UUTISET

07.02.2023

KARHUBASKET PÄÄTTI FEC:N JATKOLOHKON KOTIVOITTOON HAPOEL HAIFASTA

Severi Kaukiainen ja Karhubasket taiteilivat Hapoel Haifan kumoon (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket oli varmistanut jatkolohkon voiton jo ennen tiistaina päätösottelua Hapoel B-Cure Laser Haifaa vastaan. Israelilainen Haifa tarvitsi Kauhajoelta voiton, jotta sen haaveet pääsystä kahden parhaan joukkoon ja pudotuspeleihin pysyisivät elossa. Karhubasketin kokoonpanosta puuttuivat lepovuorossa ollut Henri Kantonen sekä flunssainen Teemu Suokas, mutta poissaolot eivät menoa haitanneet.

Haifa tulikin peliin ryminällä. 0-9 jakso vei vieraat 4-13 johtoon, kun peliä oli pelattu runsaat kolme minuuttia. Janne Koskimiehen ollessa sivussa flunssan takia, valmentaja Risto-Matti Rousku kutsui joukkueensa aikalisälle. Kapteeni Cameron Jones (17/3/3) alkoi hinata oranssipaitoja takaisin peliin kahdella perättäisellä kakkosella. Haifan Xeyrius Williams (8/9) upotti kuitenkin kolmosen, jolla vieraiden etumatka kasvoi 10 pisteeseen (8-18). Jonesin kakkonen ja Lee Skinnerin (8/1/2) kolmonen leikkasivat eron viiteen, mutta Moriel Lutatyn (5) kolmonen kasvatti israelilaisten piste saldon 21. Avausneljänneksen viimeisillä kolmella minuutilla Karhubasket ei vieraille enää muita pistesuorituksia antanut, joten Miikka Marttisen (8/2) kolmonen ja Severi Kaukiaisen (22/5/5) kakkonen muokkasivat lukemiksi 18-21. Joona Hakamaan vapari päätti avauskympin tilanteeseen 19-21.

Kapteeni Cameron Jones herätti joukkueensa taisteluun taitavilla ajoilla (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Haifa sinnitteli johtoasemassa toisen neljänneksen pari ensimmäistä minuuttia. Kaukiaisen kolmonen antoi isännille ensimmäisen johtoaseman lukemissa 27-26. Ennen kympin puoliväliä Amit Simhonin (16/4) kolmonen palautti vieraat keulille tilanteessa 29-31, mutta sitten Haifa juuttui kolmeksi minuutiksi 31 pisteeseen. Oranssipaidat repäisivät Jonesin ja Kuany Kuanyn (5/2/2) johdolla 11-0 jakson ja johtivat tauolla lukemin 44-38. Eroa olisi voinut olla enemmänkin, mutta pari menetystä antoivat Haifalle mahdollisuuden kiriä eron kuuteen pisteeseen.

Kolmannella kympillä Haifa kuroi eron umpeen kolmessa minuutissa. Ennen neljänneksen puoliväliä vieraat käväisivät tilanteessa 51-52 johto asemassa, mutta erinomaisen pelin pelannut Eero Innamaa (3/7/3) upotti kolmosen, joka palautti etulyöntiaseman isännille. Nopea takamies Anthony Hickey (15/1/8) vastasi omalla kolmosella, joten lukemat olivat 54-55. Kun kymppiä oli pelaamatta alle kolme minuuttia Hickey riisti pelivälineen ja kutisti eron pisteeseen. Hakamaan kolmonen muokkasi tilanteeksi 61-57 ja Kaukiainen huolehti siitä, että kauhajokiset pääsivät päätösneljännekselle lukemista 66-63.

Joona Hakamaa torjunnassa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Päätöskympin puolivälin jälkeen Haifa johti Shawn Jonesin (18/8) kakkosen jälkeen 66-68. Jeffrey Crockettin (12/3/2) riisti pallon ja nosti pelin tasoihin, kun peliaikaa oli jäljellä nelisen minuuttia. Vieraiden aikalisän jälkeen Crockett upotti vielä bonusvaparin, eikä Karhubasket enää luovuttanut johtopaikkaa pois. Kaukiainen upotti kaksi perättäistä kolmosta, joten ottelu oli lukemissa 75-69. Kun oli pelaamatta vajaat kaksi minuuttia, Simhonin kolmonen antoi israelilaisille toivoa, kun ero kutistui kolmeen pisteeseen (77-74). Cameron Jones ajoi kakkosen ja Skinner tarjoili Crockettille herkullisen syötön, mikä löi pisteen ottelulle. Vieraiden yritykset eivät tuottaneet toivottua tulosta ja Marttinen viimeisteli vapariviivalta kamppailun loppulukemiksi 85-76.

Voiton pääarkkitehti oli Severi Kaukiainen 22 pisteellä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket ratkaisi ottelun tarkemmalla kaukoheittopelillä. Kolmoset upposivat hyvällä 50 prosentin tarkkuudella (11/22). Haifan tarkkuus kolmosissa oli 31 prosenttia (9/29). Oranssipaidat tekivät korin läheisyydestä 34 pistettä ja upottivat nämä 53,1 prosentin tarkkuudella. Haifa vei levypallot 34-37 ja vieraat hakivat peräti 18 hyökkäyslevypalloa. Niistä vieraat tekivät Jonesin johdolla 18 pistettä. Menetykset tasattiin 18-18 ja vaikka israelilaiset tekivät niistä 22 pistettä, niin tarkat kolmoset turvasivat Karhubasketin voiton. Simeon Carter (4/3) teki kauden debyytin oranssipaidoissa. Hän sai hyvän vastaanoton kotiyleisöltä. Mies on kunnossa, mutta pelituntumaa tarvitaan lisää.

Simeon Carter (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket päätti jatkolohkon saldoon viisi voittoa ja yksi tappio. Saldo on identtinen alkulohkoon, josta myös saatiin viisi voittoa. Karhubasket jatkaa lohkoykkösenä FIBA Europe Cupin pudotuspeleihin eli kahdeksan parhaan joukkoon. Jatkolohkosta jatkaa pudotuspeleihin myös BC Budivelnyk Kyiv. Ukrainalaisten viimeinen ottelu on huomenna keskiviikkona, mutta koska Haifa kärsi nyt jo neljännen tappion putkeen, niin ukrainalaisten jatkopaikka on varma.

FIBA Europe Cupin pudotuspelit alkavat keskiviikkona 8. päivä maaliskuuta. Karhubasket saa jatkolohkon ykkösenä kotiedun ensimmäiselle kierrokselle eli 8. maaliskuuta ohjelmassa on vieraspeli. Se minne kauhajokiset silloin matkustavat ratkeaa huomenna keskiviikkona, kun jatkolohko I:n viimeiset pelit pelataan. Vastustajaksi tulee ottelun Cholet Basket (Ranska) – FC Porto (Portugali) ottelun häviäjä. Pudotuspelit pelataan perinteisellä koripallon eurocup -systeemillä eli voittaja ratkaistaan kahden ottelun yhteistuloksella. Karhubasketin kotiottelu pelataan IKH Areenassa keskiviikkona 15. maaliskuuta.

Karhubasket siirtää katseet takaisin Korisliigaan, jossa seuraava ottelu pelataan IKH Areenassa lauantaina 11. helmikuuta, kun oranssipaitojen vieraaksi saapuu Salon Vilpas. Karhubasket johtaa ylempää jatkosarjaa ja taistelee sen voitosta Helsinki Seagullsin kanssa. Gulls on kauhajokisia sarjataulukossa kaksi pistettä jäljessä, mutta Karhubasket on pelannut ottelun vähemmän. Yhdellä voitolla oranssipaidat varmistavat sijoituksen neljän parhaan joukossa, joka takaa kotiedun pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Karhubasketin tähtäin on korkeammalla, mutta joukkue etenee ottelun kerrallaan. Lauantaina kamppailu Vilpasta vastaan alkaa kello 17 ja liput ovat myynnissä ennakkoon osoitteessa Lippu.fi sekä R-Kioskeilla kautta maan.