UUTISET

02.03.2021

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – TAMPEREEN PYRINTÖ

Keskiviikkona Kauhajoen yhteiskoulun liikuntahallissa ratkotaan Korisliigan runkosarjan kakkospaikka, kun Karhubasket (15 voittoa/4 tappiota) kohtaa Tampereen Pyrinnön (15/4). Runkosarjaa on pelaamatta kolme ottelua, joten keskiviikon kohtaamisen voittaja on taistelussa kakkospaikasta vahvoilla, jos se voittaa kaksi muuta otteluaan.

Karhubasketilla on jäljellä keskiviikon jälkeen kaksi ottelua. Se kohtaa lauantaina kotiluolassa Kouvot ja päättää runkosarjan ensi tiistaina Kaarinassa Ura Baskettia vastaan. Pyrintö kohtaa vielä BC Nokian vieraissa ja sen runkosarjan päätöskierroksen vastustaja on KTP. Kumpikaan tuskin häviää edes toista jäljellä olevista otteluista, joten panoksena keskiviikkona on kakkospaikka. Toki KTP pelaa hampaat irvessä ja selkä seinää vastaan, joten kotkalaiset saattavat pistää Pyrinnön ahtaalle. Karhubasketilla on teoriassa mahdollista nousta vielä runkosarjan voittoon, mutta Gulls tuskin häviää loppuja ottelujaan. Gulls kohtaa tiistaina Vilppaan Salohallissa ja perjantaina Korihait runkosarjan viimeisessä vieraspelissä. Helsinkiläiset päättävät runkosarjan kotiotteluun Vilpasta vastaan.

Karhubasket lähtee otteluun seitsemän ottelun voittoputkessa. Vuoden 2021 puolella se on hävinnyt vain Salon Vilppaalle kotona, kun joutui otteluun vain kuudella pelaajalla. Samat kuusi pelaajaa voittivat seuraavassa pelissä sarjakärki Seagullsit, joka oli pelannut kauden ennen tuota kohtaamista ilman tappioita. Lauantaina kauhajokiset kävivät voittamassa BC Nokia pistein 75-99. Ennen vierailua Nokialle, oranssipaidat hakivat vierasvoiton KTP:stä lukemin 71-96.

Karhubasket ja Pyrintö kohtasivat toisensa 10. helmikuuta Pyynikillä. Tuon ottelun kauhajokiset voittivat ”vain” 83-89, vaikka johtivat kamppailua jo 25 pisteellä. Pyrintö voitti viimeisen kympin 26-12 ja olivat nousta jopa voittotaisteluun. Pyrintö pelasi tuon ottelun ilman korikuningas Marcus Lewisiä. Keskiviikkona nähdään, kuinka Lewisin paluu kokoonpanoon muuttaa tamperelaisten pelaamista. Edellisissä ottelussa Karhubasket purki Bojan Sarcevicin johdolla Pyrinnön paikkapuolustuksen hienosti. Kun Sarcevic oli penkillä neljännen kympin alussa, Pyrintö pääsi peliin mukaan, koska palloa ei enää liikuteltu yhtä sulavasti pelaajalta toiselle. Jeff Garrett (24/14) ja Okko Järvi (20/1/4) olivat kauhajokisten parhaat pistemiehet. Myös Osasumwen Osaghae (15/12) pääsi yli 10 pisteen, Anthony Hilliardin (10/3/5) tehdessä tasan kymmenen pistettä. Pyrinnön paras pistemies oli Osku Heinonen (25/5).

Karhubasket on ennen keskiviikon huippukamppailua positiivisen ongelman äärellä, sillä harjoituksissa on ollut mukana kaikki viisi jenkkiä. Collin Malcolm palasi kentälle BC Nokiaa vastaan ja teki 23 pistettä. Osaghae oli tuosta pelissä poissa. Poissa olivat myös Antti Niskanen ja Joona Hakamaa.

– Keskiviikkona on edessämme hyvin suurelta osin runkosarjan kakkospaikan ratkaiseva ottelu, Janne Koskimies aloittaa. – Tämä on kolmas kohtaaminen Pyrinnön kanssa noin kuukauden sisään, joten joukkueet alkavat tuntemaan toisensa jo melko hyvin. – Viimeksi Pyynikillä molemmilla joukkueilla olivat hetkensä, emmekä saa päästää heitä samanlaiseen hurmokseen, kuin silloin viimeisellä jaksolla.

Karhubasketin kokoonpano: Malcolm, Hilliard, Vehmanen, Garrett, Sarcevic, Järvi, Innamaa, Holyfield, Hakamaa, Peltonen.

 

Pyrintö haki lauantaina 83-96 voiton Kobrista. Se oli tamperelaisille toinen voitto putkeen, sillä Kauhajoki tappion jälkeen Pyrintö voitti kotonaan Nokian pistein 103-93. Lewis palasi Lapualla takaisin kentälle ja teki 25 minuutissa 22 pistettä. +/-tilastoon Lewis merkkasi saldon +22. Lewis oli poissa muutaman viikon, missaten kuitenkin vain kaksi ottelua. Toivottavasti mies on kunnossa, kun kevään ratkaisupelit alkavat. Kauhajoen tapaan Pyrinnöllä on rasitteena neljä tappiota. Ne ovat tulleet Karhubasketin lisäksi Gullseille kahdesti ja vieraissa Vilppaalle. Puolustuspäässä Pyrintö pelaa koko ottelun 1-3-1 paikkaa, jolla se pakottaa vastustajan pois normaalihyökkäyksestä. Vastustajan heikoista heittopaikoista tai menetyksistä rankaistaan nopeilla hyökkäyksillä.

Pyrintö tekee 99,6 pistettä ottelua kohden. Se on kova lukema. Toki Pyrintöä vastaankin tehdään runsaasti pisteitä, sillä vastustajat ovat heiluttaneet korisukkaa 91,7 pisteen keskiarvolla. Neljässä tappiopelissä Pyrintö on jäänyt vain 82,8 pisteeseen. Niissä kolmosten prosentti on ollut 28, kun koko kaudella tamperelaiset ovat onnistuneet kolmosissa 37,2 prosentin tarkkuudella. Se on koko Korisliigan kovin lukema, ja tuossa tilastossa kakkosena on Karhubasket 36,9 prosentin tarkkuudella. Tappiopeleissä Pyrintö on tilastoinut vain 16,3 syöttöä, eikä ole hyökännyt kohti koria niin aggressiivisesti kuin voitetuissa otteluissa. Tästä kertoo kolmen hankitun vaparin ero. Voittopeleissä niitä tulee 19,5 per ottelu, tappioissa 16,5.

Joskus paikkapuolustuksesta on hankala hallita levypalloja, sillä pelaajilla ei ole ns. merkattuja vastustajia, joita suljetaan pois levyreistä. Tässä Pyrintö on kuitenkin tehnyt hienoa työtä, sillä tamperelaiset ovat koko sarjan paras levyrijoukkue, 42,1 levypallon keskiarvolla. Karhubasket on kohentanut asemiaan levypallotilastossa, kun Osaghae sekä Garrett ovat liittyneet joukkueeseen, mutta 38,3 levyrin lukema on silti monta pykälää Pyrintöä jäljessä. Pyrinnön paikka tuottaa vastustajille menetyksiä ja niistä joukkue tekee 9,2 riistoa ottelua kohden. Sekin on sarjan paras noteeraus ja tuonkin tilaston kakkosena on Karhubasket 8,3 riiston keskiarvolla. Vastakkain ovat myös sarjan kaksi pallovarminta joukkuetta. Pyrintö menettää pelivälineen 11,7 kertaa, kun kauhajokisille menetyksiä tulee 11,9.

Mitkä sitten ovat Karhubasketin avaimet voittoon? Levypallopelissä pitää onnistua, ettei Pyrintö saa lisäyrityksiä korin tekoon. Hyökkäyspäässä pitää löytää tilaa paikkapuolustuksen saumakohdista ja hyvällä pallonliikkeellä löytää vapaat tekopaikat. Kun palloa saadaan pelattua sisään, kakkoset osuvat tarkemmin ja puolustuksen pitää reagoida, joten kaarelle tulee hyviä heittopaikkoja. Sitten vain pitää naulata kolmoset sukkaan.

Marcus Lewisin (22,8/5,3/5,5) Pyrinnön kokoonpanosta löytyy laajuutta. Sentteri Brady Skeens (12,5/11,2) poimii levyrit, takamies David Gonzalvez (10,7/3,7/4,3) pitää pallosta huolta ja Shaquille Thomas (7,9/2,2) täyttää myös oman tonttinsa. Osku Heinonen (14/2,9/1,5) heittää, jos paikkoja jätetään, ja laittaa kolmoset säkkiin 38,8 prosentin tarkkuudella. Shawn Hopkins (14,2/4,2/2) nauttii pelaamisesta Pyrinnön hurlumhei-pelityylissä. Lassi Kilpinen (9/2,4/3,2) pelaa myös elämänsä kautta. Unohtaa ei sovi myöskään Panu Peltokangasta (3,6/2,9), Tomas Pihlajamäkeä (6,3/2,9) eikä Valtteri Leppästä (5,7/1,5). Justus Kilpinen (2,9/2,4) on ollut pitkään pois ja toisi vielä yhden lisäpelaajan Miikka Sopasen nippuun.

-Pyrinnön bussi suuntaa keskiviikkona Kauhajoelle, jossa pelataan Korisliigan runkosarjan kakkospaikasta, Miikka Sopanen ennakoi kamppailua korisliiga.fi sivuston ennakossa. – Joukkueiden viimeksi kohdatessa Bojan Sarcevic pyöritti puolustustamme mielin määrin, nyt on aika iskeä kapuloita hänen rattaisiinsa. – Väkivahvaa Karhua vastaan myös levypallopeli on haaste, siinä pärjääminen vaatii panosta joka ukolta.

Pyrinnön kokoonpano: Lewis, Pihlajamäki, Leppänen, Thomas, Kilpinen L, Heinonen, Hopkins, Gonzalvez, Peltokangas, Skeens, Kilpinen J.

Karhubasket – Tampereen Pyrintö keskiviikkona kello 18.30 Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahallissa.

Huippuottelu, huippupanoksin pelataan valitettavasti edelleen suljetuin ovin, mutta Ruutu näyttää kamppailun suorana. Peli on myös viikon Veikkauspeli, joten ottelun voi katsoa myös VeikkausTV:stä.