UUTISET

23.01.2023

KARHUBASKET PÄÄTTI RUNKOSARJAN VOITTOON IKH AREENALLA

Karhubasket ja Pyrintö tavoittelivat voittoa lauantaina IKH Areenalla (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Lauantaina palloilun superpäivä päättyi Korisliigan runkosarjan päätöskierroksen otteluun Karhubasket – Tampereen Pyrintö. Kauhajokiset halusivat pelata runkosarjan läpi ilman kotitappioita, mutta vieraat halusivat pilata tämän suunnitelman, vaikka lähtivät otteluun ilman takamieskolmikko Valtteri Leppästä, Lassi Kilpistä ja Tomas Pihlajamäkeä.

Jeffrey Crockett teki oranssipaitojen viimeiset viisi pistettä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Jaquan Lawrence (10/8/4 torjuntaa) nosti ottelun avauspisteet, mutta kotijoukkue nakutti seuraavat kuusi pistettä ja johti parin minuutin kohdalla 6-2. Lawrence tasoitti lukemat, ja kun Ike Smith (22/11/4) ja Tylan Birts (19/7/4 riistoa) upottivat kakkoset, niin 0-8 jakson päätteeksi Janne Koskimies pyysi aikalisää. Kotijoukkueen päävalmentaja yritti herätellä joukkuetta taistelemaan runsaan 1700 katson edessä. Eero Innamaa (7/3) Kavensi, mutta tamperelaiset pysyivät edellä. Lee Skinnerin (10/6) ja Henri Kantosen (13/5/7) kolmoset tasoittivat lukemiksi 14-14, kun avausneljännestä oli pelaamatta kolmisen minuuttia. Kantonen ehätti viedä kotijoukkueen johtoon, mutta Panu Peltokangas (15/3/2) upotti kympin loppuun kaksi kolmosta ja yhden kakkosen, joten avausneljännes päättyi lukemiin 18-24.

Karhubasket kolisteli heitoillaan IKH Areenan korirautoja, mutta Ike Smithin heittotarkkuus oli kohdallaan. Smithin seitsemän perättäistä pistettä runsaassa kahdessa minuutissa antoivat Pyrinnölle 13 pisteen etumatkan. Neljän minuutin jälkeen LJ Thorpe (10/4/3) muokkasivat tilanteeksi 20-35 ja ero oli suurimmillaan vieraiden hyväksi. Severi Kaukiainen (13/4/4) lähetti oranssipaidat 11-0 jaksolle kakkosella. Innamaa, Kantonen ja Teemu Suokas (3/1 syöttö) upottivat kolmoset, joten nopeasti lukemat olivat 31-35. Ennen puoliaikaa joukkueet vaihtelivat koreja, joten tauolle lähdettiin lukemista 36-42.

Kaikki odottivat, että puoliajalta palaa parketille taisteleva kotijoukkue. Cameron Jones (11/6/5) ja Kaukiainen tasoittivatkin tilanteeksi 42-42, mutta joukkueet etenivät sen jälkeen tasatahtiin. Neljänneksen loppupuolella Daneil Dolencin (9/3) and1 suoritus ja Kaukiaisen kolmonen antoivat isännille 59-54 johtopaikan. Kympin viimeisten kahden minuutin aikana ei pisteitä nähty, joten noista lukemista lähdettiin päätösneljännekselle.

Ike Smithin kolmonen tasoitti lukemat viimeisellä minuutialla (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Runsaassa parissa minuutissa Karhubasket otti seitsemän pisteen johtoaseman. Skinner kasvatti sen vielä kahdeksaan, mutta Pyrintö ei luovuttanut. Vain kolme minuuttia ennen loppua se tuli tasoihin, kun Birts ja Peltokangas upottivat kolmoset. Smith vei vieraat 73-75 johtoon, mutta Cameron Jones tasoitti lukemat, kun viimeinen minuutti pyörähti käyntiin. Karhubasket otti aikalisän, jonka jälkeen Jeffrey Crockett (9/10/4) upotti kolmosen, joka pyöräytti lukemiksi 78-75. Pyrintö otti viimeisen aikalisänsä, jonka jälkeen Smith tasoitti lukemat kolmosella. Janne Koskimies kutsui joukkueen aikalisälle, jonka jälkeen Lawrence torjui Cameron Jonesin kolmosen, mutta pallo tipahti Crockettin käsiin ja hänen heittonsa upposi koriin, kun aikaa oli jäljellä vain 0,9 sekuntia. Pyrinnölle ei aikalisää enää ollut, joten vieraiden viimeinen epätoivoinen ratkaisu ei enää onnistunut, joten kauhajokiset ottivat kauden 19 voiton lukemin 80-78.

Karhubasket voitti levypallot niukasti 44-41, mutta menetti pelivälineen 15 kertaa. Pyrinnölle menetyksiä tuli kahdeksan. Pyrintö sai ottelussa ilmaan 78 pelitilanne heittoa, mutta onneksi heittotarkkuus jäi kakkosissa 49 ja kolmosissa 29,6 prosenttiin, vaikka muutamat heittopaikat olivat täysin vapaita. Kauhajokiset upottivat kakkoset 50 prosentin ja kolmoset 37,8 prosentin tarkkuudella.

Karhubasketin fanit pääsivät tuulettamaan voittoa tiukan ottelun jälkeen (kuva: Janne Yli-Korhonen)

-Oli kyllä todella hankalaa tänään ja on itsellä tympeä olo tällä hetkellä, Janne Koskimies harmitteli pelin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Hieno palloilupäivä tällä IKH Areenalla ja loistava yleisö, mutta ensimmäinen puoliaika oli meidän kauden huonointa. Meidän pelaajat eivät toteuttaneet sitä, mitä kävimme aikalisällä läpi. Tämän esityksen pohjalta Slovakiasta ei voi paljoa odottaa. Pyrinnölle pitää antaa tunnustusta, koska he pelasivat sitkeästi, eivätkä missään kohtaa tippuneet kyydistä, vaikka painostimme heitä. Päinvastoin Pyrintö painosti meitä. Meillä oli 15 menetystä, emmekä välillä saaneet tuotua palloa yli puolenkentän, ennen kuin menetimme. Tämä päivä ja tämä yleisö olisi ansainnut meiltä paljon paremman esityksen, Koskimies pohti.

Korisliigan runkosarjan päätöskierroksen jälkeen ohjelmassa on vielä yksi ottelu, kun Korihait ja Pyrintö uusivat ottelunsa tulevana tiistaina. Uusinta johtuu siitä, että joukkueiden kohtaamisessa pisteet laskettiin väärin, eikä pöytäkirja vastannut ottelun tapahtumia. Korihait on tuosta päätöksestä valittanut urheilijoiden oikeusturvalautakuntaan, joten katsotaan nyt, tuleeko tuota uusintaottelua ollenkaan.

Valituksia samaiselle instanssille on ilmassa muuallakin. Runkosarjan päätöskierroksella vierasvoitolla Katajasta paikan yläloppusarjaan varmistanut Kouvot, on myös valittamassa päätöksestä, jossa heidät tuomittiin häviämään ottelunsa BC Nokialla 0-40. Alkuperäisenä pelipäivänä Kouvot eivät saaneet jalkeille riittävää miehistöä, eikä uutta pelipäivää löytynyt kalenterista. Silloin vaihtoehtona ei ollut, että kyseinen ottelu olisi pelattu runkosarjan päätöksen jälkeen, kuten nyt (ehkä) tullaan pelaamaan Korihait – Pyrintö ottelu.

Mitä valituksista nyt sitten seuraakin, niin yläloppusarjassa jatkavat Karhubasketin kanssa Gulls, Kataja, Vilpas, KTP ja Kouvot. Joukkueet kohtaavat toisensa kotona ja vieraissa, joten ohjelmassa on 10 ottelua lisää. Näissä loppusarjoissa haetaan asetelmat pudotuspeleihin, jonne kuuden kärki on nyt paikkansa varmistanut. Alaloppusarjan voittaja kohtaa yläloppusarjan kakkosen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ja alaloppusarjan kakkonen kohtaa yläloppusarjan ykkösen. Runkosarjassa hankitut sarjapisteet pysyvät voimassa.

Otteluohjelmat varmistuvat alkuviikon aikana, mutta verkkotoimituksen saamien tietojen mukaan, kauhajokisten ottelut alkaisivat perjantaina 27. tammikuuta Kouvolassa. Karhubasketin seuraava ottelu on keskiviikkona Slovakian Levicessä, jossa jatkuu FIBA Europe Cupin jatkolohko. Kauhajokiset johtavat alkulohko puhtaalla pelillä kolmen ottelun jälkeen. FIBA Europe Cupia pelataan IKH Areenalla keskiviikkona 1. helmikuuta ja tiistaina 7. helmikuuta, jonka jälkeen on selvillä jatkaako Karhubasket pelejä FIBA Europe Cupin pudotuspeleissä eli kahdeksan parhaan joukossa. Liput näihin europeleihin ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi.

Karhubasketin kausikortit ovat voimassa loppusarjassa. Lipunmyynti loppusarjan kotiotteluihin alkaa osoitteessa Lippu.fi heti, kun otteluohjelma on saatu lukittua.