UUTISET

12.01.2023

OTTELUENNAKKO: SUOMEN CUP FINAL FOUR VÄLIERÄ KARHUBASKET – HELSINKI SEAGULLS

Tulevana viikonloppuna ratkotaan koripallon Suomen Cup mestarit Helsingin Urhea-hallissa. Välierissä kohtaavat Karhubasket ja Helsinki Seagulls, sekä Kataja Basket ja BC Nokia. Välierät ovat ohjelmassa perjantaina ja niiden voittajat kohtaavat lauantaina kello 17 alkavassa finaalissa.

YLE TV2 on vahvasti mukana Suomen Cupin ratkaisuviikonlopussa. Perjantaina ensimmäisenä pelattava välierä Karhubasket – Seagulls tulee TV2:sta suorana ja lähetys alkaa kello 18.05. Toinen välierä Kataja Basket – BC Nokia tulee kello 20.30 tulee YLE Areenasta suorana.

Suomen Cuppiin oli osallistumisoikeus niillä joukkueilla, jotka olivat Korisliigan sarjataulukossa kahdeksan parhaan joukossa 23.11. Silloin sarjataulukon ykkösenä oli Kobrat, joka pääsi valitsemaan puolivälierä vastustajansa ensimmäisenä. Lapualaiset valitsivat vastustajaksi BC Nokian, jonka olivat voittaneet 23.11. vieraissa peräti 38 pisteellä. Tuo voitto nosti samalla Kobrat ranking -ykköseksi. BC Nokia kuitenkin otti Cupin ottelussa voiton Lapualta numeroin 81-86.

BC Nokian vastustajaksi tuli Kataja, joka voitti omassa puolivälierässä Salon Vilppaan 104-78. Seagulls voitti Kisahallissa KTP:n 101-92. Karhubasket oli viimeinen joukkue, joka nappasi välieräpaikan itselleen. Kauhajokisten europelikiireiden takia ottelu Kouvoja vastaan IKH Areenassa oli sekä Cupin puolivälierä- että Korisliigankamppailu. Karhubasket voitti Kouvot 17. joulukuuta 82-74.

Karhubasket lähtee Cupin välierään pitkän vieraskiertueen jälkeen. Kiertue alkoi tammikuun 3. päivä Kotkasta, josta oranssipaidat hakivat voiton lukemin 89-111. Kotkasta Viitalan bussi toi joukkueen vielä Kauhajoelle, mutta perjantaina 6. tammikuuta Espoossa pelatun ottelun jälkeen joukkue on majaillut Helsingissä. Espoossa päättyi Karhubasketin 15 ottelun voittoputki, kun Honka oli parempi lukemin 92-85. Lauantaina harjoiteltiin pääkaupungissa ja sunnuntaina joukkue vieraili Kouvolassa, jossa paluu voittokantaan tapahtui lukemin 81-95.

Kouvolasta Karhubasket matkusti takaisin Helsinkiin ja heti maanantaina laukut olivat pakattuna, joten matka Israelin Haifaan saattoi alkaa. Iltapäivällä lentokentälle, lento Israelin Tel-Aviviin, josta siirryttiin bussilla noin 100 kilometrin matka pohjoiseen Haifan kaupunkiin. Pienten teknistenongelmien takia, joukkue oli perillä hotellissa vasta kello 2.00 yöllä. Tiistaina ohjelmassa olivat aamutreenit ja kello 18 kohdattiin Hapoel B-Cure Laser Haifa FIBA Europe Cupin jatkolohkon ottelussa.

Molemmat joukkueet olivat aloittaneet jatkolohko J:n kahdella voitolla. Alla olleet pelit tiiviillä tahdilla tai matkustaminen eivät ottelun alussa näkyneet kauhajokisten otteissa. Karhubasket toteutti valmennustroikan tekemään ottelusuunnitelmaa hyvin ja ottivat intensiivisellä puolustuksella 30-41 puoliaikajohdon. Haifa kiri eroa kiinni kolmannella kympillä, jonka voittivat 16-12, mutta Karhubasket piti pintansa ja ottivat jatkolohkon kolmannen voiton lukemin 59-66. Jatkolohko on nyt puolivälissä ja pelejä on jäljellä kolme, mutta eteneminen Europe Cupin kahdeksan parhaan joukkoon ja pudotuspeleihin on parin voiton päässä.

FIBA Europe Cup jatkuu keskiviikkona 25. tammikuuta Slovakian Levicessä ja kaksi viimeistä europeliä pelataan helmikuun alussa IKH Areenassa. Jos kauhajokiset etenevät europeleissä pudotuspeleihin, niin Korisliigan ylemmän jatkosarjan otteluaikataulu tulee tiivistymään. Korisliigan runkosarjan voiton Karhubasket varmisti Kouvolassa ja tulee lähtemään kuuden joukkueen ylempään loppusarjaan ykkösenä. Kahdessa viimeisessä runkosarjan ottelussa Karhubasket kohtaa IKH Areenassa keskiviikkona 18. tammikuuta sarjakolmosena olevan Katajan ja lauantaina 21. päivä palloilun superpäivässä Tampereen Pyrinnön. Liput kahteen viimeiseen runkosarjan otteluun ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi. Palloilun superpäivä alkaa IKH Areenassa kello 14, kun miesten lentopallon mestaruusliigan ottelussa kohtaavat viime kevään finaalijoukkueet VaLePa ja Savo Volley. Myös lentopallo-ottelun liput ovat myynnissä Lippu.fissä. Lippuja myyvät myös lentopallojuniorit eri seuroista ja ostamalla lipun sitä kautta, tuet seurojen juniorijoukkueita.

Israelista Karhubasket palasi Suomen kamaralle torstaina hieman ennen kello viittä aamulla. Sitten majoituttiin ja täysi fokus on palautautumissa pelien ja matkustamisen rasituksista ennen perjantaina kello 18.05 alkavaa Cupin välierää. Varmaa on, että pieniä kolhuja on kaikilla pelaajilla edeltävän rumban jäljiltä, mutta pelaajat tarvitsevat myös lepoa, joten lopullinen kokoonpano selviää vasta perjantaina.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Suomen Cupin Final Four -viikonloppu osuu meille kovan vieraskiertueen lopuksi. Seagulls tulee otteluun hyvin valmistautuneena, joten oikealle energiatasolle pääseminen on ykkösjuttu meille ja toisena tietysti Edosomwania vastaan pärjääminen kolmen sekunnin alueella. Lopullinen kokoonpanomme varmistuu tällä kertaa vasta pelipäivän aamulla.

Kokoonpanon (päivitetty 13.1. klo 12.35; Skinner out): Jones, Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson, Kaukiainen, Kuany, Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett, Skinner.

Karhubasket ja Seagulls ovat kohdanneet Korisliigassa tällä kaudella kahdesti. Ensimmäinen kohtaaminen pelattiin lokakuun 7. päivä Kisahallissa. Kyseessä oli kauhajokisten kauden toinen vieraspeli ja ensimmäisen tapaan, joka pelattiin viikkoa aikaisemmin Lapualla, lopputuloksena oli tappio. Kobrat olivat kauden avauspelissä parempia pistein 81-72 ja Gulls omassa ottelussaan lukemin 91-85.

Karhubasket vei Kisahallissa avauskympin 18-27, mutta sitten helsinkiläiset veivät kolme viimeistä neljännestä ja etenivät voittoon. Gulls voitti levypallot niukasti 36-35, menettivät pallon vain yhdeksän kertaa ja upottivat kakkoset 61 prosentin tarkkuudella. Gulls rokotti kauhajokisia 12 menetyksestä 17 pisteellä ja hyökkäsivät aktiivisesti korille, keräten 31 vaparia, jotka upposivat 77 prosentin tarkkuudella. Vaikka oranssipaidat olivat tarkempia kolmosissa (KB 39 %, Gulls 33 %), niin voittoon asti se ei riittänyt. Okko Järvi (22/1) teki Lokeille 22 pistettä, Myös Robert Hall III (19/5/2), sentteri Zena Edosomwan (18/13/3) ja Jeffery Carroll (16/6/6) pelasivat vahvasti. Odotukset olivat korkealla, että kauhajokiset kolmeen Suomen mestaruuteen ja täksi kaudeksi Gulls -joukkueeseen liittynyt Rene Rougeau olisi kohdannut edellisen joukkueensa, mutta valitettava loukkaantuminen piti Reneen sivussa tositoimissa pitkään. Karhubasketin parhaat olivat tuossa ottelussa Daniel Dolenc (18/4), Severi Kaukiainen (12/3) ja Manny Patterson (11/5).

Mr. Rene Rougeau (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Joukkueet kohtasivat uudelleen IKH Areenassa joulukuun 7. päivä. Rougeau teki paluun parketille, oltuaan sivussa joukkueiden edellisestä kohtaamisesta saakka. Rougeau ja Okko Järvi saivat hyvän vastaanoton IKH Areenan yleisöltä ja heitä muistettiin pienellä videolla, ennen ottelun alkua. Mutta siihen helsinkiläisten kokokohdat ottelussa jäivätkin. Karhubasket marssi 85-73 voittoon, vaikka hävisi avauskympin 13-21. Ero oli parhaimmillaan 22 pistettä kotijoukkueen eduksi ja kolmas neljännes meni oranssipaidoille peräti 20-7. Karhubasketin puolustus piti Gullsien heittoprosentit matalina (2p 44 %, 3p 21 %) mikä riitti voittoon. Cameron Jones (20/3/4) teki 20 pistettä ja Lee Skinner (15/6/2). Karhubasket pelasi tasaiset minuutit ja onnistumisia tuli laajalla rintamalla. Jeffrey Carroll (27/8) oli Gullsien selvä ykkönen ja häntä tuki hyvin Robert Hall III (16/2).

Koska Karhubasket päätti voittoputkensa tappioon Espoossa, niin Gulls lähtee Cupin välierään Korisliigan parhaalla voimassa olevalla voittoputkella. Helsinkiläiset ovat voittaneet kuusi ottelua putkeen ja viimeisistä 10 liigaottelusta on tullut vain yksi tappio. Se tuli IKH Areenassa. Kahdessa edellisessä pelissä 3. ja 6. tammikuuta Lokit voittivat kotona Kisahallissa ensin Vilppaan 101-87 ja sitten Kouvot 103-79. Kouvot ottelun jälkeen Gulls on saanut huilata ja keskittyä Cupin peliin kuuden päivän ajan.

Seagulls on voittanut kolme edellistä Suomen Cupia. Viime vuonna se voitti finaalissa Vilppaan 101-94. Sitä edelliset finaalivoitot tulivat Tampereen Pyrinnöstä 97-95 ja vuoden 2020 mestaruus tuli jatkoajan jälkeen Vilppaasta lukemilla 94-93. Karhubasketilla ei menestystä Cupista ole. Viime kaudella paikka final four -turnaukseen oli hankittuna, mutta jo välierä jäi pelaamatta sairastelujen takia, kun terveistä pelaajia ei ollut tarpeeksi.

Gulls #1 Zena Edosomwan valittiin Korisliigan marraskuun pelaajaksi (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Seagullsin kokoonpano ja tilastot Korisliigasta (minuutit/pisteet/levyrit/syötöt):

#0 Henri Mennander, laitahyökkääjä, 204 cm. (3,22 min/0,5/0,5)

#1 Zena Edosomwan, sentteri, 206 cm. USA. (25,38 min/12,5/12,1/1,2/1,4 torjuntaa)

#4 Rene Rougeau, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (28,03 min/11/6,6/3,6/1,7 riistoa/1,6 torjuntaa)

#5 Elias Leskinen, laitahyökkääjä, 199 cm. (3,21 min/0,9/0,2)

#6 Leevi-Matias Taimela, takamies, 193 cm.

#8 Timo Heinonen, laitahyökkääjä, 198 cm. (15,13 min/6,6/2,9)

#9 Antti Kanervo, takamies, 193 cm. (23,58 min/10,2/1,7)

#10 Sakari Laakso, laitahyökkääjä, 194 cm. (9,13 min/2,1/2,6/1,6)

#11 Thomas Rönnholm, laitahyökkääjä, 197 cm.

#13 Lassi Nikkarinen, takamies, 187 cm. (26,34 min/10,8/2,9/5,7)

#14 Okko Järvi , laitahyökkääjä, 193 cm. (25,19 min/10,8/1,9/2,9)

#15 Markus Rautasalo, takamies, 180 cm. (2,33 min/0,6/0,3)

#30 Jeffrey Carroll, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (30,07 min/19/6,5/3)

#33 Robert Hall III, takamies, 193 cm. USA. (20,26 min/8,5/3,1/3,2)

Gullsin tehopelaaja #30 Jeffrey Carroll oli Korisliigan kuukauden pelaaja joulukuussa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Jussi Laakson joukkue on voittanut Korisliigassa 15 ottelua ja hävinnyt viisi peliä. Voitoissa kakkoset ovat uponneet 59,9 prosentin ja kolmoset 37,3 prosentin tarkkuudella. Paikat on rakennettu hyvällä pallonliikkeellä, sillä voittopeleissä syöttöjä on kirjattu 23,4 kappaletta. Näissä peleissä Gulls on poiminut 42,9 levypalloa ja menettänyt pelivälineen 12,5 kertaa. Vapareita joukkue on hankkinut 22,2 kappaletta ja upottanut ne 71,5 prosentin tarkkuudella.

Häviöissä tilastot ovat luonnollisesti huonompia, mutta sieltä löytyy se johtolanka, mitä Karhubasketin pitää noudattaa perjantaina, jos Gulls mielitään siirtää syrjään Cupin valtaistuimelta. Kakkoset 46,6 ja kolmoset 29,7 prosenttia. Syöttöjä 15,8, 39,6 levypalloa ja 13,8 menetystä. 19,2 vaparia ja niiden tarkkuus on ollut 71,9 prosenttia.

Ennakkokommentit päävalmentaja Jussi Laakso: – Fiilikset ovat hyvät ja odottavat huomista peliä kohden. Vastassa on erittäin kovassa vireessä oleva Karhubasket, joka otti kovan voiton Israelista, hyvän puolustuksen saattamana. Meidän pitää pelata todella hyvin, jos haluamme voiton pelistä ottaa. Meidän pitää pysyä mukana heidän koko kentällä määrittelemässä intensiteetissä. Ja pystyä jopa kovempaan intensiteettiin, mitä he ovat tarjoilleet vastustajille. Jos me toteutetaan meidän juttuja tosi hyvin ja laadukkaasti, niin meillä on hyvä mahdollisuus horjuttaa Karhubasketin pelaamista. Helppoa se ei tule olemaan, niin laadukas on vastustaja. Yksi peli on yksi peli ja toivottavasti pystymme sen harjaamaan puolustaen Suomen Cup mestaruutta, joita meillä on kolme putkeen. Kokoonpanossa tulevat olemaan kaikki 12 pelaajaa, jotka ovat pelanneet. Loukkaantumisia ei ole, eikä kukaan ole kipeänä. Näillä tunnelmilla kohti huomista välierää Urhea-hallissa.

Kokoonpano: Henri Mennander, Zena Edosomwan, Rene Rougeau, Elias Leskinen, Timi Heinonen, Antti Kanervo, Sakari Laakso, Lassi Nikkarinen, Okko Järvi, Markus Rautasalo, Jeff Carroll jr., Trey Hall III.

Suomen Cup välierä Karhubasket – Helsinki Seagulls perjantaina kello 18.05 Helsingin Urhea-hallissa.

Peli on katsottavissa YLE TV2:selta.