UUTISET

12.01.2021

OTTELUENNAKKO: KORIHAIT – KARHUBASKET

Heti alkuun todettakoon, että tämä ottelu ennakko ei ole yhtä raflaava, kuin edellisen ottelun alustus. Verkkotoimituksen vetäjä on vajonnut katakombeihin tutkimaan Tbilisin pappisseminaarin tapahtumia 1800-luvun lopulla ja sen heijastuksia ihmismielen kieroutumiseen, sekä pohtimaan Potsdamin arkistojen todellista luonnetta. Verkkotoimitus pahoittelee mielipahaa, jota edellinen kiihkossa raapustettu ja heikkotasoinen sutaisu aiheutti.

Asiaaan:

Viime keskiviikkona koronatauon kotiluolassa tappioon Vilppaalle (76-86) päättänyt Karhubasket (8 voittoa/4  tappiota) lähteen keskiviikkona lumimyrskyn keskellä Uuteenkaupungiin. Vastustaja Korihait (1/12) otti viikko sitten kauden ensimmäisen voiton, kun se kävi yllättämässä BC Nokian lukemin 72-76.

Karhubasket on Korisliigan runkosarjassa sijalla neljä. Voitto keskiviikkona kiilaisi sen kolmantena olevan Vilppaan ohi. Seagulls liitää sarjakärjessä ilman tappioita ja etenemässä kohti runkosarjan voittoa. Pyrintö, jonka kauhajokiset kohtaavat vielä runkosarjassa kahdesti, on tukevasti sarjataulukon toisena, voitettuaan tiistaina Pyynikillä Vilppaan lukemin 86-82. Kärkikaksikko on selvissä asemissa, vaikkakin oranssipaidat voivat vielä uhata tamperelaisten kakkospaikkaa voittamalla loput kohtaamiset, mutta kahdesta jäljellä olevasta pudotuspelien kotietupaikasta käydään kiivasta taistelua. Vilpas ja Karhubasket pitävät hallussaan näitä paikkoja, mutta BC Nokia, Lahti, KTP ja Kataja ovat taistelussa mukana. Runkosarjaa on pelaamatta alle puolet, joten jokaisella voitolla on suuri merkitys. Toki joukkueiden voimasuhteissa saattaa tapahtuna muutoksia. Tiistaina saimme lukea muutoksista Nokian miehistöön ja voi olla, etteivät ne jää viimeiseksi. Viikko sitten näimme myös, että kokoonpanoon muutoksia tehneet joukkueet taistelevat ja osaavat pelata. Kuka olisi arvannut, että Kouvot voittavat kotonaan Katajan?

Karhubasket pelasi viikko sitten vain kuuden pelaajan kokoonpanolla. Nyt jalkeille saadaan täysi miehitys, kun muutamat koronakaranteenit ovat rauenneet ja Okko Järven alavartalovamma alkaa olla historiaa. Yksi karanteenista vapautunut pelaaja on sentteri Osasumwe Osaghae Jr, joka saapui USA:sta vuoden ensimmäisenä päivänä. Osaghae pukee nyt ensimmäistä kertaa päälleen oranssipaidan ja yrittää auttaa joukkueensa voittoon. Karhubasketin pelillistä kunto voi vain arvailla, sillä treenaaminen kuudella pelaajalla on hankalaa, joten valmennuksen huolien määrää voi vain arvailla.

Viime keskiviikkona TJ Holyfield jäi ainoaksi isoksi Vilpasta vastaan, vaikkakin Kalle Peltonen pelasi hienosti. Nyt Osaghae tuo kokoa korin alle, täydentäen Holyfield-Peltonen kaksikkoa. Myös viime keskiviikon onnistuja Thomas Vehmanen pelaa varmasti suurella itseluottamuksella. Joukkue on treenannut hyvin, olosuhteet huomioiden ja valmentaja Janne Koskimies on optimistinen tulevan pelin suhteen.

-Kotijoukkue haki viime kierroksella kovan vierasvoiton, joka on varmasti nostanut heidän itseluottamustaan. – Me lähdemme hakemaan vuoden 2021 avausvoittoa nyt viime viikon kierrosta laajemmalla materiaalilla. – Osasumwen Osaghae on päässyt vetämään parit treenit joukkueen kanssa ja pääsee debytoimaan keskiviikkona.

Karhubasketin kokoonpano: Collin Malcolm, Thomas Vehmanen, Antti Niskanen, Osasumwe Osaghae Jr, Bojan Sarcevic, Okko Järvi, Eero Innamaa, TJ Holyfield, Joona Hakamaa, Kalle Peltonen.

Hait pelasivat 11 peliä putkeen ilman voittoa. Harva uskoi ennen viime keskiviikkoa, että avausvoitto tulisi Nokialla. Nokialaiset johtivat puoliajalla 44-34, mutta Uki hiipi kolmannella kympillä lähemmäs. Se voitti viimeisen neljänneksen 14-24, ottaen kauden ensimmäiset sarjapisteet lukemin 72-76. Haiden kovimmat pisteet pussitti 198 senttinen laituri Trey Zeigler (26/11/5). Isossa roolissa olivat myös Tommi Lehtonen (5/5) ja Miikka Marttinen (13/4/2). Lehtonen oli runsaan 22 minuutin peliajalla joukkueensa paras +/-tilastossa lukemalla +13. Marttinen viihtyi kentällä miltei 35 minuuttia lukemalla +11.

Zeigler (18,8/7,8/5,3) on joukkueensa paras pistemies ja ahkerin syöttöjen jakaja. Kaksi muuta jenkkiä ovat 193 senttinen takamies Trevor Blondin (13,8/4,3/3,7) ja 203 senttinen laituri Sal Nuhu (12,9/10,1/2,1 torjuntaa). Blondinin pelaaminen on vielä epävarmaa (GTD 50 %). Nuhu pussitti Nokiaa vastaan 11 pistettä, poimi 7 levyriä ja jakoi neljä syöttöä. Noin 33 minuutin peliajalla +/-tilastoon tuli lukema +12. Nuhu hakee myös kolme hyökkäyslevypalloa ottelua kohden, joten miehen kanssa saa irtopallotilanteissa olla tarkkana.

Kotimaisella osastolla avainpelaaja on Miikka Marttinen (11/2,4). Valmentaja ja kauhajoellakin pelannut Jarno Nikula ei voi rosterin leveydellä hevostella, mutta on saanut hyvin irti tehoja nuorista Aamos Nikulasta (4,5/1,9) ja Tommi Lehtosesta (2,1/1,4). Kokoonpanon täydentävät keskiviikkona Atte Perttu (4,5/2,9) ja Mirko Laitinen (0,7).

Millä osa-alueilla Korihait onnistuivat viime keskiviikkona kauden aikaisempiin otteluihin verrattuna? Levypalloja se poimi 46 kappaletta, kun tappiossa niitä oli tullut 37,8 ottelua kohden. Menetyksiä tuli 11 kappaletta, kun aikaisemmin niitä oli tullut 13,9 per ottelu. Kakkoset upposivat 43,2 prosentin ja kolmoset 25 prosentin tarkkuudella, jotka ovat jopa tappio-otteluiden keskiarvolle alapuolella (2p 48,2 %, 3p 28,5 %). Vedetään tästä se johtopäätös, että asenne ratkaisee. Hait halusivat taistella voitosta ja puolustivat hyvin. Hyökkääminen oli järkevää, suuntautuen kohti koria. Tästä kertoo 32 hankittua vaparia, jotka upposivat hyvällä 71,9 prosentin tarkkuudella, kun aikaisemmissa otteluissa vaparien tarkkuus oli jäänyt vain 57,6 prosenttiin.

Kauden tilastoja vertaillessa tulee selväksi, että jos Hait mielivät pysyä voittokannassa, täytyy heidän jatkaa hyvää levypallopelaamista. Karhubasket on sarjan huonoin levyrijoukkue 36,4 irtopallon keskiarvolla, mutta toivottavasti siihen saadaan Osaghaen johdolla korjausta. Haiden pitää estää vieraiden pallon liike ja onnistua heittopelissä, jotta kakkoset saadaan koriin yli 50 prosentin ja kolmoset noin 35 prosentin tarkkuudella sukkaan. Toki asenne ratkaisee myös keskiviikon pelin.

– Meiltä hyvä peli viime viikolla, Jarno Nikula alustaa keskiviikon kamppailua. – Kauhajoella on erittäin laadukas joukkue. – Haastaaksemme Kauhajoen tarvitsemme kaiken energian, jonka voitosta saimme.

Korihaiden kokoonpano: Blondin GTD50%, Nikula, Perttu, Marttinen, Ziegler, Laitinen, Lehtonen ja Nuhu.

Korihaiden edellisestä voitosta tässä otteluparissa on vierähtänyt tovi. Helmikuun 25. päivä vuonna 2012 Hait voittivat kotisalissa lukemin 80-79. Sen jälkeen kauhajokiset ovat napanneet 24 voittoa putkeen. Kaikki putket katkeavat joskus, mutta toivottavasti ei nyt keskiviikkona.

Korihait – Karhubasket keskiviikkona kello 18.30 Uusikaupunki areenalla.

Peliä voi katsella suorana Ruudun kautta.