UUTISET

17.02.2023

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – KOUVOT

Lauantaina Karhubasket (21 voittoa/5 tappiota) pelaa IKH Areenassa, jonne vieraaksi saapuu ylemmässä loppusarjassa neljäntenä oleva Kouvolan Kouvot (14/13). Karhubasket menetti sarjataulukon ykköspaikan keskiviikkona, kun Helsinki Seagulls oli vahvempi kotonaan Kisahallissa lukemin 99-71. Kauhajokisilla on kuitenkin yksi peli vähemmän pelattuna, mikä tasoittuu keskiviikkona 1. maaliskuuta, kun maaottelutauon jälkeen pelit pyörähtävät käyntiin ottelulla Kataja Basket – Karhubasket.

Liput ennakkoon lauantaina kello 18 alkavaan Karhubasket – Kouvot otteluun ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi. IKH Areenan ovat avautuvat lauantaina kello 16 ja samalla käynnistyy myös lipunmyynti. Lauantaina Karhubasketin juniorit, jotka omistavat junnukausikortin voivat tuoda alle 20-vuotiaan kaverinsa ilmaiseksi otteluun. Ilmaislipun saa IKH Areenan aulasta lipunmyyntipisteestä näyttämällä junnukausikorttia.

Karhubasket kärsi kauden viidennen tappion keskiviikkona Helsingin Kisahallissa, kun sarjakärkeen noussut Seagulls nappasi kauden toisen voittonsa kauhajokisista Korisliigassa. 28 pisteen tappio ei jättänyt mitään sijaa jossitteluille, vaan helsinkiläiset olivat parempia sekä puolustus- että hyökkäyspäässä. Takamies Lassi Nikkarinen halkoi kauhajokisten puolustusta miten tahtoi, eikä kukaan oranssipaidoista pysynyt miehen nopeudessa mukana. Myös 32 pistettä tehnyttä Jeffrey Carrollia ei saatu kuriin. Gulls upotti kolmosensa 48 prosentin tarkkuudella, menetti pelivälineen vain seitsemän kertaa ja voitti levyrit 43-34. Karhubasketin hyökkäyspelin kulmakivi tarkka kaukoheittopeli ontui, kun vain seitsemän kolmosta saatiin koriin 30 yrityksestä. Tämä antaa osumatarkkuudeksi vaatimattoman 23 prosenttia, joka oli kauden toiseksi huonoin osumatarkkuus (31.12. KB – BC Nokia 3p 8/41 19,5%).

Karhubasketin kaikki viisi tappiota ovat tulleet vieraissa. IKH Areenalta ei yksikään korisliigajoukkue ole lähtenyt kotimatkalla sarjapisteiden kanssa. Edellisessä kotiottelussa lauantaina 11. helmikuuta Karhubasket kylvetti Salon Vilppaan lukemin 101-60. Kauhajokisten 10 edellistä ottelua ovat menneet saldolla seitsemän voittoa ja kolme tappiota. Tammikuun alussa Karhubasketin 15 ottelun voittoputki päättyi Espoossa, kun Tapiolan Honka oli parempi pistein 92-85. Tuo kolmas tappio tuli lauantain vastustajan Kouvojen vieraana tammikuun 27. päivä, lukemin 102-93.

Kouvolassa Karhubasket otti salama-alulla 15 pisteen johtoaseman ja johti avauskympin jälkeen 22-31. Kouvot voittivat toisen neljänneksen 30-18, joten puoliaikalukemat olivat 52-49. Kolmas neljännes meni oranssipaidoille 19-26, mutta kouvolalaiset voittivat viimeisen kympin 31-18 ja ottivat yhdeksän pisteen voiton. Kouvot pelasi paljon paikkapuolustusta, mikä passivoi kauhajokisten hyökkäyspelaamisen ottelun edetessä. Alussa Karhubasket upotti kolmosia solkenaan, mutta tarkkuus tasoittui lopulta 38 prosenttiin. Kolmosia otettiin peräti 47 kappaletta, kun kakkosia yritettiin vain 28 kertaa ja niiden osumatarkkuus oli 54 prosenttia. Kouvot onnistuivat kakkosissa 58 prosentin tarkkuudella ja teki korin läheisyydestä 48 pistettä. Isäntien parhaat olivat John Meeks (28/8/2), Deshon Taylor (23/7/4) ja Austin Butler (18/8/5). Karhubasketista Severi Kaukiainen (22/2/5) teki 22 pistettä ja Henri Kantonen (17/10/2) kymmenen.

Joukkueiden kauden ensimmäinen kohtaaminen pelattiin IKH Areenassa 17. joulukuuta. Silloin Kouvot esittivät päätösneljänneksellä huiman kirin, kun voittivat sen 10-26, mutta Karhubasketin hankkima etumatka riitti voittoon. Oranssipaidat hävisivät levypallot 37-48, mutta menettivät pallon vain seitsemän kertaa ja upottivat kolmoset 39 prosentin tarkkuudella. Kouvot saivat kolmoset sukkaan vain 21 prosenttisesti ja kun menetyksiä tuli 12 kappaletta, niin Karhubasket eteni voittoon Severi Kaukiaisen (24/3/5) ja Cameron Jonesin johdolla (15/5).

Toinen kohtaaminen pelattiin tammikuun 8. päivä Kouvolassa, juuri ennen Karhubasketin voitokasta Israelin matkaa. Oranssipaidoilla oli alla pari päivää ennemmin kärsitty tappio Espoossa, joka samalla päätti joukkueen 15 ottelun voittoputken. Tämä ei kentällä näkynyt, vaan kauhajokiset voittivat avauskympin 10-26 ja ottivat lopulta voiton lukemin 81-95. Severi Kaukiainen (20/3/5) teki entistä seuraansa vastaan 20 pistettä, mutta myös Jeffrey Crockett (17/11/2 torjuntaa) ja Lee Skinner (16/4/5) olivat pelituulella. Karhubasket hävisi jälleen Kouvoille levypallot 43-37, mutta tarkka heittopeli riitti voittoon (2p 64%, 3p 44%).

Simeon Carter on ottanut paikkansa pelaavassa kokoonpanossa ja sentterin otteet ovat parantuneet peli peliltä. Teemu Suokas palaa kokoonpanoon, mutta Kuany Kuany on poissa kokoonpanosta alavartalovamman takia.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Keskiviikkona Helsingissä emme tehneet kentällä lähellekään riittävää määrää voittavia tekoja puolustuspäässä ja tuloksena suurinumeroinen tappio. Tästä sisuuntuneena lähdemme vajaamiehisen Kouvojen kimppuun lauantaina. Kouvot ottivat tiistaina voiton ilman kolmea tärkeintä takakentän pelaajaa ja aloittavaa sentteriä, joka kertoo heidän venymiskyvystään, eikä meidän pidä missään nimessä aliarvioida heitä.

Kokoonpano: Jones  (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 25%), Kaukiainen, Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Carter (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Vahva John Meeks on esittänyt Kouvoissa erinomaisia otteluita (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kouvot ovat sarjataulukossa neljäntenä ja siten kiinni viimeisessä kotietupaikassa. Kolmossija on ulottuvilla, sillä edellä oleva Kataja on tasapisteissä, mutta toki ottelun vähemmän pelanneena. Lauantain kierroksen jälkeen alkavasta maaottelutauosta on matkaa pudotuspeleihin enää neljä ottelua, joten Kataja, Kouvot ja Vilpas kisaavat tiukasti kotietupaikoista. Vilpas on Katajan ja Kouvojen kanssa tasapisteissä. Eikä laskuista sovi unohtaa myöskään KTP:tä, joka vaanii neljän pisteen päässä. Maaottelutauko tulee Kouvoille hyvään saumaan, sillä sen aikana he toivottavasti saavat tyhjennettyä sairastupaa.

Kouvot ovat voittaneet edellisistä 10 ottelusta viisi ja viimeisten viiden kamppailun saldo on kolme voittoa sekä kaksi tappiota. 13 kauden vieraspelistä kouvolalaiset ovat voittaneet seitsemän ja kuusi kertaa he ovat joutuneet lähtemään kotimatkalle ilman sarjapisteitä.

Edellisessä ottelussa Kouvot voittivat KTP:n kotonaan 97-83. Kouvot voittivat viimeisen kympin 27-16, vaikka lähtivät otteluun kahdeksan pelaajan rotaatiolla ja laituri Emil Uotila tippui pois kokoonpanosta heti ottelun alkuminuuteilla. Austin Butler (30/6/5) teki 30 pistettä ja John Meeks (27/10/3 riistoa) säesti 27 pinnalla. Myös Bo Hodges (21/10/4) täytti ruutunsa hyvin ja koko 40 minuuttisen pelannut Joel Mäntynen (15/7) uurasti 15 pistettä. Kouvot voittivat levypallot peräti 60-48 ja ottelussa poimittiin peräti 37 hyökkäyslevypalloa. Kouvot hakivat näistä 19 ja tekivät niistä 11 pistettä. Kouvojen kaukoheittopeli ei ollut uomissaan, sillä osumatarkkuus kolmosissa oli vain 21 prosenttia, mutta korin läheltä he tekivät hurjat 66 pistettä.

Kouvojen Austin Butler (#4) on ollut kovassa vedossa. Kouvojen edellisessä ottelussa hän teki 30 pistettä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

KTP -ottelua edelsivät tappio Joensuussa Katajalle lukemin 86-78, kotivoitto Vilppaasta 109-103 ja Tappio Gullseille Kisahallissa 98-70. 14 voittopelissä Kouvot ovat upottaneet kakkoset 55 ja kolmoset 39,7 prosentin tarkkuudella. Menetyksiä on tullut 12,4 kappaletta. Tappioissa kakkosten osumatarkkuus on ollut 44,9 ja kolmosten 33,3 prosenttia. Menetyksiä näissä 13 pelissä on tullut 14,1.

Kouvoilla on ollut poissaoloja läpi kauden. Epäonni loukkaantumisten ja sairastelujen takia on ollut hurjaa. Siitä huolimatta Kouvot ovat taistelleet ottelusta otteluun ja luovineet valmentaja Jyri Lehtosen johdolla 14 voittoon. Monella muulla joukkueella olisi voittoja huomattavasti vähemmän, jos samanlainen epäonni olisi osunut kohdalleen.

Kouvojen pisteykkönen ja koko Korisliigan kovin pistemies Deshon Taylor on nyt ollut sivussa muutaman pelin. Hän ei ole kokoonpanossa lauantaina, eikä pelikunnossa ole myöskään liukas laituri Quanterrius Jackson. Vilppaasta alkukaudesta Kouvoihin siirtynyt Bo Hodges on pelannut nyt useamman ottelun ja täyttänyt tonttinsa hyvin. Edellisessä ottelusta Kouvot menettivät sairastuvalle laituri Emil Uotilan ja sentteri Hannes Pöllä putosi pelistä pois Joensuussa. Kouvot saapuvat IKH Areenaan seitsemän miehen nipulla, mutta tulevat silti taistelemaan tiukasti sarjapisteistä.

Kouvojen kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levyrit/syötöt):

#1 John Meeks, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (13 ott/29,28 min/18/6/1,8)

#3 Quanterrius Jackson, laitahyökkääjä, 193 cm. USA. (20 ott/29,32 min/16,1/6,1/1,8/1,8 riistoa)

#4 Austin Butler, laitahyökkääjä, 196 cm. USA. (26 ott/34,11 min/18,1/8,3/2,7/1 riisto)

#8 Veeti Helakorpi, sentteri, 206 cm. (9 ott/8,54 min/1,4/2)

#10 Bo Hodges, laitahyökkääjä, 196 cm. USA. (10 ott/27,57 min/11,7/6/2,5/1,3 riistoa)

#14 Emil Uotila, laitahyökkääjä, 198 cm. (25 ott/19,55 min/3,4/2,7/1)

#18 Joel Mäntynen, laitahyökkääjä, 199 cm. (14 ott/28,06 min/13,4/3,1/2)

#21 Deshon Taylor, takamies, 188 cm. USA. (21 ott/34,53 min/26,4/4/4,2/1,6 riistoa)

#22 Aarni Korkiatupa, laitahyökkääjä, 198 cm. (22 ott/18,05 min/4,4/2,8)

#23, Hannes Pöllä, sentteri, 211 cm. (17 ott/21,10 min/8,7/8,5/0,6)

#28 Daniel Rantapaju, takamies, 182 cm. (8 ott/3,54 min/0,6/0,5/0,6)

#33 Teemu Kristeri, laitahyökkääjä, 195 cm. (11 ott/2,51 min/0,3/0,2)

#41 Ilmari Toikkanen, sentteri, 207 cm. (21 ott/20 min/4/5,7/1,1 torjuntaa)

Ennakkokommentit päävalmentaja Jyri Lehtonen: – Miehet vähenee ja pidot paranee, eiku. Jos selvitään pelistä ilman yhtään loukkaantumista, on reissu ollut onnistunut.

Kokoonpano: Hodges, Meeks, Butler, Toikkanen, Helakorpi, Mäntynen ja Korkiatupa GTD75%.

Karhubasket ja Kouvot ovat kohdanneet Korisliigassa 61 kertaa ja 37 ottelusta kauhajokiset ovat saaneet voiton itselleen. Karhubasketilla on varmasti hampaankolossa jotain edellisen Gulls tappion jälkeen, ja kun näiden kahden joukkueen edellinen kohtaaminen päättyi Kouvojen kotivoittoon, niin oranssipaidat janoavat voittoa kotiyleisön edessä IKH Areenalla.

Karhubasket – Kouvot lauantaina kello 18 IKH Areenalla.

Liput ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi ja IKH Areenan ovet avautuvat lauantaina kello 16, joilloin myös lipunmyynti käynnistyy.

Tervetuloa!

#oranssionmeidän