UUTISET

02.02.2023

OTTELUENNAKKO: KTP – KARHUBASKET

(Kuva: Janne Yli-Korhonen)

Keskiviikkona kotiluolassa IKH Areenalla 2107 katsojan edessä kotiedun FIBA Europe Cupin pudotuspeleihin varmistanut Karhubasket (19 voittoa/4 tappiota) matkustaa perjantaina Kotkaan KTP:n (12/12) vieraaksi. Ottelutahti pysyy tiiviinä.

Viime viikolla kauhajokisilla oli alla ennen perjantain Korisliigan ottelua voitokas vierasreissu Slovakian Leviceen. Tämä lentoineen, busseineen ja muine ylimääräisine kommerverkkeineen näkyi oranssipaitojen otteissa, kun Kouvot aiheuttivat kauhajokisille kauden neljännen tappion lukemilla 102-93. Kuten lukemat kertovat, niin Kouvot pääsivät tekemään ottelussa yli 100 pistettä. Silloin otteluita harvemmin voittaa, eikä niin käynyt nytkään. Kouvot pääsivät otteluun melkein viikon tauolla, joka näkyi kenttätapahtumissa.

Severi Kaukiainen valittii Korisliigan tammikuun kuukauden pelaajaksi (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Tällä viikolla Karhubasket pelasi myös FIBA Europe Cupin ottelun, mutta se käytiin IKH Areenalla, joten matkustamisen rasitukset jäävät tällä viikolla pois. Slovakiassa voittonumerot olivat kauhajokisille 55-86, mutta keskiviikkona voitosta käytiin tiukkaa puolustusorientoitunutta taistelua koko 40 minuuttia. Lopulta Ukrainalainen Budivelnyk nappasi voiton lukemin 62-65, mutta taistelua riitti päätössummeriin saakka. Ennen perjantain ottelua joukkue saa nukkua omissa sängyissä, harjoitella IKH Areenassa ja matkustaa rauhassa Viitalan bussilla pelipaikalle. Vastustaja KTP ei myöskään pääse helpolla, sillä kotkalaiset pelasivat keskiviikkona ottelun Salossa.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Viime viikolla Fiba Europe Cupin pelin jälkeen meidän vieraspelaaminen ei ollut Kouvolassa voittavalla tasolla. Perjantaina Kotkassa meidän pitää tehdä järkeviä heitonvalintoja ja pidettävä menetykset minimissä, jotta KTP ei pääse avoimen kentän tilanteisiin. Korintekovoimaa kotijoukkueelta löytyy runsaasti, joten puolustuksessa meidän on onnistuttava kokonaisvaltaisesti joukkueena.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, Kuany (GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Karhubasket ja KTP ovat kohdanneet kaudella kaksi kertaa. Kauhajokiset olivat molemmissa runkosarjan kohtaamisissa parempia. Lokakuussa kotkalaiset joutuivat lähtemään kotimatkalle IKH Areenalta 100-95 tappion jälkeen. Tammikuussa, runkosarjan päätöksen jo häämöttäessä, loppulukemat olivat Kotkan Steveco Areenalla 89-111.

Karhubasket on iskenyt molemmissa otteluissa paljon pisteitä. Ne ovat syntyneet hyvällä pallonliikkeen kautta, sillä Kauhajoella oranssipaidat kirjauttivat tilastoihin 30 ja Kotkassa 27 syöttöä. Kolmoset upposivat IKH Areenassa 43 prosentin tarkkuudella ja Steveco Areenalla upotettiin 57 prosentin tarkkuudella peräti 23 kolmosta. Huolestuttavaa on silti se, että kotkalaiset ovat iskeneet lähes 90 pistettä molemmissa kohtaamissa, kun koko kaudella oranssipaitoja vastaan tehdään vain 76,3 pistettä.

Karhubasket on hallinnut joukkueiden viime aikojen kohtaamisia. Viimeisistä 10 pelistä Karhubasket on voittanut yhdeksän ja KTP:n ainokainen voitto tuli, kun kauhajokiset eivät saaneet tarpeeksi terveitä pelaajia kokoonpanoon, joten historiankirjoihin merkittiin KTP:n voittolukemiksi 40-0 luovutusvoitto. Kaikkiaan Karhubasket on voittanut 68 pääsarjakohtaamisesta 40 ottelua.

KTP kohtasi keskiviikkona Salohallissa Vilppaan. Kotkalaiset olivat pitkään johtopaikalla, voitettuaan avauskympin lukemin 16-28. Vilpas ryhdistäytyi päätösneljänneksellä, jonka he voittivat peräti 38-22 ja nappasivat voiton pistein 100-89. Kotkalaisten parhaat olivat Brandon Sly (18/3/8) ja Brandon Tabb (27/3/2).

KTP varmisti paikansa ylemmässä loppusarjasta vasta runkosarjan kalkkiviivoilla. Tammikuun alussa Karhubasket häviön jälkeen kotkalaiset hävisivät vieraissa Vilppaalle ja Pyrinnölle, mutta kova 94-91 kotivoitto sarjakakkosesta Seagullseista lähes sinetöi paikan yläloppusarjassa. Runkosarjan päätöskierroksella se varmistui, kun Tapiolan Honka joutui lähtemään kotimatkalle Kotkasta 91-78 tappion jälkeen.

Ylemmässä loppusarjassa KTP jatkoi hyviä esityksiä kotisalissa, kun se voitti Katajan pistein 86-83. KTP on pelannut erinomaisesti kotona Steveco Areenalla. 12 kotiottelusta se on hävinnyt vain kolme. Karhubasketin lisäksi voiton Kotkasta ovat hakeneet vain Vilpas ja Lahti. Kotona KTP on tehnyt 91,6 pistettä ottelua kohden, upottaen kakkoset 57,5 ja kolmoset 35,9 prosentin tarkkuudella. Vastaavasti KTP on vieraissa yläloppusarjan huonoin joukkue. Kotijoukkueet tekevät yli 90 pistettä ottelua kohden, joten pelejä on silloin vaikea voittaa. Vieraista KTP on hakenut vain kolme voittoa ja ne ovat tulleet kauden avauspelissä Kouvolasta ja heti sen perään toisesta vieraspelistä Uudestakaupungista. Edellinen vierasvoitto tuli marraskuun lopussa Espoossa, joten vierastappioputki on nyt keskiviikon jäljiltä kuuden ottelun mittainen. Viimeiset 10 ottelua KTP on pelannut saldolla neljä voittoa ja kuusi tappiota. Viidestä edellisestä ottelusta saldo on kolme voittoa.

12 voittopelissä KTP on iskenyt 94,7 pistettä 56,4 prosentin kakkosilla ja 37,3 prosentin kolmosilla. Tappioita on saman verran, mutta niissä pisteitä on tullut 82,1 ottelua kohden ja heittotarkkuudet ovat olleet huonompia. Kakkoset ovat osuneet 51,7 ja kolmoset 30,9 prosenttisesti.

Vili Nyman (10) on pelannut hyvän kauden (kuva: Janne Yli-Korhonen)

KTP:n kokoonpano ja tilastot (pisteet/levyrit/syötöt):

#2 Brandon Sly, takamies, 180 cm. USA. (15,4/2,5/5,9)

#3 Brandon Tabb, laitahyökkääjä, 197 cm. USA. (17,4/3,7/1,4/1,9 riistoa)

#4 Matias Lanki, takamies, 175 cm.

#5 Joonas Timonen, takamies, 189 cm. (3/1)

#10 Vili Nyman, laitahyökkääjä, 198 cm. (10,7/4,3/1)

#17 Juho-Matti Henttonen, laitahyökkääjä, 202 cm. (4,5/2,7)

#20 Niko Mykrä, laitahyökkääjä, 189 cm. (0,3/0,5)

#21 Mubashar Ali, laitahyökkääjä, 213 cm. (8,8/5,9/0,8)

#22 Roydell Brown, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (14,1/7,8/1,6)

#23 Jordan Giles, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (12,2/5,8/1,9/1,3 riisto)

#32 Topias Kuukkanen, takamies, 187 cm. (3,2/1,2/1,1)

#44 Joonas Lehtoranta, takamies, 194 cm. (6,3/1,5/2)

#50 Jasper Mussalo, takamies, 183 cm. (3/0,5)

KTP:n avainpelaajat ovat 197 senttinen laituri Brandon Tabb, joka KTP:n ja Karhubasketin ensimmäisessä kohtaamisessa mätti 36 pistettä, mutta jäi edellisessä ottelussa vain kahdeksaan pisteesee. Tabb ottaa peräti 7,5 kolmosta ottelua kohden ja upottaa ne 35,2 prosentin tarkkuudella.

Brandon Sly johtaa KTP:n orkesteria (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Takamies Brandon Sly tuottaa vastustajille ongelmia nopeudellaan. Hän jakaa 5,9 syöttöä ottelua kohden, mutta osaa heittää myös kolmosia ja keskimatkan kakkosia. Nuo keskimatkan kakkoset ovat tänä päivä harvinaisuuksia ja niiden kauhajokisten puolustuksen pitää pystyä reagoimaan. Keskiviikkona Sly oli Salossa hyvä ja takamies Joonas Lehtoranta on edelleen sivussa, niin Sly on vastuussa pelin rakentelusta. Apuja hän saa Joonas Timoselta, jonka otteet viime aikoina ovat olleet lupaavia.

Vili Nyman pelaa uransa parasta kautta. Pisteitä syntyy yli 10 ottelua kohden. Nyman on vahva ja ulottuva, joten puolustuspäässä hän on monipuolinen ja pystyy päättämään hyökkäykset näyttäviin donkkeihin.

Ennakkokommentit päävalmentaja Roope Mäkelä: – Karhu jatkaa seurajoukkuetasolla Suomalaisen koriksen nousua. Onnittelut hienosta Euromenestyksestä. Viimeksi emme pystyneet vastaamaan kovaan tempoon ja Karhun huimaan heittopeliin. Toivottavasti kovalla taistelulla ja kotiyleisön tuella pystymme jatkamaan hyvien kotipelien sarjaa.

Kokoonpano: Ali, Timonen, Giles, Henttonen, Nyman, Tabb, Sly, Kuukkanen, Brown.

KTP – Karhubasket perjantaina kello 18.30 Kotkan Steveco Areenalla.

Ottelu on katsottavissa suorana Ruudun välityksellä.

Verkkotoimitus lähettää lämpimät terveiset Karhubasketin fanclubin bussiin, joka on lähdössä tukemaan oranssipaitoja. Olette ihanan hulluja!