UUTISET

30.12.2022

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – BC NOKIA

Vuoden 2022 viimeinen koripallo-ottelu on käsillä, kun uudenvuodenaattona Karhubasketin (14 voittoa/2 tappiota) vieraaksi IKH Areenaan saapuu BC Nokia (10/7). Lauantain ottelu alkaa kello 16 ja IKH Areenan ovet avautuvat kello 14. Samalla käynnistyy areenalla myös lipunmyynti. Ennakkoon lippuja voi ostaa osoitteesta Lippu.fi ja R-Kioskeilta kautta maan.

Karhubasket on kasvattanut voittoputkensa jo 13 otteluun, eikä ole IKH Areenassa hävinnyt vielä otteluakaan. Kahdeksan kotiottelua ovat tuottaneet yhtä monta voittoa. Rasitteena olevat kaksi tappiota ovat tulleet vieraissa Lapualla ja Helsingissä, mutta molemmat voitot kauhajokiset ovat pystyneet kuittaamaan kotona. Keskiviikkona Karhubasket kävi hakemassa Tampereen Pyynikiltä 72-95 vierasvoiton, vaikka pelasi ilman takamies Henri Kantosta. Myös Manny Patterson oli sivussa keskiviikkona, mutta Kuany Kuany otti jälleen loistavasti paikkansa pelaavassa kokoonpanossa. Kantonen palaa kentälle lauantaina.

Kun edessä on huomenna vuoden viimeinen päivä, niin on hyvä vetää yhteen vuotta 2022.

Tammikuussa ja helmikuussa Karhubasket jyräsi, voittaen jokaisen seitsemästä pelaamisesta ottelustaan. Vaikeudet alkoivat ylemmässä loppusarjassa, kun kaksi ottelua jouduttiin luovuttamaan, kun terveitä pelaajia ei ollut tarpeeksi. Maaliskuun saldo oli kolme voittoa ja viisi tappiota.

Huhtikuussa Karhubasket palasi omalle tasolleen, kun pudotuspelit alkoivat. Ensin kaatui Lahti otteluvoitoin 3-0 ja sitten välierissä Seagullsit otteluvoitoin 4-1. Finaalit ja seurahistorian kolmas Suomen mestaruus tuli toukokuussa otteluvoitoin 4-1 Salon Vilppaasta.

BCL karsinta Malagassa oli pettymys, sillä ottelut jäivät yhteen. Toki isäntäjoukkueen kaataminen karsintojen finaaleissa ja paikka BCL:n runkosarjassa olisi ollut jo sensaatio. Takataskussa oli paikka FIBA Europe Cupissa, jossa alkulohko pelattiin upealla saldolla viisi voittoa ja yksi tappio. Lohkovoittajana oranssipaitojen eurotaival jatkui jatkolohkossa, jossa on tullut kaksi voittoa. Yhteensä yhdeksästä europelistä on tullut seitsemän voittoa ja kaksi tappiota.

Syksyllä Karhubasket siirtyi pelaamaan upealle IKH Areenalle. Suomen mestaruus ja uusi areena! Jos tämän olisi joku kertonut 90-luvun edustusjoukkueen pelissä, niin olisi saanut lähetteen Törnävälle.

Kun Korisliigan syyspuoliskoa on jäljellä yksi peli, niin kauhajokisten saldo on upea 14 voittoa ja kaksi tappiota. Koko vuonna 53 virallista ottelua, joista tuli 42 voittoa. Kovaa settiä! Ja vaikka on uutta areenaa, Suomen mestaruutta ja europelejä, niin asia, joka on nostanut kyyneleet silmiin verkkotoimituksen viikkopalavereissa ovat maan upeimmat fanit! Arki tai pyhä, koti- tai vieraspelit, niin fanit ovat olleet tukemassa omiaan lähes jokaisessa ottelussa. Tämä on uskomattoman upeaa. Loistavan valmennuksen, upean staffin ja sensaatiomaiset pelaajat voivat kasata jokainen seura missä tahansa. Palettia on tietysti vaikea saada toimimaan muuta kuin kovalla työllä, mutta tällaisen fanijoukon kokoaminen on sitten harvinaisempi juttu. Isoo kiitos jokaiselle, joka on ollut matkassa mukana. Jatketaan samaa!

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Vuoden viimeiseen peliin vastustajaksemme saapuu BC Nokia, jonka kanssa meillä on yleensä ollut kädet täynnä töitä koko 40 minuutin ajan voiton saavuttamiseksi. Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Nokia vei peliä toisella ja kolmannella neljänneksellä, josta saimme hyvää oppia lauantaita ajatellen. Tuosta ottelusta puuttuneiden Mattilan ja Benlevin mukaantulon myötä he ovat nyt myös heittovoimaisempi joukkue.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, Kuany (GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Karhubasket ja BC Nokia kohtasivat toisensa marraskuun alussa Nokialla. Silloin kauhajokiset voittivat ensimmäisen kympin lukemin 17-23, mutta Nokia nousi 40-35 taukojohtoon voittamalla toisen neljänneksen 23-12. Toinen puolisko oli vieraiden. Se meni Karhubasketille 36-51, joten loppunumerot kirjoitettiin numeroin 76-86.

Nokia menetti pallon 13 kertaa kauhajokisten puolustuksen pihdeissä. Määrä ei ole iso, mutta vieraat tekivät näistä menetyksistä 23 pistettä. Oranssipaidat voittivat levypallot niukasti 34-35, molemmat jakoivat 18 syöttöä ja kauhajokiset menettivät pallon 12 kertaa. Nokialaiset olivat hiukan tarkempia kolmosissa, upottaen ne 44 prosentin tarkkuudella, mutta Karhubasket upotti 13 kolmosta 42 pinnan tarkkuudella. Nokialle onnistuneita kolmosia tuli kahdeksan. Vieraat olivat myös tarkempia kakkosissa, kun ne osuivat sukkaan 53 prosenttisesti. Kotijoukkueella tarkkuus jäi 44 prosenttiin.

Jeffrey Crockett (20/11/3) johdatti 20 pisteellä viisi muutakin joukkuekaveria kaksinumeroisille pistelukemille, ja kirjasi samalla tupla -tuplan, sillä hän poimi 11 levyriä. Lee Skinner (14/6), Severi Kaukiainen (12/1/3), Cameron Jones (11/2/2), Henri Kantonen (11/1/5) ja Manny Patterson (10/7/2 riistoa) olivat muut pistenikkarit. Nokialta Johnathan Stove (25/3) teki peräti 25 pistettä. Entiset Karhubasketin pelaajat Mikael Laihonen (10/8/3) ja Kalle Peltonen (6/2/2) onnistuivat myös hyvin. Silloin BC Nokia pelasi ilman takamies Niko Mattilaa, mutta nyt hän on IKH Areenalla lauantaina kehissä.

Kaikkiaan Karhubasket ja BC Nokia ovat kohdanneet Korisliigassa 35 kertaa. Kauhajokiset ovat voittaneet otteluista 24 ja Nokia 11. Viimeiset 10 ottelua ovat menneet oranssipaitojen tahdissa, sillä Karhubasket on voittanut niistä yhdeksän. Nokian viimeisin voitto tuli maaliskuussa 2021, kun nokialaiset olivat parempi lukemin 86-80.

BC Nokia viilettää mukavassa neljän ottelun voittoputkessa ja on nostanut sarjasijoituksensa neljänneksi. Nokialaisilla on runkosarjaa pelaamatta viisi ottelua, joten heillä on ehdottomasti tähtäimessä top kuusi sijoitus eli paikka ylempään loppusarjaan. Sarjataulukko on todella tasainen, sillä kolmantena oleva Kataja ja viidentenä majaileva Vilpas ovat nokialaisten kanssa tasapisteissä. Takana Kobrat ovat kaksi pistettä perässä sijalla kuusi ja KTP on neljän pisteen etäisyydellä, mutta on pelannut ottelun edellä olevia vähemmän, kuten myös Kouvot.

Edellisessä ottelussa BC Nokia voitti sarjajumbo Korihait kotona lukemin 93-86. Nokia voitti levypallot peräti 43-29 ja upotti kolmoset 50 prosentin tarkkuudella (12/24). 16 menetystä meinasi olla liikaa ja Korihait saivat mellastaa korin läheisyydessä, joten vieraat upottivat kakkoset 62 prosentin tarkkuudella. Majuri Antero Lehto (21/3/3) pelasi kauden parhaan pelinsä ja Mikael Laihonen (14/10) askarteli vajaassa 20 minuutissa tupla -tuplan. Myös Niko Mattila (13/3/5) pelasi hyvin, tehden 13 pistettä ja jakoi viisi syöttöä. Nokian voittoputken muut voitot ovat tulleet KTP:stä kotona 73-71, luovutuksella Kouvoista (0-40) ja kotona Hongasta 76-72. Lopputulokset voivat joidenkin silmään olla yllättävän tiukkoja, mutta edelleenkään koripallossa ei tyylipisteitä jaeta, vaan voitto on voitto.

Nokia on Korisliigan toiseksi paras vierasjoukkue. Seitsemän ottelua vieraissa ovat tuoneet viisi voittoa ja vain kaksi tappiota. Kotona Nokian pelit ovat menneet viidellä voitolla ja viidellä tappiolla. Vierastappiot ovat tulleet lokakuun puolivälissä Kotkassa 92-74 ja Helsingissä marraskuun lopussa numeroin 94-73.

BC Nokian Kokoonpano ja tilastot (pisteet/levypallot/syötöt):

#1 Perrion Callandret, takamies, 188 cm. USA. (11,4/7,2/4,4)

#2 Malik Benlevi, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (15,3/5,1/2)

#4 Antero Lehto, takamies, 185 cm. (8,4/2,3/2,5)

#5 Alan Herndon, laitahyökkääjä, 206 cm. USA. (13,4/7,5/1,4/1,1 torjuntaa)

#8 Antti Ahonen, laitahyökkääjä, 202 cm.

#11 Mikael Laihonen, laitahyökkääjä, 202 cm. (7,9/4,7)

#17 Niko Mattila, takamies, 192 cm. (6,1/2,9/3,6/1,4 riistoa)

#18 Hugo Boman, laitahyökkääjä, 200 cm. (1,7/1,1)

#20 Kalle Kuhalampi, laitahyökkääjä, 199 cm.

#30 Johnathan Stove laitahyökkääjä, 193 cm. USA. (16,2/4,9/2,6)

#41 Elias Sauramo, laitahyökkääjä, 200 cm.

#43 Ryan Batte, laitahyökkääjä, 198 cm. USA.

#95 Kalle Peltonen, laitahyökkääjä, 201 cm. (4,3/3,1/1,1)

BC Nokia vaihtoi alkukauden jenkin Xavier Fordin yhdeksän ottelun jälkeen. Tilalle tuli 198 senttinen laituriin Malik Benlevi, joka on seitsemässä ottelussa tehnyt 15,3 pistettä ottelua kohden. Benlevi ottaa 4,6 kolmosta ottelua kohden ja upottaa ne hyvällä 43,8 prosentin tarkkuudella. Benlevi pelasi kaudet 2015-2019 Georgia Statessa, jossa viimeisellä kaudella 2018-2019 34 ottelussa keskiarvoissa 11,8 pistettä, 5,9 levyriä ja yksi torjunta. Ennen Suomea Benlevi on pelannut NBA:n G-liigassa, Meksikossa ja viime kaudella Kanadassa.

Muut vahvistukset ovat sentteri Alan Herndon, joka upottaa kakkoset korin läheltä yli 70 prosentin tarkkuudella ja torjuu heittoja yli yhden torjunnan keskiarvolla. Takamies Perrion Callandret, joka on hieman takunnut heittojen kanssa, mutta ajaa hanakasti korille, hankkien 4,6 vaparia per peli. Sekä BC Nokian paras pistemies Johnathan Stove, joka tekee pisteitä 16,2 keskiarvolla. Stoven heittotarkkuus ei oli niitä kovimpia, mutta energinen mies tulee ja tulee vain uudestaan.

BC Nokian Johnathan Stove tekee kovilla koreilla 16,2 pinnaa ottelua kohden (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kotimaisten kärkinimiä ovat kokeneet takamiehet Antero Lehto ja Niko Mattila. Mattila pelasi Karhubasketissa kaudet 2012-2015, joten hän on Mikael Laihosen ja Kalle Peltosen tapaan tuttuja kasvoja Karhubasketin faneille. Laihonen ja Peltonen ovat pelanneet noin 20 minuuttia per jamppa ottelua kohden, joten kuuluvat ehdottomasti valmentaja Greg Gibsonin avainpelaajiin.

Ennakkokommentit päävalmentaja Greg Gibson: – Meidän pitää tehdä kaikki asiat hyvin lauantaina Kauhajoella, loistavaa joukkuetta vastaan. Kauhajoki on joukkue, joka vain tulee vastaan ​​syvyydellään ja vaihtomiesten avulla.

Kokoonpanor: Lehto, Callandret, Peltonen, Boman, Laihonen, Benlevi, Sauramo, Herndon, Stove, Mattila.

Jos lauantaina kello 16 IKH Areenassa kohtaavia joukkueita vertailee, niin molemmat kuuluvat Korisliigan parhaimpiin puolustusjoukkueisiin. Kauhajokiset päästävät 73,9 pistettä, kun Nokian lukema 77,1 pistettä on sarjan toiseksi paras. Eroa tulee hyökkäyspäässä. Karhubasket tekee 88,9 pistettä ja Nokia puolestaan tehtailee 74,8 pinnaa ottelua kohden. Karhubasket on hyökkäystilastoissa edellä ja nokialaiset menettävät peräti 15,6 kertaa pallon ottelua kohden, kun kauhajokisten vastaava lukema on 11,3 menetystä. Nokialaiset ovat sarjan paraspuolustuslevypallojoukkue 30,5 levarin keskiarvolla. Pitkä voittoputki, tappioton kotisaldo IKH Areenassa ja tilastot puoltavat kotijoukkueen voittoa, mutta jokainen peli lähtee 0-0 lukemista, joten kaikki on mahdollista. Onneksi oranssipaidoilla on maan parhaiden fanien tuki takana. Ja se onkin se tärkein lähtökohta, josta etua peliin saa.

Karhubasket – BC Nokia lauantaina kello 16 IKH Areenalla. Areenan ovet aukeavat kello 14 ja samalla aukeaa myös lipunmyynti. Ennakkoon lippuja saa osoitteesta Lippu.fi ja R-Kioskeilta kautta maan.

Tervetuloa vaihtamaan vuotta IKH Areenaan! Ottelun jälkeen sporttibaarissa on elävää musiikkia ja samalla voi nauttia virvokkeita.

Hyvää vuoden vaihdetta kaikille!