UUTISET

09.01.2023

OTTELUENNAKKO: HAPOEL B-CURE LASER HAIFA (ISRAEL) – KARHUBASKET

(kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket matkustaa maanantaina Israeliin, jossa FIBA Europe Cupin jatkolohko jatkuu kahden tappiottoman joukkueen kohtaamisella. Kauhajokiset ovat voittaneet jatkolohkossa kotona IKH Areenalla Slovakialaisen Patrioti Levicen 105-71 ja vieraissa Italiassa Ukrainalaisen BC Budivelnyk Kyivin 65-72. Haifa on voittanut samat joukkueet. Kotona ukrainalaiset 81-71 ja vieraissa slovakialaiset 91-93.

Karhubasket voitti oman alkulohkonsa saldolla viisi voittoa ja yksi tappio. Ensimmäisen kierroksen ainoa tappio tuli kotona IKH Areenassa Puolalaista Anwil Wloclawekia vastaan pistein 87-93. Jatkopaikka 16 parhaan joukkoon ratkesi vasta viimeisessä ottelussa, kun voitto haettiin Portugalin Lissabonista, jossa Sporting CP voitettiin pistein 84-93. Isossa osassa jatkopaikan suhteen olivat pisteen vierasvoitot Anwilista (88-89) ja Unkarilaisesta Egis Körmendistä (89-90). Mainittakoon, että voiton IKH Areenasta hakenut Anwil eteni lohkokakkosena myös jatkolohkoon, jossa se on voittanut molemmat ottelunsa ja johtaa jatkolohko L:ää saldolla 2-0.

Karhubasket varmisti sunnuntaina Koriliigan runkosarjan voiton hakemalla voiton Kouvolasta lukemin 81-95. Pelitahti on ollut tiivis, sillä perjantaina kauhajokisten 15 ottelun mittainen voittoputki päättyi Espoossa, kun Honka oli parempi lukemin 92-85. Korisliigassa Karhubasket on voittanut kaikki yhdeksän kotiotteluaan ja kolme tappiota ovat tulleet vieraissa. Kaksi ensimmäistä vierasottelua hävittiin lokakuun alussa Lapualla ja Helsingissä, mutta nuo tappiot kuitattiin selvin numeroin IKH Areenassa. Kaksi viimeistä Korisliigan runkosarjaottelua oranssipaidat pelaavat kotona, kun keskiviikkona 18. tammikuuta Kauhajoelle saapuu sarjakolmonen Kataja Basket ja lauantaina 21. vieraaksi tulee Tampereen Pyrintö. Tuona lauantaina IKH Areenassa pelataan palloin superpäivä, sillä ennen kello 18 alkavaa Korisliiganottelua areenassa pelataan kello 14 miesten lentopallon mestaruusliigan kamppailu VaLePa – Savo Volley. Liput otteluihin ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi ja R-Kioskeissa kautta maan.

FIBA Europe Cupissa Karhubasket on tehnyt 89,6 pistettä ottelua kohden, mikä on kovatasoisten joukkueiden joukossa toiseksi kovin lukema. Levypalloja oranssipaidat ovat poimineet 36,4, mikä on kahdeksanneksi paras noteeraus ja syöttöjä on jaettu 21,1 ottelua kohden, mikä oikeuttaa seurojen välisessä vertailussa sijalle kolme.

Kuten Korisliigassa niin FIBA Europe Cupissa joukkue on pelannut laajalla rosterilla, mikä näkyy tilastoissa. Seitsemän pelaajaa ovat pelanneet kaikissa kahdeksassa ottelussa. Daniel Dolenc (14,3/4,1), Kuany Kuany (10,3/2) ja Eero Innamaa (0,7/0,7) ovat esiintyneet seisemässä pelissä ja Teemu Suokas (2,5/1/1,5) neljässä sekä Joona Hakamaa (3/1) kahdessa. Dolenc on pelannut huikeasti europeleissä. Hän johtaa joukkueensa korintekijätilastoa ja pisteet ovat syntyneet 78,6 prosentin kakkosilla sekä 50 prosentin tarkkuudella uponneilla kolmosilla.

Peräti kuusi pelaajaa on kirjauttanut pistekeskiarvoksi yli 10 pinnaa. Dolencin lisäksi tähän ovat pystyneet Jeffrey Crockett (12,8/8,4/2/1,1 riistoa), Cameron Jones (12/3,1/4,1/1,1 riistoa), Henri Kantonen (11,5/3,1/4,6/1 riisto), Severi Kaukiainen (11,5/1,4/4,6) ja Kuany Kuany (10,3/2). Myös Lee Skinner (9,6/4,1/2,5) on lähellä 10 pisteen rajaa. Karhubasket on upottanut kolmoset erinomaisella tarkkuudella, sillä kaukoheittoprosentti on 43,8. Kuany on ollut pelaajista tarkin, 51,5 prosentin tarkkuudella, jos ei vähemmän pelannutta Teemu Suokasta (60 %) huomioida. Myös Miikka Marttinen (5,1/1,8), Crockett, Jones, Kantonen, Kaukiainen, Skinner ja Hakamaa ovat upottaneet kaukoheittonsa yli 50 prosentin tarkkuudella, joten onnistumisia on tullut laajalla rintamalla, mikä tuottaa haasteita vastustajille.

Haifan takamies Kadeem Allen saattaa aiheuttaa Karhubasketin puolustukselle ongelmia

Tiistain vastustaja Hapoel B-Cure Laser Haifa voitti alkulohkossa kauhajokisten tapaan viisi ottelua ja voitti oman alkulohkonsa. Ainoa tappio tuli Turkkilaiselle Gaziantepille, joka yllätti israelilaiset ensimmäisessä ottelussa Haifassa lukemin 63-79. Haifa kuittasi tuon tappion joukkueiden kohdatessa uudelleen ja haki voiton Turkista pistein 69-79. Gaziantep oli toinen joukkue, joka jatkoi alkulohkosta 16 parhaan joukkoon. Hapoel B-Cure Laser Haifa pääsi FIBA Europe Cupiin karsintojen kautta. Siellä se voitti ensimmäisessä ottelussa Kataja Basketin pistein 64-75 ja toisessa karsintaottelussa Rilski Sportistin 61-68. Karsinnat pelattiin Bulgariassa syyskuun lopussa.

FIBA Europe Cupin lisäksi Hapoel B-Cure Laser Haifa pelaa kovatasoista Israelin pääsarjaa. Viime kaudella Haifa sijoittui runkosarjassa viidenneksi, voitettuaan 12 ottelua ja hävittyään 10 kamppailua. Pudotuspeleissä tappio tuli ensimmäisellä kierroksella Bnei Hertzeliyalle, kun runkosarjan neloseksi sijoittunut Bnei oli parempi otteluvoitoin 3-0. Bnei muuten järjesti välierissä todellisen paukun, kun se voitti legendaarisen Maccabi Tel-Avivin ottelusoitoin 2-1.

Allenin tutkapari takamiehen tontilla on Anthony Hickey

Tällä kaudella Hapoel B-Cure Laser Haifa on pelannut Israelissa 12 ottelua ja kerännyt viisi voittoa sekä seitsemän tappiota. Viimeisin ottelu oli sunnuntaina, kun Haifa piti Euroliigajoukkue Maccibia tiukoilla. Ottelussa pelattiin peräti kaksi jatkoaikaa, joiden jälkeen Maccabin voitto kirjattiin lukemin 108-104. Kaksi jatkoaikaa tarkoitti melkoisesti peliminuutteja Haifan joukkueelle. Eniten pelasi Anthony Hickey (30/2/9), viihtyen kentällä peräti 48 minuuttia. Devonte Upson (21/9) pelasi 40 minuuttia, Kadeem Allen (22/6/4) 39 ja Jalen Jones (7/7/4) 27, mutta olisivat ehkä pelanneet enemmänkin, mutta heidän virhetilinsä tulivat täyteen. Haifa on hävinnyt Israelin pääsarjassa kolme peliä putkeen, mutta kaksi niistä on tullut Maccabia vastaan.

Hapoel B-Cure Laser Haifan kokoonpano ja tilastot (ottelut/peliaika/pisteet/levypallot/syötöt):

#0 Kadeem ALLEN, takamies, 187cm. USA. (10 ott/26 min/10,2/2,8/3,3/1,7 riistoa)

#1 Anthony HICKEY, takamies, 180cm. USA. (10 ott/31 min/14,9/3,5/6/2,9 riistoa)

#3 Devonte UPSON, sentteri, 206cm. USA. (10 ott/23 min/8,1/6,1/1,1)

#4 Gur LAVI, laituri, 198cm. ISR. (6 ott/6,8 min/1,3/1,7)

#8 Amit SIMHON, takamies, 195cm. ISR. (9 ott/26/10,4/1,9/2,3)

#10 Spencer WEISZ, takamies, 195cm. ISR. (10 ott/23 min/6/4,6/1,7/1 riisto)

#11 William RAYMAN, laituri, 203cm. USA. (10 ott/20 min/8/3,8)

#12 Ofek AVITAL, takamies, 183cm. ISR. (7 ott/12 min/3/0,7)

#21 Jalen JONES, laituri, 203cm. USA. (10 ott/25 min/9,7/6,6/1,1)

#22 Shawn JONES, laituri, 203cm. USA (3 ott/20 min/9,7/6,3)

#23 Moriel LUTATY, takamies, 182cm. ISR. (9 ott/8 min/1,2/1/1,1)

Karhubasketin valmennuksen tiedot Haifan pelaajista:

#0 Kadeen Allen: heittävä takamies eli kakkospaikan pelaaja. Fyysinen ja aktiivinen puolustaja, joka hakee 1,7 riistoa ottelua kohden. Heittoprosentit 2p 36 % ja 3p 24 %. Otettava ajo vasemmalle kädelle pois.

#1 Anthony Hickey: erittäin nopea takamies, hyvä yksi vastaan yksi pelaaja, mutta heittoprosentti vain 24 %. Otettava ajo oikealle kädelle pois ja laitettava ottamaan keskimatkan heittoja.

#3 Devonte Upson; sentteri, jolle pelataan palloa ylös. Yksi vastaan yksi tilanteessa tykkää tehdä spin -liikkeen eli pyörähtää korille. Osaa myös keskimatkanhyppyheiton.

#8 Amit Simhon; heittäjä. Kolmoset 47 prosenttia. Osaa syöttää ja muutenkin älykäs pelaaja. Pakotetaan ajamaan vasemalle.

#10 Spencer Weisz; heittäjä. Otetaan oikean käden ajo pois.

#11 Wlliam Rayman; nelospaikan laituri, joka osaa heittää. Otetaan kolmoset ja oikean käden heitto pois. Enemmän mentyksiä, kuin syöttöä.

#12 Ofek Avital; heittäjä. Ei aja, eikä hänen heittoharhautuksiin ei saa hypätä. Ajoihin ei saa antaa liikaa apua.

#21 Jalen Jones; voi heittää kolmosen, mutta jaot ovat todennäköisempi. Enemmän menetyksiä kuin syöttöjä.

#22 Shawn Jones; vasenkätinen keskimatkanheittäjä. Pakotetaan oikealle kädelle, eikä anneta vapaita heittoja. Enemmän menetyksiä kuin syöttöjä.

Nro 21 Jalen Jones

Kun tiistaina kohtaavia joukkueita vertailee, niin voidaan vetää seuraavat johtopäätökset. Karhubasket jakaa peleissä 21 syöttöä ottelua kohden ja heittää tarkemmin. Kauhajokisten heittoprosentit ovat:

1p 76,3 %, yritykset per ottelu 21,1 kpl.

2p 55,7 %, 31,6 kpl.

3p 43,8 %, 29,1 kpl.

Levypalloissa joukkueet ovat lähes tasavahvoja, mutta kauhajokiset pystyvät 13,1 pistettä hyökkäyslevypallojen jälkeen. Karhubasket menettää FIBA Europe Cupin otteluissa pelivälineen noin 18 kertaa ottelussa, mikä saattaa tiistaina olla ongelma.

Haifa on erittäin hyvä joukkue nopeissa hyökkäyksissä, tehden niillä 16 pistettä ottelua kohden. Kauhajokisen vastaava luku on kahdeksan. Haifa myös rokottaa tehokkaasti vastustajan menetyksistä, tehden niistä 17,5 pistettä ottelua kohden. Luonnollista on, että israelilaiset hakevat aktiivisesti riistoja ja saavat niitä yhdeksän ottelua kohden. Haifan heittotarkkuudet:

1p 67,5 %, 16,6 kpl.

2p 48,6 %, 40,3 kpl.

3p 33,6 %, 22,6 kpl.

Päävalmentaja Janne Koskimiehen ennakkokommentit: – Meillä on tiistaina vastassa tämän lohkon ennakkosuosikki ja meillä vieraspeli, niin lähtökohdat eivät ole helpot. Haifalla oli eilen peli, jossa heille tuli tappio kahden jatkoajan jälkeen Maccabi Tel-Avivia vastaan, joten eivät varmasti ole tuoreimmilla jaloilla pelissä. Haifalla on eniten pallon riistoja koko FIBA Europe Cupissa. Ovat puolustuksessa erittäin aktiivisia ja heiltä löytyy paljon atheeltisuutta. Anthony Hickey ja Kadeem Allen takamieskaksikko on varmasti paras, mitä olemme tällä kaudella kohdanneet. Takakentällä meidän pitää nyt onnistua yksi vastaan yksi puolustuksessa, muuten he luovat itselleen tai muille pelaajille paljon heittopaikkoja. Haifa lähtee puolustuslevypalloista ja tietysti riistojen jälkeen nopeisiin, ja ottavat siirtymähyökkäyksissä nopeita ratkaisuja.

Laituriosastolta löytyy numero 8 Amit Simhon, joka on erittäin kokenut israelilainen pelaaja, joka pelaa isoja minuutteja ja on heittäjä. Lisäksi Jalen Jones on nelospaikalla erittäin fyysinen pelaaja, ja saamme vastaan nyt ihan eritason fyysisyyttä. Vitospaikalla eli senttereinä ovat Shawn Jones, joka fyysinen pelaaja ja asemanvaltaaja, kun Devonte Upson on maidän Carter tyylinen pelaaja, joka pelaa raudan päällä. Hän on nopea ja atleettinen. Haifalla heillä on käytössä yhdeksän miehen rotaatio, mutta kotimaan sarjassa he eivät saa käyttää kuin neljää ulkomaalaista.

Pelissä korostuu se, että meidän pitää olla valmiina ratkaisuihin, kun paikka tulee. Heitä vastaan emme välttämättä pysty enää luomaan uudestaan tekopaikkaa, joten ensimmäinen tekopaikka pitää käyttää hyödyksi. Puolustuspäässä meidän sisä- ja palloskriinipuolustus joutuu kovaan testiin ja on mielenkiintoinen nähdä, kuinka pystymme toteuttamaan näin atleettista ja aggressiivista joukkuetta vastaan meidän peliä. Kovin haaste vastassa tähän asti, Koskimies päättää ottelun ennakoinnin.

Hapoel B-Cure Laser Haifa – Karhubasket tiistaina 10. tammikuuta kello 18 Haifan Romema areenalla.

Ottelu on katsottavissa FIBA Europe Cupin youtube -kanavalta: https://www.youtube.com/watch?v=msmc5CsYsDA