UUTISET

06.02.2021

KARHUBASKET KAATOI KATAJAN

Karhubasket pääsi lauantaina tuulettamaan voittoa Katajasta (kuva: Erkki Hautaviita)

Karhubasket lähti viikon toiseen otteluun lauantaina, kun Joensuun Kataja Basket saapui vierailulle Kauhajoelle. Kauhajokiset olivat hakeneet voiton keskiviikkona Lahdesta. Katajalla oli alla vierastappio Pyrintöä vastaan keskiviikkona Tampereella. Pitkät matkat ja maajoukkuetakamies Jamar Wilsonin loukkaantuminen Pyynikillä rasittivat joensuulaisia.

Karhubasket aloitti terävästi. Vajaassa kahdessa minuutissa Bojan Sarcevic (19/4/5) upotti kaksi kolmosta ja syötti Osasumwen Osaghae Jr:n kakkosen, joten lukemat olivat 8-0. Tämä riitti Katajan valmentajalle Petri Virtaselle, joka komensi joukkueensa aikalisälle ja herätti uinuvaan vierasjoukkuetta äänijänteet kireällä. Okko Järvi (21/1/2) synkensi vieraiden tunnelmaa, mutta sitten käännös parempaan, Katajan kannalta tuli. Puolustukseen saatiin ryhtiä, mikä tuotti kotijoukkueelle menetyksiä. Niitä Karhubasket teki avauspuoliajalla 11 kappaletta ja koko ottelussa peräti 18. Avauskympin viimeiset neljä minuuttia meni Katajalle 2-10, Phil Faynen (13/6) tehdessä koreja. Jordan Semple (12/3/4), Tomi Lommi (4/1) ja takamies Valtteri Mervola (8/2 syöttöä) toivat kentälle valmentaja Virtasen kaipaamaa sähäkkyyttä ja taistelutahoa. Semple (+14) ja Mervola (+8) olivat myös joukkueensa parhaat +/-tilastossa.

Kataja ei pysynyt Bojan Sarcevicin perässä (kuva: Erkki Hautaviita)

Toisella kympillä Järvi jatkoi hyviä suorituksia ja Osaghae dominoi korinalustoja. Niko Mattila (7/2/2) oli vieraiden tukipylväänä, mutta isännät nappasivat muutaman pisteen etumatkan. Hetki ennen puoliaikaa tilanne oli jo 33-24, mutta Kataja kiri eroa umpeen. Tauolle lähdettiin lukemista 36-30.

Kolmas kymppi jatkoi ottelun alkupuolelta tuttua kaavaa. Karhubasket piti johtopaikkaa ja vieraat tuntuivat olevan pykälän tai kaksi perässä koko ajan. Karhubasketista Jeff Garrett (12/10) tukki korinalustaa Osaghaen kanssa ja on tuonut joukkueelle kaivattua levypallovoimaa. Karhubasketin muistakin pelaajista huokui voitontahtoa, sillä hyökkäyslevypallot jäivät kotijoukkueelle. Niitä kertyi toisella puoliajalla kahdeksan kappaletta, koko ottelussa 12 ja niistä oranssipaidat tekivät 21 pistettä. Jos kotijoukkue hankki ensimmäisellä puoliajalla vain kaksi vapaaheitto, niin toisella puolikkaalla niitä saatiin 20 lisää.

Jeff Garrett oli omissa korkeuksissaan (kuva: Erkki Hautaviita)

Kolmannen neljänneksen jälkeen Karhubasket johti kahdeksalla pisteellä (58-50). Viimeisellä kympillä ero kasvoi 13 pisteeseen (69-56), mutta Kataja ei luovuttanut. Rashard Odomes (16/3) sai hieman puolustuspäässä Sarcevicia kuriin ja tehtaili ohessa 16 pistettä. Aapeli Alanen (14/8/3) teki minkä pystyi, mutta Karhubasketin tiukka puolustus piti miestä pihdeissä. Mervola oli säästänyt pinnansa ottelun loppuun, mutta kolmea pistettä lähemmäksi Kataja ei enää päässyt, joten sarjapisteet jäivät Kauhajoelle lukemin 84-80.

Karhubasket voitti levypallot 40-31, mutta sen 18 menetystä tarjosi voitonavaimia Katajalle. Onneksi kotijoukkue oli heitoissa hieman tarkempi (1p 81,8, 2p 58,3, 3p 34,8), joten kauden kahdeksas kotivoitto oli tosiasia. Myös kahdeksan torjuntaa on kova lukema.

Osasumwen Osaghae Jr torjui pelissä viisi heittoa (kuva: Erkki Hautaviita)

-Kataja ei tänään osunut kaukaa, Karhubasketin valmentaja Janne Koskimies huokasi pelin jälkeen. – Jos he olisivat onnistuneet, niin puoliajalla he olisivat voineet olla johdossa. – Eilen saimme pitkään aikaan ensimmäiset viisi vastaan viisi harjoitukset. – Siinä näki, kuinka pahasti vajaata meidän pelimme on. – Nyt koitamme selviytyä Pyrintö pelistä ja sitten pieni huili ja yritämme saada pelin kuntoon. – 18 menetystä ja 14 syöttöä kertovat juuri noista asioista. – 21 pinnaa hyökkäyslevypalloista ja kovia yksilösuorituksia, joten täytyy nostaa hattua pelaajille. – Voitontahto on meillä kova ja keskittyminen säilyy. E- n ole pettynyt esitykseen, vaan tyytyväinen voittoon, Koskimies kiitteli omiaan.

Voitto oli Karhubasketin neljäs perättäinen ja se nosti joukkueen sarjataulukon kolmoseksi. Lauantain kärkikamppailussa Seagulls voitti Pyrinnön, joten helsinkiläiset ovat marssimassa runkosarjan voittoon. Pyrintö ja Karhubasket taistelevat kakkospaikasta, sillä joukkueilla on jäljellä kauden molemmat kohtaamiset. Jos kauhajokiset vievät molemmat, tarraa se kakkospaikkaan. Jos taasen tamperelaiset voittavat molemmat, käy Karhubasket tiukkaa kamppailua kolmospaikasta Vilppaan kanssa.

Ensi keskiviikkona onkin luvassa todellinen herkkupala, sillä Karhubasket matkaa silloin Pyrinnön vieraaksi Pyynikille.

Okko Järvi jatkoi erinomaisia otteita (kuva: Erkki Hautaviita)