UUTISET

29.03.2021

PUDOTUSPELIENNAKKO: VÄLIERÄT TAMPEREEN PYRINTÖ – KARHUBASKET

 

Korisliigan välierät alkavat maanantaina, kun runkosarjan voittoja Helsinki Seagulls kohtaa Salon Vilppaan. Toinen välieräpari Tampereen Pyrintö – Karhubasket aloittavat finaalipaikan metsästyksen tiistaina Pyynikillä. Runkosarjan top neljä joukkueet etenivät mitalipeleihin selvästi. Seagulls ja runkosarjan nelonen Vilpas veivät omat sarjansa puhtaasti 4-0. Kakkonen Pyrintö ja kolmonen Karhubasket kuittasivat jatkopaikat otteluvoiton 4-1.

Tällä kaudella välierät ovat porrastettu kolmen ensimmäisen ottelun aikana. Sen jälkeen pelit pelataan samana päivänä, mutta eri aikaan. Gulls ja Vilpas aloittavat viikolla pelattavat ottelunsa alkaen kello 19 ja Pyrintö-Karhubasket pari aloittaa kello 18.

Pyrintö – Karhubasket otteluparin ohjelma:

Ti 30.3. klo 18.30 Tampereen Pyrintö – Karhubasket

Pe 2.4. klo 18.30 Karhubasket – Tampereen Pyrintö

Ma 5.4. klo 18.30 Tampereen Pyrintö – Karhubasket

Ke 7.4. klo 18 Karhubasket – Tampereen Pyrintö

Pe 9.4. klo 18 Tampereen Pyrintö – Karhubasket *

Su 11.4. klo 18 Karhubasket – Tampereen Pyrintö *

Ti 13.4. klo 18 Tampereen Pyrintö – Karhubasket *

*tarvittaessa

Neljällä voitolla etenee finaaleihin.

Välierät pelataan suljetuin ovin, mutta pelejä voi katsella suorana Ruudun välityksellä.

Karhubasket voitti runkosarjassa 17 ottelua ja hävisi viisi. Kotiluolassa saldo oli yhdeksän voittoa ja kaksi tappiota. Nuo tappiot tulivat vuoden 2021 alussa Salon Vilppaalle (), kun kauhajokiset joutuivat otteluun vain kuudella pelaajalla loukkaantumisten ja poissaolojen takia. Toinen kotitappio ratkaisi lopullisesti runkosarjan kakkospaikan ja samalla välierien kotiedun. Pyrintö haki maaliskuun alussa 81-87 voiton karhuluolasta. Kun kauhajokiset olivat helmikuussa hakeneet vierasvoiton Pyynikiltä kuudella pisteellä (83-89), niin Pyrintö kiilasi runkosarjan kakkospaikalle.

Vieraissa Karhubasket voitti kahdeksan kertaa ja hävisi kolmasti. Tappiot tulivat peräkkäin kauden alussa lokakuussa. Kausi alkoi 84-82 vierastappiolla Gullseja vastaan Kisahallissa. Sitä seurasivat tappiot Lapualla 84-78 ja Joensuussa Katajalle 82-77. Sen jälkeen vierasvoittoja tuli kahdeksan putkeen.

Karhubasket eteni nyt neljännen kerran putkeen välieriin. Viime kausi päättyi kesken ennen pudotuspelejä. Keväät 2019 ja 2018 päättyivät mestaruusjuhliin. 2017 kauhajokiset päätyivät sijalle neljän, kun joukkue hävisi välierissä seitsemän tiukan väännön jälkeen Vilppaalle. Pronssin nappasi Seagulls, joka voitti pronssipelin Kisahallissa 93-77.

Korona toi haasteita tällekin kaudelle. Pelit keskeytyivät joulukuun alussa noin kuukaudeksi. Ottelut ovat sen jälkeen ilman yleisöä, joten haasteet ovat ulottuneet terveyden lisäksi myös talouspuolelle. Alkukaudesta kokoonpanosta poistuivat Brandon Spearman ja Daniel Utomi. Alkuvuodesta kokoonpanoon liittyi sentteri Osasumwen Osaghae Jr. Sen jälkeen kokoonpanoa vahvistettiin BC Nokialta vapautuneelta Jeffery Garrett Jr:lla ja kokeneella Anthony Hilliardilla. Myös loukkaantumiset ovat sotkeneet pelaamista. Mikael Laihosen kausi päättyi jo alkumetreillä alavartalovammaan, mikä päätti miehen kauden. Poissa ovat olleet myös jenkit Collin Malcolm ja TJ Hollyfield. Viime aikoina kapteeni Antti Niskasen alavartalovamma, on pitänyt hänet sivussa tositoimista. Puolivälierien jälkeen joukkueella on ollut noin viikko aikaa parannella vammoja ennen välierien alkua, joka varmasti auttaa kaikkia.

Collin Malcolm (17,5/6,2/2,1) on joukkueen paras pistemies 17,5 pinnan keskiarvolla. Malcolm pelasi puolivälierissä ainoastaan viidennessä ja viimeisessä ottelussa BC Nokiaa vastaan. Siinä Malcolm teki hyvällä osumatarkkuudella 27 minuutissa 22 pistettä. +/-tilastoon hän kirjasi joukkueensa parhaan lukeman +22 ja koristeli tilastoriviä vielä kahdeksalla levypallolla. Anthony Hilliard (9,6/4,1/2,7) oli ennen saapumista Kauhajoelle pelaamatta noin vuoden. Päivien pidentyessä ja panosten kasvaessa Hilliard on pääsemässä vauhtiin. Nokiaa vastaan hän nakutti 11,4 pistettä per ottelu, onnistuen kolmosissa 36 prosenttisesti.

Jeff Garrett (14,1/9,6/1,9) oli joukkueensa paras levypallomies ja ahkerin riistäjä. Osaghae (15,1/8,2/2,2) haki kolme hyökkäyslevypalloa ottelua kohden ja torjui peräti 2,2 vastustajan heittoa. Tarkin kolmosissa oli TJ Holyfield (14,1/7). Hänen osumatarkkuus kolmosissa oli 43,8 prosenttia. Valmentaja Janne Koskimiehellä apureinaan onkin positiivinen ongelma. Ketkä viidestä erinomaisesta jenkistä ovat kokoonpanossa, sillä vain neljä heistä mahtuu kerralla oranssiin peliasuun. Toki sama ongelma valmistautumisessa on myös vastustajalla.

Vahvasti esillä ovat myös takamies Bojan Sarcevic (10,6/3,3/7,2), joka jälleen kerran oli koko Korisliigan syöttötilaston kärkinimiä. Okko Järvi (15,4/3,7/3,3) valittiin Korisliigan helmikuun pelaajaksi ja nostatti isot otsikot, kun latoi voittamatonta Seagulls joukkuetta vastaan hurjat 47 pistettä. Järven suoritus siivitti kauhajokiset superyllätysvoittoon Gullseista, sillä Karhubasket pelasi tuossa ottelussa vain kuudella pelaajalla, eikä helsinkiläiset olleet hävinneet ennen tuota koko kaudella otteluakaan.

Toki pelaajia löytyy yllä mainittujen lisäksi. Antti Niskanen (4,1/3,7/1,9) on kärsinyt loukkaantumisista, mutta Eero Innamaa (5,5/2,3) ja Thomas Vehmanen (3,5/1,8 syöttöä) ovat pelanneet erinomaiset pudotuspelit. Nokiaa vastaan Innamaa viihtyi kentällä miltei 20 minuuttia per ottelu ja teki 8,2 pistettä ottelua kohden. Hän upotti vaparit 100 prosentin tarkkuudella ja kolmoset 45 prosenttisesti. Vehmanen oli kentällä puolivälierissä yli 10 minuuttia ottelua kohden. Pisteitä syntyi viisi ottelua kohden ja kolmoset upposivat 44,4 prosentin tarkkuudella. Paikkansa kokoonpanossa täyttävät myös Kalle Peltonen ja Joona Hakamaa.

Kahdessa runkosarjakohtaamisessa Karhubasket oli hieman yllättäen niskanpäällä levypalloissa. Pyrintö on koko Korisliigan paras levypallojoukkue 42,2 levyrin keskiarvolla. Karhubasketin keskiarvo 39,4 on sarjan kahdeksanneksi paras tai neljänneksi huonoin, kummin päin sen nyt haluaakin katsoa. Pyrintö myös tekee eniten pisteitä ottelua kohden. Tamperelaisten lukema 99,1 pinnaa per peli. Kolmoset joukkue nakuttaa sisään 38 prosentin tarkkuudella. Se on sarjan toiseksi paras lukema. Pyrintö nappaa myös eniten riistoja, 8,6 ottelua kohden ja menettää pelivälineen 11,5 ottelua kohden. Sekin on Koriliigan paras noteeraus.

21 voitto-ottelussaan Pyrintö upottaa kakkoset 57,9 prosentin ja kolmoset 40,4 prosentin tarkkuudella. Voittopeleissä joukkue tilastoi miltei kolme vaparia tappiota enemmän ja jakaa 20,6 syöttöä. Tappioissa kakkoset ovat jääneet 49,1 ja kolmoset 30,3 tarkkuuteen. Syöttöjä on tullut 17,7 per tappiopeli. Voittaessaan Kauhajoella Pyrintö upotti kakkoset 61 prosentin tarkkuudella. Kun Pyrintö hävisi kotonaan kauhajokisille, jäi Pyrinnön kakkoset 51 prosenttiin ja kolmoset 34 prosenttiin. Lisäksi Pyrintö menetti pallon kotonaan 15 kertaa.

Näistä lukemista voimme vetää sen johtopäätöksen, että vaikka paljon puhutaan Pyrinnön paikkapuolustuksesta, niin enemmän pitää olla huolissaan tamperelaisten hyökkäämisestä. Karhubasketin pitää onnistua puolustuspäässä. Toki tässä tapauksessa myös hyökkääminen on osa puolustusta. Menetykset hyökkäyspäässä johtavat Pyrinnön nopeisiin vastaiskuihin. Samoin huonot heitonvalinnat johtavat vastustajan nopeisiin hyökkäyksiin. Marcus Lewis on sarjan kovin pistelinko, mutta mies on yllättävän hyvä syöttämään, joten yksi vastaan yksi puolustuksessa on onnistuttava, jottei kaarelle synny vapaita heittopaikkoja.

Samoilla linjoilla oli myös Karhubasketin valmentaja Janne Koskimies. – Meidän pitää pystyä keksimään keinot Pyrinnön hyökkäyksen hidastamiseen, mikä on paikan murtamista tärkeämpää. – Keskittyminen menee helposti murehtimiseen hyökkäyspelaamisesta paikkaa vastaan. – Pyrintö hyökkää aggressiivisesti kohti koria ja pystyy tekemään isojakin runeja, kuten on nähty. – Kotipelissä Pyrintöä vastaan emme onnistuneet hyökkäyspäässä ja saimme tietoa siitä, kuin heitä vastaan ei kannata pelata, Koskimies kertoi.

Pyrintö pelasi itsensä runkosarjan kakkoseksi samalla saldolla kuin Karhubasket. 17 voittoa ja viisi tappiota. Karhubasketin lisäksi Pyrintö hävisi itselleen merkityksettömän runkosarjan päätösottelun KTP:lle Pyynikillä. Tämän lisäksi se hävisi kahdesti Gullseille ja kertaalleen Vilppaalle. Tappioista kolme tuli Pyynikillä, josta oranssipaitojen on haettava ainakin yksi voitto, jotta paikka finaaliin aukeaa.

Pyrintö mättää 99 pistettä ottelua kohden. Kauden aikana se jäi alle 85 pisteen vain kolme kertaa ja hävisi ne kaikki. Gulls haki lokakuun lopussa 79-100 voiton Pyynikiltä, marraskuun alussa tamperelaiset joutuivat kotimatkalle Salosta 11-74 tappion jälkeen ja Karhubasket haki vierasvoiton Pyynikiltä lukemin 83-89. Tämäkin tukee väitettä, että hyvällä puolustuksella Pyrintö on voitettavissa.

Pyrintö pelaa haastavaa paikka puolustusta ja pyrkii pitämään yllä nopeaa tempoa. Siihen tarvitaan laajaa rotaatiota. Ja valmentaja Miikka Sopanen peluuttaa rosteriaan hienosti. Ottelusarjassa Katajaa vastaan oli jo nähtävissä, että peluutus hieman kapenee. Jatkuuko sama trendi myös välierissä, jää nähtäväksi.

Pyrinnön kokoonpano:

Sentteri Brady Skeens on nostanut levyri keskiarvoaan ja kaapii nyt 13,5 levypalloa ottelua kohden. Näistä 4,2 tulee hyökkäyskorilla ja Skeens tilastoi 3,4 syöttöä ottelua kohden.

Kataja yritti ottaa Marcus Lewisiltä ajot pois, mutta Lewis vastasi siihen 6,6 kolmosella per ottelu. Kolmoset upposivat 42,4 prosentin tarkkuudella, kun runkosarjassa tarkkuus oli 38,9. Lewis jatkoi syöttöjen jakamista ja keskiarvo nousi kuuteen syöttöön ottelua kohden. Lewis on myös nostanut vaparien onnistumisprosentin 81,8, kun runkosarjassa vaparit upposivat 67,3 prosentin tarkkuudella.

Shawn Hopkins (kuva: Erkki Hautaviita/EH Kuvat)

Myös kaksi muuta avainpelaajaa ovat nostaneet profiiliaan. Shawn Hopkins tekee yli 15 pinnaa per peli. Hän ottaa kahdeksan kolmosta ja tulittaa ne sisään 42,5 prosentin tarkkuudella. Kokenut sotaratsu David Gonzalvez upottaa kolkit hurjalla 61,5 prosentin tarkkuudella ja poimii miltei kuusi levypalloa ottelua kohden. Osku Heinonen on ollut pienoisessa heittolamassa, mutta jos hän nostaa pudotuspelien prosentin 27,6 lähelle normaalia eli 40, tulevat kauhajokiset olemaan vaikeuksissa.

Välierät alkavat Pyynikillä tiistaina kello 18.30.

Osa 2 on vuorossa perjantaina kello 18.30 karhuluolassa.