UUTISET

08.03.2024

OTTELUENNAKKO: HELSINKI SEAGULLS – KARHUBASKET

Topias Palmi ja Lassi Nikkarinen kohtaavat lauantaina (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Heti alkuun tärkeimmät. Hyvää naistenpäivää kaikille naisille!

Korisliigan ylemmän loppusarja nelonen Karhubasket (16 voittoa/11 tappiota) lähtee lauantaina haastamaan sarjaykköstä Seagullsia (19 voittoa/8 tappiota) Kisahalliin. Karhubasket otti keskiviikkona kolmannen perättäisen voittonsa kaatamalla kotona IKH Areenassa Korihait pistein 77-63. Seagulls, joka sai viikolla ikäviä uutisia, lähti hakemaan vierasvoittoa kärkiottelussa BC Nokiasta. Gulls oli tulta ja tuppuraa, joten 77-85 voitto, jolla helsinkiläiset nousivat yksinään kärkipaikalle, oli oikeutettu.

Karhubaskettia lähtee tukemaan jälleen fanibussi. Satoi lunta tai vettä, satoi tai paistoi, oli matka 90 kilsaa tai 550 kilometriä, oli sarjasijoitus mikä tahansa, niin oranssipaitaiset fanit ovat olleet omiensa tukena. ISOO kiitos faneille tuesta!

Karhubasketin fanit tuovat jälleen tunnelmaa Kisahalliin (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Seagulls – Karhubasket lauantaina 9. maaliskuuta Töölön Kisahallissa kello 17. Jos fanibussilla ei ennätä Helsinkiin, niin ottelua voi seurata suorana Ruudun välityksellä.

Karhubasket otti kauden ensimmäisen voittonsa Korihaista lukemin 77-63. Keskiviikon ottelun ensimmäinen puoliaika kauhajokisille synkkä. 15 menetystä, nolla vaparia ja vain 25 pistettä. Kuitenkin oranssipaitojen puolustus piti lukemat suhteellisen tiukkana, eikä kauhajokisilla mennyt kauaa kolmannella kympillä, kun lukemat olivat tasoissa.

Sitten muutamat kolmoset pohjaan, yleisöön hurmos päälle, joka vaikutti positiivisesti kotijoukkueeseen, mutta hankaloitti huomattavasti Haiden taistelua, ja 11-0 jaksolla lukemat tasoittuvat. Korisliigan tarkin kakkosissa oleva Hait jäivät niissä 40,4 prosentin ja kolmosissa 23,8 prosentin tarkkuuteen Karhubasketin puolustuksen puristuksessa. Oranssipaidat upottivat kolmoset 45,7 prosentin tarkkuudella ja voittivat levyrit 45-34, jotka olivat avainasemassa voiton kannalta.

Karhubasketin pelannut kymmenikkö pelasi jälleen tasaiset minuutit ja kaikki pelaajat onnistuivat pisteiden tekemisessä. Topias Palmi teki 15 pistettä 66,7 prosentin kolmosilla (4/6). Kristian Sjolund (14/5) ja Junior Madut (10/3) olivat myös pelituulella. Samme Givens (11/6/10) jakoi 10 syöttöä, mutta ehätti riistämään pallon neljästi ja torjumaan viisi heittoa. Eero Innamaa (2/7) oli paras levypallopelaaja ja joukkueen paras +/-tilastossa oli Joona Hakamaa (3/4) lukemalla +23.

Karhubasket on voittanut edellisestä viidestä ottelusta neljä ja 10 viimeisestä kamppailusta seitsemän. kauden 13 vierasottelusta kauhajokiset ovat voittaneet kuusi. Vierasvoitot on haettu kahdesta Salosta, Kouvolasta, Nokialta, Lahdesta, Kotkasta ja Joensuusta. Edellinen vierasvoitto tuli Joensuusta lauantaina 2. maaliskuuta, kun oranssipaidat hakivat vierasvoiton pistein 84-92. Kataja pelasi vajaalla kokoonpanolla, ja ehkäpä merkittävin poissaolo oli pisteykkösen Richaud Packin puuttuminen kokoonpanosta. Kauhajokiset ottivat komennon toisella kympillä, joka meni lukemin 20-37 ja etenivät lopulta kahdeksan pisteen voittoon.

Kataja voiton pääkohdat olivat levypallojen voitto 34-36, 17 hyökkäyslevypalloa, joista tehtiin 25 pistettä. Menetykset pidettiin 11 kappaleessa (Kataja 19 menetystä) ja kolmoset upotettiin 35 prosentin tarkkuudella. Osumatarkkuus vapareissa oli hyvä, sillä 12 vaparia upotettiin 80 prosentin tarkkuudella (12/15). Junior Madut oli pisteykkönen 24 pisteellä ja hän säestivät Topias Palmi (17/1/2), Kristian Sjolund (16/1/3) ja Shawn Hopkins (12/5).

Karhubasket ja Seagulls ovat kohdanneet kauden mittaan kolme kertaa. Seagulls vei nimiinsä molemmat runkosarjan kohtaamiset. IKH Areenassa lokakuun lopussa lukemat olivat 75-76 ja vuoden 2023 viimeisessä pelissä 30. joulukuuta Kisahallissa Gulls oli parempi numeroin 93-87. Molemmat ottelut olivat tiukkoja ja kauhajokisilla oli sauma voittoon molemmissa otteluissa. Ylemmässä jatkosarjassa Karhubasket voitti ottelun IKH Areenassa pistein 90-77, kun kolmen pisteen taukojohto kasvoi kolmannen kympin jälkeen 15 pisteeseen. Karhubasket voitti levypallot 42-32, upotti kolmoset 35 prosenttisesti ja menetti pallon 10 kertaan. Gulls upotti kolmoset vain 15 prosentin tarkkuudella (5/33), mikä ei tarjonnut eväitä vierasvoittoon. Topias Palmi (18/1/4) ja Samme Givens (18/6/6) tekivät 18 pistettä mieheen ja Kristian Sjolund upotti 17 pistettä.

Seagulls porskutti selvässä sarjajohdossa runkosarjan loppupuolelle asti. Runkosarja päättyi kolmeen perättäiseen tappioon Joensuussa (90-79), kotona Kouvoille (68-82) ja vieraissa Korihaille (99-93). Kauhajoki aiheutti ylemmän loppusarjan avausottelussa tappioin IKH Areenassa, ja tappioputki kasvoi neljään otteluun. Sen jälkeen Kataja kaatui Kisahallissa lukemin 97-69, mutta ennen maaottelutaukoa tappio tuli Uudessakaupungissa pistein 78-66. Maaliskuun 1. päivä Vilpas haki 79-91 voiton Kisahallista ja näin BC Nokia oli noussut sarjataulukossa helsinkiläisten kanssa tasapisteisiin.

Ennen Nokialla keskiviikkona pelattua kärkiottelua Gulls sai ikäviä uutisia, kun uutiset kertoivat takamies Mar’Qualen Grantin kauden päättyneen loukkaantumiseen. Grant oli joukkueensa paras pistemies 16,7 pinnan keskiarvolla. Gulls etsii uutta pelimiestä, mutta vielä hänen nimeä ei ole tiedossa.

Grantin poissaolosta huolimatta Gulls haki keskiviikon kärkiottelusta 77-85 vierasvoiton Nokiasta. Helsinkiläiset tekivät ensimmäisellä kympillä 29 pistettä ja johtivat suurimmillaan 22 pisteellä. Nokia voitti viimeisen neljänneksen 24-15 ja saivat kavennettua eron kahdeksaan pisteeseen, mutta vieraiden voittoa he eivät nousseet uhkaamaan.

Sentteri Chuba Ohams teki 21 pistettä ja poimi yhdeksän levypalloa. Ohamsin ja takamies Lassi Nikkarisen yhteispeli tarjoili muutamat näyttävät donkit, joissa Ohams pääsi lyömään palloa korkealta koriin, Nikkarisen tarjoiltua huikeat syötöt. Nikkarinen (10/1/11) jakoi ottelussa 11 syöttöä. Shavon Colemanin (21/5/4) käsi oli kuumana varsinkin avauskympillä ja hän teki Ohamsin tavoin 21 pistettä. Myös Rene Rougeau (13/8/2) pääsi yli 10 pisteen rajapyykin. Gulls menetti pallon vain seitsemän kertaa ja upotti kakkoset 59 sekä kolmoset 37 prosentin tarkkuudella.

Gulls on voittanut viidestä edellisestä pelistä kaksi ja 10 viimeisestä kamppailusta kolme. Karhubasket ja Seagulls ovat kohdanneet Korisliigassa 56 kertaa. Kauhajokiset ovat voittaneet kohtaamisista 33, mutta viimeisistä 10 ottelusta Gulls on ottanut kuusi voittoa.

Karhubasketin ja Seagullsien tilastovertailu:

Pisteet: KB 87,1 (5.), Gulls 90,7 (1.)

Päästetyt pisteet: KB 80,6 (2.), Gulls 80,1 (1.)

Levypallot: KB 41,9 (4.), Gulls 42,4 (3.)

Hyökkäyslevypallot: KB 12,4 (7.), Gulls 13,8 (4.)

Syötöt: KB 19,1 (4.), Gulls 20,4 (2.)

Menetykset: KB 12 (9.), Gulls 10,5 (11.)

Vapaaheitot: KB 73,1 % (9.), Gulls 74 % (7.)

Kakkoset: KB 52,6 % (6.), Gulls 53,7 % (3.)

Kolmoset: KB 35,7 % (3.), Gulls 35,3 % (3.)

Tilastollisesti Gullsien sarjasijoituksen voi helposti perustella, sillä se tekee eniten pisteitä ottelua kohden, mutta myös päästää vähiten. Karhubasket antaa vastustajille pisteitä toiseksi vähiten, mutta Gullsien ero tehdyissä ja päästetyissä on 10,6 pistettä ja kauhajokisilla tuo sama lukema on 6,5 pistettä.

Helsinkiläiset ovat jokaisessa tilastokategoriassa Karhubaskettia parempia, mutta kauhajokisten on pidettävä yllä puolustuksen jatkuvaa intensiteettiä ja aggressiivisuutta, jotta kapeammalla materiaalilla pelaava Gulls väsyy pelin kuluessa ja menetyksiä sekä ohiheittoja alkaa tulla. Lisäksi Karhubasketin pitää karsia turhat menetykset pois ja onnistuttava kaukoheitoissa. Kauhajokiset ovat upottaneet kolmoset kotona IKH Areenassa 37,1 prosentin tarkkuudella, mutta vieraissa tarkkuus on jäänyt 33,9 prosenttiin. Voitoissa oranssipaidat upottavat kaukoheitot 37,5 prosentilla, mutta tappioissa osumatarkkuus jää 33,1 prosenttiin. Gulls upottaa Kisahallissa kolmoset 35,7 prosentin tarkkuudella, mutta jää vieraissa 29,5 prosentin tarkkuuteen. Voitoissa Lokkien kolmoset uppoavat 34,7 prosentilla, mutta tappioissa osumatarkkuus on ollut vain 26,9 prosenttia.

Chuba Ohams lyömässä palloa koriin korkealta (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Seagullsien kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levyrit/syötöt):

#0 Henri Mennander, laituri, 204 cm (10 ott/6 min/1,8/0,9)

#1 Chuba Ohams, laituri, 206 cm (27 ott/29 min/16/11/1,6/1,2 riistoa)

#3 Tomas Pihlajamäki, laituri, 194 cm (12 ott/16 min/7,7/2/0,6)

#4 Rene Rougeau, laituri, 198 cm (27 ott/27 min/10,6/6/3,6/1,3 riistoa/1,3 torjuntaa)

#5 Elias Leskinen, laituri, 199 cm (3 ott/2 min/1)

#8 Timo Heinonen, laituri, 198 cm (26 ott/17 min/6,9/3,1/1,3)

#10 Sakari Laakso, laituri, 194 cm (15 ott/7 min/1,1/1,1)

#11 Tuukka Härsilä, laituri, 192 cm (9 ott/3 min/0,8)

#13 Lassi Nikkarinen, takamies, 187 cm (27 ott/28 min/8,7/2,6/5,1)

#14 Okko Järvi, laituri 193 cm (26 ott/27 min/13,1/3,3/1,6)

#15 Shavon Coleman, laitahyökkääjä, 196 cm (27 ott/27 min/13/5,1/2,2/1,3 riistoa)

#25 Lenni Hervola, takamies 179 cm (5 ott/2 min/0,2/0,6/0,4)

#47 Ricky Waxlax, laituri, 194 cm (24 ott/10 min/2,8/1/0,6)

On todennäköistä, että Gulls avaa viisikolla Ohams, Rougeau, Coleman, Nikkarinen ja Järvi. Ja miksei aloittaisi? Kun tämä viisikko on yhtä aikaa kentällä, niin Gulls voittaa ne minuutit 67 pisteellä. Sentteri Ohamsin ja takamies Nikkarisen yhteispeli tuntuu parantuvan ottelu ottelulta. Varmaa on, että kun päivä pitenee, niin Rene Rougeaun syttyy ja alkaa ottamaan joukkuetta harteilleen. Coleman ja Järvi levittävät kenttää, laittaen kolmoset 35 prosentin tarkkuudella koriin.

Sillä aikaa, kun Gulls etsii paikkaajaa Grantin jättämään aukkoon kokoonpanossa, niin vaihtomiesten Timo Heinosen, Tomas Pihlajamäen sekä Ricky Waxlaxin rooli kasvaa ja on entistä tärkeämmässä osassa. Heinonen hoitaa roolinsa isossa päässä, mutta kuinka Pihlajamäki ja Waxlax hoitavat tonttinsa. Kun vastassa on Karhubasketin tapainen joukkue, joka pelaa laajalla rotaatiolla ja tasaisia minuutteja, jotta puolustuksen aggressiivisuus ja intensiteetti saadaan pidettyä jatkuva, niin helsinkiläisen on kyettävä tähän vastaamaan, jotta ratkaisupelaajat ovat suht tuoreina, kun peliä viimeisellä kympillä ratkotaan. Toki pelin voi ratkaista jo aikaisemmassa vaiheessa, kuten keskiviikkona Nokialla nähtiin. Jos Lokit repivät selkeän johtoaseman ottelun alkupuolella, osaa kokenut joukkue ”jäädyttää” pelin, menettämättä omaa rytmiään.

Karhubasketin verkkotoimitus lähettää vielä onnittelut Timo Heinoselle, joka sai täyteen hurjat 1000 pääsarjaottelua. Kovaa ajoa ja tekemistä Timille tuleviin peleihin!

Timo Heinonen (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Päävalmentajien Janne Koskimies ja Vesa Vertio ottelua alustavat kommentit ja alustavat kokoonpanot tulevat näkyviin viimeistään lauantaina kello 10 korisliiga.fi -sivustolle ja löytyvät TÄSTÄ linkistä.

Helsinki Seagulls – Karhubasket lauantaina kello 17 Töölön Kisahallissa. Suorana Ruudussa.

Karhubasketin seuraava kotiottelu IKH Areenassa pelataan lauantaina 16. maaliskuuta, jolloin kello 18 alkavaan otteluun vieraaksi saapuu BC Nokia Greg Gibsonin johdolla. Liput ovat myynnissä ennakkoon osoitteessa Lippu.fi ja R-Kioskeilla kautta maan.