UUTISET

05.02.2021

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – KATAJA BASKET

Karhubasket (11 voittoa/4 tappiota) jatkaa tiivistä ottelutahtia Korisliigassa. Tammikuussa ohjelmassa oli vain kolme ottelua, mutta nyt urakoidaan jo neljäs ottelu puoleentoista viikkoon. Kun tähän yhtälöön lisätään vielä loukkaantumishuolet, sarjasijoitukseen sekä voitto-/tappiosuhteeseen voi olla enemmän kuin tyytyväinen.

Lauantain vieras Kataja (8/8) on viime aikoina kokenut kovia. Kaksi edellistä ottelua ovat vaatineet jatkoajan, ennen kuin voittaja on saatu selville. Molemmat ovat päättyneet Katajan tappioon. Keskiviikon ottelussa maajoukkuetakamies Jamar Wilson koki alavartalovamman ja on sivussa Katajan kokoonpanosta noin kuukauden.

Karhubasket haki keskiviikkona rutiinivoiton Lahdesta. Voittonumerot olivat 81-89. Pari peliä kuuden miehen kokoonpanolla taistellut Karhubasket oli saanut mukaan uudet pelaajat Jeff Garrettin ja Anthony Hilliardin. Molempien esiintyminen oli lupauksia herättävä, mutta yhteisharjoituksia vielä tarvitaan ja erityisesti Hilliard tarvitsee pelejä alle, että peli lähtee rullaamaan. Sentteri Osasumwen Osaghae Jr oli myös kokoonpanossa, joten vaihteeksi valmentaja Janne Koskimiehellä oli enemmän kuin yksi vaihtomies käytössä.

Karhubasket on pelannut viimeiset 10 ottelua saldolla yhdeksän voittoa ja yksi tappio. Tuo tappio tuli heti vuoden 2021 alussa, kun Vilpas käytti hyväkseen kauhajokisten poissaolot ja haki helpot sarjapisteet karhuluolasta. Tuosta kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut joukkue sisuuntui ja kaatoi kuudella miehellä sarjan kärkijoukkueen, ja ilman tappiota koko kauden pelanneet Seagullsit kotona.

Kun Korisliigan runkosarja on lyhennetty 22 otteluun, niin loppu häämöttää jo horisontissa. Kauhajokisilla on jäljellä seitsemän ottelua. Joukkue on tiukasti kiinni pudotuspelien ensimmäisen kierroksen kotietupaikassa, mikä antaisi hyvät lähtökohdat kevään pudotuspeleihin. Lopun sarjaohjelma on varsin mielenkiintoinen, sillä Karhubasket kohtaa vielä Pyrinnön kahdesti, joten voittamalla loput ottelunsa, sijoittuu se varmuudella runkosarjassa toiseksi. Näin tuskin tapahtuu, joten kauhajokisten kanssa runkosarjan kolmospaikasta kamppailee Vilpas. Toki Vilppaalla on vielä edessä kaksi peliä Gullseja vastaan, joten helppoa ei heilläkään ole.

Karhubasket lähtenee lauantain kamppailuun samalla kokoonpanolla kuin Lahdessa. Poissa ovat Mikael Laihosen lisäksi Thomas Vehmanen (alavartalovamma), Collin Malcolm (alavartalovamma) ja TJ Holyfield (ylävartalovamma). Vehmanen on sivussa vielä useamman viikon, mutta Malcolmin ja Holyfieldin uskotaan palaavan kokoonpanoon maajoukkuetauon jälkeen.

– Vieraamme ovat olleet sarjan tehokkain nopean hyökkäyksen joukkue, valmentaja Janne Koskimies ennakoi lauantain ottelua. – Ylipäätään valmennuskaksikko Pete&Pepe ovat saaneet joukkueen pelaamaan hyvin yhteen. – Kerran olemme jo ilman Wilsonia pelanneelle Katajalle hävinneet, joten mitään helppoa ottelua emme voi odottaa. – Oikealle intensiteettitasolle pääseminen on avainasia, kun molemmilla on kova matkaottelu alla.

Karhubasketin kokoonpano: Hilliard, Garrett, Niskanen, Osaghae, Sarcevic, Järvi, Innamaa, Hakamaa ja Peltonen.

Kataja hävisi siis keskiviikkona Pyynikillä Pyrinnölle 109-105. Kataja johti ottelua alussa Jamar Wilsonin tarkan heittopelin siivittämänä. Pyrintö rynnisti rinnalle ja ohi kolmannella kympillä, mutta Kataja onnistui lopussa kirimään ottelun jatkoajalle. Vielä jatkoajallakin joensuulaisilla oli voitto mahdollisuudet, Wilsonin loukkaantumisesta huolimatta, mutta bensa loppui tankista hieman kesken.

Sama kaava oli myös Katajan kotiottelussa Vilpasta vastaan. Viimeisellä minuutilla joensuulaiset nousivat tasoihin, mutta jatkoajalla Teemu Rannikko ja Mikko Koivisto heittivät salolaiset voittoon numeroilla 112-114.

Kataja on voittanut seitsemästä vieraspelistä vain kaksi. Voitot ovat tulleet Marraskuussa Urasta ja Lahdesta. Tuon jälkeen ohjelmassa on ollut vain kaksi vieraspeliä, keskiviikkona Pyrintö ja 6. tammikuuta Kouvoja vastaan, jonka Kataja hävisi niukasti 88-86. Niukat tappiot ovat tulleet tutuiksi joensuulaisille, sillä seitsemän kamppailua ovat päättyneet alle viiden pisteen erolla, mutta niistä on tullut vain yksi voitto. Viimeiset 10 ottelua Kataja on pelannut saldolla 6/4 ja viisi viimeistä 2/3.

Mollivoittoinen kulku, on istuttanut joensuulaiset sarjataulukon kuudennelle sijalle. Edellä menee BC Nokia, joka on vain kahden sarjapisteen eli yhden voiton päässä. Mutta Katajan takana puksuttavat Kobrat, joka on intoutunut hurjaan vireeseen, sekä KTP ja Lahti. Tämä kolmikko on vain voiton päässä Katajasta. Joensuulaiset ovatkin vedenjakajalla. Pari voittoa ja joukkue taistelisi, vaikka top neljä sijoituksesta, mutta muutama tappio ja Kataja voi olla ulkona pudotuspeleistä. Katajan loppuohjelma on mielenkiintoinen, kun se matkaa helmikuun lopussa Gullsien vieraaksi ja kohtaa runkosarjan kahdella viimeisellä kierroksella sekä Lahden että Kobrat.

Katajalla on ollut kokoonpanossa taas runsaasti poissaoloja. Samuli Vanttaja oli sivussa keskiviikkona ja nyt sitten myös Wilson on sairastuvalla. Kun Wilson on poissa, niin Aapeli Alasen (13,3/4,2/2,9) on otettava lisää vastuuta. Sitä hän teki jo keskiviikkona, kun miltei yksin nosti joukkueensa jatkoajalle. Ja oli Alanen myös ratkaisevassa roolissa myös silloin, kun nämä kaksi joukkuetta kohtasivat syksyllä Joensuussa. Pelinrakentajana Wilsonia tuuraa Niko Mattila (7,2/1,3/3,7) ja nuori Valtteri Mervola (5,5/1,3/2). Tomi Lommi (4,5/1,6) tulee penkiltä ja pistää kolmoset pussiin, jos miehelle jätetään tilaan.

Jenkkiosastolta löytyvät 198 senttinen laituri #32 Dantez Walton (12,1/4,92,6), samalla pelipaikalla pelaava ja saman pituinen #1 Rashard Odomes (19,3/5,9/3,6), 201 senttinen sentteri #10 Phil Fayne (18/7/1,8) ja 201 senttinen laituri #45 Jordan Semple (12,1/7,7/1,8). Walton on hyvä heittäjä ja upottaa kolmoset 44 prosentin tarkkuudella sukkaan. Odomesin kanssa saa aina olla tarkkana. Joukkueensa pistemies heittää kakkoset 60 prosentin tarkkuudella, mutta hankkii myös paljon vapareita. Fayne hakee 3,7 hyökkäyslevypalloa ottelua kohden ja nostelee niistä kakkoset 67 prosenttisesti kuppiin. Semple on joukkueensa paran levypallomies, mutta jäi keskiviikkona Tampereella alle 15 minuutin peliajalla vain kahteen pisteeseen.

  • Viikon toinen vieraspeli ja suunta kohti Kauhajokea, Katajan valmentaja Petri Virtanen aloittaa ennakoinnin korisliiga.fi-sivuston ennakossa. – Karhun kokoonpano on elänyt pelistä toiseen – intensiteetti ja pelirohkeus on poissaoloista huolimatta pysynyt heillä korkealla tasolla. – Meillä alla kaksi peräkkäistä tappiota jatkoajalla, nyt mitataan joukkueen henkistä kanttia. – Luvassa fyysistä kamppailua irtopalloista.

Katajan kokoonpano: Fayne, Mattila, Mervola, Semple, Pihlajamäki, Walton, Alanen, Lommi, Odomes, Vanttaja (GTD 75%), Saari (GTD 75%).

Lauantaina on vastakkain sarjan kaksi tehokkainta hyökkäysjoukkuetta. Karhubasket tekee 1,049 pistettä per pallonhallinta (87 per ottelu), kun Kataja on vain vähän perässä, tekemällä 1,047 pinnaa per hallinta (90,9 per ottelu). Jos molemmilla joukkueilla pisteitä syntyy hyvin per pallonhallinta, niin molemmat joukkueet ovat huonoja levypalloissa. Karhubasket on koko Korisliigan huonoin, 36,9 irtopallon keskiarvolla. Kataja on tuossa tilastossa hiukan parempi, 37,3 levypallon keskiarvolla. Kataja on sarjan tarkin heittojoukkue, upottamalla kakkoset 57,7 prosentin ja kolmoset 39 prosentin tarkkuudella. Karhubasket menettää pallon 11,6 kertaa ottelussa, kun Katajalle menetyksiä tulee 13,1 per ottelu.

Lokakuun lopussa Kataja oli parempi Joensuussa numeroin 82-77. Silloin levyrit tasattiin lukemin 37-17, molemmille tuli 11 menetystä, mutta Katajan tarkempi heittopeli (2p 59 %, 3p 31 %) riitti voittoon. Lauantaina on joukkueiden 55 kohtaaminen Korisliigassa. Kataja taitaa olla se ainoa vastustaja, jota vastaan kauhajokisilla on tappiollinen saldo (emme noteeraa Pyrintöä miksikään). Joensuulaiset ovat napanneet 29 voittoa, kun Karhubasket on saanut tyytyä 25 voittoon.

Karhubasket – Kataja Basket lauantaina kello 17 Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahallissa.

Ottelu pelataan suljetuin ovin. Peliä voi kuitenkin katsella Ruudun välityksellä.