UUTISET

09.02.2021

OTTELUENNAKKO: TAMPEREEN PYRINTÖ – KARHUBASKET

Korisliigan runkosarjan ratkaisuvaihteet ovat käsillä. Karhubasketilla (12 voittoa/4 tappiota) on pelaamatta kuusi ottelua. Saman verran pelejä on jäljellä sarjataulukossa kakkosena olevalla Pyrinnöllä (13/3). Karhubasket ja Pyrintö ratkaisevat sarjan kakkospaikan, sillä joukkueet kohtaavat vielä kaksi kertaa, runkosarjan viimeisten kierrosten aikana.

Ensimmäinen näistä kahdesta kohtaamisesta on keskiviikkona Pyynikillä. Sen jälkeen alkaakin kahden viikon maaottelutauko, jonka aikana joukkueet pyrkivät laittamaan pelinsä kuntoon maaliskuussa alkavia pudotuspelejä varten. Voitolla Pyrintö kasvattaa etumatkansa jo neljään sarjapisteeseen, jota kauhajokisten on vaikea enää kuroa umpeen. Pyrintö kohtaa vielä paikallisvastustaja BC Nokian kahdesti, kovakuntoinen Kobrat testaa joukueen iskukyvyn Lapualla ja päättä runkosarjan maaliskuun 9. päivä kotiotteluun KTP:tä vastaan. Karhubasket matkustaa tauon jälkeen Kotkaan ja Nokialle, kohtaa pyrinnön kotiluolassa ja päättää runkosarjan kotiottelut Kouvoja vastaan 6. maaliskuuta. Runkosarja päättyy 9. päivä maaliskuuta otteluun Uraa vastaan Turussa.

Karhubasket voitti lauantaina kotisalissa Katajan numeroin 84-80. Peli ei ollut kovatasoista, mutta voitto on aina voitto. Voittoputki kasvoilla tuolla neljään otteluun. Tammikuussa kauhajokisilla oli vaikea jakso, sillä jalkeille saatiin vain kuusi pelaajaa. Sen jälkeen Osasumwen Osaghae Jr on kuntoutunut pelikelpoiseksi. Myös TJ Holyfield oli merkattu kokoonpanoon lauantaina, mutta peliaikaa ei vielä tullut. Nyt Holyfieldiltä on poistettu GTD-merkinnät, joten mies nähtäneen kentällä. Jeff Garrettin ja Anthony Hilliardin saapuminen on helpottanut sekä pelaamista että harjoittelua. Poissa ovat yhä Collin Malcolm (alavartalovamma), Thomas Vehmanen (alavartalovamma) sekä jo pitkään sivussa ollut Mikael Laihonen.

Karhubasketin poissaolot ovat vaikeuttaneet myös treenaamista, joten maaottelutauko tulee hyvään saumaan. Uudet pelaajat eivät ole saaneet joukkueen kanssa tarpeeksi laadukkaita harjoituksia, mikä näkyi lauantaina. Joukkue tilastoi vain 14 syöttöä ja menetti pallon peräti 18 kertaa. Molempia osa-alueita pitää parantaa keskiviikkona, jotta Pyrintö voidaan haastaa.

-Vastakkain kaksi joukkuetta, jotka ovat esiintyneet pirteällä ilmeellä viime aikoina, Janne Koskimies aloittaa. – Tavoitteena hyökätä Pyrinnön paikkapuolustusta vastaan mahdollisimman vähin pallonmenetyksin, jottei kotijoukkue pääse juhlimaan avoimella kentällä.

Karhubasketin kokoonpano: Hilliard, Garrett, Niskanen, Osaghae, Sarcevic, Järvi, Innamaa, Hakamaa, Holyfield, Peltonen.

 

Pyrintö on pelannut vakuuttavasti läpi runkosarjan. Valmennuskaksikko Miikka Sopanen – Damon Williams peluuttaa joukkueella paikkapuolustusta, joka on aiheuttanut jokaiselle vastustajalle päänvaivaa. Tuon puolustuksen mursi viime lauantaina Seagulls, napaten Kisahallissa kauden toisen voiton Pyrinnöstä pistein 99-95. Lauantain kamppailussa Pyrintö oli isossa takaa-ajoasemassa, mutta kiri eron lähes umpeen viimeisellä kympillä, päästen pelaamaan lopussa jopa ottelun voitosta. Pyrinnön kauden ainoa kotitappio tuli lokakuun lopussa Gullseille 79-100. Sen lisäksi joukkue on hävinnyt vain Salossa, marraskuun alussa 112-74.

Pyrinnön vauhdikkaan hyökkäyspelaamisen takuumies on ollut 193 senttinen takamies Marcus Lewis (22,9/5,5/5,7). Nopea ja kimmoisa Lewis päättää hyökkäyksiä näyttäviin suorituksiin, mutta upottaa varmasti myös keskimatkan kakkoset. Brady Skeens (11,8/10,8/2,4) kaapii itselleen levypallot ja poimii niitä hyökkäyspäässä 3,1 ottelua kohden. Shaquille Thomas (8,7/2,3) siirtyi Tampereelle KTP:stä ja on nyt saanut alle kuusi ottelua. Kokenut David Gonzalvez (11,3/3,8/4,1) täydentää Pyrinnön jenkkinelikon.

Pyrinnön kovatempoinen pelityyli vaatii laajaa rosteria ja valmentaja Sopanen osaa käyttää omaa nippuaan hyvin. Shawn Hopkins (14,1/4) pelaa erinomaista kautta ja Osku Heinonen (13,1/2,4) laittaa kolmoset sukkaan, jos vastustaja jättää vähänkin tilaa. Panu Peltokangas (4,3/3) tuuraa pelaajia isossa päässä, mutta laittaa siinä sivussa kolmoset 50 prosentin tarkkuudella sukkaan. Lassi Kilpinen (9,2/2,4/3,1) on nostanut pistekeskiarvon lähelle 10 pinnaa ja peliaikaakin tulee miltei 20 minuuttia per ottelu. Tomas Pihlajamäki (6,2/2,7) pelaa hienosti ja on hänkin erinomainen heittäjä. Valtteri Leppänen (5,1/1,5) ja Justus Kilpinen (3,3/2,2) ovat olleet poissa muutamasta pelistä, mutta jos ovat pelikuntoisia, niin tuovat tärkeän lisän joukkueen rotaatioon.

-Pyynikille saapuu jälleen huippujoukkue vieraaksi, nimittäin hallitseva tuplamestari Karhubasket, Pyrinnön valmentaja Miikka Sopanen alustaa kamppailua korisliiga.fi sivustolla. – Ja tällä kertaa pohjalaisilla on mukana ilmeisesti myös ulkolaisvahvistuksia. – Pienet yksityiskohdat huolella, ja energia sekä yritys niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa – siinä resepti kotivoitolle.

Pyrinnön kokoonpano: Lewis, Pihlajamäki, Leppänen, Thomas, Kilpinen L, Heinonen, Hopkins, Gonzalvez, Peltokangas, Lehtonen ja Skeens

Kolmessa tappio-ottelussa Pyrintö on jäänyt 82,7 pisteeseen. Kolmoset ovat onnistuneet vain 25,6 prosentin ja kakkoset 50,7 prosentin tarkkuudella. Syöttöjä tappioissa on tullut 14,7 kappaletta ja menetyksiä 12,7. 13 voitto ottelussa keskiarvot ovat tietysti ihan toisenlaisia. 104,8 pistettä, kakkoset 58 prosenttia ja kolmosissa tarkkuus on ollut 39,5. Menetyksiä 10,5 ja syöttöjä on tilastoitu 22,5 ottelua kohden. Tuosta löytyy resepti Karhubasketille, jotta voitto voitaisiin keskiviikkona hakea. Se on kolmen P:n taktiikka eli puolustus, puolustus ja puolustus.

Pyrintö tekee yli 100 pistettä per ottelu, mikä on koko Korisliigan kovin noteeraus. Levypalloissa tamperelaiset ovat kakkosena, 41,8 irtopallon keskiarvolla. Karhubasket on 37,1 levyrin keskiarvolla koko liigan toiseksi huonoin joukkue, mutta kunnossa oleva Osaghae ja Garrettin tulo toivottavasti nostavat tuota lukemaa. Molemmat joukkueet menettävät pelivälinettä harvakseltaan. Pyrinnön 10,9 menetystä on pienin lukema ja kauhajokiset ovat tilaston kakkosena 12 menetyksellä. Kolmosissa molemmat joukkueet kuuluvat sarjan kärkipäähän. Karhubasket upottaa kaukoheitot 37,7 prosentin ja Pyrintö 37,1 prosentin tarkkuudella. Joukkueet ovat kohdanneet Korisliigassa 59 kertaa ja 33 ottelua on päättynyt tamperelaisten eduksi. Viimeisistä 10 kohtaamisista Karhubasket on voittanut kuusi.

Tampereen Pyrintö – Karhubasket keskiviikkona Pyynikillä kello 18.30. Ottelua voi katsella suorana Ruudun välityksellä.