuudella. Malcolmin kakkosten tarkkuus oli 66,9 prosenttia ja Holyfield upotti kolmoset 50 prosentin tarkkuudella.

Jeff Garrett osoittautui onnistuneeksi hankinnaksi. Hassua, että juuri puolivälierävastustaja BC Nokia sanoi miehen sopimuksen irti tammikuussa ja nyt pudotuspeleissä Garrett kohtaa entisen joukkueensa. Toki nokialaisten syyt sopimuksen purkamiseen olivat pätevät, sillä kysymys oli taloudesta. Garrett pelannut Karhubasketissa seitsemän ottelua ja tehnyt niissä keskiarvoksi 14,4 pistettä ja 9,6 levypalloa. Lisäksi hän riistää pallon vastustajalta 2,6 kertaa ottelussa. Kokenut Anthony Hilliard (8,3/4,1/2,9) oli pelaamatta ennen sopimusta oranssipaitojen kanssa runsaan vuoden, joten pelituntuma on vasta löytymässä.

Karhubasket teki 17 voitto-ottelussa 96,2 pistettä. Pisteet syntyivät hyvillä prosenteilla, sillä kakkoset upposivat 59,3 prosentin ja kolmoset 39,2 prosentin tarkkuudella. Heittopaikat luotiin hyvällä pallon liikkeellä, josta kertoo 21,4 jaettua syöttöä per voitettu kamppailu. Varmasti tappiopelien heikompiin lukemiin on syynä myös vastustajan puolustus, mutta syöttöjä hävityissä peleissä tuli vain 18,4 per ottelu. Samalla kakkosten prosentti oli häviöissä 52,6 ja kolmosissa huono 28,3.

Kun vertaillaan ottelusarjan joukkueita, niin molemmat eivät ole vahvimmillaan levypallopelaamisessa. Nokia pitää tuossa perää, 36,7 levyrin keskiarvolla. Karhubasket ei paljoa parempi ole, sillä kauhajokisille levyreitä on jäänyt käsiin 38,4 ottelua kohden. Karhubasketilla on ottelusarjassa melkoinen koko ylivoima, joten olettaa sopii, että oranssipaidat hallitsevat ilmatilaa molemmilla koreilla. Nykyisellä rosterilla BC Nokia elää kaukoheitoilla, joita se upotti kaudella 34,2 prosentin tarkkuudella. Kauhajokisilla oli yksi vastaan yksi puolustuksessa suuria vaikeuksia esim. tappiollisessa Pyrintö ottelussa, joten sitä on toivottavasti parannettu. Jos nokialaiset menevät oikealta ja vasemmalta ohi puolustajasta, niin vapaita heittopaikka kyllä on tarjolla.

Karhubasket voitti kauden 2020-2021 molemmat kohtaamiset. Marraskuun puolivälissä päätöslukemat olivat karhuluolassa 77-67 ja helmikuun lopussa Nokian palloiluhallissa 75-99. Karhubasket on voittanut joukkueiden neljä edellistä kohtaamista ja BC Nokian edellinen voitto näistä kamppailuista tuli 26.11.2019, jolloin lukemat olivat 81-72. Joukkueet ovat kohdanneet Korisliigassa 27 kertaa ja kauhajokiset ovat voittaneet näistä kohtaamisista 17.

BC Nokian kokoonpano koki kaudella dramaattisen muutoksen. Siihen oli syynsä, mutta pohtia sopii, mihin joukkueella olisi ollut mahdollisuudet, jos alkuperäinen joukkue olisi pysynyt yhdessä. Francis oli alkuperäisistä jenkeistä viimeinen, joka lähti, Kobrat tappion jälkeen. Tuossa samaisessa ottelussa sentteri Lauri Toivonen oli muuten edellisen kerran kentällä. Toivottavasti Toivonen nähdään parketilla heti puolivälieräsarjan avauksessa.

BC Nokia

#4 Antero Lehto, 185 cm. 15,5/2,6/4,6. 3p 41 %.

#8 Antti Ahonen, 201 cm. 5,7/2,7. 3p 42,9 %.

#9 Matias Ojala, 199 cm. 8/3,3. 2p 63,6 %.

#11 Veikka-Santeri Hiekkataipale, 186 cm. 1,3.

#13 Lassi Nikkarinen, 187 cm. 9/3,1/4,6. 1p 84,6 %.

#18 Hugo Boman, 198 cm. 4,9/1,9. 2p 63,2 %. 1p 100 %.

#21 Lauri Toivonen, 200 cm. 3,8/5,8/1,2.

#44 Gokul Natesan, 194 cm. 17,9/3,5/3,4. 2p 65,7 %.

#64 Peetu Piirtola, 204 cm. 1,7/1.

Valmentaja Greg Gibson

Maaliskuussa BC Nokia hävisi vieraskentällä Kouvoille 85-73 ja koki kirvelevän kotitappion paikallisvastustaja Pyrinnölle 96-97. Helmikuun lopun neljä tappiota Karhubasketille (75-99), Pyrinnölle (103-93), Kobrille (105-96) ja Vilppaalle (77-62) kasvattivat nokialaisten tappioputken kuuteen otteluun. Viimeisin voitto tuli 6. helmikuuta, kun pudotuspeleistä rannalle jäänyt KTP lähti Nokialta kotimatkalle 101-87 tappion jälkeen.

Nokia oli kuitenkin pelannut alkukaudesta riittävän hyvin, joten he ansaitsivat paikkansa pudotuspeleihin. Ja on todettava, että olivat runkosarjassa vielä Katajaa ja Kobria parempia. Nokian tilastoja on turha sen tarkemmin tutkia, mutta loppukaudesta esiin on nostettava ottelu Pyrintöä vastaan. Pyrintö syttyi vasta lopussa ja sitä ennen nokialaisten miehistö piti runkosarjan kakkosia pilkkanaan. Nokia tulitti ottelussa 42 kolmosta ja upotti ne hyvällä 45 prosentin tarkkuudella. Antero Lehto kiusasi entistä seuraansa 19 pisteen edestä, Natesan tulitti 31 pinnaa ja myös muut pelaajat olivat hyvin esillä. Antti Ahonen teki 12, Matias Ojala 20 ja Hugo Boman yhdeksän pistettä. Takamies Lassi Nikkarinen jäi viiteen pisteeseen, mutta poimi kuusi levypalloa ja jakoi 11 syöttöä. Ja mainitaan nyt sen verran, että paremmalla tuomarityöskentelyllä Nokia olisi sen voiton saanut, minkä tuolla taistelulla olisivat ansainneet.

Neljässä viimeisessä pelissä (verkkotoimitus ei laske tähän mukaan ottelua Kouvot – BC Nokia) Nokia on ottanut 159 kolmosta ja upottanut ne 37,1 prosentin tarkkuudella. 159 kolmosta ei nyt hirveältä määrältä kuullosta, mutta se tarkoittaa sitä, että joukkue on heittänyt yhden kolmosen joka minuutti jokaisen neljän pelin aikana. Paikat ovat tulleet pallon liikkeellä, sillä syöttöjä näissä peleissä on tilastoi 24,3 ottelua kohden.

Jos Toivonen palaa kentälle, niin Nokia saa peliinsä hieman lisää syvyyttä hyökkäyspäähän. Kipeästi nokialaiset kaipaavat lisää kokoa puolustukseen, sillä ilman Toivosta Karhubasketilla on melkoinen koko ylivoima. Mutta pallo on pyöreä, eikä vahvalla ennakkosuosikki Karhubasketilla ole syytä lähteä ottelusarjaan takki auki.

Puolivälieräsarja Karhubasket – BC Nokia polkaistaan käyntiin sunnuntaina 14. maaliskuuta kello 18 Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahallissa.