UUTISET

15.03.2024

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – BC NOKIA

(kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasketin (16 voittoa/12 tappiota) taistelu pudotuspelien ensimmäisen kierroksen kotiedusta jatkuu tiiviinä, kun pelaamatta on neljä kierrosta. Tuo taistelu käydään oranssipaitojen, Korihaiden, Vilppaan ja Katajan välillä. On toki mahdollista, että Karhubasket tai joku muu nelikosta syrjäyttää BC Nokian (19 voittoa/9 tappiota) kakkospaikalta, mutta sitä taistelua ajatellen kauhajokiset ovat lauantaina pakkovoiton edessä. Kauden keskinäisissä otteluissa nokialaiset ovat 2-1 johdossa ja koriero on heille +15.

Karhubasket – BC Nokia lauantaina 16. maaliskuuta IKH Areenassa kello 18. Liput voi ostaa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi tai R-Kioskeista kautta maan. IKH Areenan lipunmyynti aukeaa kello 16, samalla kun areenan ovet aukeavat ja ravintolat ovat valmiina palvelemaan asiakkaita.

IKH Areenan VIP-lipuissa on myös kampanja, jossa VIP-lipun ostaja saa kaksi drinkkilippua kaupan päälle. VIP-lippuja voi myös ostaa osoitteesta Lippu.fi ja drinkkiliput saa, kun saapuu IKH Areenan VIP-puolelle, joka avautuu myös kello 16.

Kauhajokisten taistelulle kotiedusta tuli haasteita viikolla, kun kapteeni Topias Palmi sai valitettavan käsivamman, joka vaatii leikkauksen. Palmi on Korisliigan paras kotimainen pisteiden tekijä ja on oranssipaitojen pisteykkönen 18 pisteen keskiarvolla. Päävalmentaja Janne Koskimies kommentoi loukkaantumista seuraavasti: – Vuoden vaihteen jälkeen meillä on mennyt hyvin loukkaantumisten suhteen, mutta nyt sitten Topiaksen tilanteessa oli todella paljon huonoa tuuria mukana. Olemme osoittaneet joukkueena jo aiemmin venymiskykyä ja nyt on taas useammallekin pelaajalle isompaa roolia tarjolla, kun eniten minuutteja kentällä urakoinut pelaaja on sivussa.

Topias Palmi (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket on kohdannut BC Nokian tällä kaudella kolme kertaa. Kauden toisessa ottelussa nokialaiset hakivat vierasvoin IKH Areenasta pistein 67-80. Loppulukemat jopa hieman mairittelevat oranssipaitoja, sillä vieraat johtivat suurimmillaan 23 pisteellä. Kauhajokiset voittivat päätöskympin 28-18, joten lukemat kaunistuivat ja eroksi tuli 13 pistettä. Kauden toinen kohtaaminen pelattiin Nokialla joulukuun 9. päivä. Karhubasket oli muokannut kokoonpanoa ja pelaavassa rosterissa oli vain kahdeksan pelaajaa. Mutta kuten on aikaisemminkin huomattu, niin pelaajien lukumäärällä otteluita ei voiteta. Karhubasketin ilme oli aivan eri, kuin alkukaudesta ja suurenmoisen fanijoukon tukemana kauhajokiset hakivat 84-91 vierasvoiton. Tuosta voitosta alkoi oranssipaitojen viiden ottelun voittoputki, jolla Karhubasket kampesi itsensä ylempään loppusarjaan eli kuuden parhaan joukkoon. Tuo nousu alkoi saldosta neljä voittoa ja yhdeksän tappiota, joten siihen peilaten joukkueen taistelu pudotuspelien kotiedusta maaliskuulla on kova suoritus.

Ylemmässä loppusarjassa pelattiin joukkueiden kauden kolmas kohtaaminen, kun Karhubasket matkasi helmikuun puolivälissä Harjuniityn liikuntahalliin. Karhubasket johti puoliajalla 38-48, kun Kristian Sjolund kiskaisi puoliaikasummerin soidessa haamukolmosen pussiin omalta kenttäpuoliskolta. Nokialaiset kirivät kolmannella kympillä, mutta nousivat voittoon, voittamalla päätösneljänneksen pistein 33-19. Nokian tehokaksikko Both Gach (24/6/3) – Tucker Richardson (23/8/10) tuli tehokkaalla pelipäällä. Heitä säestivät takamiehet Kahron Ross (14/4/3) ja Fiifi Aidoo (12/5/2). Tasaiset minuutit pelanneen Karhubasketin kaikki 10 pelaajaa pääsivät pisteille. Junior Madut (15/7/2), Kristian Sjolund (14/6) ja Topias Palmi (13/3) olivat kovimmat pistenikkarit. Myös Nate Pollard (11/7/2) ja Samme Givens (10/3/7) pääsivät yli 10 pisteen rajan. Karhubasket upotti kolmoset hyvällä 37 prosentin tarkkuudella (Nokia 26 %), mutta nokialaiset tekivät 50 pistettä korin läheisyydestä ja kakkosten osumatarkkuus oli 70 prosenttia. Karhubasket voitti levypallot 35-38, mutta menetti pallon 13 kertaa, kun kotijoukkueelle menetyksiä tuli vain seitsemän.

Jos Karhubasket mielisi viimeisten neljän kierroksen aikana syrjäyttää Nokian kakkospaikalta, niin voitto olisi ehdottomasti IKH Areenassa napattava, koska muuten ero venähtää kahdeksaan sarjapisteeseen eli neljään voittoon, eikä pelejä ole jäljellä kuin kolme. Voitolla ero kaventuu neljään sarjapisteeseen eli kahteen voittoon, joten olisi hyvä, että kauhajokiset nappaavat yli 15 pisteen voiton. Karhubasket olisi keskinäisten otteluiden vertailussa edellä, jos joukkueet päätyvät tasasarjapisteisiin. Alle 15 pisteen voitto on toki merkittävä pudotuspelien ensimmäisen kierroksen kotiedun kannalta.

Karhubasketilla on alla tappio viime lauantailta Kisahallista, jossa Gulls oli parempi pistein 104-84. Helsinkiläiset tekivät 104 pistettä, joten on helppo sanoa, että kauhajokisten ongelmat olivat puolustuspäässä. Toki Gulls heitti järkyttävän hyvin, kun kakkoset osuivat 75 ja kolmoset 51 prosentin tarkkuudella. Gulls sai otteluun heti lentävän lähdön ja sai hyökkäyspelinsä rullaamaan. Loput hoiteli takamies Lassi Nikkarinen, joka teki peräti 31 pistettä ja jakoi yhdeksän syöttöä.

Viimeisistä viidestä ottelusta Karhubasket on voittanut kolme ja 10 edellisestä kamppailusta seitsemän. Karhubasket on kohdannut BC Nokian Korisliigassa 39 kertaa ja kauhajokiset ovat voittaneet niistä 26 ottelua. Viimeisistä 10 kohtaamisesta kauhajokiset ovat voittaneet seitsemän.

BC Nokia voitti viime lauantaina kotona Harjuniityssä Salon Vilppaan. Salolaiset johtivat puoliajalla 41-49 ja suurimmillaan 17 pisteellä. Nokia voitti kolmannen kympin peräti 29-4, mikä ratkaisi ottelun. Vilpas kiri viimeisellä kympillä, jonka he voittivat 21-34, mutta voiton kannalta se oli myöhäistä. Both Gach (32/8/3) hurjasteli 32 pisteen edestä ja upotti kakkoset 55 sekä kolmoset 62 prosentin tarkkuudella (5/8). Takamiehet Kahron Ross (17/8/8) ja Fiifi Aidoo (17/4/2) tekivät 17 pinnaa mieheen ja Tucker Richardson (13/5/3) säkitti 13 pistettä.

Vilpas upotti kolmoset 44 prosentin tarkkuudella, mutta heidän kakkosten osumatarkkuus jäi 41 prosenttiin. Vastaavasti Nokian kolmoset uppoivat 33 prosentilla, mutta kakkoset hurjalla 70 prosentilla, joten 17 menetystä ei uhannut kotivoittoa.

Nokia on voittanut viidestä viimeisestä ottelusta kaksi ja hävinnyt kolme. Kaksi voittoa ovat tulleet Vilppaan lisäksi Karhubasketista kotona. Kolme tappiota ovat tulleet vieraissa Katajalle (81-73) ja Korihaille (94-91), sekä kotona Seagullseille (77-85). Vilpas voitto katkaisi nokialaisten kolmen ottelun tappioputken. Ylemmän loppusarjan avauksessa Nokia hävisi Vilppaalle (82-72), joten saldona ylemmässä loppusarjassa on kaksi voittoa ja neljä tappiota. Jos Nokia voittaa lauantaina, varmistavat he ylemmän loppusarjan kakkospaikan. Myös ykköspaikka on mahdollinen, jos Gulls kompuroi omissa otteluissaan. Tasapisteissä Gulls on edellä, jos Nokia ei haen loppusarjan päätöskierroksella 30 pisteen voittoa Kisahallista.

Karhubasketin ja BC Nokian tilastovertailu:

Pisteet: KB 87 (5.), BC Nokia 89,1 (3.)

Päästetyt pisteet: KB 81,5 (2.), BC Nokia 84,4 (7.)

Levypallot: KB 41,6 (4.), BC Nokia 39,2 (8.)

Hyökkäyslevypallot: KB 12,4 (7.), BC Nokia 10 (12.)

Syötöt: KB 19,3 (4.), BC Nokia 21,1 (1.)

Menetykset: KB 12 (9.), BC Nokia 12,9 (7.)

Vapaaheitot: KB 73,3 % (8.), BC Nokia 77,5 % (2.)

Kakkoset: KB 52,9 % (4.), BC Nokia 55,9 % (2.)

Kolmoset: KB 35,4 % (3.), BC Nokia 34,1 % (5.)

BC Nokia tekee 89,9 pistettä per ottelu ja upottaa kakkoset 55,9 prosentin tarkkuudella. Kakkoset olivat isossa osassa Nokian voitossa sekä Karhubaskettia että Vilpasta vastaan. Lääkkeet on löydettävä, etteivät he pääse korin läheisyyteen nostelemaan helppoja koreja. Nokialaiset jakavat Korisliigassa eniten syöttöjä ja ovat myös vapaaheitoissa kahden parhaan joukossa. Joukkue hankkii 17,6 vaparia ottelua kohden. Kauhajokiset päästävät sarjassa vähemmän pisteitä ja ovat BC Nokiaa parempi kaukoheittojoukkue.

Yhdeksässä tappiopelissä BC Nokia kakkoset ovat uponneet 50,5 ja kolmoset 32,6 prosentin tarkkuudella. Syöttöjä on tappioissa kirjattu 18 kappaletta ja menetyksiä on tullut 14,4 ottelua kohden. 19 voittopelissä kakkoset ovat osuneet 58,4 ja kolmoset 34,8 prosentin tarkkuudella. Heittopaikkojen rakentelu on ollut parempaa, josta kertoo 22,6 jaettua syöttöä ja menetyksiä on tullut 12,2.

Both Gach upottamassa vapareita Nokian edellisellä vierailulla IKH Areenassa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

BC Nokia kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#1 Kahron Ross, takamies, 180 cm (26 ott/33 min/13,1/3,5/4,9/1,3 riistoa)

#3 Hugo Boman, takamies, 200 cm (24 ott/11 min/4,9/1,5/0,6)

#6 Niki Juntunen, takamies, 188 cm (6 ott/6 min/1/0,7/0,3)

#7 Gabriel Mupapa, laituri, 194 cm (6 ott/4 min/0/0,3)

#8 Antti Ahonen, laituri, 202 cm (4 ott/5 min/1,3/0,5)

#10 Patrick Tapé, sentteri, 210 cm (27 ott/25 min/12,1/7,1/2,2)

#11 Both Gach, laituri, 200 cm (28 ott/33 min/21,1/6,3/3,1/1 riisto)

#12 Alvin Cannady III, sentteri, 206 cm (2 ott/9 min/4,5/0,5)

#14 Aku Välimäki, laituri, 194 cm (7 ott/4 min/0,3/0,3/0,3)

#15 Tucker Richardson, takamies, 198 cm (28 ott/34 min/17,3/7,1/5/2 riistoa)

#17 Niko Mattila, takamies, 192 cm (22 ott/23 min/7,5/3,9/2,6/1,1 riistoa)

#33 Tomas Murphy, sentteri, 204 cm (23 ott/15 min/7,5/3,5/1,2)

#55 Fiifi Aidoo , takamies, 189 cm (27 ott/27 min/8,1/2,9/2,1/1,5 riistoa)

#95 Kalle Peltonen, laituri, 201 cm (28 ott/10 min/1,8/1,1/0,6)

BC Nokia jenkkikolmikko Gach (32 min), takamies Kahron Ross (33 min) ja Richardson (34 min) pelaavat isoja minuutteja. Ja mikseivät pelaisi, kun peli luistaa ja heillä on valmentaja Greg Gibsonin luottamus. Sentteriosastolla Patrick Tapé saa apuja Tomas Murphystä. Korisliigaan täksi kaudeksi palannut Fiifi Aidoo on pelannut hyvin ja kokenut Niko Mattila on ollut suorastaan erinomainen. Vastuuta saavat myös Kalle Peltonen ja Hugo Boman. Gibsonin joukkue pitää vauhtia ja pyrkii rokottamaan vastustajaa menetyksistä nopeilla hyökkäyksillä. Richardson ja Gach ovat myös erinomaisia pelaajia, jotka pystyvät luomaan itselleen tekopaikkoja. Erityisesti Gach tuottaa nopeudellaan vastustajille ongelmia.

Sentteri Tomas Murphy on ollut sivussa alavartalovamman takia helmikuun alun voitokkaasta KTP ottelusta saakka. Positiivisena seikkana on se, että BC Nokian oma kasvatti Antti Ahonen on palannut pitkän loukkaantumisen jälkeen parketille ja pelannut neljässä ottelussa.

Karhubasketin sometiimi sai Niko Mattilan ja päävalmentaja Greg Gibsonin linjoille, joten molemmilta saatiin kysyttyä kuulumiset:

-Nokialla on ollut vahva kausi meneillään. Mitkä ovat joukkueenne vahvuudet ja miten koette eroavanne muista joukkueista?

Niko Mattila: Epäitsekäs joukkue isolla J. Hyvä kemia kentällä ja sen ulkopuolella.

Greg Gibson: Tämä on yksi epäitsekkäin joukkue, jota olen valmentanut 23 vuoden aikana. Lisäksi pelaajilla synkkaa. Ei ole mitään klikkejä joukkueen sisällä. Epäitsekkyys on näkynyt kentällä tällä kaudella.

-Miten uskotte uuden palloiluhallin muuttavan koriskulttuuria/ottelutapahtumaa Nokialla?

Niko Mattila: Toivottavasti saadaan uusia ihmisiä hallille ja sitä kautta innostumaan koriksesta.

Greg Gibson: Uusi areena tekee fanien ja katsojien ottelukokemuksen paljon paremmaksi. Siinä auttaa myös hyvä tuote parketilla. Meidän juniorimäärämme on kasvussa, joten aikataulu areenalle ei voisi olla parempi.

-Miten lähdette voittamaan Karhubaskettia lauantaina? Mitkä ovat mielestäsi Karhubasketin vahvuudet?

Niko Mattila: Omilla vahvuuksilla, kukin saa päätellä mitä ne ovat (silmäniskuhymiö). Karhulla on roolit hyvin selvillä ja he toteuttavat hyökkäystään todella hyvin.

Greg Gibson: Meidän pitää onnistua kaikissa asioissa hyvin, jotta voimme voittaa Karhun. Heillä on laaja rotaatio, joten jatkuvaa painetta on luvassa. Kuinka voimme vastata tuohon paineeseen ja huolehtinen pallosta ovat ratkaisevia asioita.

-Millaisia muistoja sinulla on Kauhajoelta ja miten siellä on mielestäsi onnistuttu vuosien saatossa viemään seuraa eteenpäin?

Niko Mattila: Hyviä muistoja Kauhajoelta. Hienosti on viety seuraa eteenpäin ja puitteet ovat Suomen parhaat.

Greg Gibson: Minulla on paljon hyviä muistoja niiltä vuosilta, jotka Kauhajoella vietin. Muistan aina mahtavat ja innostuneet fanit, sekä koriskulttuurin, joka alkoi vuosia sitten. Kauhajoella sai mahdollisuuden toimia päävalmentajana, vaikka olin valmentanut vain vuoden lukiossa. Tulen aina olemaan siitä kiitollinen. Opin paljon Kauhajoella ja olen varma, että myös seura oppi asioita. Olen todella iloinen siitä, kuinka seura ja koripallo on kehittynyt Kauhajoella vuosien aikana.

Niko Mattila (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Päävalmentajien Janne Koskimies ja Greg Gibson ennakkokommentit tulevat näkyviin korisliiga.fi -sivustolla viimeistään lauantaina kello 10 ja löytyvät TÄSTÄ linkistä.

Karhubasket – BC Nokia lauantaina 16. maaliskuuta kello 18 IKH Areena.

Lippuja voi ostaa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi. IKH Areenan lipunmyynti käynnistyy lauantaina kello 16, kun areenan ovet avautuvat. Samalla aukeavat myös IKH Areenan ravintolat. Tervetuloa viihtymään IKH Areenaan!