UUTISET

17.02.2024

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – SALON VILPAS

Molemmat joukkueet tähyävät tiukasti tärkeään voittoon (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket (13 voittoa/11 tappiota) jatkaa Korisliigan ylemmän loppusarjan otteluita kotona IKH Areenassa lauantaina, kun vieraaksi saapuu Salon Vilpas (14 voittoa/10 tappiota). Kauhajokiset avasivat loppusarjan viime lauantaina kotivoitolla sarjakärki Gullseista, mutta kärsivät keskiviikkona tappion vieraissa BC Nokialle. Vilpas voitti loppusarjan avausottelussa Nokian kotonaan, mutta hävisi Salohallissa keskiviikkona Korihaille.

Karhubasket – Salon Vilpas IKH Areenassa lauantaina 17 helmikuuta kello 18. Ennakkoon lippuja saa osoitteesta Lippu.fi tai R-kioskeilta kautta maan. IKH Areenan ovet avautuvat lauantaina kello 16 ja samalla käynnistyy myös lipunmyynti aulassa. Kello 16 avaavat ovensa myös IKH Areenan ravintolat.

Lauantaina IKH Areenassa tapahtuu myös pelin jälkeen. Välittömästi lehdistötilaisuuden jälkeen on ohjelmassa Sporttibaarissa Karhu Korneri, jossa on haastateltavana kaksi Karhubasketin pelaajaa. Kornerin jälkeen on vuorossa Urheilun Sedän eli Tapio Suomisen pitämä Sporttivisa. Tervetuloa visailemaan ja nauttimaan samalla kylmiä juomia. Samalla kuulet Urheilun Sedän tarinoita urheilun takahuoneista.

Karhubasket, joka selvitti tiensä ylempään loppusarjaan vasta runkosarjan kalkkiviivoilla, voittamalla kahdessa viimeisessä ottelussa KTP:n 71-94 ja Pyrinnön 84-66, on aloittanut Korisliigan ylemmän loppusarjan 90-77 kotivoitolla runkosarjan voittaneesta ja loppusarjan piikkipaikalla olevasta Helsinki Seagullseista. Keskiviikkona kauhajokiset matkasivat Gullsien kanssa tasapisteissä loppusarjaa johtavan BC Nokian vieraaksi. Oranssipaidat hallitsivat avauspuoliskoa, johtaen tauolla 38-48, kun Kristian Sjolund heitti kolmosen omasta kenttäpäädystä koriin. Toisen puoliajan alussa Karhubasket kasvatti etumatkansa 13 pisteeseen, mutta sitten BC Nokia heräsi.

Vai voisiko sanoa, että Karhubasket väsyi tai jumiutui? Väsymyksestä ei luultavasti ole kysymys, sillä valmennus piti pelaajien minuutit jälleen erittäin tasaisena. 10 pelaajan rosterista eniten pelasi Topias Palmi, kun kapteeni oli kentällä hieman yli 24 minuuttia. Vähiten pelasi Eemi Luukkonen. Eemin peliaika näyttää hieman vajaata 17 minuuttia.

Karhubasket johti ottelua 23 minuutin kohdalla lukemin 43-56, kun Junior Madut upotti kolmosen. Kolmannen kympin lopun BC Nokia vei 16-8, joten viimeiselle neljännekselle lähdettiin lukemista 59-64. Viimeisen kympin nokialaiset voittivat 33-19, joten loppulukemat kirjattiin numeroin 92-83. Nokian tehokaksikko Booth Gach (24/6/3) – Tucker Richardson (23/8/10) olivat päätösneljänneksellä pääosissa. Ajot korille halkoivat kauhajokisten puolustuksen samalla tavoin, kuin Mooses halkaisi meren. Ja kun puolustus romahti ajojen mukana, niin kaukoheitoille avautui vapaita paikkoja. Koko ottelussa BC Nokia upotti kolmoset 26 prosentin tarkkuudella, mutta päätöskympillä tuo tarkkuus kohosi yli 40 prosentin. Eikä Nokia tarvinnut kaukoheittoja, sillä kakkoset upposivat 70 prosentin tarkkuudella ja kotijoukkue teki koris läheisyydestä 50 pistettä.

Karhubasket voitti levyrit 35-38 ja upotti kolmoset 37 prosenttisesti, mutta 13 menetystä ja vain 42 prosentin tarkkuudella uponneet kakkoset käänsivät vaakakupin nokialaisille. Jos minuutit menivät tasaisesti, niin myös pisteet noudattivat samaa kaavaa. Kaikki 10 pelaajaa pääsivät pisteiden makuun ja viisi pelaajaa pussitti kaksinumeroisen pistelukeman. Ahkerimpia olivat Junior Madut (15/7/2), Kristian Sjolund (14/6) ja Topias Palmi (13/3). Nokia puolusti kauhajokisten isoa pelaajaa takamiehellä, joka sekä hidasti että hankaloitti Karhubasketin pelin rakentelua, koska pointin paikalla ovat viihtyneet sentteri tait isonpään pelaajat. Aikaisemmin kauhajokiset ovat näissä tilanteissa osanneet hyödyntää tämän taktisen valinnan viemällä ison pelaajan pienen puolustajan kanssa korin läheisyyteen, mutta keskiviikkona sitä ei saatu tehtyä. Vilpas varmasti tutkii videonauhoja ja yrittää sopeuttaa taktiikkansa samoille linjoille.

Vilpas avasi loppusarjan 82-72 kotivoilla samaisesta BC Nokiasta. Keskiviikkona Salohalliin oli saapunut vieraaksi Korihait, jotka lopulta pääsivät kotimatkalle Uuteenkaupunkiin 76-79 vierasvoiton jälkeen. Kun samaan aikaan Kataja hävisi Gullseille, niin Hait nousivat sarjataulukossa kolmanneksi. Toki ylemmän loppusarjan erot kärkikaksikko Gulls-Nokia takana ovat olemattomat, sillä Hait, Vilpas ja Kataja ovat kaikki 28 sarjapisteessä ja Karhubasket kuudentena 26 sarjapisteellä.

Mikko Koivisto tuskin jää ilman onnistunutta heittoa lauantaina (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Vilpas – Korihait ottelu oli tasainen loppuun saakka. Salolaiset johtivat välillä kahdeksalla pisteellä ja Haiden etumatka oli suurimmillaan 13 pistettä. Uki vei viimeisen kympin 10-16 ja ottivat kolmen pisteen vierasvoiton. Kolmen pisteen marginaali voittoon ei ole iso, mutta kun yksikin piste riittää, niin kolme on siihen nähden ruhtinaallisen paljon. Sekä Hait että Vilpas upottivat 20 kakkosta 56 prosentin tarkkuudella ja molemmat osuivat seitsemän kertaa kolmosissa. Vilpas menetti pallon 12 ja Hait 17 kertaa, mutta ukilaiset olivat parempia levypalloissa 35-43. Ottelu oli siis tasainen.

Tavon King teki Vilppaalle 21 pistettä, mutta korilinko Jamison Overton jäi vain seitsemään pinnaan. Mikko Koivisto jäi kokonaan ilman pisteitä, mutta jakoi kuusi syöttöä. Kauhajokisten suosikkipoika Juho Nenonen teki runsaan 21 minuutin peliajalla yhden pisteen ja poimi viisi levypalloa. Tyree Eady (7/3/2) kirjasi +/-tilastoon runsaan 22 minuutin peliajalla lukeman +12 ja 16 minuutissa 100 prosenttisella heittopelillä 13 pinnaa kasannut Riku Laineen lukema oli +7. Kolmas salolainen plussalla oli sentteri Luukas Vaara (11/1/2 riistoa) lukemalla +2, mutta jäi Laineen tapaan pienille minuuteille, kun peliaikaa tuli alle 15 minuuttia.

Vilpas on Korisliigan tarkin kaukoheittojoukkue. Se nakuttaa voitoissa kolmoset pussiin 40,2 prosentin tarkkuudella ja tappioissakin ne uppoavat 36,2 prosenttisesti. Vilpas on jäänyt alle 30 prosentin tarkkuuteen vain muutaman kerran kaudella, mutta molemmissa tappioissa oranssipaidoille näin on käynyt.

Karhubasket vei joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen lokakuun alkupuoliskolla Salohallissa pistein 69-72. Joulukuun puolivälissä joukkueet kohtasivat IKH Areenassa ja silloin voittoputkessa viilettänyt Karhubasket oli parempi pistein 89-79. Joukkueet ovat kohdanneet Korisliigassa 84 kertaa ja kauhajokiset ovat voittaneet noista kohtaamisista 52 kappaletta. Viimeisistä 10 kohtaamisesta Karhubasket on voittanut kahdeksan ja niistä neljä on tullut peräkkäin.

Karhubasketin ja Salon Vilppaan tilastovertailu:

Pisteet: KB 87,7 (5.), Vilpas 87,6 (6.)

Päästetyt pisteet: KB 81,7 (2.), Vilpas 84,3 (6.)

Levypallot: KB 42 (4.), Vilpas 37,6 (11.)

Hyökkäyslevypallot: KB 12,4 (7.), Vilpas 12 (10.)

Syötöt: KB 19 (4.), Vilpas 21,7 (1.)

Menetykset: KB 11,8 (9.), Vilpas 10,5 (11.)

Vapaaheitot: KB 72,8 % (9.), Vilpas 70,3 % (11.)

Kakkoset: KB 52,7 % (4.), Vilpas 50,4 % (10.)

Kolmoset: KB 35,3 % (3.), Vilpas 38,6 % (1.)

Karhubasket lähtee lauantain otteluun voitettuaan viidestä viimeisestä pelistä kolme ja 10 edellisestä kuusi. Vilppaan lukemat ovat paremmat, sillä salolaiset ovat voittaneet viidestä viimeisestä ottelusta neljä ja 10 edellisestä seitsemän.

Salon Vilppaan kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#1 Teemu Suokas, takamies, 188 cm, (19 ott/27 min/14,1/4/4,9)

#2 DeAndre Dishman, sentteri, 198 cm, (23 ott/22 min/11,3/5,8/1,7/1,2 riistoa)

#3 Tyree Eady, laituri, 196 cm, (24 ott/27 min/9,1/4,2/1,4/1,5 riistoa)

#4 Mikko Koivisto, laituri, 194 cm, (20 ott/29 min/10,4/1,6/3,5)

#5 Patrik Poutiainen, laituri, 198 cm (3 ott/2 min/1,3/0,3)

#7 Juho Nenonen, laituri, 202 cm (24 ott/23 min/6,8/4,6/0,6)

#10 Onni Mäkynen, laituri, 198 cm, (7 ott/3 min/1,6/0,9)

#11 Thomas Rönnholm, laituri, 197 cm, (6 ott/3 min/0,5/0,1)

#12 Tavon King, takamies, 180 cm, (24 ott/28 min/15,7/3,1/3)

#13 Tuukka Juntunen, takamies, 193 cm (1 ott/4 min)

#20 Luukas Vaara, sentteri, 207 cm, (24 ott/17 min/5,9/3,7/1,3/1 torjunta)

#21 Riku Laine , laituri, 197 cm, (21 ott/16 min/5,3/3,8/0,6)

#22 Jamison Overton, takamies, 198 cm, (14 ott/28 min/16,1/4,3/1,9/1,1 riistoa)

Ilahduttavaa Vilppaan kannalta oli, että takamies Teemu Suokas palasi keskiviikkona parketille, vaikka paluu ottelussa tulikin tappio. Suokas pelasi Haita vastaan hieman vajaat 13 minuuttia ja teki viisi pistettä, poimi viisi levypalloa ja jakoi kolme syöttöä. Karhubasketin sometiime tavoitti Teemun pieneen haastatteluun ja sisältö välitettiin verkkotoimitukselle:

Teemu, sinulla oli yli kuukauden pelitauko takana. Miltä tuntui palata kentälle Salohallissa keskiviikkona?

-Olkapään repeämä on kuntoutunut hyvin ja olen maanantaista lähtien saanut olla kontaktitreeneissä mukana. On ollut mukava palata takaisin treeneihin ja pelaamaan, sitä oli ikävä.

Sinulla on menossa erinomainen kausi. Missä olet mielestäsi kehittynyt ja mitä tuot joukkueeseen?

-Kuluvalla kaudella olen päässyt pelaamaan paljon, joka on positiivinen asia. Koen sen kehittäneen minua pelaajana. Tuon joukkueeseen pelinjohtamista, pallonkäsittely-, korinteko- ja syöttövoimaa. Olen mielestäni kehittynyt eniten pelinjohtamisessa, palloscreenien lukemisessa ja päätöksenteossa. Iso kiitos siitä kuuluu Teemu Rannikolle, jonka kanssa olen päässyt harjoittelemaan. Olen yrittänyt imeä Teemulta mahdollisimman paljon oppia.

Millaisia terveisiä lähetät meidän faneille ja millä mietteillä huomiseen otteluun?

Kauhajoelle on mukavaa tulla pelaamaan, kun vastassa ovat tutut pelikaverit, valmentajat, taustajoukot ja fanit – siellä on aina hyvä meininki. Ottelut Karhubasketin ja Vilppaan välillä herättävät tunteita niin kentällä kuin yleisössä. Huomennakin molemmat joukkueet hakevat tärkeää voittoa, joka varmasti tekee ottelusta kiihkeän. Pidetään peli rehtinä ja hyvätasoisena, nähdään huomenna IKH Areenalla.

Teemu Suokas heittämässä joukkueiden edellisessä kohtaamisessa joulukuussa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Päävalmentajien Janne Koskimiehen ja Jussi Savolaisen ottelua ennakoivat kommentit sekä alustavat kokoonpanot tulevat näkyviin korisliiga.fi -sivustolle viimeistään huomenna lauantaina kello 10. Ne löytyvät myös TÄSTÄ linkistä.

Karhubasket – Salon Vilpas IKH Areenalla lauantaina kello 18.

Ennakkoon lippuja saa osoitteesta Lippu.fi tai R-kioskeilta kautta maan. IKH Areenan ovet avautuvat lauantaina kello 16 ja samalla käynnistyy myös lipunmyynti aulassa. Kello 16 avaavat ovensa myös IKH Areenan ravintolat.