UUTISET

13.02.2024

OTTELUENNAKKO: BC NOKIA – KARHUBASKET

Karhubasketin fanit pääsivät tuulettamaan joulukuussa Nokialla. Toistuuko sama keskiviikkona? (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Viime lauantaina Korisliigan ylemmän loppusarjan kotivoitolla IKH Areenassa aloittanut Karhubasket (13 voittoa/10 tappiota) matkaa keskiviikkona Nokialla, jossa sarjakakkonen BC Nokia (17 voittoa/6 tappiota) isännöi kauhajokisia. Karhubasket voitti lauantaina sarjakärki Seagullsit pistein 90-77. Voitto oli kauden ensimmäinen puolustavasta mestarista. BC Nokia kärsi ylemmän loppusarjan avauksessa torstaina 82-72 tappion Salon Vilppaalle.

Karhubaskettia lähtee keskiviikkona tukemaan täysi fanibussi, joten oranssipaidat saavat jälleen kerran tukea faneiltaan vieraskentällä. Jos ottelua ei pääse katsomaan Harjuniityn liikuntahallille, niin ottelua voi seurata suorana Ruudun välityksellä. Ruudussa lähetys alkaa kello 18.20 ja ottelu alkaa kello 18.30.

Ylemmän loppusarjan avauskierros tiivisti ylemmän loppusarjan tilannetta. Kärkikaksikko Seagulls ja BC Nokia kärsivät kauden kuudennet tappiot, mutta pitävät siitä huolimatta kolmen voiton eli kuuden sarjapisteen etumatkaa takana tulevaan nelikkoon. Kataja hävisi Korihaiden vieraana, joten nokialaiset voittanut Vilpas kiilasi Katajan ohi sarjataulukon sijalle kolme. Sekä Vilppaalla että Katajalla on kasassa 14 voittoa eli 28 sarjapistettä. Hait ja Karhubasket ovat Vilpas – Kataja kaksikkoa perässä kaksi sarjapistettä eli yhden voiton. Viimeisten yhdeksän loppusarjakierroksen aikana tullaan näkemään tiukka kamppailu pudotuspelien ensimmäisen kierroksen kotieduista, jotka tulevat kahden kärkisijan lisäksi sijoilta kolme ja neljä.

Karhubasket nappasi kauden ensimmäisen voittonsa viime kauden mestari Gullseista. Tappio oli helsinkiläisten neljäs perättäinen, mutta sarjan kärkipaikka pysyi heidän hallussaan, kun myös BC Nokia hävisi. Kauhajokiset pitivät hallussaan kolmen pisteen etumatkaan puoliajalla, mutta kun oranssipaidat veivät kolmannen neljänneksen 33-21, niin voitto oli selviö. Karhubasket voitti levypallot 42-32 ja rakentelivat 19 syötöllä hyviä heittopaikkoja, joten kolmoset upposivat 35 prosentin tarkkuudella. Molemmat joukkueet onnistuivat kakkosissa 65 prosentin tarkkuudella, mutta kun Gullsien kolmoset upposivat vain 15 prosentin tarkkuudella (5/33), niin vieraat eivät pysyneet voittotaistelussa mukana. Gulls suti runsaasti vapaita kaukoheittoja ohi, mutta siinä oli osansa myös Karhubasketin puolustuksella. Gulls teki 48 pistettä korin läheisyydestä, mutta kauhajokiset eivät päästäneet vieraita sen enempää juhlimaan korin alla, josta kertoo myös levypallojen voitto.

Kristian Sjolund palkittiin kotijoukkueen parhaan. Sjolund teki vajaassa 20 minuutissa 17 pistettä ja poimi neljä levypalloa. Myös Susijengiin valittu Topias Palmi (18/1/4) ja Samme Givens (18/6/6) pääsivät yli 10 pisteen, mutta kaikki joukkueen pelaajat täyttivät tonttinsa hyvin. Junior Madut (6/6/3) kirjasi runsaassa 17 minuutissa joukkueen parhaan +/-saldon, kun lukema oli +12. Nate Pollard Jr teki 10 minuutissa seitsemän pistettä, poimi neljä levypalloa, jakoi kaksi syöttöä ja ehätti vielä torjumaan kaksi vastustajan heittoakin.

Topias Palmi pussitti Nokialla peräti 36 pistettä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket pääsee keskiviikon otteluun mukavassa kolmen ottelun voittoputkessa. Kauhajokiset ovat voittaneet viidestä viimeisestä ottelusta neljä, 10 edellisestä kamppailusta seitsemän.

Karhubasket ja BC Nokia ovat kohdanneet Korisliigassa 38 kertaa. Oranssipaidat ovat voittaneet otteluista 26 ja nokialaiset 12. Viimeisistä 10 kohtaamisesta kauhajokiset ovat voittaneet kahdeksan ottelua.

BC Nokia lähtee keskiviikon kamppailuun mukavassa viiden ottelun kotivoittoputkessa. Kaudella Nokia on kärsinyt kolme kotitappiota 11 ottelusta. Nuo tappiot ovat tulleet lokakuun puolivälissä Vilppaalle lukemin 84-90, marraskuun loppupuolella Kobrille 74-91 ja 9. joulukuuta Karhubasketille 84-91. Sen jälkeen Nokialla ovat hävinneet Korihait (90-84), Kataja (123-80), Gulls (91-82), Lahti (98-82) ja KTP (100-94). Viimeisestä viidestä ottelusta Nokia on ottanut neljä voittoa ja 10 edellisestä kahdeksan, joten nokialaiset ovat Korisliigan kuntopuntarin ykkösjoukkue.

Shawn Hopkins häiritsemässä Tomas Murphyn viimeistelyä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Edellisen ottelun BC Nokia kuitenkin hävisi viime torstaina Salossa, kun Vilpas oli parempi pistein 82-72. Vilpas vei ottelua suurimman osan pelistä, mutta kolmannen kympin nokialaiset veivät 11-17 ja nousivat voittotaisteluun. Vilpas oli kuitenkin parempi päätösneljänneksellä, joka meni isännille 30-21, joten voitto Vilppaalle oli ansaittu. Nokia teki 15 pistettä hyökkäyslevypalloista, joita he hakivat peräti 20 kappaletta. Levypallot kirjattiin Nokialle 42-50. Vilpas rokotti myös 22 pistettä Nokian 16 menetyksestä. Nokia onnistui kolmosissa vain 25 prosentin tarkkuudella ja pistetilaston kärkinimiin kuuluva Both Gach jäi vain seitsemään pisteeseen, kun hän onnistui kolmessa pelitilanneheitossa. Yrityksiä oli kuitenkin 15 kappaletta. Tammikuun kuukauden pelaajaksi nimetty Tucker Richardson (17/8/4) kolisteli Gachin tavoin rautoja kakkosilla, mutta kokosi pistesaaliinsa 44 prosentin kolmosilla (4/9).

Kuudessa tappiopelissä BC Nokia kakkoset ovat uponneet 49,1 ja kolmoset 31,5 prosentin tarkkuudella. Syöttöjä on tappioissa kirjattu 18,5 kappaletta ja menetyksiä on tullut 14,7 ottelua kohden. 17 voittopelissä kakkoset ovat osuneet 57,2 ja kolmoset 35,5 prosentin tarkkuudella. Heittopaikkojen rakentelu on ollut parempaa, josta kertoo 22,8 jaettua syöttöä ja menetyksiä on tullut 12,2.

BC Nokia kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#1 Kahron Ross, takamies, 180 cm (21 ott/33 min/13,3/3,2/5/1,5 riistoa)

#3 Hugo Boman, takamies, 200 cm (19 ott/11 min/4,9/1,4/0,7)

#6 Niki Juntunen, takamies, 188 cm (6 ott/6 min/1/0,7/0,3)

#7 Gabriel Mupapa, laituri, 194 cm (5 ott/2 min/0/0,4)

#8 Antti Ahonen, laituri, 202 cm

#10 Patrick Tapé, sentteri, 210 cm (22 ott/25 min/12,5/7,4/2)

#11 Both Gach, laituri, 200 cm (23 ott/32 min/21,1/6,2/3,1/1,1 riistoa)

#12 Alvin Cannady III, sentteri, 206 cm (2 ott/9 min/4,5/0,5)

#14 Aku Välimäki, laituri, 194 cm (7 ott/4 min/0,3/0,3/0,3)

#15 Tucker Richardson, takamies, 198 cm (23 ott/34 min/17,9/7,3/5/2,1 riistoa)

#17 Niko Mattila, takamies, 192 cm (19 ott/23 min/7,4/3,9/3,1/1,2 riistoa)

#33 Tomas Murphy, sentteri, 204 cm (22 ott/16 min/7,5/3,7/1,2)

#55 Fiifi Aidoo , takamies, 189 cm (22 ott/27 min/7,1/2,9/2,2/1,5 riistoa)

#95 Kalle Peltonen, laituri, 201 cm (23 ott/10 min/2/1,1/0,7)

BC Nokia jenkkikolmikko Gach (32 min), takamies Kahron Ross (33 min) ja Richardson (34 min) pelaavat isoja minuutteja. Ja mikseivät pelaisi, kun peli luistaa ja heillä on valmentaja Greg Gibsonin luottamus. Sentteriosastolla Patrick Tapé saa apuja Tomas Murphystä. Korisliigaan täksi kaudeksi palannut Fiifi Aidoo on pelannut hyvin ja kokenut Niko Mattila on ollut suorastaan erinomainen. Vastuuta saavat myös Kalle Peltonen ja Hugo Boman. Gibsonin joukkue pitää vauhtia ja pyrkii rokottamaan vastustajaa menetyksistä nopeilla hyökkäyksillä. Richardson ja Gach ovat myös erinomaisia pelaajia, jotka pystyvät luomaan itselleen tekopaikkoja. Erityisesti Gach tuottaa nopeudellaan vastustajille ongelmia.

Both Gach teki Nokia edellisessä ottelussa vain 7 pinnaa. Karhubaskettia vastaan joulukuussa hän teki 19 pistettä, vaikkei tilaa saanutkaan (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasketin ja BC Nokian tilastovertailu:

Pisteet: KB 87,9 (6.), BC Nokia 90 (4.)

Päästetyt pisteet: KB 81,2 (1.), BC Nokia 84 (5.)

Levypallot: KB 42,1 (4.), BC Nokia 39,8 (8.)

Hyökkäyslevypallot: KB 12,5 (7.), BC Nokia 10,3 (11.)

Syötöt: KB 19 (4.), BC Nokia 21,7 (1.)

Menetykset: KB 11,7 (9.), BC Nokia 12,8 (7.)

Vapaaheitot: KB 71,8 % (9.), BC Nokia 77,2 % (1.)

Kakkoset: KB 53,1 % (3.), BC Nokia 55 % (2.)

Kolmoset: KB 35,2 % (4.), BC Nokia 34,4 % (6.)

BC Nokia tekee 90 pistettä per ottelu ja upottaa kakkoset 55 prosentin tarkkuudella. Nokialaiset jakavat Korisliigassa eniten syöttöjä ja ovat myös vapaaheitoissa tarkimpia. Joukkue hankkii 18 vaparia ottelua kohden. Kauhajokiset päästävät sarjassa vähiten pisteitä ja ovat BC Nokiaa parempi kaukoheittojoukkue.

Joukkueet kohtasivat runkosarjassa kaksi kertaa. Kauden ensimmäisen kohtaamisen IKH Areenassa vei Nokia pistein 67-80. Nokialaiset olivat tuossa ottelussa kaikilla osa-alueilla parempia ja loppulukemat mairittelevat kauhajokisia, jotka veivät päätöskympin 28-18 ja eroksi jäi vain 13 pistettä. Joulukuun 9. päivän peli oli oranssipaidoille käänteentekevä koko kautta ajatellen. Karhubasket oli vajonnut sarjataulukossa sijalle yhdeksän ja Nokialla kokoonpanossa oli vain yksi jenkki. Päävalmentaja Janne Koskimies tiesi kuitenkin mitä teki, sillä joukkueen peli-ilme oli aivan uudella tasolla ja enemmän vastuuta saaneet kotimaiset olivat loistavia. Joukkue taisteli, repi ja raatoi. Tästä palkintona oli hieno voitto, joka siivitti kauhajokiset viiden ottelun voittoputkeen, joka nosti joukkueen taisteluun ylemmän loppusarjan paikasta.

Nokialla Topias Palmi teki 36 pistettä ja poimi yhdeksän levypalloa. Shawn Hopkins teki kasvattajaseuraansa vastaan 17 pinnaa ja Samme Givens oli lähellä tripla-tuplaa, kun tilastoihin tuli rivi 12 pistettä, 11 levypalloa ja yhdeksän syöttöä. Kaikki kahdeksan pelaajaa pääsivät pisteille ja kauhajokiset veivät levypallot lukemin 29-42. Samalla taisteluilmeellä on voitto otettavissa myös tulevana keskiviikkona.

Päävalmentajien Janne Koskimiehen ja Greg Gibsonin ottelua alustavat kommentit sekä alustavat kokoonpanot tulevat näkyviin korisliiga.fi sivustolle viimeistää keskiviikkona kello 10 ja löytyvät TÄSTÄ linkistä.

BC Nokia – Karhubasket keskiviikkona 14. helmikuuta kello 18.30 Harjuniityn liikuntahallilla. Ottelu suorana Ruudusta.

Tulevana lauantaina Karhubasket kohtaa IKH Areenassa Salon Vilppaan. Ottelu alkaa kello 18. Ennakkoon lippuja saa osoitteesta Lippu.fi. IKH Areenan ovet avautuvat lauantaina kello 16 ja samalla käynnistyy myös lipunmyynti aulassa. Kello 16 avaavat ovensa myös IKH Areenan ravintolat.

Lauantaina IKH Areenassa tapahtuu myös pelin jälkeen. Välittömästi lehdistötilaisuuden jälkeen on ohjelmassa Sporttibaarissa Karhu Korneri, jossa on haastateltavana kaksi Karhubasketin pelaajaa. Kornerin jälkeen on vuorossa Urheilun Sedän eli Tapio Suomisen pitämä Sporttivisa. Tervetuloa visailemaan ja nauttimaan samalla kylmiä juomia. Samalla kuulet Urheilun Sedän tarinoita urheilun takahuoneista.