UUTISET

19.03.2024

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – KATAJA BASKET

(kuva: Janne Yli-Korhonen)

Tiistaina pelataan Karhubasketin (17 voittoa/12 tappiota) viimeinen kotiottelu Korisliigan ylemmässä loppusarjassa. Vastustajaksi IKH Areenaan saapuu Kataja Basket (16 voittoa/13 tappiota). Kun loppusarjaa on pelaamatta kolme kierrosta, niin asetelmat ovat kutkuttavat kotietupaikkoja ajatellen. Tällä hetkellä Korihait ovat kiinni kolmospaikassa ja kauhajokiset ovat nelosena. Mutta sanansa on sanottavana Salon Vilppaalla ja Katajalla tuossa taistelussa, mutta mikäli joensuulaiset nousta oranssipaitojen ohi sarjataulukossa, on heidän otettava voitto tiistaina.

Karhubasket – Kataja tiistaina 19.3. IKH Areenassa kello 18.30. Ovet avautuvat kello 16.30 ja samalla avautuu myös areenan lipunmyynti aulassa. Ennakkoon lippuja voi ostaa osoitteesta Lippu.fi tai R-Kioskeilta.

IKH Areenan VIP aukeaa myös kello 16.30 ja VIP lippuja voi ostaa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi. VIP lipuissa on menossa kamppis, jossa lipun ostaja saa kaupan päälle kaksi drinkkilippua. Drinkkiliput saa, kun saapuu IKH Areenalle. VIP:ssä on haastateltavana Henri Kantonen kello 17.30 ja perinteisesti päävalmentaja Janne Koskimiehen haastattelu on kello 18 eli puoli tuntia ennen ottelun alkua.

Henri Kantonen palkittiin kotijoukkueen parhaana (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket otti lauantaina IKH Areenassa voiton BC Nokiasta. Kauhajokiset saivat viikolla huonoja uutisia, kun kapteeni Topias Palmi sai käsivamman, joka leikattiin perjantaina Helsingissä. Kapteenin poissaolosta huolimatta, oranssipaidat taistelivat voiton sarjassa kakkosena olevasta BC Nokiasta. Urakkaa helpotti se, että nokialaisilla oli runsaasti poissaoloja. Thomas Murphy oli sairasosastolla jo entuudestaan, mutta sinne olivat liittyneet aloittava sentteri Patric Tapé ja takamies Fiifi Aidoo. Niko Mattila pelasi Kauhajoella vain muutaman minuutin.

Karhubasket teki hyvin töitä puolustuspäässä ja piti nokialaisten heittoprosentit matalina. Nokia upotti kakkoset 54 ja kolmoset vain 19 prosentin tarkkuudella (5/26). Nokialaisten nopea laituri Both Gach tuotti vaikeuksia oranssipaitojen puolustukselle. Katajan ykköspyssy Pack on saman tyyppinen pelaaja, joten puolustuksen täytyy olla valmiina ajoihin korille. Karhubasket voitti levypallot 42-36 ja teki 42 pistettä korin läheisyydestä. Tähän varmasti vaikutti se, että vastustajalta puuttui pelaajia korin alta.

Junior Madut (22/7/2) teki 22 pistettä, joista 20 tuli toisella puolikkaalla. Madut upotti neljä kolmosta 44 prosentin tarkkuudella. Jos Madutin onnistuneet kolmoset jätetään pois laskuista, niin kauhajokisten kaukoheitot upposivat vain 24 prosentilla (6/25). Tässä näkyi kapteeni Palmin poissaolo. Toki syöttöjäkin tuli vain 13 kappaletta, joten paikkojen luominen pallon liikkeellä ei ollut normaalilla tasolla.

Junior Madut on ollut kovassa vireessä. Jatkuuko vire tiistaina? (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Samme Givens (16/11/2) teki 16 pistettä ja Eero Innamaa (9/2), Joona Hakamaa (9/3) sekä Nate Pollard (9/5/2) tekivät yhdeksän pistettä mieheen. Hakamaa oli yhdessä Madutin kanssa joukkueensa paras +/-tilastossa tukemalla +16. Eemi Luukonen teki kahdeksan pistettä ja kaikki paitsi armeijan harmaista peliin pääsyt Jussi Ikkelä tekivät pisteitä.

Karhubasket on voittanut edellistä viidestä ottelusta neljä ja ainoa tappio näistä on tullut vieraissa sarjakärki Seagullseille. Edellisten 10 ottelun saldo on seitsemän voittoa ja kolme tappiota. Kauden 15 kotiottelua ovat tuoneet 11 voittoa ja neljä tappiota. Ylemmässä loppusarjassa kauhajokiset ovat pelanneet seitsemän ottelua ja voittaneet niistä viisi. Näillä voitoilla oranssipaidat ovat nousseet kiinni pudotuspelien kotietuun ensimmäiselle kierrokselle, mutta tämä ratkeaa viimeisten kolmen pelin aikana. Jos Kataja kaatuu tiistaina, on Karhubasket vähintään viiden, sillä Kataja ei sen jälkeen enää voi kauhajokisia sarjataulukossa ohittaa.

Kataja on pelannut viisi edellistä ottelua saldolla kaksi voittoa ja kolme tappiota. Viimeisistä 10 pelistä joensuulaiset ovat voittaneet puolet eli viisi. Kauden 14 vierasottelua ovat tuoneet Katajalle kuusi voittoa ja kahdeksan tappiota. Ylemmässä loppusarjassa Kataja on voittanut kaksi peliä seitsemästä. Voitot loppusarjassa ovat tulleet kotona BC Nokiasta (81-73) ja Korihaista (81-77).

Kataja kohtasi kotona Motonet areenassa viime lauantaina sarjakärki Seagullsit. Gulls otti lopulta voiton lukemin 77-87, mutta peli ratkesi vasta viimeisellä kympillä, jonka helsinkiläiset voittivat 13-21. Kataja upotti kolmoset 31 prosentilla (8/26), hävisi levypallot 37-39 ja menetti pallon 11 kertaa. 11 menetystä ei ole paljoa, mutta kun Gulls kadotti pelivälineen vain kahdeksan kertaa, niin näistä syntyi joukkueiden välille ratkaiseva ero. Richaud Pack (18/1/5) oli Katajan paras pistemies 18 pisteellä. Hänelle antoivat taustatukea Elijah Lufile (15/15/, Tuomas Hirvonen (14/4/8) ja kapteeni Amanze Egekeze (12/7/3).

Richaud Pack oli tammikuun alussa vauhissa, kun pussitti oranssipaitoja vastaan 34 pistettä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Ennen kotitappiota Gullseille Kataja voitti kotona Korihait pistein 81-77. Tätä edelsi niukka kolmen pisteen tappio Salossa (81-78). Maaliskuun alussa, kun joukkueet palasivat parketille maaottelutauolta Karhubasket haki sarjapisteet Joensuusta lukemin 84-92.

Tuosta ottelusta Katajalta puuttui tehomies Richaud Pack ja takamies Grant Singleton. Tästä huolimatta joensuulaiset voittivat avauskympin 17-15, mutta sitten Karhubasket meni menojaan. Toinen neljännes meni vieraille 20-37 ja kolmannen kympin jälkeen eroa oli 18 pistettä (60-78. Päätösneljänneksellä Kataja kutisti eroa, joten loppunumeroiksi tuli 84-92. Karhubasket voitti levypallot 34-36 ja haki peräti 17 hyökkäyslevypalloa, joista tehtiin 25 pistettä. Lisäksi Katajan 19 menetyksestä rokotettiin 22 pisteellä. Karhubasketin pisteykkönen oli Junior Madut (24/5/3) 24 pisteellä. Topias Palmi teki 17, Kristian Sjolund 16 ja Shawn Hopkins 12 pistettä. Katajasta Lufile teki 18 pistettä, Egekeze 16 ja Thomas Tumba 13. Takamies Tuomas Hirvonen pussitti 10 pistettä ja jakoi yhdeksän syöttöä. Viisi kolmosta 62 prosentin tarkkuudella upottanut Henri Permanto teki 15 pistettä.

Ennen Karhubasketin vierasvoittoa kauden kaksi runkosarjakohtaamista menivät kotivoittojen merkeissä. Lokakuun puolivälissä kauhajokiset olivat IKH Areenassa parempia pistein 88-80, mutta Kataja kuittasi tämän tammikuun alussa, voittamalla ottelun Motonet areenassa 78-73. Kauhajoen kahdessa voitossa on varmasti osansa sillä, ettei Kataja ole saanut kentälle parasta joukkuettaan. Toivottavasti kaikki Katajan pelaajat ovat terveenä ja valmiina pelaamaan tiistaina, jotta joukkueiden paremmuudesta saadaan selvyys parketilla.

Kataja ja Karhubasket ovat kohdanneet Korisliigassa 64 kertaa ja voitot ovat kauhajokisten eduksi 34-30. Viimeisistä 10 kohtaamisesta oranssipaidat ovat voittaneet yhdeksän.

Tilastovertailu Katajan ja Karhubasketin välillä:

Pisteet: KB 87,1 (5.), Kataja 83,2 (10.)

Päästetyt pisteet: KB 81,2 (2.), Kataja 83 (3.)

Levypallot: KB 41,6 (4.), Kataja 39,6 (7.)

Hyökkäyslevypallot: KB 12,4 (7.), Kataja 13,2 (5.)

Menetykset: KB 12 (9.), Kataja 11,2 (10.)

Vapaaheitot: KB 72,8 % (9.), Kataja 74,2 % (6.)

Kakkoset: KB 53,2 % (4.), Kataja 51,1 % (8.)

Kolmoset: KB 35,2 % (3.), Kataja 33,2 % (8.)

Tiistain ottelu on kahden tiukasti puolustavan joukkueen kohtaaminen. Karhubasket päästää pisteitä sarjassa toiseksi vähiten Gullsien jälkeen, kun vastustajat tekevät 81,2 pistettä. Kataja päästää pisteitä 83 ja on tuolla lukemalla sarjan kolmanneksi paras. Kauhajokisilla pistäisi olla etu levypalloissa, mutta tiistain ottelun ratkaisukohdat ovat menetykset ja kaukoheittopeli.

Takamies Tuomas Hirvonen (#4) on Korisliigan syöttötilaston kolmonen 5,8 syötön keskiarvolla (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kataja on upottanut kolmoset 16 voitto-ottelussa 34,3 prosentin tarkkuudella ja jakanut 18,9 syöttöä. 13 tappioon päättyneessä ottelussa kolmoset ovat uponneet 31,9 prosenttisesti ja syöttöjä on tullut 15,5. Eroa on myös menetyksissä, joita voitoissa tulee 10, mutta tappioissa 12,8. Katajan kaukoheittopeli on ollut jäässä vieraskentillä, sillä 14 vieraspelissä kolmoset ovat uponneet vain 29,9 prosentin tarkkuudella. Joskus ketsuppipullo avautuu, mutta toivottavasti se ei ole tiistaina. Katajan puolustus on pitänyt vastustajien kolmoset kaikissa peleissä 31,1 prosentissa, joten ilmaisia heittopaikkoja ei tiistaina ole luvassa.

Katajan kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levyrit/syötöt):

#1 Richaud Pack, laituri, 193 cm (8 ott/28 min/19,4/4,5/3,4)

#2 Ville Karhu, takamies, 181 cm (10 ott/6 min/2,5/0,5/0,6)

#4 Tuomas Hirvonen, takamies, 181 cm (28 ott/28 min/11,1/3,5/5,8/1 riisto)

#5 Grant Singleton, takamies, 183 cm (26 ott/17 min/8,8/2/2,6)

#8 Otso Purmonen, takamies, 186 cm (3 ott/2 min)

#10 Sebastian Lindberg, takamies, 193 cm (28 ott/24 min/6,5/2,2/1)

#12 Amanze Egekeze, laituri, 203 cm (29 ott/31 min/15,1/5,8/2)

#18 Aale Pöntinen, laituri, 197 cm (4 ott/2 min)

#20 Vatangoe Donzo, laituri, 201 cm (6 ott/14 min/4,2/3,5/0,2/2,5 torjuntaa)

#21 Teemu Knihtinen, laituri, 194 cm (29 ott/12 min/2,3/2/0,7)

#22 Elijah Lufile, sentteri, 201 cm (23 ott/26 min/13,3/10,1/1,6/1,3 torjuntaa)

#23 Thomas Tumba, laituri, 196 cm (29 ott/24 min/7/3,9/0,6)

#44 Hannes Pöllä, sentteri, 211 cm

#45 Henri Permanto, laituri, 198 cm (28 ott/21 min/7,1/2,2/1,7)

Katajan paras pistemies Richaud Pack, joka on tehnyt 19,4 pistettä ottelua kohden, palasi loukkaantumisen jälkeen parketille viime keskiviikkona Korihaita vastaan. Pack missasi kaikki joukkueensa ottelut tammikuun lopusta saakka. Näistä kuudesta ottelusta Kataja voitti kaksi ja hävisi neljä. Kun Pack palasi kentälle Korihaita vastaan, ottivat joensuulaiset 81-77 kotivoiton ja Pack teki yhdeksän pistettä. Heittopeli vielä hieman ontui, sillä vaparit osuivat 41,7 (5/12) ja kakkoset 22,2 (2/9) prosentin tarkkuudella kaikki neljä kolmosta menivät ohi. Viime lauantaina kotitappiossa Gullseille Pack teki 18 pistettä ja heittotarkkuudet olivat jo parempia. Pack kaatoi Karhubasketin Joensuussa melkein yksinään tammikuun alussa, tehden kauden toisessa ottelussaan 34 pistettä, yli 60 prosentin heittotarkkuudella ja 100 prosentin vapareilla.

Elijah Lufilea (#22) on levyritilaston viides (10,1) ja hyökkäyslevypallojen kakkonen (4,5) (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Sentteri Elijah Lufilessa Karhubasketilla riittää töitä. Lufile pussittaa korit tarkasti korin läheisyydestä, mutta omaa hyvän ponnistusvoiman ja kaapii käsiinsä yli 10 levyriä. Joensuulaisten kapteeni Amanze Egekeze on yhdessä takamies Tuomas Hirvosen kanssa joukkueen tärkeimmät pelaajat. Egekeze heittää ja ajaa, eikä hänellä ole pelissään heikkoja osa-alueita. Hirvonen johtaa Katajan peliä, jakaa miltei kuusi syöttöä ottelua kohden, mutta jos hän saa heittonsa kohdalleen, niin kyyti tulee olemaan kylmää.

Petri Virtasella on käytössä laaja pelaajamateriaali, joka alkaa palata kentälle loukkaantumisten jälkeen. Niiden aikana Thomas Tumba ja Henri Permanto ovat osoittaneet kykynsä. Sebastian Lindberg on noussut avausviisikon vakiokasvoksi ja upottaa kolmoset yli 40 prosentin tarkkuudella. Hirvosta takamiehen tontilla tuuraa Grant Singleton, joka palasi kentälle Gulls ottelussa ja Virtanen antaa vastuuta myös Teemu Knihtiselle. Kun Ville Karhua tarvittiin, hän vastasi huutoon ja penkillä odottaa sentteri Hannes Pöllä vielä pelilupaa pitkän loukkaantumisen jälkeen.

Päävalmentajien Janne Koskimiehen ja Petri Virtasen ottelua ennakoivat kommentit ja joukkueiden alustavat:

Janne Koskimies: – Kataja oli viimeksi Joensuussa vajaamiehinen Packin ja Singletonin puuttuessa. Nyt he ovat matkassa parhaalla yhdeksiköllään. Kolmen pisteen viivan puolustaminen on yksi illan avainasioista, sillä vierasjoukkue heittää eniten kaukoheittoja sarjassa ja pelaavat hyvin joukkueena yhteen.

Karhubasketin alustava kokoonpano: Luukkonen, Madut, Hopkins, Sjolund, Kandén, Innamaa, Pollard Jr, Hakamaa, Givens.

Petri Virtanen: – Kauhajoki menetti yhden terävähampaisimmista karhuistaan sairastuvalle. Tämä ei heidän tekemistään Nokiaa vastaan viikonloppuna hidastanut vaan muut olivat valmiina raatelemaan vastustajaa. Haaste on kova, puitteet upeat ja yleisö äänekäs – HIENOA!

Katajan alustava kokoonpano: Lindberg, Tumba, Singleton, Pack, Lufile, Permanto, Hirvonen, Egekeze, Knihtinen.

Karhubasket – Kataja Basket tiistaina 19.3. kello 18.30 IKH Areenassa. Liput voi ostaa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi tai R-Kioskeista kautta maan. IKH Areenan lipunmyynti käynnistyy, kun areenan ovet avautuvat kello 16.30.

Ennen ottelua IKH Areenassa on monenlaista aktiviteettia lapsille Nuorisotiimin toimesta.