UUTISET

02.01.2023

OTTELUENNAKKO: KTP – KARHUBASKET

(kuva: Janne Yli-Korhonen)

Korisliigan kärkipaikalla oleva Karhubasket (15 voittoa/2 tappiota) aloittaa vuoden 2023 vieraskiertueella, jonka ensimmäinen etappi on Kotka, jossa yläloppusarjapaikasta taisteleva KTP (9/8) isännöi kauhajokisia tiistaina.

Kauhajokisten kiertue pysähtyy tiistaina jälkeen seuraavilla etapeilla. Perjantaina Espoo, sunnuntaina Kouvola, tiistaina Haifa Israel ja perjantaina Helsinki, jossa pelataan Suomen Cupin final four -turnaus. 12 päivään siis ainakin viisi peliä ja jos perjantainen cupin välierä Seagullseja vastaan on voitollinen, niin ottelumäärä kasvaa kuuteen.

KTP:llä on runkosarjaa pelaamatta viisi ottelua. Kuusi parasta joukkuetta selviytyy ylempään loppusarjaan ja kotkalaisilla on jalka vahvasti sinne johtavan oven välissä. Toki sarjataulukko on todella tasainen. Sijoilla neljä-kahdeksan olevat joukkueet ovat kahden sarjapisteen sisällä, eikä kolmantena oleva Katajakaan ole turvassa. KTP on voittanut edellisistä viidestä ottelusta kaksi ja 10 edellisestä neljä, joten peli ei ole parhaassa mahdollisessa terässä. Mutta kotona Steveco areenalla KTP on voittanut kolme ottelua putkeen.

Karhubasket ja KTP kohtasivat IKH Areenalla lokakuussa. Silloin kauhajokiset olivat parempia runsaskorisessa ottelussa pistein 100-95. Kotkalaiset käväisivät välillä kuuden pisteen johdossa, mutta suurimman osaa peliä mentiin oranssipaitojen tahdissa. KTP ei vain suostunut luovuttamaan. Brandon Tabb oli ilmiömäisessä heittovireessä, nakuttaen peräti 36 pistettä. Tabb heitti yhdeksän kolmosta sukkaan. Tabbille tulitukea antoi Jordan Giles, joka tehtaili 22 pistettä. Myös takamies Brandon Sly (12/3/8) ja Roydell Brown (10/11/2) pääsivät kaksinumeroisille pistelukemille.

Karhubasket voitti levypallot 39-35. Peräti 30 syötöllä rakennettiin hyvät heittopaikat, joten kakkoset upposivat 61 ja kolmoset 43 prosentin tarkkuudella. KTP:n heittoprosentit olivat 53 ja 41 prosenttia. Karhubasketilla oli ottelussa käytössä yhdeksän pelaajan rosteri ja jokainen pelaaja pelasi yli 10 minuuttia. Cameron Jones (24/3/9) teki 24 pistettä, mutta myös Severi Kaukiainen (18/2/9), Henri Kantonen (13/3/7) ja Miikka Marttinen (10/1) pääsivät kaksinumeroisille pistelukemille. Kaikki oranssipaitojen pelaajat tekivät pisteitä.

Karhubasket päästi tuossa KTP ottelussa 95 pistettä omiin, mikä on vastustajien kovin lukema tällä kaudella. Ainoastaan Lahti (81), Kobrat (81) ja Seagulls (91) ovat tehneet kauhajokisia vastaan KTP:n lisäksi yli 80 pistettä. Noista otteluista Karhubasket hävisi vieras ottelut Lapualla ja Helsingissä. Ja nuo ovatkin kauden ainoat tappiot. Keskimäärin oranssipaitoja vastaan tehdään 73,8 pistettä ottelua kohden

Kun vertaillaan tiistaina kohtaavia joukkueita, niin silmiin osuvat seuraavat tilastokategoriat; pisteitä joukkueet tekevät melkein saman verran pisteitä otteluissa. Karhubasket 88,1 ja KTP 88,7. Joukkueet upottavat kakkoset lähes yhtä tarkasti, KB 54,5 % ja KTP 54,7 %. Molemmat hakevat suurin piirtein saman verran hyökkäyslevypalloja, KB 13,2, KTP 12,7. Ja vastakkain ovat koko Korisliigan pallovarmimmat joukkueet, sillä Karhubasket menettää pallon 11,2 kertaa ottelussa, kun kotkalaisille menetyksiä tulee vain 10,8.

Isoimmat tilastolliset erot ovat syötöissä. Karhubasket jakaa 20,5 syöttöä ottelua kohden, kun KTP:lle syöttöjä tilastoidaan 15,7 per kamppailu. Karhubasket on edelleen sarjan tarkin kaukoheittojoukkue 38 prosentin tarkkuudella, vaikka edellisessä ottelussa osumatarkkuus jäi alle 20 prosentin ja peräti 33 kolmosta sudittiin ohi. KTP upottaa kaukoheitot 33,6 prosenttisesti, mikä on Korisliigan keskitasoa.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Starttaamme vuoden 2023 tiistaina Kotkasta ja neljä ottelua kahdeksaan päivään sisältävä vierasotteluiden putki jatkuu Espoon ja Kouvolan kautta päättyen ensi viikon tiistaina Israelin Haifaan. Voittoputkemme joutuu siis todella kovaan testiin. Ensimmäinen kohtaaminen KTP:n kanssa oli koririkas kamppailu, jonka saimme käännettyä lopussa meille. Erityisesti KTP:n avainpelaajien puolustamisessa pitää onnistua nyt vieraissa paremmin.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 25%), Kaukiainen, Kuany (GTD 75%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

KTP on siis voittanut kolme kotipeliä putkeen ja koko kaudella kahdeksasta kotiottelusta Steveco areenalla kuusi. Kotivoittoputkessa se on kaatanut viime perjantaina Kobrat (87-78), Korihait (108-97) ja marraskuun lopussa Kouvot (99-95). Joukkueet, jotka sarjapisteet Kotkasta hakeneet ovat Vilpas lukemin 84-85 ja Lahti pistein 84-102.

Yhdeksässä voittopelissä KTP on upottanut kakkoset 58,4 ja kolmoset 36,4 prosentin tarkkuudella. Syöttöjä on tullut 16,3 kappaletta ja menetyksiä 9,9. KTP on saanut voitto-otteluissa 19,8 vaparia ja upottanut ne 74,2 prosentin tarkkuudella. Kahdeksassa tappiopelissä heittoprosentit ovat jääneet matalammiksi, sillä kakkoset ovat uponneet 50,4 ja kolmoset 30,6 prosentin tarkkuudella. Syöttöjä on tullut 15 ja menetyksiä 11,9 kappaletta. Vapareita näissä otteluissa joukkue on saanut 15,1 ja ne ovat uponneet 66,9 prosentin tarkkuudella.

KTP:n kokoonpano ja tilastot (pisteet/levyrit/syötöt):

#2 Brandon Sly, takamies, 180 cm. USA. (14,5/2,5/5,9)

#3 Brandon Tabb, laitahyökkääjä, 197 cm. USA. (16,8/4/1,4/1,9 riistoa)

#4 Matias Lanki, takamies, 175 cm.

#5 Joonas Timonen, takamies, 189 cm. (3,1/0,9)

#10 Vili Nyman, laitahyökkääjä, 198 cm. (10,8/4)

#17 Juho-Matti Henttonen, laitahyökkääjä, 202 cm. (4,4/2,5)

#20 Niko Mykrä, laitahyökkääjä, 189 cm. (0,3/0,5)

#21 Mubashar Ali, laitahyökkääjä, 213 cm. (10,4/6,3/1/1,2 torjuntaa)

#22 Roydell Brown, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (14,7/8,2/1,6)

#23 Jordan Giles, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (12,6/5,8/1,8/1 riisto)

#32 Topias Kuukkanen, takamies, 187 cm. (2/0,9/1,2)

#44 Joonas Lehtoranta, takamies, 194 cm. (6,6/1,6/2,1)

#50 Jasper Mussalo, takamies, 183 cm. (3/0,5)

KTP:n avainpelaajat ovat 197 senttinen laituri Brandon Tabb, joka KTP:n ja Karhubasketin edellisessä kohtaamisessa mätti 36 pistettä. Tabb ottaa peräti 7,7 kolmosta ottelua kohden ja upottaa ne 37,1 prosentin tarkkuudella. Tabb sai kotiottelussa Korihaita vastaan ylävartalovamman, mutta palasi kentälle edellisessä ottelussa Kobria vastaan ja teki 20 minuutissa 20 pistettä.

Vili Nyman korinteossa joukkueiden edellisessä kohtaamisessa IKH Areenassa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Takamies Brandon Sly tuottaa vastustajille ongelmia nopeudellaan. Hän jakaa 5,9 syöttöä ottelua kohden, mutta osaa heittää myös kolmosia ja keskimatkan kakkosia. Nuo keskimatkan kakkoset ovat tänä päivä harvinaisuuksia ja niiden kauhajokisten puolustuksen pitää pystyä reagoimaan. Vili Nyman pelaa uransa parasta kautta. Pisteitä syntyy yli 10 ottelua kohden. Alkukaudesta kolmoset eivät uponneet, mutta nyt niissä prosentti on kohonnut 39. Nyman on vahva ja ulottuva, joten puolustuspäässä hän on monipuolinen ja pystyy päättämään hyökkäykset näyttäviin donkkeihin.

Kun tähän kolmikkoon lisätään ulottuva Mubashar Ali, monipuolinen Jordan Giles ja KTP:n paras levypallomies Roydell Brown, on valmentaja Roope Mäkelällä käytössä erinomainen joukkue, jonka tähtäimessä ei ole ainoastaan ylempi loppusarjapaikka vaan mitalipelit. Unohtaa ei saa takamieskolmikkoa Joonas Lehtoranta, Topias Kuukkanen ja Joonas Timosta, jonka antavat viisikolle arvokkaita levähdystaukoja. Varsinkin Timosen otteet ovat olleet viime peleissä lupaavia. Isossa päässä lepoa tarjoaa vahva Juho-Matti Henttonen.

Ennakkokommentit päävalmentaja Roope Mäkelä: – Hyvää alkanutta vuotta kaikille! Heti vuoden aloitukseksi pääsemme kovimpaan mahdolliseen testiin. Pelirohkeus ja pallosta huolen pitäminen ovat avain asemassa, kun lähdemme haastamaan kovaa tempoa ylläpitävää Karhua.

Kokoonpano: Lehtoranta, Kuukkanen, Sly, Brown, Nyman, Ali, Tabb, Timonen, Henttonen, Giles, Mussalo GTD 75%, Mykrä GTD 75%.

KTP Basket – Karhubasket Kotkan Steveco areenalla tiistaina kello 18.30.

Ottelu on katsottavissa suorana Ruudun välityksellä.