UUTISET

23.02.2021

OTTELUENNAKKO: KTP-BASKET – KARHUBASKET

Maaottelutauko on ohi ja Korisliigassa avautuu runkosarjan loppusuora. Keskiviikkona Karhubasket (13 voittoa/4 tappiota) matkustaa Kotkaan KTP-Basketin vieraaksi. KTP (8/10) taistelee kiihkeästi pudotuspelipaikasta Katajan, Kobrien ja Lahden kanssa, joten sarjapisteistä tullaan käymään kiihkeä kamppailu.

Karhubasket lähti sarjatauolle viiden ottelun voittoputkessa. Vaikka vuosi 2021 alkoi kotitappiolla Vilppaalle ja oranssipaidat olivat syvällä suossa loukkaantumisten kanssa, niin se nappasi kuudella pelaajalla kotivoiton sarjakärki Helsinki Seagullsista. Ennen taukoa Karhubasket ehti hakea voitot myös Lahdesta ja Tampereelta. Kotona se voitti Kataja Basketin numeroin 84-80. Viimeiset viisi ottelua ovat tuoneet viisi voittoa, kymmenen edellistä kamppailua ovat päättyneet yhdeksään voittoon ja vain yhteen tappioon.

Karhubasketin loppusuora koostuu viidestä pelistä. KTP:n jälkeen se kohtaa BC Nokian vieraissa, jonka jälkeen karhuluolaan saapuvat Pyrintö sekä Kouvot. Runkosarja päättyy 9. päivä maaliskuuta ottelulla Ura Basketia vastaan Turussa. Runkosarjan kakkospaikka on kauhajokisten omissa käsissä ja voittamalla loput ottelut, se olisi saletissa. Voittamalla toistamiseen Pyrinnön, saisi se hävitä ainakin kerran, mutta kaksikin tappiota saattaisi kakkospaikkaan riittää, sillä Vilpas tuskin kahta voittoa Seagullseista nappaa.

Maaottelutauolla uusia pelaajia Jeffery Garrettia ja Anthony Hilliardia on ajettu enemmän mukaan joukkueen pelikirjaan. Garrett (14,3/11,3) on ollut erinomainen siirryttyään Kauhajoelle Nokian miehistöstä. 11,3 levypallon lisäksi Garrett jakaa kaksi syöttöä, riistää kahdesti ja torjuu kahdesti ottelua kohden. Monipuolinen pelaaja. Hilliardin (9/3/2) otteista näkyy, että alla on miltei vuoden pelitauko. Pelirytmi on hieman hakusessa, mutta kevään ratkaisupeleissä hän tulee olemaan mies paikallaan.

Sentteri Osasumwen Osaghae Jr (17,8/11,3/3 torjuntaa) on nostellut palloa kuppiin varmasti. Osaghae hakee peräti 5,3 hyökkäyslevypalloa ja torjuu kolme vastustajan heittoa ottelua kohden, joten pelote korin alle on löytynyt. TJ Holyfield (12,8/7,3) palasi Pyrintöpelissä parketille pitkän tauon jälkeen, mikä oli erittäin iloinen uutinen joukkueelle. Colin Malcolm potee edelleen alavartalovammaa, eikä ole ihan vielä palaamassa tositoimiin.

Karhubasketin kaksikko Bojan Sarcevic – Okko Järvi johdatti joukkueen läpi vaikean ajanjakson. Sarcevic (12,4/3,5/7,4) jakelee syöttöjä tarkasti ja takamiehen rooli korostui Pyrintöä vastaan, sillä Bojan halkoi tamperelaisten paikkapuolustuksen reikäjuustoksi. Järvi (16/3,3/2,8) nakutti Gullseja vastaan 47 pinnaa, eikä ole sen jälkeen vilkuillut taakseen. Järvi pistää palloa radalle, jos vastustaja heittopaikkoja tarjoaa. Heidän lisäksi Eero Innamaa, Kalle Peltonen ja Joona Hakamaa ovat olleet kultakimpaleita, eikä ilman heidän panostaan joukkue taistelisi runkosarjan kotiedusta.

-Kotijoukkueen uudelle valmentajalle maajoukkuetauko on varmasti antanut mahdollisuuden vaikuttaa enemmän joukkueen pelaamiseen, valmentaja Janne Koskimies ennakoi keskiviikon peliä. – Kahden viikon pelitauon jälkeen meidän onkin saatava nostettua puolustuksen intensiteetti sille tasolle, ettei Mangano-Burton kaksikko pääse helposti pelaamaan omilla vahvuuksillaan. – Sairastuvalla miehet ovat vähän vaihtuneet tauon aikana, mutta onneksi olemme saaneet myös muutaman 5-5 harjoituksen alle ennen runkosarjan kahta viimeistä viikkoa.

Karhubasketin kokoonpano: Hilliard, Vehmanen, Garrett, Osaghae, Sarcevic, Järvi, Innamaa, Holyfield ja Peltonen, Hakamaa (GTD 25%).

KTP oli alkukaudesta hurjassa liidossa. Se voitti seitsemästä ensimmäisestä ottelustaan viisi. Sitten tuli syöksy, joka on jatkunut aina maaottelutaukoon saakka. Valmentaja Tomi Kaminen jätti paikkansa, joten valmentajaksi palkattiin Jyri Lehtonen Kouvolasta. Edes velho Lehtonen ei saanut vihernuttujen kurssia käännettyä nopeasti, mutta sekä valmentaja Lehtosen että KTP:n kannalta tauko tuli juuri oikeaan paikkaan. Jos KTP on saanut pelinsä kuntoon tauon aikana, niin kaikki on mahdollista keväällä, sillä joukkueessa on potentiaalia. KTP on voittanut 10 edellisetä ottelusta kolme ja viidestä viimeisestä vain yhden.

Tuo yksittäinen voitto tuli edellisestä ottelusta Kouvoja vastaan lukemin 101-95. Ei mikään häikäisevä suoritus, mutta voitto on voitta ja siitä oli hyvä jäädä tauolle treenaamaan. Ennen tuota voittoa tappiota tulivat Gullseille 78-96, BC Nokialle 101-87, Katajalle 109-83 ja Pyrinnölle 91-93. Vuoden 2021 KTP aloitti 85-90 vierasvoitolla Uraa vastaan.

KTP:llä on kokoa ja kokemusta korin alla. Greg Mangano (22,9/9,3/2,6) kuuluu sarjan kovimpiin pistemiehiin. Hänen aisaparinsa Joseph Burton (18,6/9,8/3,9) on pysäyttämätön mies korin läheisyydessä, jos pallo sinne pelataan. Burton nostaa palloja koriin 64,4 prosentin tarkkuudella. Eikä Manganon prosenteissa (2p 55,7 %, 3p 37,5 %) ole myöskään valittamista. Onko KTP:n ongelma siinä, että Burton on joukkueensa paras syötöissä, 3,9 passin keskiarvolla? Toki takamies Joonas Lehtoranta (10,5/2,7/3,5) oli sivussa useamman pelin ja kokenut Michael Pounds (1,7/1,6) on vasta palannut parketille. Burton ja Mangano ovat hyviä syöttäjiä, löytäen vapaat pelaajat. Sanoin on 196 senttinen laituri Braxton Huggins (20,5/5,2/3,1), joka laittaa myös palloa koriin tehokkaasti. Neljäs jenkki DeAndre Daniels (5,6/4,4) on saanut alle vasta viisi ottelua ja hakee vielä huippukuntoa.

Topias Kuukkanen (5,6/1,9) tunnetaan hyvänä heittäjänä ja onkin upottanut kolmoset 39,7 prosentin tarkkuudella. Takamies Joni Herrala (4,3/2,4/1,9) ja 198 senttinen laituri Cedric Latimer (2,1/1,7) täydentävät KTP:n pelaavan yhdeksikön.

KTP tekee pisteitä 89,1 ottelua kohden, mutta ongelmat ovat olleet puolustuspäässä. 92,8 annettua pistettä vastustajalle tekee voittamisesta vaikeaa, vaikkakin joukkue on kotona Steveco areenalla ollut pakissa huomattavasti parempi kuin vieraissa. KTP menettää tappio-otteluissa pallon peräti 16,4 kertaa ja upottaa kakkoset näillä otteluissa 50 prosentin tarkkuudella. Voittopelissä kakkoset uppoavat 63,1 prosentilla. KTP:llä on selvä etu levypalloissa, joita joukkue poimii 40,9 ottelua kohden. Karhubasket kuuluu levypallotilastossa sarjan huonoimpiin 37,5 levyrin keskiarvolla, vaikka Osaghaen ja Garrettin tulot ovat tuota parantaneet. Karhubasket upottaa kolmoset 37,6 prosentin keskiarvolla, joka on Korisliigan paras noteeraus. Jos kauhajokiset osuvat keskiviikkona totutusti kolmosissa ja onnistuvat levypallopelaamisessa, niin sarjapisteet voidaan saada kotimatkalle.

Karhubasket voitti kauden ensimmäisen kohtaamisen pistein 122-89 lokakuun lopussa ja on voittanut joukkueiden yhdeksän edellistä kohtaamista. KTP:n viimeisin voitto on huhtikuulta 2019. Korisliigassa joukkueet ovat kohdanneet 61 kertaa ja Karhubasket on voittanut näistä 34 kamppailua.

Kampeaako KTP:n itsensä takaisin pudotuspelitaistoon vai kasvaako ero runkosarjan kahdeksanteen sijaan entisestään? Ottaako Lehtonen ensimmäisen voittonsa KTP:n valmentajana? Vahvistaako Karhubasket otetta runkosarjan kakkospaikasta vai kiristyykö taistelu kärkisijoista entisestään? Näihin kysymyksiin saadaan vastaukset keskiviikkona.

KTP-Basket – Karhubasket keskiviikkona Steveco areenalla kello 18.30.

Ottelua voi seurata suorana Ruudun välityksellä.