UUTISET

14.02.2023

OTTELUENNAKKO: HELSINKI SEAGULLS – KARHUBASKET

Korisliigan ylempää jatkosarjaan johtava Karhubasket (21 voittoa/4 tappiota) matkustaa keskiviikkona Helsinkiin, jossa sarjakakkonen Helsinki Seagulls (20/6) isännöi kauhajokisia Kisahallissa. Kärkiottelun joukkueet ovat jo miltei sinetöineet sarjataulukon kaksi kärkisijaa. Gulls on tällä hetkellä kaksi sarjapistettä oranssipaitoja jäljessä, mutta ovat pelanneet ottelun Karhubaskettia enemmän. Tappiolla Gullsien takamatka voi venähtää jo liian pitkäksi kärkipaikkaan, mutta voitolla helsinkiläiset nappaavat sarjajohtajan viitan itselleen.

Karhubasket voitti viime lauantaina IKH Areenassa Salon Vilppaan 101-60. Salolaiset pysyivät kauhajokisten kyydissä avausneljänneksen, mutta ero repesi toisella kympillä 19 pisteeseen ja kasvoi aina loppuvihellykseen saakka. Voitto Vilppaasta oli Karhubasketin 12 kotivoitto, eikä IKH Areenassa ole vielä vierasvoittoja Korisliigassa nähty.

Kauhajokisten kakki neljä tappiota ovat tulleet vieraissa. Kausi alkoi vierastappiolla Lapualla ja jatkui mollivoittoisesti, kun Seagulls voitti joukkueiden kauden ensimmäisen kohtaamisen Kisahallissa pistein 91-85. Siitä Karhubasket sisuuntui ja voitti seuraavat 15 peliä, kunnes tammikuun alkupuolella Tapiolan Honka päätti Espoossa voittoputken 92-85 voitolla. Tammikuu päättyi 102-93 vierastappioon Kouvolassa.

Tappiollisen Kouvot pelin jälkeen Karhubasket on hakenut pisteen vieras voiton Kotkan KTP:stä 87-88 ja viime lauantaina Vilpas joutui kotimatkalle IKH Areenasta apeissa tunnelmissa. Viidestä viimeisestä ottelusta kauhajokiset ovat voittaneet neljä ja 10 edellisetä kamppailusta kahdeksan.

Sentteri Simeon Carter pelasi ensimmäisen ottelunsa Karhubasketissa viime tiistain voitokkaassa FIBA Europe Cupin jatkolohkon päätösottelussa Hapoel Haifaa vastaan. Tiistaina otteista näkyi pelituntuman puute, hyvistä harjoituksista huolimatta. Lauantaina Carter teki salolaisia vastaan 19 minuutissa 13 pistettä ja poimi seitsemän levypalloa. Lisäksi Carter toi kaivattua hyökkäysuhkaa koriraudan yläpuolelle, mutta myös puolustuspäässä kauhajokisilla on nyt torjuntauhkaa. Carter torjui lauantaina kaksi Vilppaan heittoa.

Sentteri Zena Edosomwan hallitsee korinalustoja (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kauden kahdesta ensimmäisestä kohtaamisesta ei suuria johtopäätöksiä voi tehdä kauden tärkeimpiin peleihin. Miksikö? No lokakuun 7. päivä kummankaan joukkueen peli ei ollut kummoisessakaan kuosissa. Gullsien Rene Rougeau oli loukkaantunut ennen ottelua ja palasi parketille vasta toisessa kohtaamisessa Kauhajoella. Kisahallissa kauhajokiset pääsivät vapariviivalle vain yhdeksän kertaa, kun Gulls pääsi keskittymään peräti 31 vapaaheittoon. Levypallot lähes tasattiin lukemin 36-35, ja vaikka Karhubasket oli tarkempi kolmosissa 39 prosentin tarkkuudella, mutta Gulls rokotti kauhajokisia 12 menetyksestä 17 pisteellä ja upotti kakkoset 61 prosentin tarkkuudella. Lokeista korisukkaa heiluttivat Zena Edosomwan (18/13/3/2 torjuntaa) ja Jeffrey Carroll (16/6/6). Viimeisellä neljänneksellä, jonka Gulls voitti 26-17, esillä olivat Okko Järvi (22/1) ja takamies Robert Hall III (19/5/2). Karhubasketista kovimmat pisteet pussittivat Daniel Dolenc (18/4), Cameron Jones (16/2/7) ja Severi Kaukiainen (12/3/1). Myös Manny Patterson (11/5) ja Lee Skinner (10/7/3) tekivät yli 10 pistettä. Skinner pelasi myös isoimmat minuutit, runsaat 32 minuuttia.

Toisessa kohtaamisessa 7. joulukuuta IKH Areenassa Rene Rougeau palasi alavartalovamman jälkeen takaisin tositoimiin. Ottelun alku oli Gullsien, kun vieraat voittivat avauskympin 13-21, mutta sitten Karhubasket ottivat pelin haltuun. Johto oli suurimmillaan 22 pistettä, mutta vieraat kavensivat loppunumeroiksi 85-73. Karhubasketin puolustus piti vieraiden osumatarkkuuden heitoissa matalina. Gulls onnistui kakkosissa 44 ja kolmosissa 21 prosentin tarkkuudella. Jeffrey Carroll oli Lokkien suurin onnistuja, tehden runsaassa 32 minuutissa 27 pistettä ja poimi kahdeksan levypalloa. Robert Hall III teki 16 pistettä. Rougeau jäi IKH Areenassa viiteen pisteeseen. Kauhajokiset saivat onnistumisia laajalla rintamalla. Kapteeni Cameron Jones pussitti vajaan 25 minuutin peliajalla 20 pistettä, poimi kolme levypalloa ja jakoi neljä syöttöä. Myös Lee Skinner (15/6/2), Daniel Dolenc (10/2) ja Severi Kaukiainen (10/4/6) tekivät kaksinumeroiset pistelukemat.

Runkosarjan kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat 1-1 ja piste-eron oranssipaidoille + kuusi pistettä. Eli jos Gulls mielii syrjäyttää Karhubasketin sarjan kärkipaikalta, pitää heidän viimeisten kuuden ottelun aikana napata kaksivoittoa kauhajokisia enemmän. Jos Gulls voittaa molemmat jäljellä olevat keskinäiset ottelunsa ja neljä muuta jäljellä olevaa ottelua, niin ykköspaikka on helsinkiläisten, eikä keskinäisten otteluiden korieroa tarvitse vertailla. Jos Gulls keskiviikkona häviää ja Karhubasket voittaa rästiottelussa Katajan vieraissa FIBA:n maaottelutauon jälkeen, niin ero sarjataulukossa kasvaa jo kuuteen sarjapisteeseen, kun pelejä ennen pudotuspelejä on jäljellä vain neljä. Toki molemmat kärkijoukkueet pelaavat kovia otteluita ylemmässä loppusarjassa Katajaa, Kouvoja, Vilpasta ja KTP:tä vastaan ja nämä joukkueet taistelevat pudotuspelien kotiedusta, joten jokaisessa ottelussa on panosta, eikä yhtään helppoa ottelua ole luvassa.

Gullsin Jeffrey Carroll hankkii 4,2 vaparia ottelua kohden ja on Lokkien paras pistemies (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Seagullsia vastaan puolustuspäässä on todella oltava valmiina sillä he toteuttavat hyökkäyspään actionit kovalla nopeudella ja ajoitukset natsaavat. Lisäksi he osaavat lukea hyvin minkä tilanteen puolustus kulloinkin heille antaa. Viimeinen kohtaaminen heitä vastaan Suomen Cupissa oli meitä heikkoa tekemistä ja nyt haluamme tulla paremmin valmistautuneina Korisliigan kärkiotteluun.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas (GTD 75%), Patterson (GTD 25%), Kaukiainen, Kuany (GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Carter (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Seugulls on hävinnyt Kisahallissa ainoastaan yhden kotiottelunsa. Tämä tapahtui lokakuun 18. päivä, kun Lapuan Kobrat hakivat 77-90 vierasvoiton. Sen jälkeen Gulls on kasvattanut kotivoittoputkensa yhdeksään otteluun.

Edellisessä ottelussa viime lauantaina Gulls haki 75-86 vierasvoiton Kotkasta. KTP:tä vastaan Gulls otti toisella kympillä johtoaseman, voittamalla sen 20-28. Voitto sinetöityi päätösneljänneksellä, joka meni vieraille pistein 11-16. Lokit voittivat levypallot peräti 36-52. Kun menetyksiä tuli vain 10, niin hieman takkuillut kaukoheittopeli (3p 21%) ei suurta vaikutusta lopputulokseen tehnyt. Sentteri Zena Edosomwan (21/16/6 torjuntaa) oli herra ja hidalgo korien läheisyydessä. 16 levyriä, joista hyökkäyskorilla kuusi ja puolustuspäässä kuusi torjuntaa on kova saalis.Okko Järvi pussitti 18 pistettä ja Antti Kanervo 13. Rene Rougeau on päässyt kovaan vireeseen ja teki Kotkassa tilastoihin 13 pistettä, yhdeksän levypalloa, neljä syöttöä ja kaksi riistoa. Lisäksi Rougeau torjui yhden vastustajan syötön. Gullsien puolustus piti KTP:n aisoissa, eikä isäntien kakkoset uponneet kuin 45 ja kolmoset 26 prosentin tarkkuudella.

KTP:stä haettua vierasvoittoa edelsivät vierasvoitto Katajasta 77-90 ja kotivoitto Kouvoista, joka tuli numeroin 98-70. Gulls lähtee kärkikamppailuun viiden ottelun voittoputkessa ja edellisistä 10 ottelusta helsinkiläiset ovat voittaneet yhdeksän.

Voittopeleissä Gulls on upottanut kakkoset 60,2 prosentin ja kolmoset 36,9 prosentin tarkkuudella. Näissä kamppailuissa helsinkiläiset ovat jakaneet 23,8 syöttöä ja hankkineet 21 vaparia. Tappioissa heittojen osumatarkkuus on ollut kakkosissa 48,1 prosenttia ja kolmosissa 29,7 prosenttia. Vapareita on hankittu 18 ottelua kohden ja menetyksiä on kirjattu 13,8 kappaletta.

Gullseja vastaan tehdään 81,3 pistettä ottelua kohden, kun Karhubasketin vastaava lukema on 76,1. Lokkien tehokas hyökkäyspeli tuottaa 92 pinnaa per ottelu, syöttöjä kirjataan 22 ottelua kohden ja kakkosten osumatarkkuus on koko sarjan paras, 57,4 prosenttia. Kolmosissa Gulls on sarjan kolmanneksi tarkin 35,2 prosentin tarkkuudella ja levypalloissa toiseksi paras, kun niitä poimitaan 42,6 per ottelu. Karhubasket tekee 89,8 pistettä ottelua kohden, 54,9 prosentin kakkosilla ja sarjan tarkimmalla kolmostarkkuudella, joka on 39,5. Keskiviikkona vastakkain ovat syöttötilaston ykkönen ja kakkonen, joten pallo liikkuu iloisesti ja vapaita heittopaikkoja haetaan huolella. Ottelun ratkaisu nähdään puolustuspäässä. Pystyykö Karhubasket rikkomaan omalla aggressiivisella puolustuspelaamisella Gullsien pelinrakentelun ja painamaan Lokkien onnistumisprosentin kaukoheitoissa alhaiseksi? Lisäksi sen jälkeen pitäisi pystyä poimimaan levypallot, jottei Edosomwan ja Rougeau hae läjäpäin hyökkäyslevypalloja.

Seagullsien kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#0 Henri Mennander, (11 ott/3,18 min/0,5/0,5/0,2)

#1 Zena Edosomwan, sentteri, 206 cm. USA. (25 ott/25,27 min/13,5/12,1/1,2/1,5 torjuntaa)

#4 Rene Rougeau, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (15 ott/28,31 min/14,3/6,3/3,3/2 riistoa/2,1 torjuntaa)

#5 Elias Leskinen, laitahyökkääjä, 199 cm. (14 ott/4,45 min/1,1/0,3/0,4)

#8 Timo Heinonen, laitahyökkääjä, 198 cm. (26 ott/15,35 min/6/3/1,2)

#9 Antti Kanervo, takamies, 193 cm. (24 ott/25,02 min/10,4/1,7/1,7)

#10 Sakari Laakso, laitahyökkääjä, 194 cm. (20 ott/8,36 min/1,9/2,1/1,4)

#13 Lassi Nikkarinen, takamies, 187 cm. (26 ott/26,32 min/10,4/2,8/5,5/1 riisto)

#14 Okko Järvi , laitahyökkääjä, 193 cm. (24 ott/24,47 min/11,3/2,3/2,8)

#15 Markus Rautasalo, takamies, 180 cm. (17 ott/2,28 min/0,5/0,2/0,1)

#30 Jeffrey Carroll, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (26 ott/29,47 min/18,1/6,3/2,9)

#33 Robert Hall III, takamies, 193 cm. USA. (26 ott/20,36 min/8,6/3,3/3,6)

Uppoavatko Okko Järven kolmoset keskiviikon kärkiottelussa? (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Ennakkokommentit päävalmentaja Jussi Laakso: – Hieno koripalloilta luvassa Töölön Kisahallilla, kun Korisliigan kärkijoukkue Karhubasket saapuu isolle kirkolle. Ottelussa riittää panosta, sillä voittamalla tämän ottelun pysymme vielä mukana ylemmän jatkosarjan ykköspaikan tavoittelussa. Karhubasket on vienyt suomalaista korisilosanomaa ympäri Eurooppaa ja ovatkin edustaneet maatamme ja liigaamme upealla tavalla. Lähdemme tosimielellä haastamaan vahvaa vastustajaa ja ainoastaan voitto mielessä. Toivottavasti Kisahalli on äänekäs keskiviikkona.

Kokoonpano: Henri Mennander, Zena Edosomwan, Rene Rougeau, Elias Leskinen, Timi Heinonen, Antti Kanervo, Sakari Laakso, Lassi Nikkarinen, Okko Järvi, Markus Rautasalo, Jeff Carroll jr., Trey Hall III.

Karhubaskettia on lähdössä tukemaan fanibussi, joten kannustusta on jälleen Kisahallissa paikalla. Muutama paikka on vielä vapaana, joten nyt nopeasti ilmoittautumiset sähköpostilla osoitteeseen fanibussi@karhubasket.fi. Tarkemmat ohjeet löytyvät Karhubasket fanclubin fanisivuilta.

Helsinki Seagulls – Karhubasket keskiviikkona 15.2. Helsingin Kisahallissa kello 18.30.

Ottelu on katsottavissa suorana Ruudun välityksellä.

Karhubasketin seuraava kotipeli on tulevana lauantaina, kun vieraaksi IKH Areenaan saapuu Kouvot. Ottelu alkaa kello 18 ja liput ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi.