UUTISET

31.01.2023

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – BC BUDIVELNYK KYIV

Karhubasket kohtaa keskiviikkona FIBA Europe Cupin jatkolohkon ottelussa IKH Areenalla Ukrainalaisen BC Budivelnyk Kyivin. Kauhajokiset ovat voittaneet jatkolohkossa kaikki neljä otteluaan ja johtavat lohkoa puhtaalla pelillä. Jatkopaikka FIBA Europe Cupin pudotuspeleihin on lähellä, mutta vaatii vielä yhden voiton. Yhdellä voitolla varmistuisi myös jatkolohkon voitto, joka toisi kotiedun pudotuspelein ensimmäiselle kierrokselle. Keskiviikkoisen Budivelnyk pelin lisäksi jäljellä on kotiottelu IKH Areenalla Israelilaista Hapoel B-Cure Laser Haifaa vastaan, joka pelataan Kauhajoella tiistaina 7. helmikuuta.

Keskiviikon europelin liput ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi. Lippuja voi ostaa myös R-Kioskeista kautta maan. IKH Areenan ovet avautuvat keskiviikkona kello 16.30 ja samalla käynnistyy areenalla myös lipunmyynti. Ottelu alkaa kello 18.30. Kausikorteilla on vapaa sisäänpääsy jatkolohkon kotiotteluihin.

IKH Areenaan on tulossa keskiviikkona noin 300 ukrainalaista kannustamaan omaa joukkuetta. Karhubasket toivottaa kaikki ukrainalaiset tervetulleiksi otteluun ja Ukrainan passilla lipun saa ilmaiseksi. Ukrainassa käynnissä olevan tilanteen johdosta, ajatukset on hyvä saada välillä siirrettyä pois hirveyksistä. Karhubasket on toiminut vierailun suhteen yhteistyössä Kauhajoen kaupungin kanssa ja monet yritykset ovat mahdollistaneet tapahtuman. Karhubasket haluaa myös kiittää Sauli Korpelaa, Jarkko Kulmalaa ja Jouni Liljaa.

Karhubasketin jatkolohkon voitot ovat tulleet kotona IKH Areenassa Patrioti Levicestä 105-71 ja vieraissa Budivelnykistä 65-72, Haifasta 59-66 ja viime keskiviikkona Levicestä 55-86. Alku on ollut vakuuttava, mutta sillä ei ole mitään merkitystä. Pudotuspelipaikkaan tarvitaan yksi voitto kahdesta viimeisestä ottelusta.

Budivelnyk otti viime keskiviikkona tärkeän kotivoiton Israelilaisesta Hapoel Haifasta. Loppulukemat olivat 81-79. Voitto piti ukrainalaisten toiveet pudotuspelipaikasta pystyssä. Nyt joukkue on tasapisteissa Haifan kanssa, kun molemmilla on kaksi ottelua jäljellä. Molemmat kohtaavat kauhajokiset IKH Areenalla ja Patrioti Levicen kotonaan. Jos sekä Budivelnyk että Haifa voittavat kotiottelussaan Levicen, niin Budivelnyk tarvitsee jatkopaikkaan keskiviikkona vierasvoiton. Jos Haifa ja Budivelnyk ovat kuuden ottelun jälkeen tasapisteissä, niin israelilaiset nappaavat jatkopaikan, koska voittivat keskinäisen kotiottelunsa 10 pisteellä.

Budivelnyk selvitti tiensä alkulohkosta jatkoon, voittmalla F lohkossa kuudesta ottelusta neljä. F lohkon kärkipaikan nappasi virolainen BC Kalev. Jatkolohkossa ukrainalaiset ovat voittanee ja hävinneet kaksi ottelua. Tappiot ovat tulleet kotiottelussa Karhubaskettia vastaan 65-72 ja vieraissa Israelin Haifassa 81-71. Voitot ovat tulleet vieraissa Levicestä niukasti 76-77 ja viime keskiviikkona Haifasta 81-79.

Karhubasketin ja Budivelnykin kohtaaminen ennen joulua Italian Verolissa oli tiukka. Kauhajokiset ottivat avauskympillä 21-24 johtopaikan ja johtivat puoliajalla 36-42. Ukrainalaiset voittivat kolmannen kympin 15-13, mutta oranssipaidat voittivat päätöskympin 14-17 ja koko ottelun siis seitsemällä pisteellä. Karhubasket voitti levypallot niukasti 33-34, mutta Budivelnykin 15 hyökkäyslevypalloa tuottivat tuskaa. Isännät onnistuivat kolmosissa 38,1 prosentin tarkkuudella, mutta onnistumisia tuli vain kahdeksan kappaletta. Kakkoset onnistuivat vain 41,5 prosentin tarkkuudella ja Budivelnyk menetti pallon 17 kertaa. Karhubasket onnistui kakkosissa 56,8 prosentilla ja kuusi kolmosta saatiin koriin 35,3 prosentin tarkkuudella. Menetyksiä tuli peräti 21 kappaletta. Onneksi Budinelnyk rankaisi kauhajokisia menetyksistä vain 16 pisteellä, kun oranssipaidat rokottivat kotijoukkuetta 17 menetyksestä 25 pisteellä. Tämä ja tarkempi heittopeli ratkaisi voiton.

Karhubasketin pisteistä vastasivat Cameron Jones (16/4/4), Jeffrey Crockett (13/12/2) ja Kuany Kuany (11/4). Daniel Dolenc teki yhdeksän pistettä ja takamieskaksikko Henri Kantonen – Severi Kaukiainen tekivät viisi pistettä mieheen. Budivelnykin paras pistemies oli Bogdan Bliznyuk 18 pisteellä. Jerai Grant teki 12 pistettä ja poimi yhdeksän levyriä. Pavlo Krutous teki kahdeksan pistettä, kuten myös Vyacheslav Bobrov.

Budivelnykin kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit per ottelu/pisteet/levyrit/syötöt):

#1 Sarunas VASILIAUSKAS, takamies, 188 cm. LTU. (3 ott/14 min/1,7/0,7/2)

#2 Jerai GRANT, laituri, 203cm. USA. (10 ott/27 min/12,9/6,7/1,6)

#7 Andriy GRYTSAK, laituri, 198cm. UKR. (3 ott/9 min/0/2,3/0,7)

#8 Johnny BERHANEMESKEL, takamies, 188 cm. CAN. (7 ott/28 min/17,9/3,3/3,4/1,3 riistoa)

#10 Archie GOODWIN, takamies, 196cm. USA. (8 ott/32 min/16,5/4,8/2,4/2,6 riistoa)

#12 Pavlo KRUTOUS, laituri, 201cm. UKR. (10 ott/16 min/4,6/1,5)

#13 Vyacheslav BOBROV, laituri, 202cm. UKR. (10 ott/25 min/6,6/5,3/2,4)

#15 Alec BROWN, sentteri, 216cm. USA. (10 ott/15 min/5,7/4,7)

#22 Aurimas MAJAUSKAS, laituri, 199cm. LTU. (8 ott/7 min/1/1,9)

#32 Bogdan BLIZNYUK, laituri, 198cm. UKR. (9 ott/31 min/10,7/6,2/4,7/1,4 riistoa)

#45 Vitaliy ZOTOV, takamies, 188 cm. UKR (2 ott/24 min/5,5/1,5/3/1 riisto)

#51 Dmytro TYKHONOV, laituri, 205cm. UKR. (8 ott/8 min/1,5/1,5)

Budivenykin avainpelaajat:

Numero 10 Archie Goodwin

#10 Archie Goodwin. Goodwin varattiin NBA:han vuonna 2013 ensimmäisen kierroksen 29. varausvuorolla, pelattuaan yhden kauden NCAA yliopistokoripalloa maineekkaassa Kentuckyn joukkueessa. Kaudella 2012-2013 yliopistossa tuli 33 ottelua, kaikki avausviisikossa ja keskiarvoksi miltei 32 minuutin peliajalla 14,1 pistettä, 4,6 levypalloa ja 2,7 syöttöä. Varaajana oli Oklahoma City Thunder. Jo draft -iltana oikeudet siirtyivät Golden State Warriorsin kautta Phoenix Suns:lle, jonka kanssa Goodwin solmi sopimuksen. Phoenixissa Goodwin pelasi kolmen kauden ajan ja yhteensä otteluita kertyi 150. Viimeisellä kaudella2015-2016 Goodwin esiintyi 57 NBA -ottelussa, joista 13 hän oli aloitusviisikossa. Keskiarvoiksi tuli reilun 19 minuutin peliajalla 8,9 pistettä, 2,5 levyriä ja 2,1 syöttöä. Kaudella 2016-2017 Goodwin pelasi Brooklyn Nets ja New Orlean Pelicans -joukkueissa yhteensä 15 ottelua.

Goodwin on pelannut useamman vuoden NBA:n G-liigaa. Kaudella 2019-2020 hän pelasi Turkin pääsarjaa (17 ott/17,8/3,5/2,5) ja Saksan Bundesliigaa (12 ott/12,8/3,4/2,3). Kaudella 2020-2021 pelipaikka oli Ranskan Pro A:ssa (28 ott/8,7/2/1) ja kokemusta tuli myös Eurocupista. Kausi 2021-2022 alkoi Ukrainassa Budivelnykissä (9 ott/16,2/6/2,1), mutta sota sotki suunnitelmia kaikkien osalta. Kausi jatkui päätökseen Israelin pääsarjassa (8 ott/18,6/4,6/,8). Täksi kaudeksi Goodwin palasi Budivelnykiin, joka sodan takia pelaa FIBA Europe Cupia Italiasta käsin.

Tällä kaudella Goodwin on tehnyt Europe Cupissa kahdeksassa ottelussa 16,5 pistettä 53,1 prosentin kakkosilla ja 25 prosentin kolmosilla. Goodwin 5,2 vapaaheittoa ottelua kohden. Ajaa mielellään vasemmalle, mutta voi spinnata takaisin oikealle. Hänelle tulee menetyksiä enemmän kuin syöttöjä. Valmentaja on antanut hänelle vihreän valon heittää ja yritykset voivat olla välillä villejäkin. Heitto kuljetuksesta ei ole hänen suurinta vahvuusaluetta.

#8 Johnny Berhanemeskel. Kanadalainen heittävä takamies, joka on erittäin hyvä heittäjä. FIBA Europe Cupissa hän on ottanut 6,6 kolmosta ottelua kohden ja upottaa ne erinomaisella 47,8 prosentin tarkkuudella. Berhanemeskel aloitti ammattilaisuransa kaudella 2015-2016 Virosta, jossa hän pelasi Kalev -joukkueessa. Sen jälkeen uran on jatkunut Sakasan Bundesliigassa, Espanjan pääsarjassa, Kreikan pääsarjassa ja Ranskan Pro A:ssa. Viime kaudella Ranskan Pro A:ssa eli pääsarjassa hän pelasi 32 ottelua ja teki niissä 31 minuutin peliajalla keskiarvoiksi 17,8 pistettä, 3 levyriä ja 2,5 syöttöä.

#2 Jerai Grant. Voimakas ja fyysinen pelaaja, joka hakee itselleen hyvää asemaa korin läheisyydestä. Viimeistelee kakkoset 66 prosentilla ja on keskimatkoille asti erinomainen heittäjä.

Tarkkaile myös heitä:

#1 Sarunas Vasiliauskas. Kokenut syöttö edellä pelaava takamies. Osaa heittää, muttei aja korille.

#13 Vyacheslav Bobrov Erittäin fyysinen iso laitahyökkääjä (202 cm), joka osaa syöttää. Hänet pitää sulkea pois levypalloista.

#15 alec Brown. 216 senttinen pelaaja, joka tuottaa ulottuvuudellaan ongelmia. Heittäjä.

#32 Bogdan Bliznyuk. Ei suurempaa heittouhkaa, mutta ajaa mielellään korille oikealla kädellä. Joukkueensa paras syöttäjä, 4,7 syötön keskiarvolla.

#45 Vitaliy Zotov. 188 senttinen takamies, joka puolustaa aggressiivisesti pallollista pelaajaa, hakien riistoja. Ei viimeistele vahvasti korin läheltä, mutta osaa heittää.

Numero 8 Johnny Berhanemeskel

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Budivelnykin takakenttä on ihan eri formissa, kun meidän edellisessä kohtaamisessa Italiassa. Heillä on peräti neljä pelaajaa, jotka eivät silloin olleet kokoonpanossa. Joukkueen parhaat korintekijät #8 Johnny Berhanemeskel ja #10 Archie Goodwin olivat silloin loukkaantuneena. Nyt on palkattu uutena pelaajana #45 Vitaliy Zotov, joka on Ukrainan maajoukkuepelaaja. Myös #1 Sarunas Vasiliauskas oli myös edellisen kohtaamisen aikaan loukkaantuneena. Vastassa on takakentän osalta ihan uusi joukkue.

Isossa päässä ei ole muutoksia. Mukana ovat #2 Jerai Grant ja #13 Vyacheslav Bobrov, jotka tuovat sekä nelos- että vitospaikalle fyysisyyttä. #15 Alec Brown on pitkä heittäjä, joka tulee vaihdosta. Berhanemeskel ja Goodwin ovat heidän ehdottomasti vaarallisimmat ja tärkeimmät korintekijät. Heillä on vapauksia hyökkäyspäässä ja ottavat välillä villejäkin ratkaisuja. Meidän pitää onnistua heidän puolustamisessa hyvin. Grantin ei saa ottaa asemaan korin läheisyydessä, muuten olemme vaikeuksissa.

Viimeksi he vaihtoivat puolustuksessa paljon meidän skriinejä ja uskon, että he tulevat jatkamaan niin myös keskiviikkona. Keskitymme harjoituksissa siihen, että saamme pidettyä pelaamisen dynaamisena. Vastassa on athleettinen joukkue ja heillä on heitontorjuntavoimaa, joten korille ei kannata lähteä puskemaan, jos ei ole ajatusta mitä tehdään. Meidän pitää löytää ne tavat, joilla Budivelnykiä vastaan hyökätään ja etsiä heidän puolustuksen heikkoudet ja käyttää niitä kurinalaisesti. Jos meillä ei ole suunnitelmaa, niin vastustaja vain vaihtaa skriinejä ja päädymme siihen, että takamiehellä on pallo käsissä ja hyökkäysaikaa on jäljellä neljä tai viisi sekuntia. Siirtymähyökkäyksessä, jos meillä on hyvä heittopaikka kolmoseen, niin ne haluamme käyttää ehdottomasti hyväksi. Parempaa paikkaa ei sitten enää välttämättä tule. Pitää pelata rohkeasti ja olla valmiita ratkaisuihin. Vastustaja on todella fyysinen ja valmiina painimaan. Me emme halua lähteä siihen mukaan, vaan haluamme pelata omaan peliämme.

FIBA Europe Cupin jatkolohkon ottelu Karhubasket – BC Budivelnyk Kyiv IKH Areenalla keskiviikkona 1.2. kello 18.30.

Liput myynnissä osoitteessa Lippu.fi.