UUTISET

28.01.2023

KARHUBASKETILLE TAPPIO KOUVOLASTA

Kouvot olivat askeleen edellä ja pykälää korkeammalla (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Korisliigan ylempi loppusarja alkoi Karhubasketilla perjantaina, kun ohjelmaan oli merkitty peli viihtyisässä Kouvolassa. Keskiviikkona Karhubasket haki FIBA Europe Cupissa jatkosarjan neljännen voiton ja matka jatkui Slovakiasta Helsingin kautta Kouvojen vieraaksi MLL Areenalle.

Karhubasket saikin otteluun salama-alun. Kouvot yritti sekoittaa paikkapuolustuksella vieraiden pasmoja, mutta kauhajokiset hyödynsivät heittotilan bonuskaarella ja upottivat viisi ensimmäistä kolmostaan. Runsaassa kolmessa minuutissa lukemat olivat 0-15. Severi Kaukiainen (22/2/5) lisäsi Kouvojen tuskaa ja muokkasi kolmosella lukemiksi 1-18. Neljän minuutin jälkeen taululla olivat luvut 4-21 ja Jyri Lehtonen oli käyttänyt isäntien molemmat avauspuoliskon aikalisänsä. Aikalisä toikin ryhtiä Kouvojen pelaamiseen ja oranssipaitojen osumatarkkuus hieman tippui. Hannes Pöllä (11/7) herätteli isäntiä kiriin ja Quanterrius Jackson (7/2) teki avauskympillä kuusi pistettä 100 prosentin tarkkuudella. Karhubasket johti ensimmäisen neljänneksen jälkeen 22-31, mutta ei ollut upottanut ainoatakaan kakkosta. Pisteet syntyivät 10 kolmosella ja yhdellä vapaaheitolla. Kaukiainen upotti alkuun neljä ja Miikka Marttinen 12/2 syöttöä) kolme kolmosta.

Severi Kaukiainen upotti avauskymppiin 12 pistettä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Cameron Jones (11/5/6) upotti toisella neljänneksellä vieraiden ensimmäisen kakkosen. Oranssipaitojen kolmoset kolisivat rautoihin ja pitkistä levypalloista Kouvot pääsivät juoksemaan nopeita, eikä vieraiden puolustus ehtinyt Kouvoja pysäyttämään. Kouvojen parhaana palkittu John Meeks (28/8/2) oli erinomaisessa vireessä ja Deshon Taylorin (23/7/4) kaksi perättäistä kolmosta tasoittivat lukemiksi 44-44, joten Janne Koskimies kutsui joukkueensa aikalisälle. Joukkueet etenivät tasatahtia kohti puoliaikaa, mutta Joel Mäntysen (11/1) johdolla Kouvot pitivät tauolla piikkipaikkaa lukemin 52-49.

Puoliajan jälkeen Karhubasket selvästi lisäsi heittoja bonuskaaren sisältä. Lee Skinner (6/6/6) ja Jeffrey Crockett (12/3/2) olivat vapaaheittoviivalla muutaman kerran täysin vapaana. Toki kolmostulitus jatkui, kun paikkoja tuli ja Henri Kantonen (17/10/2) osui pari kertaa maukkaaseen paikkaan. Johtopaikka vaihtui useasti. Kun kymppiä oli jäljellä noin minuutti Kaukiainen haki hyökkäyslevypallon ja upotti kolmosen, mikä antoi vieraille 69-73 johtopaikan. Meeks kavensi eron kahteen, mutta summerin soidessa Manny Patterson (4/3) päätti neljänneksen tilanteeseen 71-75.

Miikka Marttinen paukutti ensimmäiseen neljännekseen 9 pistettä kolmella kolmosella (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Sitten tiiviin pelitahdin ja matkustelun yhteisvaikutus alkoi näkyä Karhubasketin pelaajissa. Kouvojen pelaajat pääsivät ajamaan vuorotellen korille ja nostamaan helppoja pisteitä. Meeks johdatti Kouvot 13-0 jaksolla 84-75 johtoon, eikä vieraat saaneet onnistumisia viiteen minuuttiin. Kauhajokiset yrittivät loppuun saakka, kun fanibussillinen faneja piiskasi omiaan rumpujen paukkeella, mutta eväät eivät kiriin lopussa riittäneet. Energisempi ja aktiivisempi Kouvot veivät voiton lukemin 102-93.

Karhubasket otti ottelussa 47 kolmosta, mikä on kahdeksanneksi isoin lukema Korisliigassa. 49 yrityksellä olisi päässyt top kolmoseen ja Seagulls pitää ennätystä hallussaan 56 yrityksellä. Puoliaikaan mennessä kauhajokiset olivat ottaneet vain neljä kakkosta ja upottaneet ne 36 prosentin tarkkuudella. Lopulta päädyttiin 15 onnistuneeseen kakkoseen ja prosenttikin oli 54. Kolmosissa tarkkuus oli 38 prosenttia. Menetyksiä kauhajokisille tuli vain yhdeksän, syöttöjä jaettiin 26 ja levypallotaistelussa oltiin mukana ihan ok, vaikka Kouvot voittivat ne 41-36.

Hyökkäyspään heittojakauma oli mikä oli, mutta ongelmat olivat puolustuspäässä. Karhubasket päästi ensimmäistä kertaa tällä kaudella omiin yli 100 pistettä. Ja paljon pisteitä tuli ajojen päätteeksi korin läheisyydestä, josta Kouvot tekivät 48 pistettä. Väsyneillä jaloilla ei vain pysytty Kouvojen pelaajien edessä. Kouvot upottivat Meeksin (6/6 100%) johdolla kolmoset 55 prosentin ja kakkoset 58 prosentin tarkkuudella. Kouvot pelasivat pääosin paikkapuolustusta, jota olivat viikon saaneet rauhassa hioa kuntoon. Välillä sotkettiin oranssipaitojen peliä, vaihtamalla miespuolustukseen, mutta Jyri Lehtosen filosofialle pitää nostaa hattua, sillä se ei horjunut edes lukemissa 1-18.

-Onnittelut Kouvoille, Janne Koskimies avasi pelin jälkeisen lehdistötilaisuuden. He pelasivat erittäin hyvän pelin. Tämä oli kauden kolmas peli Kouvoja vastaan ja tänään he pääsivät toteuttamaan heidän näköistä peliä. Tuli paljon avoimen kentän tilanteita ja he pääsivät nopeisiin hyökkäyksiin. Saimme hyökkäyksessä hyviä heittopaikkoja ja teimme hyökkäyspäässä riittävän määrän pisteitä, jotta olisimme pelin voineet voittaa, mutta siirtymäpuolustus ei toiminut. Emme osanneet reagoida siihen, että jos heitimme ohi, niin pallo oli viidessä sekunnissa omassa korissa. Olimme siinä huonoa ja nimenomaan paikkapuolustusta vastaan sitä pitää parantaa. Olimme liian hitaita ja päästimme Kouvojen jenkit sinne, minne he haluavat eli ajamaan korille. Kouvot tekivät 48 pistettä korin läheisyydestä. Kommunikaatiota pitää parantaa, Koskimies päätti analyysin ottelusta.

Karhubasket palaa kotiin IKH Areenalle keskiviikkona, kun joukkue lähtee hakemaan FIBA Europe Cupin pudotuspelipaikkaa eli sijoitusta cupin kahdeksan parhaan joukkoon. Vieraaksi saapuu BC Budivelnyt Kyiv Ukrainasta. Ukrainan tilanteen takia Suomessa on paljon pakolaisia ja Karhubasket toivottaa kaikki ukrainalaiset lämpimästi tervetulleeksi otteluun. Keskiviikon kamppailu alkaa kello 18.30. Liput ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi. IKH Areenalla ovat avautuvat keskiviikkona kello 16.30 ja samalla käynnistyy myös lipunmyynti.

Henri Kantonen teki Kouvolassa tupla-tuplan eli 17 pistettä ja 11 levypalloa (kuva: Janne Yli-Korhonen)