UUTISET

28.01.2021

KARHUBASKET PÄÄTTI SARJAKÄRKI SEAGULLSIN VOITTOPUTKEN

Okko Järven perässä tai edessä ei pysynyt kukaan (kuva: Erkki Hautaviita)

​​Puolustavalla Suomen mestarilla on ollut haastava alkuvuosi. Ottelussa Vilpasta vastaan kokoonpanossa oli vain kuusi pelaajaa. Parin viikon tauko, ennen Gulls ottelua ei tilannetta muuttanut, sillä helsinkiläisiä vastaan peliin lähtenyt nippu oli samansuuruinen.

Poissa kokoonpanosta olivat Mikael Laihosen lisäksi Thomas Vehmanen, Collin Malcolm, TJ Holyfield ja Osasumwen Osaghae Jr. Tiistaina Kauhajoelle saapunut Anthony Hilliard on koronakaranteenissa perjantaihin saakka. Pelilupa on kunnossa, joten sen jälkeen mies pääsee harjoituksiin ja pelaamaan. Helpotusta pelaajatilanteeseen ei ole heti näkyvissä, sillä Janne Koskimies totesi, että perjantain Suomen cupin otteluun Pyrintöä vastaan kokoonpano on sama.

Kun kokoonpanossa on kuusi pelaajaa ja vastustajaksi saapuu sarjaa ylivoimaisesti ja ilman tappioita johtava Helsinki Seagulls, niin Ruudun katsojat tai veikkauksen vedonlyöjät eivät oranssipaitojen voittoon uskoneet. Mutta joukkue uskoi.

Illan tähti oli Okko Järvi (47/5/2), joka tulitti 62,5 prosentin pelitilanneheitoilla peräti 47 pistettä. Järvi osui kolmosissa 8/15 (53,3 %), kakkosissa 7/9 (77.8 %) ja kruunasi illan tikkaamalla kaikki yhdeksän vaparia sukkaan. Järvi pelasi kaikki 40 minuuttia, eikä kukaan vieraista saanut hänestä minkäänlaista otetta. Suoritusta hämmästeli myös Gullsien valmentaja Jussi Laakso pelin jälkeen. Järven suoritus on myös harvinainen, sillä vuoden 2000 jälkeen ainoastaan yksi kotimainen pelaaja on yltänyt samaan tai parempaan suoritukseen (Martti Kuisma 61p 2002). Ulkomaalaisista viimeksi parempaan on pystynyt Kyle Fogg (2014), ja hänen 51 pinnaa tulivat kauhajokisia vastaan.

(kuva: Erkki Hautaviita)

Jos Järvi oli tähti, niin kyllä koko joukkueen suoritus oli loistava. Bojan Sarcevic (30/30/4/6) oli myös hurjassa heittopelissä. Antti Niskanen (7/8/3) poimi levypalloja ja puolusti tiukasti. Pari tärkeää hyökkäyspään riistoa olivat isossa roolissa. Eero Innamaa (11/6), Kalle Peltonen (10/5/2) ja Joona Hakamaa (2/1/3) täyttivät tonttinsa ja mahdollistivat voiton.

Bojan Sarcevic peittosi Gullsien tähtitakamies Kendale McCullumin takakentän taistossa (kuva: Erkki Hautaviita)

Gullseilla oli melkoinen kokoylivoima, mutta he voittivat levypallot vain 30-39. Toki kotijoukkueen heittoprosentit olivat hyviä (2p 63,3, 3p 46,2), joten irtopalloja ei paljoa jäänyt poimittaviksi. Vieraat menettivät pallon 14 kertaa ja niistä Karhubasket rankaisu 17 pisteen verran. Kotijoukkueelle menetyksiä tuli kahdeksan kappaletta.

-Tiesimme, että jos taistelemme ja pelaamme täysillä, niin voimme pysyä pelissä mukana, Okko Järvi kertoi pelin jälkeen. – Osuimme heitoissa todella hyvin, mikä antoi buustia itseluottamukselle. – Pystyimme pelaamaan aika paineettomasti. – Vastustaja oli isompi ja Kalle, joka oli meidän ainoa iso pelaaja, pystyi alun parista virheestä huolimatta puolustamaan hyvin vastustajan laadukkaita senttereitä. – Oli tosi loistava taistelu jokaiselta pelaajalta, Järvi jakoi kiitokset koko joukkueelle.

​Valmentaja Janne Koskimies oli myös yhtä hymyä pelin jälkeen. – Ennen peliä sanoin, että emme ole peliä vielä hävinneet, emmekä lähde sitä häviämään. – Joukkueessa on ollut hyvä huumori päällä ja saimme otteluun hyvän alun, josta peli lähti käyntiin. – Ensimmäistä kertaa teimme ratkaisun, että peliä edeltävänä päivänä emme vetäneet normaaleja treenejä, kun oli vain kuusi pelaajaa käytössä. – Heittelimme ja kävimme pitkän valmistautumisaikana läpi Gullsien puolustamista. – Tarkoituksena oli pitää menetykset alle kymmenessä ja puolustuslevypalloissa pitää pärjätä riittävän hyvin. – Nämä pitivät mahdollisuutemme elossa ja onnistuimme niissä. – Uskomaton peli Okolta. – Eikä ainoastaan Okolta, vaan koko joukkue pelasi hyvin. Jaksoimme liikuttaa palloa, josta tilaa aukesi. – Tämä oli hyvä osoitus siitä, että kun koossa on joukkue, joka on pelannut pitempään yhdessä, niin he osaavat pelata yhdessä, Koskimies analysoi.

-Onnittelut Karhubasketille hienosta ottelusta ja hyvästä valmistautumisesta, Jussi Laakso antoi tunnustuksen vastustajalle. – Minun piikkiin menee se, etten saanut joukkuettani tuon valmiimmaksi ja asennoitumaan peliin paremmin. – Kun vastustajalta puuttuu pelaajia, niin helposti ajatellaan, että tämä on helppoa. – Kotijoukkueelle tuli onnistumisia, meille epäonnistumisia, emmekä saaneet pelistä kiinni. – Meidän piti olla se joukkue, joka pelaa paremmalla tempolla ja intensiteetillä. – Emme olleet ja Karhubasket oli. – Sen, että pelaaja pystyy pelaamaan meitä vastaan 40 minuuttia, niin kuin Okko pelasi, ei pitäisi olla mahdollista. – Tarvitsimme tämän tappion ja oli hyvä meille, että saimme kunnon selkäsaunan. – Nyt pitää jatkaa harjoittelemista ja huolehdimme, että asennoidumme ja valmistaudumme seuraaviin peleihin paljon paremmin, Laakso lupasi.

Samoilla linjoilla oli myös koripallomaajoukkueen monivuotinen tukipilari Tuukka Kotti. ​- Hullu peli. – Tämmösiä pelejä olen todistanut uran aikana aika monta, suuntaan tai toiseen. – Vaikeita pelejä, kun toiselta puuttuu puolijoukkuetta ja kuvitellaan ettei vastustajalla ole mitään mahdollisuutta. – Pari onnistumista alkuun, vastustaja on hyvin valmennettu ja joukkueessa on hyvä runko sekä kokeneita pelaajia, niin sitten ihmetellään, että mitä tässä tapahtuu. – Hattu pois päästä, ihan huikea peli kotijoukkueelta. – Tulimme löysästi peliin, ajatellen että peli on helppo, Kotti harmitteli.

Voitto on voitto, mutta siitä saa vain kaksi sarjapistettä, joten matka jatkuu. Seuraavan ottelun Korisliigassa kauhajokiset pelaavat viikon kuluttua keskiviikkona lahdessa. Toivottavasti silloin kokoonpanossa on enemmän kuin kuusi pelaajaa. Ja toivottavasti nämä kuusi urheaa sotahevosta jaksavat taistella vajaan 48 tunnin kuluttua Tampereella, jossa perjantaina pelataan Suomen Cupin välierä.

Antti Niskanen pysäytti Tuukka Kotin ja muut vieraat puolustuspäässä (kuva: Erkki Hautaviita)