UUTISET

02.02.2023

KARHUBASKET VARMISTI PAIKKANSA FIBA EUROPE CUPIN PUDOTUSPELEISSÄ

Ukrainalaiset olivat sekä kentällä että katsomossa tyytyväisiä tapahtumaan (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kulunut viikko oli mielenkiintoinen Karhubasketille. Jo tiistaina varmistui paikka FIBA Europe Cupin jatkolohkon kahden parhaan joukossa, kun slovakialainen Patrioti Levice voitti vieraissa Hapoel Haifan 64-74. Tappio oli israelilaisille kolmas ja kun kauhajokiset lähtivät keskiviikon otteluun Budivelnykiä vastaan ilman tappioita, niin paikka kahden parhaan joukossa oli varma.

Keskiviikkona IKH Areenaan saapunut BC Budivelnyk Kyiv oli pakkovoiton edessä, jos he mielisivät Karhubasketin kanssa kahdeksan parhaan joukkoon eli pudotuspeleihin. Ukrainalaiset olivat hävinneet Israelissa 10 pisteellä ja voittaneet kotiottelunsa kahdella, joten tasapisteissä Hapoel olisi paremmalla korierolla edellä. Toki Karhubasketin kaksi kotivoittoa viimeisistä otteluista voisi nostaa myös Levicen taistelemaan pudotuspelipaikasta.

Keskiviikkona IKH Areenassa oli Budivelnykiä kannustamassa yli 300 ukrainalaista. Ukrainalaisia oli saapunut Kauhajoelta ja ympäri Pohjanmaata busseilla. Tapahtuman olivat mahdollistaneet eri kunnat ja kaupungit yhteistyössä Kalyna ry:n kanssa. Kalyna ry toimii Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla Ukrainasta saapuneiden hyväksi. Lisäksi vierailua olivat järjestämässä Sauli Korpela, Jarkko Kulmala ja Jouni Lilja. Tapahtuma oli onnistunut ja Budivelnykin joukkue oli iloinen, kun saivat kannustajia IKH Areenaan ja pääsivät tapaamaan ukrainalaisia.

Heti keskiviikon ottelun alkuminuuteilla näki, että Budivelnyk oli tullut taistelemaan pudotuspelipaikasta. Vieraiden puolustus ei jättänyt senttiäkään ylimääräistä tilaa Karhubasketin hyökkäyspelille. Kun kauhajokiset vastasivat samalla mitalla, niin IKH Areenassa nähtiin yksi kauden parhaista puolustuspeleistä, mitä maassa on tällä kaudella koettu.

Miikka Marttinen sai kokea, ettei Budivelnykin puolustuksen keskustassa ollut aikaa tai tilaa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Ranskan pääsarjan eli Pro A:n viimekauden parhaisiin pistemiehiin kuulunut Johnny Berhanemeskel (18/4/5) johdatti kovilla yksilö suorituksilla ukrainalaiset avauspuoliajalla pienelle karkumatkalle. Häntä säesti korin läheisyydessä häärinyt Jerai Grant (13/7). Budivelnyk voitti avausneljänneksen 18-21 ja toisen kympin 0-7 putkella ero kasvoi 10 pisteeseen (22-32). Karhubasketin peliä rasittivat menetykset, joita puoliaikaan mennessä oli kertynyt 10 kappaletta. Näistä ukrainalaiset iskivät 13 pistettä. Kotijoukkueen hahmo avauspuoliajalla oli Daniel Dolenc (14/3/2 torjuntaa), pussittaen taukoon mennessä 10 pistettä. Puoliajalla lukemat olivat 31-37.

Budivelnyk kasvatti etumatkansa yhdeksään pisteeseen kolmannella neljänneksellä. Neljä kautta tarunhohtoisessa NBA:ssa pelannut Archie Goodwin (10/4) ja isokokoinen Vyacheslav Bobrov (13/5/3) olivat isännille hankalasti vartioivia pelaajia.

Daniel Dolenc pelasi jälleen erinomaisen Europe Cupin ottelun (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Päätöskympin alkupuolella ero kasvoi 13 pisteeseen (42-55), ennen kuin IKH Areenan 2107 (yleisöennätys) katsojaa siivittivät kauhajokiset kiriin. 9-0 pisteputki leikkasi eron neljään pisteeseen (55-59), kun peliaikaa oli jäljellä vajaat neljä minuuttia. Karhubasketin kirin laittoi liikkeille Jeffrey Crockettin (12/8/3) kolmonen. Severi Kaukiainen (6/2/2) askarteli seuraavat neljä pistettä ja hyökkäyslevypallon jälkeen Dolenc päätti kotijoukkueen etsikkoajan kakkosella. Budivelnyk kokoontui aikalisälle ja Berhanemeskel päätti vieraiden piinan kakkosella. Henri Kantosen (4/4/9) kaksi onnistunutta ajoa korille kansi eron taas neljään. Viimeisellä minuutilla Grant teki tilanteeksi 59-65. Kuuden pisteen etumatka sopi kotijoukkueelle, sillä joulukuussa Karhubasket oli voittanut Budivelnykin Italiassa seitsemällä pisteellä. Vieraat eivät enää tärkeää koria saaneet aikaan, joten Crockettin onnistunut kolmonen summerin soidessa oli enää kosmetiikkaa ja loppulukemat olivat sen jälkeen 62-65.

Severi Kaukiainen oli virittämässä oranssipaitojen kiriä viimeisellä kympillä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kolmen pisteen tappiolla Karhubasket varmisti jatkolohko J:n ykköspaikan. Kärkisija antaa FIBA Europe Cupin pudotuspeleihin kotiedun. Pudotuspelit pelataan perinteiseen eurocup -tyyliin kaksiosaisena, jossa kahden ottelun yhteispistemäärä ratkaisee jatkopaikan kohtalon. Karhubasket aloittaa siis FIBA Europe Cupin pudotuspelit vieraissa keskiviikkona 8. maaliskuuta ja toinen osaottelu pelataan IKH Areenassa keskiviikkona 15. maaliskuuta. Kauhajokisten vastustaja tulee jatkolohko I:stä ja on joko FC Porto (Portugali) tai Cholet Basket (Ranska). Nämä joukkueet kohtaavat ensi keskiviikkona Ranskassa ja ottelun voittaja voittaa jatkolohko I:n ja häviäjä on Karhubasketin vastustaja pudotuspeleissä.

Keskiviikon puolustustaistelussa 15 menetystä oli liikaa. Näistä Budivelnyk rokotti 17 pisteen edestä. Levypallojen voittaminen 37-30 ei kauhajokisia pelastanut, koska kolmoset upposivat vain 20,8 prosentin tarkkuudella (5/24). Myös vapaaheitoissa olisi ollut parantamisen varaa, sillä niissä osumatarkkuus oli 57,9 prosenttia (11/19). Budivelnyk tiesi, että kauhajokisten kaukoheittopeli oli avain asia, eivätkä jättäneet yhtään ylimääräistä heittotilaa. Fyysiset vieraat pakottivat oranssipaidat menetyksiin puolustuksen keskustaan suuntautuneiden ajojen päätteeksi ja varsinkin päätöskympin loppupuolen menetykset olivat isossa osassa tappion kannalta. Kauhajokisten onnistujiin voidaan laskea myös Kuany Kuany (12/3) ja hyvät minuutit pelannut Teemu Suokas (3/1).

-Ottelun jälkeen on kaksijakoiset tunnelmat, päävalmentaja Janne Koskimies aloitti pelin jälkeisen analyysin. Jo eilen tiistaina varmistui jatkopaikka ja nyt tällä tuloksella varmistui lohkovoitto. Tämä ottelu oli vaikea, josta kertoo se, että jäimme 62 pisteeseen. Heitimme paljon vapaaheittoja ohi ja oli tosi nihkeää. Annoimme vastustajalle toisella puoliajalla vain 28 pistettä, mikä oli hyvä asia. Hyökkäyksessä ei mikään onnistunut, mutta jaksoimme tehdä puolustuksessa töitä läpi pelin. Toisen puoliajan esitys antoi meille hyvän mahdollisuuden voittaa ottelu. Budivelnyk oli todella fyysinen, mutta helpot viimeistelyt menivät ohi. Ei ollut helpoin lähtökohta pelaajille otteluun, kun sitä isoa panosta ei otteluun enää ollut. Paransimme toisella puoliajalla, eikä menetyksiä enää tullut. Budivelnyk oli saanut tähän peliin pari hyvää pelaajaa lisää, jotka olivat kovia yksi vastaan yksi pelaajia. Ei vastustajakaan tänään mitään joukkuepelillä saanut ja meiltäkin puuttuivat tyypilliset pitkät syöttöketjut, jolla olemme pystyneet palloa liikuttelemaan. Maajoukkue eli Susijengi on pelannut hyvällä tasolla. Meiltä on puuttunut europeleissä voittava seurajoukkue muutaman vuoden. Tämä on askel siihen suuntaan. Meidän tavoite oli päästä jatkoon alkulohkosta, mutta nyt pääsimme myös eteenpäin pudotuspeleihin, mikä on ollut meiltä valtava onnistuminen. Ja kun muistetaan vielä se, että meiltä on puuttuva aloittava sentteri. Olemme pystyneet saavuttamaan europeleissä etua niillä aseilla, joilla saimme kilpailuetua viime kauden Korisliigassa. Täällä Suomessa joukkueet ovat pystyneet tällä kaudella vastaamaan meidän etuihin. Europeleissä tulee vastaan fyysisempiä joukkueita ja kotimaassa vastassa on nopeampaan hyökkäyspeliin pyrkivämpiä joukkueita, Koskimies pohti Korisliigan ja europelien eroa.

Karhubasket päättää FIBA Europe Cupin jatkolohkon ottelut IKH Areenassa ensi tiistaina. Kello 18.30 alkavaan otteluun vieraaksi saapuvat Hapoel Haifa Israelista. Hapoelin on pakko ottelu voittaa, jos he haluavat pitää voiteensa yllä jatkopaikasta. Jatkopaikka vaatisi myös keskiviikkona Levicen vierasvoittoa Budivelnykistä. Tiistain europelin liput ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi. Ensi tiistaina voidaan nähdä myös sentteri Simeon Carterin kauden debyytti oranssipaidoissa.