UUTISET

10.02.2023

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – SALON VILPAS

Keskiviikkona FIBA Europe Cupin jatkolohkon kotivoittoon israelilaisesta Hapoel Haifasta päättänyt Karhubasket (20 voittoa/4 tappiota) siirtää fokuksensa Korisliigaan. Lauantaina IKH Areenaan vieraaksi ylemmän loppusarjan otteluun saapuu Salon Vilpas (13 voittoa/12 tappiota). Kauhajokiset ovat jo lähes sinetöineet paikkansa neljän parhaan joukossa, joka tuo kotiedun pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Vilpas käy tiivistä taistelua top neljä sijoituksesta, kun joukkueet sijoilla kolme – kuusi ovat lähes tasoissa.

Lauantain ottelu IKH Areenassa alkaa kello 17. Liput ovat myynnissä ennakkoon osoitteessa Lippu.fi sekä R-Kioskeissa kautta maan. IKH Areenan ovet aukeavat lauantaina kello 15 ja samalla käynnistyy lipunmyynti.

Karhubasket päätti FIBA Europe Cupin jatkolohkon samalla saldolla kuin alkulohkon. Viisi voittoa ja vain yksi tappio varmisti oranssipaidoille paikan kahdeksan parhaan joukkoon. Kahdeksan parhaan pudotuspelit alkavat 8. maaliskuuta ja kauhajokisten vastustaja ensimmäisellä kierroksella on FC Porto Portugalista. Paikka välieriin ratkaistaan kahden ottelun yhteistuloksella. Toinen ja ratkaiseva osaottelu pelataan IKH Areenassa keskiviikkona 15. maaliskuuta kello 18.30. Liput seuraavaan europeliin tulevat myyntiin lähiaikoina.

Keskiviikkona pakkovoiton edessä olleet israelilaiset tulivat ryminällä peliin, mutta kapteeni Cameron Jones herätteli isännät mukaan taisteluun. Haifa käväisi toisella puoliajalla johdossa, mutta 22 pistettä tehnyt Severi Kaukiainen varmisti Karhubasketille 85-76 voiton. Karhubasketilta puuttui tuosta ottelusta takamies Henri Kantonen, joka oli huilivuorossa. Lisäksi päävalmentaja Janne Koskimies ja Teemu Suokas olivat poissa flunssan takia. Koskimies palaa penkinpäähän lauantaina, mutta Suokkaan pelaaminen on epävarmaa.

Simeon Carter teki kauden debyyttinsä oranssipaidoissa. Carter sai kotiyleisöltä mahtavan vastaanoton ja oli selvästi innoissaan päätyään kentälle. Carter pelasi keskiviikkona reilut 14 minuuttia ja teki neljä pistettä. Hyökkäyskorilta hän haki kolme levypalloa. Carter on harjoitellut hyvin, mutta otteista näki selvästi pelinopeuden puutteen. Carter todennäköisesti jatkaa kokoonpanossa, joten Kuany Kuany ja Manny Patterson huilaavat.

Edellisessä Korisliigan ottelussa oranssipaidat hakivat 87-88 voiton KTP:stä. Tämä tuli lauantaina 4. helmikuuta, vaikka peli oli tarkoitus pelata Kotkan Steveco Areenalla jo päivää aikaisemmin eli perjantaina. Silloin rikkoutunut korilevy juuri ennen ottelua siirsi kamppailun seuraavaan päivään ja kauhajokiset majoittuivat paikalliseen hotelliin. Isoimman urakan tekivät Karhubasketin fanit, jotka ajoivat perjantaina takaisin Kauhajoelle, mutta lähtivät lauantaina uudestaan kannustamaan omiaan. Perjantai – lauantai akselilla fanit viettivät bussissa noin vuorokauden, joten sitoutuminen on kovaa. Joukkue arvosti suuresti saamaansa tukea ja kiittelivät vuolaasti faneja.

Karhubasket voittanut viidestä edellisestä ottelusta neljä ja 10 kamppailusta kahdeksan. Kauden kaikki neljä tappiota ovat tulleet vieraissa. Ennen vuoden vaihdetta Karhubasket hävisi kaksi ottelua ja molemmat tappiot tulivat lokakuussa, kun ilman sarjapisteitä lähdettiin paluumatkalle Lapualta ja Helsingistä. Tammikuun alussa kauhajokisten 15 ottelun voittoputki päättyi 92-85 tappioon Tapiolan Hongalle. Ylemmän loppusarjan avausottelun Karhubasket hävisi 27. tammikuuta Kouvolassa, kun Kouvot olivat parempia pistein 102-93. Karhubasket ei ole hävinnyt vielä yhtään Korisliigan ottelua IKH Areenassa, vaan kaikki 11 ottelua ovat päättyneet oranssipaitojen voittoon.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Vilpas pystyy nykyrosterillaan asettamaan isokoisemman tai liikkuvamman ja heittovoimaisemman viisikon sen mukaan, miten he pelipaikkojen 4-5 pelaajia kierrättävät. Meillä on luonnollisesti Carterin mukaantulon myötä menossa vaihe, jossa haemme taas toimivia pelaajakombinaatioita ja tuomme takaisin tiettyjä viime kaudella hyväksi koettuja konsepteja. Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas (GTD 25%), Patterson (GTD 25%), Kaukiainen, Kuany GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Carter (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Karhubasket ja Vilpas ovat kohdanneet Korisliigassa 75 kertaa. Kauhajokiset ovat voittaneet 45 kamppailua ja Vilpas 30. Viimeiset viisi ottelua ovat menneet Karhubasketin tahtiin, sillä Vilppaan edellinen voitto viime toukokuun finaaleissa. Viimeisten 10 kohtaamisen saldot ovat kuusi voittoa Karhubasketille ja neljä Vilppaalle.

Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet kaksi kertaa. Lokakuun 5. päivä IKH Areenan avausottelussa Karhubasket voitti lukemin 82-73. Silloin vieraana oli erinäköinen Vilpas, kuin mikä nähdään tulevana lauantaina. Kaksi jenkkiä Bo Hodges ja Isaiah Crawley ovat vaihtuneet. Tuon voiton avaimet olivat samat, kuin mitkä ovat olleet kauhajokisten vahvuuksia koko kauden. Kolmoset upposivat 38 prosentilla ja vastustaja teki vain 73 pistettä tiukassa puolustuksessa. Vilpas osui kaukoheitoissaan vain 28 prosentin tarkkuudella ja menetti pallon 16 kertaa, josta kauhajokiset rokottivat 19 pisteen edestä. Karhubasketin pistenikkarit olivat Cameron Jones (20/2/2) 20 pinnalla ja Henri Kantonen (13/9/2), joka kokosi 13 pisteen saaliin. Vilppaalta oli 10 pisteen pääsivät Crawley (15/13), Jalon Pipkins (12/2) ja Perttu Blomgren (11/1/2).

Joulukuun alussa kauhajokiset hakivat keskellä voittoputkea voiton Salohallista pistein 78-93. Vilppaan hyökkäyspeli pysyi jälleen aisoissa ja salolaiset upottivat kolmoset 33 prosentin tarkkuudella. Karhubasket upotti 15 kolmosta ja kaukoheittojen osumatarkkuus oli 44 prosenttia. Kaikki kauhajokisen 11 pelaajaa pääsivät pisteiden makuun. Yli 10 pinnan pääsivät Daniel Dolenc (14/3/2), Miikka Marttinen (14/3), Severi Kaukiainen (12/3/8), Henri Kantonen (12/5/3) ja Joona Hakamaa (11). Vilppaan onnistujia olivat sentteri Keyshawn Feazell (12/12/2) ja Perttu Blomgren (12/6/1).

Tyytyykö Juho Nenonen katselemaan oranssipaitojen mellastusta? (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Vilpas nappasi itselleen ylemmän loppusarjan paikan voittamalla tammikuun puolivälin kaksi tärkeää ottelua. Se kaatoi Salohallissa KTP:n 101-84 ja haki vierasvoiton Lahdesta 84-95. Viimeisessä runkosarjaottelussa salolaiset hävisivät kotonaan Korihaille 98-101, mutta sillä ei enää ollut merkitystä.

Jatkosarjan Vilpas on aloittanut 91-110 kotitappiolla Seagullseille, 100-89 kotivoitolla KTP:stä ja viime perjantaina se hävisi Kouvolassa 109-103. Viimeisistä 10 ottelusta salolaiset ovat voittaneet viisi ja viisi viimeistä kamppailua ovat sujuneet kahden voiton ja kolmen tappion merkeissä.

Kouvot tappion jälkeen Vilpas on saanut treenata runsaan viikon, kun kauhajokiset urakoivat tiistaina europelissä. Tappio Kouvoille oli varmasti kannattajille pettymys, sillä kouvolalaiset pelasivat ilman pisteykköstä Deshon Tayloria. Austin Butler ei tästä huolestunut, vaan kuritti salolaisia peräti 41 pisteellä. Kouvot pelasivat käytännössä seitsemällä miehellä ja noin 15 minuuttia pelannut Ilmari Toikkanen sekä 13 minuuttia pelannut Emil Uotila jäivät ilman pisteitä. Erikoista ottelussa oli, että Vilpas upotti peräti 19 kolmosta erinomaisella 58 prosentin tarkkuudella ja jakoivat hurjat 35 syöttöä. Siitä huolimatta voitto jäi ottamatta. Mikko Koivisto oli erinomaisella heittopäällä Kouvolassa. Kolkit 7/11 eli 64 prosentilla pohjaan ja juuri kahden kauden jatkosopimuksen Vilppaan kanssa tehnyt Koivisto keräsi 21 pisteen saaliin. Roope Ahonen oli vielä tarkemmassa heittotikissä. Ahonen tikkasi kolmoset 5/6 eli 83 prosenttisesti koriin ja kasasi kauden parhaassa pelissä tilastoihin 17 pistettä, kaksi levypalloa ja kuusi syöttöä. Myös Ira Lee (21/13/6), Juho Nenonen (11/2/2) ja Keyshawn Feazell (11/5/3) olivat hyvin esillä.

Vilppaan pitää saada Mikko Koivistolle palloa bonuskaaren taakse (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Vilpas on voittanut kaudella vain neljä vierasottelua ja hävinnyt vieraissa kahdeksan kertaa. Sarjapisteet ovat lähteneet matkaan Kotkasta, Uudestakaupungista, Tampereelta ja Lahdesta. Vilppaan voitoille on selvä kaava, sillä kun salolaiset heittävät tarkasti niin joukkue voittaa. Voittopeleissä kakkosten osumatarkkuus on ollut 62 ja kolmosten 37,7 prosenttia. Tappioissa prosentit ovat jääneet matalammiksi, ollen kakkosissa 51,2 ja kolmosissa 32,6 prosenttia. Voittaakseen Vilpas tarvitsee Mikko Koivistoa. Kun Koivisto on tehnyt 12 tai enemmän pisteitä, niin Vilpas on voittanut kakki seitsemän peliä. Ja kaavakin on tuttu, kun kyseisissä peleissä Koivisto on upottanut kolmoset 23/36 eli noin 64 prosentin tarkkuudella.

Vilppaan kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#0 Jalon Pipkins, laitahyökkääjä, 193 cm. USA. (25 ott/24,30 min/10,6/2,5/1,9/1,4 riistoa)

#1 Quentin Goodin, takamies, 193 cm. USA. (17 ott/27,30 min/16,9/2,8/4,6/1,1 riistoa)

#2 Keyshawn Feazell, sentteri, 206 cm. USA. (22 ott/27,10 min/16/8,7/1,7/1,2 torjuntaa)

#3 Perttu Blomgren, takamies, 195 cm. (23 ott/28 min/9,2/4/5,5/1,8 riistoa)

#4 Mikko Koivisto, laitahyökkääjä, 194 cm. (23 ott/28,30 min/10,7/1,8/3,1/1 riisto)

#5 Patrik Poutiainen, laitahyökkääjä, 198 cm. (5 ott/4,20 min/0,2/1,2/0,2)

#7 Juho Nenonen, laitahyökkääjä, 202 cm. (25 ott/20 min/8,6/3,2/1)

#8 Roope Ahonen, takamies, 187 cm. (18 ott/16,30 min/6,4/0,9/2,6)

#10 Onni Mäkynen, laitahyökkääjä, 198 cm. (6 ott/2 min/0,5/0,8(0,2)

#11 Ladavius Draine, laitahyökkääjä, 193 cm. USA (2 ott/5 min/1,5/0/0,5)

#13 Tuukka Juntunen, takamies, 193 cm. (1 ott/2,40 min/2/1)

#14 Niilo Kärkkäinen, laitahyökkääjä, 190 cm. (24 ott/9,30 min/1,9/0,8/0,3)

#21 Riku Laine, laitahyökkääjä, 197 cm. (25 ott/12,20 min/4,8/2,1)

#23 Ira Lee, sentteri, 203 cm. USA (4 ott/25,40 min/18,3/11,3/2/1,5 riistoa)

Salolaiset toivovat enemmän tehoja Jalon Pipkinsiltä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Isaiah Crawley poistui Vilppaan vahvuudesta tammikuu loppupuolella. Tilalle pestattiin 203 senttinen sentteri Ira Lee. Lee on pelannut neljässä ottelussa ja vajaassa 26 minuutissa keskiarvoiksi on tullut 18 pistettä, 11,3 levyriä ja kaksi syöttöä. Lee upottaa kakkoset yli 60 prosentin tarkkuudella, mutta ei ole ottanut ainuttakaan kolmosta. Lee poimii yhdeksän puolustuslevypalloa ottelua kohden ja hyökkäyspäässä 2,3, joten hän on tuonut loistavan lisän Vilppaan levypallopelaamiseen. Coach Savolaisella voisi olla käsissään todellinen jokerikortti, jos kaksikon Lee-Feazell saa pelaamaan hyvin yhteen.

Lee pelasi kaudet 2017-2021 NCAA:n yliopistokoripalloa Arizonan yliopistossa. Peliaikaa tuli tasaisesti yli 10 minuuttia per kausi ja uran keskiarvoiksi 113 ottelussa tuli 3,9 pistettä ja 3,2 levyriä. Samassa Arizonan yliopistossa pelasi muuan Lauri Markkanen kaudella 2016-2017, ennen kuin siirtyi NBA -kentille.

Toinenkin muutos Vilppaan kokoonpanossa on. ”Varajenkiksi” on tullut 193 senttinen laituri Ladavius Draine, joka on esiintynyt kahdessa Korisliigan ottelussa. Divari B:ssä PeU:ssa Drainen on pelannut viisi ottelua ja tilastoihin on merkitty rivi 23 pinnaa, 7,6 levyriä ja 2,2 syöttöä.

Ennakkokommentit päävalmentaja Jussi Savolainen: – Pitkästä aikaa täysi kokoonpano jalkeilla, toivottavasti se näkyy yhtenäisenä tekemisenä ja positiivisena energiana. Hienoa myös saada bussillinen salolaiskannattajia Pohjanmaalle kannustamaan meitä.

Kokoonpano: Pipkins, Goodin, Feazell, Blomgren, Koivisto, Nenonen, Ahonen, Kärkkäinen, Laine, Lee.

Karhubasket – Salon Vilpas lauantaina IKH Areenalla kello 17.

Liput ennakkoon Lippu.fi ja R-Kioskit kautta maan. IKH Areenan ovet avautuvat lauantaina kello 15 ja samalla käynnistyy lipunmyynti. Tervetuloa!