UUTISET

05.03.2024

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – KORIHAIT

Keskiviikkona Karhubasket (15 voittoa/11 tappiota) saa IKH Areenaan vieraaksi Korisliigan ylemmän loppusarjan kuumimman joukkueen, kun sarjataulukon kolmosena oleva Uudenkaupungin Korihait (16 voittoa/10 tappiota) saapuvat Kauhajoelle. Korihait viilettävät viiden ottelun voittoputkessa ja ovat hivuttautuneet aivan kärkikaksikko Seagulls – BC Nokia kantaan. Karhubasket nousi lauantaisella voitolla Katajasta sarjassa neljänneksi ja kiinni pudotuspelien kotietupaikkaan.

Karhubasket – Korihait keskiviikkona 6. maaliskuuta kello 18.30 IKH Areenassa. Liput voi ostaa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi tai R-Kioskeilta kautta maan. IKH Areenan lipunmyynti avautuu keskiviikkona kello 16.30, kun areenan ovet avautuvat.

Karhubasket voitti viime lauantaina Joensuun Motonet areenassa Katajan pistein 84-92. Kauden toinen voitto joensuulaisista tuli hyvän toisen kympin hyökkäyspelin jälkeen, kun neljännes kirjattiin oranssipaidoille 20-37. Valmentaja Janne Koskimies luonnehti toista neljännestä pelin jälkeen, että kaikki meni, vaikka levyn kautta. Katajan valmentaja Petri Virtasen mukaan kauhajokisten puolustuksen intensiteetti oli selvästi parantunut. Viimeisellä kympillä Karhubasket jäi vain 14 pisteeseen, mutta useista loukkaantumisista kärsinyt Kataja ei päässyt kuutta pistettä lähemmäksi.

Karhubasket sai vaihtopenkiltä peräti 62 pistettä. Junior Madut teki 24 pistettä, Kristian Sjolund 16 ja Shawn Hopkins 12. Viisikon paras oli 17 pistettä upottanut Topias Palmi. Karhubasket voitti levypallot tiukasti 34-36, mutta haki 17 hyökkäyslevypalloa, joista tehtiin 25 pistettä. Menetyksiä tuli 11 kappaletta ja joensuulaisia rokotettiin heidän 19 menetyksestä 22 pisteellä. Samoilla osa-alueilla pitää onnistua ja olla Korihaita parempi keskiviikon ottelussa.

Karhubasket on voittanut viidestä edellisestä ottelusta neljä ja 10 edellisestä kuusi. BC Nokialle 92-83 kärsityn vierastappion jälkeen voitto Katajasta oli toinen perättäinen, kun näiden otteluiden välissä kotona IKH Areenassa voitettiin Salon Vilpas 77-70 juuri ennen maaottelutaukoa. Kotona Karhubasket on voittanut 13 ottelusta yhdeksän ja kotivoittoputki on nyt kolmen ottelun mittainen. Putkessa ilman sarjapisteitä IKH Areenasta ovat kotimatkalle lähteneet Vilppaan lisäksi sarjakärki Seagulls 90-77 ja helmikuun alussa runkosarjan päätöskierroksen kamppailussa Pyrintö 84-66. Edellinen tappio kotona tuli paikallisvastustaja Kobrille tammikuun puolivälin jälkeen kahden jatkoajan jälkeen pistein 100-103. Voitot Kauhajoelta ovat hakeneet myös BC Nokia (67-80), Seagulls (75-76) ja keskiviikon vastustaja Korihait.

Tuo Korihaiden vierasvoitto joulukuun alussa tuli kahden jatkoajan jälkeen lukemin 111-116. Silloin ukilaisten pisteykkönen oli Wesley Person Jr., joka teki 33 pistettä 62 prosentin kakkosilla ja 60 prosentin kolmosilla (6/10). Mikael Aalto teki 28 pistettä, Travis Jocelyn ja Jalen Jackson 16 pistettä mieheen. Bojan Sarcevic teki 12 pinnaa, poimi yhdeksän levypalloa ja jakoi viisi syöttöä. Karhubasketin paras oli peräti 37 pistettä upottanut Topias Palmi. Samme Givens (20/12/9) flirttaili tripla-tuplalla, mutta myös Oliver Kandén (17/1) ja Shawn Hopkins (15/3) kuuluivat onnistujien joukkoon. Hait pelasivat tuossa ottelussa yhden kauden parhaista levypallopeleistä, voittamalla ne 45-47. Karhubasket upotti kolmoset 41 prosentin tarkkuudella, mutta vieraiden 57 prosenttisesti uponneet kakkoset sekä 36 prosentilla tiensä sukkaan löytäneet kolmoset käänsivät pelin suuntaa Korihaille. Sinetti vierasvoitolle oli Haiden hankkimat 31 vaparia, joista he saivat 24 pistettä, kun kotijoukkue pääsi viivalle vain 16 kertaa.

Korihait voittivat myös kauden ensimmäisen kohtaamisen Uudessakaupungissa. Kauden avausottelu lokakuun 3. päivä päättyi 86-81, joka samalla päätti Haiden 11 vuoden ja 29 ottelun tappioputken kauhajokisille. Oranssipaitojen kokoonpano oli tuolloin täysin toinen, joten mitään suuntaviivoja keskiviikon otteluun ei tuosta pelistä voi vetää.

Korihait saapuvat IKH Areenalle viiden ottelun voittoputkessa. Viime lauantaina Hait kaatoivat kotona sarjakakkosen BC Nokian pistein 94-91. Voittoputkessa on kaatunut myös Vilpas vieraissa (76-79) ja kotona kahdesti sarjakärki Seagulls (78-66, 99-93) ja Kataja 90-81. Kauden 12 vieraspelistä Hait ovat voittaneet viisi ja ovat ylemmän loppusarjan heikoin vierasjoukkue. Mutta muistaa sopii, että yksi näistä viidestä voitosta on jo tullut IKH Areenasta.

Karhubasketin ja Korihaiden tilastovertailu:

Pisteet: KB 87,5 (5.), Korihait 89,9 (3.)

Päästetyt pisteet: KB 81,3 (2.), Korihait 88,5 (9.)

Levypallot: KB 41,8 (4.), Korihait 38 (10.)

Hyökkäyslevypallot: KB 12,5 (7.), Korihait 12 (9.)

Syötöt: KB 19 (4.), Korihait 19,8 (3.)

Menetykset: KB 11,6 (9.), Korihait 14,2 (3.)

Vapaaheitot: KB 73,3 % (9.), Korihait 73,6 % (8.)

Kakkoset: KB 52,8 % (4.), Korihait 56,7 % (1.)

Kolmoset: KB 35,2 % (4.), Korihait 35,3 % (3.)

Mikael Aalto oli vaikeasti pideltävä kauhajokisille joukueiden edellisessä kohtaamisessa IKH Areenalla (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Korihait ovat tehneet sarjassa kolmanneksi eniten pisteitä ottelua kohden, kun pisteitä syntyy 89,9 pinnaa ottelua kohden. Ne syntyvät tarkoilla kakkosilla, jossa Hait ovat koko sarjan tarkin joukkue 56,7 prosentin tarkkuudella. Kolmosissa keskiviikon vastustaja on kolmanneksi tarkin joukkue, 35,3 prosentin tarkkuudella, joka on vain 0,3 prosenttiyksikköä oranssipaitoja parempi.

Levypalloissa kauhajokisilla pitäisi olla etulyöntiasema ja menetyksiä Karhubasketille tulee miltei kolme vähemmän ottelua kohden. Näillä asetelmilla Karhubasketin pitäisi saada enemmän pallonhallintoja, joiden toivotaan kumuloivan enemmän korintekomahdollisuuksia.

Korihait ovat päästäneet 89,9 pistettä ottelua kohden ja vastustajat ovat upottaneet kakkoset 56,8 sekä kolmoset 35,7 prosentin tarkkuudella, joten jos Haiden puolustus nostaa vielä hieman tasoaan, muutamat tappiot jäävät pois. Korihaiden kolmosten onnistumisprosentti on 12 vierasottelussa ollut 31,7 ja 10 tappioissa onnistumisia kaukoheitoissa on tullut 30,6 prosentin tarkkuudella.

Korihaiden kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#1 Javion Ogunyemi, sentteri, 206 cm (26 ott/28 min/16,3/8,2/1,6)

#2 Viljami Arvonen, takamies , 184 cm (7 ott/3 min/0,7)

#3 Aamos Nikula, takamies, 178 cm

#5 Wesley Person Jr., takamies, 191 cm (24 ott/27 min/14,5/2/1,6)

#7 Bojan Sarcevic, takamies, 190 cm (24 ott/29 min/10,6/5,4/5/1,9 riistoa)

#8 Joni Herrala, takamies, 192 cm (26 ott/21 min/4/2,7/2,4)

#20 Travis Jocelyn, laituri, 199 cm (26 ott/30 min/14/5/1,4)

#22 Akseli Arvonen, laituri, 187 cm (3 ott/1 min)

#34 Valtteri Pihlajamäki, laituri, 187 cm (4 ott/2 min/0,8/0,3)

#40 Jalen Jackson, laituri, 198 cm (26 ott/31 min/14,2/4,7/4,3/2,3 riistoa/1 torjunta)

#40 Thomas Vehmanen, takamies, 180 cm (26 ott/18 min/5,1/1,6/3)

#50 Mikael Aalto, laituri, 208 cm (26 ott/21 min/12,8/4,5/1)

Valmentaja Darko Mihajlovicilla on käytössä selkeästi roolitettu joukkue, josta löytyy kokoa levypalloihin ja painiin korin läheisyydessä, heittotaitoa ja pelintekokykyä.

Joukkueen sentterinä häärii 206 senttinen Javion Ogunyemi. Hän on Haiden paraspistemies 16,3 pisteen keskiarvolla ja paras levypallojen poimija. Lähes 70 prosentin (69,6 %) tarkkuudella uppoavat kakkoset tulevat korin läheisyydestä. 3,7 hyökkäyslevyriä per ottelu on kova lukema, joten hänen sulkemiseen levypallotilanteissa on kiinnitettävä erikoishuomiota. Lisäksi hän hankkii 5,1 vaparia per ottelu ja ne uppoavat 69,2 prosentin tarkkuudella. Ogunyemi valittiin juuri Korisliigan helmikuun pelaajaksi, kun

Kaukoheittovoimaa tarjoavat Wesley Person Jr, joka upottaa kolmoset 41,7 prosenttisesti ja Travis Jocelyn, jonka osumatarkkuus kolmosissa on 42 prosenttia. Myös Joni Herrala on löytänyt hyvän heittovireen, sillä hänen kolmoset uppoavat 39,7 prosentin tarkkuudella. Herralan kolmonen myös sinetöin Haiden voiton IKH Areenalla joukkueiden edellisessä kohtaamisessa, toisen jatkoajan loppuhetkillä.

Jalen Jackson on Haiden paras riistäjä ja torjuja (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Monipuolinen Jalen Jackson pystyy ratkomaan joka etäisyydeltä ja hänen ajot halkovat puolustusta tehokkaasti. Sekä Jackson että Jocelyn myös poimivat hyvin levypalloja, sillä keskiarvot ovat lähellä viittä per ottelu. Levypalloissa auttaa myös Mikael Aalto, joka vahvana pelaajana tuuraa Ogunyemeä isossa päässä, mutta Aalto myös herättelee kannattajia ilmavilla donkeilla.

Kauhajoella pelannut Thomas Vehmanen tuo pelintekijän paikalle huiliminuutteja. Vehmanen omaa hyvän pelisilmän, joten syötöt löytävät kohteensa ja hän myös käyttää vapaat heittopaikat.

Haiden tärkein pelaaja on kuitenkin takamies Bojan Sarcevic. Sarcevic tekee 10,6 pistettä ottelua kohden, mutta poimii myös 5,4 levyriä ottelua kohden ja jakaa viisi syöttöä ottelua kohden. Bojanin 5,4 levypalloa on muuten hänen 18 kautta kestäneen pääsarjauran paras keskiarvo.

Bojan Sarcevic on edelleen Korisliigan parhaita ellei paras takamies (kuva: Janne Yli-Korhonen)

18 kautta Korisliigassa, 763 ottelua, joista Kauhajoella kahdeksan kauden aikana tuli 357 ottelua ja Korisliigan kaikkien aikojen tilastoykkönen syötöissä tekevät Bojan Sarcevicista yhden kaikkien aikojen takamiehistä. Bojan vastaili ystävällisesti some-tiimin kysymyksiin:

-Onnittelut perheenlisäyksestä Bojan. Miten sinä ja perheesi voitte? Miten olette asettuneet Ukiin?

Bojan: – Kiitos onnittelusta, voidaan tosi hyvin, nautitaan uudesta arjesta. Vietin viisi vuotta Ukissa, joten oli kiva tulla takaisin. Hieno pieni perheystävällinen kaupunki.

-Tavoitteenasi oli viedä Uki pudotuspeleihin ja nyt olette onnistuneet siinä. Mikä tekee teidän tämän kauden joukkueesta spesiaalin?

Bojan: – Varmasti paljon asioita vaikuttaa meidän positiivisiin tuloksiin tällä kaudella, mutta jos minun täytyy korostaa yhtä asiaa, niin se olisi epäitsekkyys.

-Karhubasket ei ole onnistunut voittamaan teitä tällä kaudella vielä kertaakaan, vaikkakin ottelu Kauhajoella oli erittäin tiukka – kaksi jatkoaikaa ja Karhulla vajaa miehitys. Millä eväillä lähdette voittamaan keskiviikon ottelua?

Bojan: – Meidän täytyy olla valmiina alusta asti fyysiseen pelaamiseen ja taistella kovaa koko 40 minuuttia. Se vaatii korkeaa keskittymiskykyä, siinä on avain voittoon.

-Millaisia muistoja sinulla on Karhubasketista ja Kauhajoelta kahdeksan vuoden ajalta? Tuleeko mieleen jotain hauskoja/mainitsemisen arvoisia juttuja?

Bojan: – Mulla on Kauhajoelta vain positiivisia muistoja. Minulla on paljon ystäviä siellä ja se on minulle tärkeintä. Ensimmäisenä tulee mieleen se, että toivottavasti Jukka ei ole joutunut vaihtamaan lasejaan niin usein minun lähdön jälkeen. 😀 Terveisiä faneille ja nähdään huomenna. ❤️

Valmentajien Janne Koskimiehen ja Darko Mihajlovicin ennakkokommentit ja joukkueiden alustavat kokoonpanot tulevat näkyviin korisliiga.fi -sivustolle viimeistään keskiviikkona kello 10 ja löytyvät TÄSTÄ linkistä.

Liput keskiviikon otteluun voi ostaa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi tai R-Kioskeista kautta maan. IKH Areenan lipunmyynti avautuu keskiviikkona kello 16.30, kun areenan ovet avautuvat.

Karhubasket – Korihait keskiviikkona 6.3. kello 18.30 IKH Areenassa.