UUTISET

20.01.2023

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – TAMPEREEN PYRINTÖ

Lauantaina pelataan Korisliigan runkosarjan viimeinen kierros, jonka jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan loppusarjaan. Molempiin loppusarjoihin tulee kuusi joukkuetta. Karhubasket (18 voittoa/3 tappiota) on runkosarjan voiton varmistanut jo hyvissä ajoin ennen päätöskierrosta. Vastustajaksi IKH Areenaan saapuva Tampereen Pyrintö (9 voittoa/12 tappiota) omaa teoreettiset mahdollisuudet ylempään loppusarjaan, mutta ne teoriat pysyvät pystyssä vain, jos tamperelaiset hakevat voiton Kauhajoelta.

Lauantain Korisliigan kamppailu on osa palloilun superpäivää IKH Areenassa. Superpäivä alkaa kello 14 pelattavalla lentopallon miesten mestaruusliigan ottelulla VaLePa – Savo Volley. Kyseessä on mestaruusliigan viime kevään finaaliparin uudelleen kohtaaminen. Finaaleissa VaLePa voitti viidennen perättäisen Suomen mestaruuden otteluvoitoin 4-3. Kauhajoella nähdään nyt ensimmäistä kertaa miesten pääsarjalentopalloa ja kentällä IKH Areenan kirkkaiden valojen alla esiintyvät sellaiset lentopallolegendat kuin Mikko Esko ja Urpo Sivula. Karhubasketin sivuilla on tarkempi ennakko lentopallo-ottelusta. Liput lentopallo-otteluun voi ostaa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi.

Kello 16 IKH Areenan VIP-ravintolassa pidetään seminaari, jossa käsitellään palloilulajien tulevaisuutta. Paneelikeskustelussa on mukana palloilulajien merkittäviä vaikuttajia: Jaana Tulla ja Antti Paananen Olympiakomiteasta, Lentopalloliiton puheenjohtaja Lauri Inna sekä toimitusjohtaja Karri Virtanen ja Koripalloliiton puheenjohtaja Timo Elo. Lippuja seminaarin voi ostaa osoitteesta Lippu.fi.

Karhubasket – Tampereen Pyrintö IKH Areenassa kello 18. Liput ennakkoon Lippu.fi

Lippuinfo palloilun superpäivään:

Kaikki liput ennakkoon osoitteesta Lippu.fi tai R-Kioskeista kautta maan.

IKH Areenan ovet avautuvat lauantaina kello 13 ja samalla aukeaa lipunmyynti. Lipunmyynnistä voi ostaa kaikkia lipputyyppejä (lippu lentopalloon, lippu seminaariin, lippu koripalloon tai lippuja, joilla pääsee sekä lento- että koripalloon tai kaikkiin superpäivän tapahtumiin).

Karhubasketin kausikortilla on vapaa sisäänpääsy sekä lentopallo- että koripallo-otteluun.

IKH Areenan ravintolat palvelevat koko päivän eli kello 13 – n. klo 20.

lippuasioissa voi ottaa yhteyttä s-postitse marja@karhubasket.fi

Karhubasket palasi alkuvuoden kestäneeltä vieraskiertueelta kotiin IKH Areenaan keskiviikkona, kun vieraaksi oli saapunut edellisessä viikonvaihteessa Suomen Cup -mestaruuden voittanut ja Korisliigan sarjataulukon sijalla kolme majaileva Joensuun Kataja Basket. Karhubasket oli tyly isäntä, vaikka joensuulaiset ottivatkin takamies Tuomas Hirvosen johdolla 0-8 johtopaikan runsaassa minuutissa. Karhubasket voitti ottelun toisen neljänneksen peräti 32-6 ja ottelu oli taputeltu ennen puoliaikaa. Lopulta 1437 katsojaa sai todistaa oranssipaitojen kauden 11 kotivoittoa, joka tuli lukemin 95-59.

Vaikka Karhubasket on runkosarjan voiton varmistanut jo hyvissä ajoin, niin lauantain kamppaillulla on merkityksensä molemmille joukkueille. Lähdettäessä loppusarjoihin, voitetut sarjapisteet jäävät voimaan ja niihin lisätään 10 jatkosarjaottelun tuomat sarjapisteet. Loppusarjojen päätteeksi sijoitukset pudotuspeleihin määräytyvät näillä perusteilla.

Karhubasketilla on tarkoituksena varmistaa yläloppusarjassa kärkipaikka pudotuspeleihin, mikä tarkoittaisi kotietua sinne asti, jonne kauhajokiset yltävät. Tämä on merkittävä asia, sillä Karhubasket ei tällä kaudella ole hävinnyt yhtäkään kotiottelua Korisliigassa IKH Areenalla. Yläloppusarja alkaa lauantaina 28. tammikuuta, jolloin kauhajokiset matkustavat runkosarjan kuudenneksi sijoittuneet joukkueen vieraaksi. Vastustaja selviää vasta lauantaina, mutta se on yksi seuraavista: BC Nokia, KTP, Kouvot tai Kobrat. Lapualla pelataan lauantaina iso-ottelu, jossa Kobrat saavat vieraaksi BC Nokian.

Jatkosarjojen otteluohjelma julkaistaan tiistaina 24. tammikuuta, joten silloin pelien järjestys varmistuu, mutta nyt muutaman seuraavan viikon ohjelma näyttää tältä (lauantain otteluiden alkamisajat klo 16/17/18):

Ke 25.1. klo 19 Patrioti Levice (Slovakia) – Karhubasket

La 28.1. klo 17 runkosarjan kuudes – Karhubasket

Ke 1.2. klo 18.30 Karhubasket – BC Budivelnyk Kyiv (Ukraina)

La 4.2. klo 17 runkosarjan viides – Karhubasket

Ti 7.2. klo 18.30 Karhubasket – Hapoel B-Cure Laser Haifa (Israel)

La 11.2. klo 17 Karhubasket – runkosarjan nelonen Vilpas/Kataja/BC Nokia

Lauantaina vieraaksi saapuvalla Tampereen Pyrinnöllä on vielä teoriassa mahdollisuudet kiilata yläloppusarjaan. Se vaatii voittoa IKH Areenasta ja sitten uusintaottelua kamppailusta Korihait – Pyrintö. Miksi uusintaottelua? No Pyrintö kärsi pelissä vääryyden, sillä Hait voittivat tuon ottelun pöytäkirjan mukaan lukemin 84-81, mutta kaikkia koreja ei ole merkitty pöytäkirjaan ja kun ottelun pisteet laskee uudestaan videotallenteelta, niin lopputulos olisi oikeasti 82-83. Toki uusintaottelun sekä Karhubasket ottelun voittojen lisäksi päätöskierroksella KTP:n, Kouvojen ja Kobrien pitäisi hävitä omat ottelunsa.

Pyrinnön yläloppusarjapaikka olisi ollut paljon todennäköisempi, jos tamperelaiset olisivat keskiviikkona voittaneet paikallisottelussa BC Nokian. Pyrinnöltä puuttuivat kokoonpanosta takamiehet Lassi Kilpinen, Tomas Pihlajamäki ja Valtteri Leppänen, jota harmitteli ottelun jälkeen myös Pyrinnön valmentaja Miikka Sopanen; – Tehtiin töitä, meillä oli hyvä keskittyminen ja taistelumieli. Ei ihan riittänyt tänään. Meidän poissaolot valitettavasti näkyi. Bensa loppui, Sopanen totesi. BC Nokia tarrasi yläloppusarjapaikkaan 87-75 voitolla. Pyrintö hävisi levypallot 45-37, jakoi vain 13 syöttöä ja menetti pallon 15 kertaa. Eikä tamperelaisilla ollut paras heittopäiväkään, sillä kakkoset upposivat 40 ja kolmoset 30 prosentin tarkkuudella. Pyrinnön uusin pelaajahankinta Tylan Birts (29/6/3 riistoa) teki 29 pistettä ja tarkkakätinen Osku Heinonen (14/4) 14 pinnaa. Tämä kaksikko heitti kolmosensa sisälle 7/12 eli 58,3 prosentin tarkkuudella, kun muut Pyrintöläiset osuivat niissä 2/18 eli 11,1 prosenttisesti.

Pyrintö on napannut kauden yhdeksästä voitosta kuusi kotona Pyynikillä. Vierasvoittoja on tullut vain kolme ja edellisen vieraspelin tamperelaiset ottivat Lahdessa joulukuun alussa pistein 71-75. Sen jälkeen Pyrintö on lähtenyt ilman sarjapisteitä Helsingistä (89-74), Uudestakaupungista (84-81, vai lähtikö?), Kouvolasta (128-103) ja keskiviikkona siis Nokialta. Lahden lisäksi Pyrintö on voittanut vieraissa Hongan lokakuun puolivälissä ja Kobrat marraskuun lopussa. Viimeiset viisi ottelua Pyrintö on pelannut saldolla kaksi voittoa ja kolme tappiota. 10 edellistä kamppailua ovat tuoneet neljä voittoa ja kuusi tappiota.

Ike Smith on Pyrinnön paras pistemies, mutta Joona Hakamaa tyrmää tämän yrityksen Pyynikillä joukkueiden edellisessä kohtaamisessa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Pyrinnön kokoonpano ja tilastot (pisteet/levypallot/syötöt):

#2 LJ Thorpe, takamies, 196 cm. USA. (12,5/4,8/4,5/1,7 riistoa)

#3 Ike Smith, takamies, 193 cm. USA. (17,6/6,6/3,4/1,1 riistoa)

#4 Tylan Birts, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (13,6/4,8/0,8/2,6 riistoa)

#5 Tomas Pihlajamäki, takamies, 194 cm. (9,3/2,7/1,9/1,1 riistoa)

#7 Valtteri Leppänen, takamies, 187 cm. (2,6/1)

#9 Lassi Kilpinen takamies, 185 cm. (4/1,1/2,3)

#10 Osku Heinonen, takapelaaja, 194 cm. (13,2/2,5/0,8/1,1 riistoa)

#12 Roni Ahvenjärvi, laitahyökkääjä, 197 cm. (1,3/1,1)

#16 Panu Peltokangas, laitahyökkääjä, 201 cm. (3,8/2,7)

#28 Arttu Pitkänen, laitahyökkääjä, 195 cm. (2,3/0,7)

#40 Jaquan Lawrence, laitahyökkääjä, 206 cm. USA. (8,6/6,5/0,9/1,2 riistoa/1,4 torjuntaa)

#51 Kion Williams, takamies, 187 cm. (0,4/0,6)

LJ Thorpe korinteossa Pyynikillä joulukuun lopussa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Pyrinnön uusin vahvistus Tylan Birts on pelannut Korisliigassa viisi ottelua. Runsaan 26 minuutin peliajalla Birts on tehnyt 13,6 pistettä ottelua kohden ja upottanut kakkoset 53,3 prosentin ja kolmoset 50 prosentin tarkkuudella. Ike Smith ei onnistunut edellisessä Nokia ottelussa, mutta on joukkueensa paras pistemies 17,5 pinnan keskiarvolla. Smith ottaa paljon kakkosia ja upottaa ne 51,2 prosentilla. Hän haastaa korille saakka ja hankkii 4,3 vaparia ottelua kohden, mutta upottaa kolmoset vain 23 prosentin tarkkuudella. LJ Thorpe ja Jaquan Lawrence kuuluvat myös tamperelaisten avain pelaajiin, mutta Osku Heinosen onnistuminen kaukoheittopelissä on ihan must -juttu lauantaina, jos Pyrintö mielii Karhubasketin IKH Areenalla yllättää. Myös Tomas Pihlajamäki on ollut iso osa Pyrinnön voitoissa ja hänen puuttuminen kokoonpanosta olisi kova isku joukkueelle.

Yhdeksässä voitto-ottelussa Pyrintö on upottanut kakkoset 52 ja kolmoset 36,8 prosentin tarkkuudella. Tappioissa tarkkuudet ovat olleet kakkosissa 47,9 ja kolmosissa 29,8 prosenttia. Levypalloissa on myös iso ero voitto- ja tappio-otteluiden välillä. Voitoissa levyreitä tulee 43, kun tappioissa lukema jää 35,3. Menetyksiä voittopeleissä tulee 11,3, kun tappioissa tamperelaiset kadottavat pelivälineen 13,3 kertaa ottelua kohden. Etukäteen Karhubasket on tilastojen valossa suosikki lähes jokaisessa kategoriassa, mutta riistoissa tamperelaiset ovat sarjan parhaita, 9,6 riiston keskiarvolla. Oranssipaidat riistävät pelivälineen vastustajalta kahdeksan kertaa ja ovat tuon tilaston kolmas Korisliigassa. Myös torjunnoissa Pyrintö on Karhubaskettia parempi, kun se torjuu 3,1 vastustajan heittoa (KB 1,8 kpl).

Karhubasket ja Pyrintö ovat kohdanneet Korisliigassa 71 kertaa. Pyrintö on voittanut näistä 36 ja kauhajokiset 35. Nyt on aika tasata tilit ja poistaa viimeinenkin negatiivinen saldo nykykorisliigajoukkueita vastaan. Viimeiset 10 ottelua ovat kuitenkin menneet oranssipaitojen tahdissa, sillä Karhubasket on voittanut niistä kahdeksan. Pyrinnön viimeisin voitto tuli maaliskuussa 2022, kun Karhubasket joutui luovuttamaan ottelun sairastapauksien takia.

Jeffrey Crockett teki Pyynikillä 22 minuutissa 19 pistettä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet kertaalleen, kun joulun välipäivinä kauhajokiset suuntasivat Pyynikille Viitalan bussilla ja loistavasti kannustaneen fanibussin tukemana. Tampereella loppulukemat olivat 72-95, eikä paremmasta joukkueesta jäänyt epäselvyyttä. Kauhajokiset voittivat avauskympin 10-23 ja ratkaisivat pelin lopullisesti kolmannella neljänneksellä, vieden sen 13-30. Karhubasket voitti levypallot peräti 24-44, liikutti palloa hyvin ja tilastoi 27 syöttöä. Pallonliikkeellä saatiin hyvät heittopaikat ja kakkoset upposivat 61 ja kolmoset 41 prosentin tarkkuudella. Kun isännät pidettiin kakkosissa 44 prosentissa, ei kauhajokisten 22 menetystä haitanneet, vaikka on valtava määrä. Kauhajokisista Jeffrey Crockett teki 22 minuutissa 19 pistettä ja Daniel Dolenc 13. Myös Kuany Kuany, Severi Kaukiainen ja Lee Skinner tekivät 10 pistettä tai yli. Pyrinnön ykkönen oli 22 pistettä upottanut Osku Heinonen.

Korisliigan runkosarjan päätöskierroksen ottelu Karhubasket – Tampereen Pyrintö lauantaina kello 18 IKH Areenassa.

Muista kello 14 alkava miesten mestaruusliigan lentopallo-ottelu VaLePa – Savo Volley.

Liput IKH Areenalle myy ennakkoon Lippu.fi

Nähdään lauantaina IKH Areenalla!