UUTISET

21.03.2024

OTTELUENNAKKO: SALON VILPAS – KARHUBASKET

Pääsevät Karhubasketin fanit jälleen tuulettamaan voittoa Salohallissa? (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasketilla (17 voittoa/13 tappiota) lähtee perjantaina Saloon, jossa taistelu pudotuspelien ensimmäisen kierroksen kotiedusta kiihtyy. Loppusarjan pelejä on kauhajokisilla jäljellä kaksi. Vilpas (16 voittoa/13 tappiota) on tuossa kisassa tiukasti mukana, mutta myös Korihait ja Kataja, joka tiistaina haki voiton IKH Areenasta, ovat taistelussa mukana.

Karhubasket saa perjantaina tukea omilta faneilta, joita lähtee matkaan ääriään myöten pakattu iso bussi. Salohallista ei tule kannustusta puuttumaan, kun oranssipaitaiset fanit pitävät metakkaa yllä ylösheitosta päätössummeriin.

Salon Vilpas – Karhubasket perjantaina 22.3. kello 18.30 Salohallissa. Peliä voi katsella suorana Ruudun välityksellä. IKH Areenan VIP-ravintolassa on mahdollisuus seurata ottelua hyvässä seurassa ja nauttia kylmiä juomia sekä suolaista pikkupurtavaa.

Verkkotoimituksen otteluspekulaatioryhmä kokoontui neuvottelupöydän ympärille ja pallotteli eri skenaarioita lopulliseen sarjataulukkoon. Sen voi sanoa, että loppusarjan päätöskierroksilla panosta riittää jokaiseen otteluun, sillä sijat kakkosesta kuutoseen ovat vielä avoinna. BC Nokia on tietysti vahvoilla kakkospaikalle ja käytännössä yksi voitto voisi sen varmistaa, mutta sekään ei välttämättä riitä. Kauhajokisten saumat kakkospaikalle ovat seitin ohuet, sillä se vaatii nokialaisten häviötä kaikissa kolmessa viimeisessä ottelussa ja Karhubasketin kahta voittoa. Tässäkin tapauksessa Katajan ei sopisi nousta tasapisteisiin.

Kahdella voitolla Karhubasket on vahva ehdokas kolmospaikalle, mutta varmaa on, että silloin kotietu tulisi pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Yhdelläkin voitolla kahdesta viimeisestä pelistä, kotietu on lähes varma. Kahdella tappiolla sijoitus on viides tai kuuden. Perjantain jälkeen Karhubasketilla ja Katajalla on jäljellä yksi ottelu, joten silloin voidaan spekuloida enemmän.

Karhubasket hävisi perjantaina kotona IKH Areenassa Katajalle. Kataja aloitti hyvin, hyökkäämällä erinomaisesti ja puolustamalla vieläkin paremmin. Kataja teki ensimmäisellä kympillä 32 pistettä, johti suurimmillaan 27 pisteellä ja tauolla lukemat olivat 27-51. Kauhajokisten etsikkoaika oli kolmannella kympillä, kun joensuulaiset saivat vain kuusi pistettä, mutta kun oranssipaidat tekivät vain 11 pinnaa, niin eroa oli ennen päätösneljännestä 19 pistettä. Kauhajokiset voittivat loistavan kotiyleisön kannustamana viimeisen kympin 24-12, joten loppulukemat olivat 62-67. Viiden pisteen tappiota voidaan pitää torjuntavoittona, sillä kauden neljä kohtaamista Katajan kanssa menivät 2-2, mutta koriero jäi kauhajokisille positiiviseksi. Keskinäisten otteluiden koriero ratkaisee sarjasijoituksen, jos joukkueet päätyvät tasoihin sarjapisteissä. Jos tasapisteissä on enemmän kuin kaksi joukkuetta, niin ensin näistä joukkueista muodostetaan oma sarjataulukko keskinäisten otteluiden perusteella ja näiden keskinäisten otteluiden sarjataulukko ratkaisee sarjasijoituksen. Jos joukkueille on sarjapisteitä eli voittoja sama määrä keskinäisistä otteluista, tutkitaan taas keskinäisten otteluiden korieroa.

Katajaa vastaan näkyi kapteeni Topias Palmin poissaolo. Kolmoset onnistuivat vain 24 prosentin tarkkuudella ja onnistuneista kaukoheitoista vastasi lähinnä Kristian Sjolund (20/4/3 torjuntaa). Sjolund upotti kuusi kolmosta 86 prosentin tarkkuudella (6/7), mutta muuten oranssipaidat saivat bonuskaaren takaa vain kaksi onnistunutta heittoa. Myös kakkosissa osumatarkkuus jäi matalaksi, kun ne osuivat 24 prosentin tarkkuudella. Yli 10 pisteen pääsi kotijoukkueesta Sjolundin lisäksi vain Nate Pollard (14/12/3). Joukkueella riittää töitä sopeutua pelaamaan ilman Palmia, sillä 10 syöttöä on pieni määrä. Levypallot kirjattiin ottelussa lukemin 46-47 ja Katajan 17 menetystä ei pystytty hyödyntämään tarpeeksi. Joensuulaisten ykköspistemies Richaud Pack oli jälleen vaikea puolustettava, sillä Pack teki 26 pistettä. Myös Thomas Tumba (11/5) pelasi hyvin.

Ennen tappiota Katajalle, Karhubasket voitti IKH Areenassa BC Nokian pistein 90-71. Viimeiset viisi ottelua ovat menneet saldolla kolme voitta ja kaksi tappiota. 10 edellisestä ottelusta on tullut seitsemän voittoa ja kolme tappiota. Karhubasketin kotisaldoksi runko- ja loppusarjassa tuli 11 voittoa ja viisi tappiota. Ennen kahta viimeistä vierasottelua saldo on kuusi voittoa sekä kahdeksan tappiota. Maaliskuussa kaksi edellistä vierasottelua ovat tuoneet tappion Kisahallissa Gullseille 104-84 ja toinen päivä maaliskuuta voiton Joensuun Motonet areenalla lukemin 84-92.

Karhubasket pelasi tiistaina, mutta Vilppaalla on ollut aikaa keskittyä perjantain otteluun viime lauantaista saakka. Silloin salolaiset hävisivät Uudessakaupungissa 83-74. Tappio oli Vilppaalle toinen perättäinen, sillä ennen tappiota Haille, salolaiset hävisivät BC Nokia vieraana 91-87. Ennen näitä tappioita Vilpas voitti kotona Salohallissa Katajan 81-78 ja haki vierasvoiton sarjakärki Gullseista lukemilla 79-91.

Korihaita vastaan Vilpas hävisi levyrit 49-37 ja ukilaiset upottivat kakkoset 54 prosentin tarkkuudella. Vain kahdeksan menetystä ei salolaisia auttaneet, sillä kakkoset upposivat 39 ja kolmoset 31 prosentin tarkkuudella. Vilppaan parhaat pistemiehet olivat Tavon King (25/3/3) ja joukkueen uusin pelaaja Jacob Grandison (17/2). Sentteri DeAndre Dishman teki 10 pistettä ja poimi kuusi levyriä.

Viidestä viimeisestä ottelusta Vilpas on voittanut kaksi ja 10 edellisestä kamppailusta kuusi. Kauden 14 kotiottelusta Vilpas on voittanut kahdeksan ja kärsinyt Salohallissa kuusi tappiota.

Vilppaan Tavon King on ollut erinomaisessa heittovireessä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket ja Vilpas ovat kohdanneet kaudella kolme kertaa. Jokainen aikaisemmista otteluista on päättynyt kauhajokisten voittoon. Lokakuun 11. päivä Karhubasket otti kauden avausvoiton kahden tappion jälkeen Salohallista, kun loppulukemat olivat 69-72. Runkosarjan toinen kohtaaminen pelattiin IKH Areenassa joulukuun puolivälissä ja silloin kauhajokiset olivat parempia pistein 89-79. Kolmas voitto tuli helmikuun 17. päivä, juuri ennen maaottelutaukoa, kun Vilpas joutui lähtemään kotimatkalle Kauhajoelta 77-70 tappion jälkeen. Jo otetut kolme voittoa tarkoittavat sitä, että Karhubasket on sarjataulukossa Vilppaan yläpuolella, jos joukkueet päätyvät tasoihin sarjapisteissä, mutta neljäs voitto oli erittäin arvokas pudotuspelien ensimmäisen kierroksenkotiedun kannalla. Lisäksi se tarkoittaisi sitä, että Vilpas ei enää pysty kauhajokisia sarjataulukossa viimeisten kierrosten aikana ohittamaan.

Helmikuun kohtaaminen IKH Areenassa oli tasainen, sillä Vilpas johti ennen päätösneljännestä 61-63. Kauhajokiset tiivistivät puolustusta viimeisellä kympillä ja salolaiset jäivät seitsemään pisteeseen. Salolaiset onnistuivat kolmosissaan vain 22 prosentilla (8/37) ja valmentaja Jussi Savolainen kuvasi heittopeliä ottelun jälkeen: – Emme olisi tänään osuneet edes veneestä veteen. Vilpas merkkautti tilastoihin vain viisi syöttöä ja Jamison Overtonin (28/9) 28 pistettä oli laiha lohtu. Tavon King teki 14 ja DeAndre Dishman 10 pistettä. Karhubasketin pisteykkönen oli Eero Innamaa 17 pinnalla. Samme Givens teki 12 pistettä ja poimi kuusi levyriä. Myös Eemi Luukkonen (10/1) pääsi 10 pisteeseen. Kaikki 10 Karhubasketin pelaajaa, jotka pääsivät kentälle, pääsivät myös pisteiden makuun.

Teemu Suokas tuo 12,3 pistettä penkiltä ja jakaa 4,7 syöttöä ottelua kohden, mikä on eniten Vilppaasta (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Salon Vilppaan kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#1 Teemu Suokas, takamies, 188 cm, (24 ott/25 min/12,3/3,6/4,7)

#2 DeAndre Dishman, sentteri, 198 cm, (28 ott/22 min/10,8/6,1/1,6/1,1 riistoa)

#3 Tyree Eady, laituri, 196 cm, (29 ott/26 min/8,2/3,9/1,4/1,2 riistoa)

#4 Mikko Koivisto, laituri, 194 cm, (25 ott/27 min/9,2/1,6/2,8)

#5 Patrik Poutiainen, laituri, 198 cm, (3 ott/2 min/1,3/0,3)

#7 Juho Nenonen, laituri, 202 cm, (29 ott/22 min/6,4/4,5/0,6)

#10 Onni Mäkynen, laituri, 198 cm, (7 ott/3 min/1,6/0,9)

#11 Thomas Rönnholm, laituri, 197 cm, (6 ott/3 min/0,5/0,1)

#12 Tavon King, takamies, 180 cm, (29 ott/28 min/15,9/3,1/2,8)

#13 Tuukka Juntunen, takamies, 193 cm (1 ott/4 min)

#15 Jacob Grandison, laituri, 198 cm (4 ott/20 min/15/3/0,3)

#20 Luukas Vaara, sentteri, 207 cm, (29 ott/16 min/5,3/3,6/1,3/1 torjunta)

#21 Riku Laine , laituri, 197 cm, (26 ott/15 min/5/3,6/0,6)

#22 Jamison Overton, takamies, 198 cm, (19 ott/27 min/17,1/4,9/1,7/1,2 riistoa)

Uusin tulokas Vilpas joukkueessa on 25-vuotias ja 198 senttinen laituri Jacob Grandison. Grandison on pelannut Vilppaassa neljä ottelua ja tehnyt pisteitä 15 keskiarvolla (2p 47,1 %, 3p 28,6 %, 1p 100 %). Heti ensimmäisessä pelissään maaliskuun alussa, kun salolaiset hakivat vierasvoiton Gullseista, hän teki 16 pistettä. Grandison kuuluu Susijengiin ja on pelannut 14 aikuisten maaottelua. Helmikuun maaottelussa Grandison teki Tanskaa vastaan 10 pistettä. Alkukauden hän pelasi Espanjan kakkostasolla eli Leb Goldissa Hestia Menorcan joukkueessa 13 ottelua ja teki niissä keskiarvoiksi 4,8 pistettä ja 1,7 levyriä.

Vilppaan paras korintekijä on Jamison Overton, joka tekee pisteitä 17,1 pinnan keskiarvolla. Overtonin tarkkuus kakkosissa on 56,8 ja kolmosissa 39 prosenttia. Overton hankkii myös 4,9 vaparia per ottelu, joka on Vilppaassa eniten, mutta upottaa ne vain 50,5 prosentin tarkkuudella. Takamies Tavon King tekee pisteitä 15,9 ottelua kohden ja ottaa 6,9 kolmosta ottelua kohden, tarkkuuden ollessa hyvä 38,2 prosenttia.

Vilppaan valmentaja Jussi Savolaisella on käytössään laaja rotaatio, Karhubasketin tapaan. Avainmiehiin kuuluu kauhajokisille tuttu takamies Teemu Suokas, tarkkakätinen Mikko Koivisto ja kokenut sotaratsu Juho Nenonen. Korinalla rymistelee kaksikko Dishman – Vaara, mutta mainita pitää myös ikitaistelija Riku Laine.

Karhubasketin ja Salon Vilppaan tilastovertailu:

Pisteet: KB 86,2 (6.), Vilpas 86,4 (5.)

Päästetyt pisteet: KB 80,7 (1.), Vilpas 83,8 (4.)

Levypallot: KB 41,8 (4.), Vilpas 37,9 (11.)

Hyökkäyslevypallot: KB 12,6 (7.), Vilpas 11,9 (19.)

Syötöt: KB 18,8 (4.), Vilpas 15,7 (11.)

Menetykset: KB 11,9 (9.), Vilpas 10,4 (12.)

Vapaaheitot: KB 72,9 % (9.), Vilpas 70,8 % (11.)

Kakkoset: KB 52,6 % (5.), Vilpas 49,6 % (12.)

Kolmoset: KB 34,8 % (3.), Vilpas 37,9 % (2.)

Tarkkakätisen Mikko Koiviston kolmoset pitää pystyä ottamaan pois (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket ja Vilpas tekevät lähes yhtä paljon pisteitä otteluita kohden. Karhubasketin puolustus on ollut jonkun verran tiiviimpää ja kauhajokisilla pitäisi olla etulyöntiasema levypalloissa. Vilpas menettää pelivälineen vain 10,4 kertaa ottelua kohden ja on koko sarjan pallovarmin joukkue. Vilpas upottaa kolmoset kotona Salohallissa 38,9 prosentin tarkkuudella ja 16 voitto-ottelussa lukema on 40,4 prosenttia. Häviöissä kolmosten onnistumisprosentti on 34,8, joten Vilppaan vapaat heittopaikat pitää jättää perjantaina minimiin. Kolmessa ottelussa Karhubaskettia vastaan Vilpas on upottanut kolmoset vain 24,8 prosentin tarkkuudella, joten ei ole ihme, että kauhajokiset ovat kaikki kauden ottelunsa hävinneet oranssipaidoille.

Karhubasket on kohdannut Vilppaan Korisliigassa 85 kertaa ja voittanut noista otteluista 53 kappaletta. Viimeisistä 10 kohtaamisesta Karhubasket on voittanut kahdeksan ja kauhajokiset lähtevät perjantain kamppailuun viiden ottelun voittoputkessa.

Päävalmentajien Janne Koskimies ja Jussi Savolainen ottelua alustavat kommentit ja kokoonpanot julkaistaan korisliiga.fi -sivustolla viimeistään perjantaina kello 10 ja löytyvät TÄSTÄ linkistä.

Salon Vilpas – Karhubasket perjantaina kello 18.30 Salohallissa. Ottelu on katsottavissa suorana Ruudusta.

IKH Areenan VIP-tiloissa on kisakatsomo. VIP-ovet avautuvat kello 18 ja myynnissä on kylmiä juomia, pientä suolapalaa ja tarjolla hyvää seuraa. Tervetuloa IKH Areenaan!