UUTISET

06.02.2023

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – HAPOEL B-CURE LASER HAIFA

Huomenna tiistaina Karhubasket päättää oman urakkansa FIBA Europe Cupin jatkolohkossa, kun kello 18.30 alkavaan otteluun saapuu vieraaksi Hapoel Haifa Israelista. Kauhajokiset ovat jo ennen päätösottelua varmistaneet jatkolohkon voiton, joten europelit jatkuvat maaliskuussa FIBA Europe Cupin pudotuspeleissä eli kahdeksan parhaan joukossa.

Karhubasketin lohkovoitto varmistui viime viikolla, kun Hapoel hävisi kotonaan Patrioti Levicelle 64-74 ja oranssipaidat hävisivät kotona IKH Areenalla Budivelnykille 62-65. Karhubasket johtaa alkulohkoa nyt neljällä voitolla ja yhdellä tappiolla. Ukrainalaisen Budivelnykin saldo ennen viimeistä kierrosta on kolme voittoa ja kaksi tappiota. Hapoelin rasitteena on kolme tappiota ja hankittuna on kaksi voittoa. Jos Budivelnyk voittaa keskiviikkona viimeisessä ottelussa kotona Levicen, nousevat he tasoihin Karhubasketin kanssa. Kauhajokiset kuitenkin voittivat Italiassa seitsemällä pisteellä ja kun kotitappio oli vain kolme pistettä, niin keskinäisten otteluiden koriero ratkaisee paremmuuden, jos joukkueet ovat pelien jälkeen tasapisteissä.

Hapoel Haifan on tiistain ottelu pakko voittaa, jos he mielivät pudotuspeleihin jatkaa. Sekään ei riitä, jos Budivelnyk hoitaa oman ottelunsa Leviceä vastaan keskiviikkona. Jos ukrainalaiset häviävät Levicelle ja Hapoel voittaa IKH Areenalla, niin sekä Budivelnykin että Hapoelin saldo on kolme voittoa ja kolme tappiota. Keskinäisissä otteluissa koriero on Hapoel Haifalle kahdeksan pistettä plussalla, joten tässä tapauksessa israelilaiset menisivät jatkoon.

Miksi sitten ratkaisuottelut pelataan eri päivänä. Karhubasket ja Hapoel sopivat jo joulukuussa, että päätösottelu pelataan Kauhajoella tiistaina. Sopimuksen taustalla oli se, että myös Israelissa pelattu ottelu pelattiin tiistaina ja koska Karhubasketin edellinen Korisliigaottelu pelattiin perjantaina, niin lepoa tulisi kolme päivää. Tiistaista olisi lepoa myös kolme päivää, ennen ensi lauantain kotipeliä Salon Vilpasta vastaan. No hieno suunnitelma meni pipariksi perjantaina Kotkassa, kun peli siirrettiin lauantaille. Kun otteluohjelmaa sovittiin, niin FIBA muistutti molempia seuroja siitä, että pelaaminen tiistaina voi tuoda keskiviikkona pelaaville joukkueille edun, kun nyt Budivelnykin tapauksessa käy.

Karhubasketin pudotuspelivastustaja selviää myös keskiviikkona. Jatkolohko I:stä jatkoon menevät FC Porto (Portugali) ja Cholet Basket (Ranska). Joukkueet kohtaavat keskiviikkona Cholessa ja ottelun häviäjä on kauhajokisten vastustaja pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Pudotuspelit pelataan perinteisellä europelisysteemillä eli kahden ottelun yhteistulos ratkaisee sen, kumpi joukkue etenee FIBA Europe Cupin välieriin. Karhubasket saa kotiedun kaksiosaiseen kamppailuun eli puolivälierän ensimmäinen osaottelu pelataan keskiviikkona 8. maaliskuuta joko Portossa tai Cholessa. Kotiottelu pelataan IKH Areenassa keskiviikkona 15. maaliskuuta. Ensimmäinen osaottelu voi päättyä tasan, mutta jos yhteispisteet ovat tasan Kauhajoella pelattavan ottelun jälkeen, niin pelataan niin monta jatkoaikaa, että jompikumpi joukkue on yhteispisteissä edellä.

Karhubasketilla ei siis panosta tiistain ottelussa ole, mutta jokaista peliä lähdetään voittamaan. Lisäksi tiistaina nähdään odotettu ensiesiintyminen, kun tammikuun alussa Kauhajoella palannut sentteri Simeon Carter pukee ensimmäistä kertaa tällä kaudella oranssin peliasun päälleen. Viime kaudella Carter pelasi yhteensä 36 ottelussa. Peliaikaa tuli runsaat 22 minuuttia ottelua kohden ja tilastoihin kirjattiin rivi 13,8 pistettä, 7,3 levypalloa ja 1,1 torjuntaa. Carter tuo joukkueeseen levypallojen lisäksi uuden ulottuvuuden, kun hyökkäyspäässä hänelle voidaan pelata palloa koriraudan päälle. Lisäksi puolustuspäähän kaivataan kipeästi heitontorjuntavoimaa.

Hapoel Haifalle viime keskiviikon 10 pisteen kotitappio Levicelle oli varmasti kova pettymys. Voitolla jatkopaikka olisi ollut omissa käsissä, mutta nyt joutuvat hakemaan IKH Areenalta voiton ja toivomaan, että Levice hakisi Italiasta keskiviikkona vierasvoiton.

Hapoel on hävinnyt kolme FIBA Europe Cupin ottelua putkeen. Jatkolohkon kaksi ensimmäistä ottelua toivat kaksi voittoa, kun kotona kaatui Budivelnyk 81-71 ja vieraissa Levice 91-93. Sitten alkoi tappioputki, kun Karhubasket haki 59-66 vierasvoiton Haifasta. Sitä seurasi 81-79 tappio Italiassa Budivelnykille ja viime keskiviikon 64-74 tappio muutti israelilaisten aseman tukalaksi.

Viime viikon Levice ottelu oli tasainen aina viimeiselle kympille saakka. Sen Levice voitti 11-20 ja eteni 10 pisteen voittoon. Haifa onnistui kolmosissa vain 19 prosentin tarkkuudella, kun ainoastaan neljä 21 kolmosesta löysi tiensä koriin. Myös vapariviivalta jäi jossiteltavaa, sillä vaparien osumatarkkuus oli vain 42,1 prosenttia (8/19). Menetyksiä tuli 18 kappaletta ja niistä slovakialaiset rokottivat 20 pisteellä. Haifa voitti levypallot 43-38 ja haki 14 hyökkäyslevypalloa, mutta se oli laiha lohtu. Haifan parhaat pistemiehet olivat Kadeem Allen (15/8), Anthony Hickey (14/6/8), William Rayman (13/11) ja Amit Simhon (12/1/2), mutta muilta ei apuja tullut. Tuttuun tapaan Levicen tehomies oli Slovenian maajoukkuemies Miha Lapornik (21/5/3), tehden 21 pistettä tarkoilla prosenteilla.

Takamies Kadeem Allen (nro 0) kuuluu Haifan avainpelaajiin

Karhubasket haki Haifasta vierasvoiton tavaramerkillään eli tiiviillä puolustuspeleillä. Haifa sai avauspuolikkaalla kasaan vain 30 pistettä, joten kauhajokiset johtivat tauolla lukemin 30-41. Toisella puoliajalla israelilaiset eivät enää nousseet uhkaamaan oranssipaitojen voittoa. Haifan osumatarkkuus kolmosissa jäi vain 16,7 prosenttiin ja vapaaheitot osuivat vain 55,6 prosenttisesti. Karhubasket voitti levypallot 33-39, eivätkä 18 menetystä haitanneet, kun 10 kolmosta laitettiin koriin 45 prosentin tarkkuudella. Kuany Kuany (22/4/3) teki 22 pistettä, upottaen molemmat kakkosensa ja kolmoset 85,7 prosentin tarkkuudella (6/7). Muut kauhajokiset jäivät alle 10 pisteen, mutta seitsemän pelaajaa pääsi pisteiden makuun. Levypalloja hallitsi Jeffrey Crockett (7/13/2 riistoa). Haifan parhaat olivat Anthony Hickey (20/2/5) ja William Rayman (14/5).

Takamies Anthony Hickey on Haifan paras pistemies

Hapoel Haifan kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levyrit/syötöt):

#0 Kadeem ALLEN, takamies, 187cm. USA. (13 ott/28 min/10,8/3,5/3,2/1,8 riistoa)

#1 Anthony HICKEY, takamies, 180cm. USA. (13 ott/32 min/15/3,5/5,9/2,8 riistoa)

#3 Devonte UPSON, sentteri, 206cm. USA. (11 ott/23 min/7,7/5,7/1)

#4 Gur LAVI, laituri, 198cm. ISR. (8 ott/6 min/1/1,3)

#8 Amit SIMHON, takamies, 195cm. ISR. (11 ott/27 min/11,2/1,7/2,3)

#10 Spencer WEISZ, takamies, 195cm. ISR. (12 ott/23 min/5,3/4,3/1,8)

#11 William RAYMAN, laituri, 203cm. USA. (13 ott/22 min/8,6/5,2)

#12 Ofek AVITAL, takamies, 183cm. ISR. (10 ott/13 min/3,4/0,7)

#21 Jalen JONES, laituri, 203cm. USA. (11 ott/24 min/9,2/6,5/1,1)

#22 Shawn JONES, laituri, 203cm. USA (6 ott/21 min/10/6,5)

#23 Moriel LUTATY, takamies, 182cm. ISR. (11 ott/7 min/1/0,9/1)

Amit Simhon (nro 8) kuuluu israelilaisten avainpelaajiin

Karhubasketin valmennuksen analyysi Haifan pelaajista:

#0 Kadeen Allen: heittävä takamies eli kakkospaikan pelaaja. Fyysinen ja aktiivinen puolustaja, joka hakee 1,8 riistoa ottelua kohden. Heittoprosentit 2p 44 % ja 3p 21 %. Otettava ajo vasemmalle kädelle pois.

#1 Anthony Hickey: erittäin nopea takamies, hyvä yksi vastaan yksi pelaaja, mutta heittoprosentti kolmosissa vain 27 % (2p 52 %). Otettava ajo oikealle kädelle pois ja laitettava ottamaan keskimatkan heittoja.

#3 Devonte Upson; sentteri, jolle pelataan palloa ylös. Yksi vastaan yksi tilanteessa tykkää tehdä spin -liikkeen eli pyörähtää korille. Osaa myös keskimatkanhyppyheiton.

#8 Amit Simhon; heittäjä. Kolmoset 48 prosenttia. Osaa syöttää ja muutenkin älykäs pelaaja. Pakotetaan ajamaan vasemalle.

#10 Spencer Weisz; heittäjä. Otetaan oikean käden ajo pois.

#11 Wlliam Rayman; nelospaikan laituri, joka osaa heittää. Otetaan kolmoset ja oikean käden heitto pois. Enemmän mentyksiä, kuin syöttöä.

#12 Ofek Avital; heittäjä. Ei aja, eikä hänen heittoharhautuksiin ei saa hypätä. Ajoihin ei saa antaa liikaa apua.

#21 Jalen Jones; voi heittää kolmosen, mutta jaot ovat todennäköisempi. Enemmän menetyksiä kuin syöttöjä.

#22 Shawn Jones; vasenkätinen keskimatkanheittäjä. Pakotetaan oikealle kädelle, eikä anneta vapaita heittoja. Enemmän menetyksiä kuin syöttöjä.

Haifa saapui Kauhajoelle jo sunnuntaina, joten ovat varmasti tiistaina valmiita taistelemaan pudotuspelipaikasta.

Karhubasket – Hapoel Haifa tiistaina kello 18.30 IKH Areenassa.

Liput ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi ja R-Kioskeissa kauttamaan. IKH Areenan ovat avautuvat tiistaina kello 16.30 ja samalla käynnistyy lipunmyynti.