UUTISET

05.01.2023

OTTELUENNAKKO: TAPIOLAN HONKA – KARHUBASKET

Tiistaina Kotkasta 15 perättäisen voiton hakenut Karhubasket (16 voittoa/2 tappiota) lähtee hakemaan seuraavaa voittoa perjantaina Espoosta, jossa tiistaina voittokantaan palannut Tapiolan Honka (5/14) isännöi kauhajokisia Tapiolan liikuntahallilla kello 17 alkavassa Korisliigan kamppailussa. 16 ottelun voittoputki olisi uusi seuraennätys ja varmistaisi samalla runkosarjan voiton oranssipaidoille. Honka jätti 104-98 voitolla Korihait yksin sarjajumboksi.

Karhubaskettia on lähdössä tukemaan fanibussi, joten Tapiolan liikuntahallissa saadaan ihastella kunnon kannustusta. Fanibussissa saattaa olla muutama hajapaikka tarjolla, joten nyt nopeasti ilmoittautumiset osoitteeseen fanibussi@karhubasket.fi. Lisätietoja löytyy Karhubasketin -somekanavista.

Edellisessä kotiottelussa IKH Areenassa vuoden 2022 viimeisenä päivä kauhajokiset takkuilivat kaukoheittopelin kanssa. Korisliigan tarkin kolmosjoukkue osui silloin bonuskaaren takaa vain 20 prosentin tarkkuudella. Tiistaina Kotkassa sihti oli taas kohdallaan. Henri Kantosen (3p 5/5) oranssipaidat ottivat 40 kolmosta ja upottivat niistä 23, mikä antaa osumatarkkuudeksi 57 prosenttia. Karhubasket teki hurjat 111 pistettä, mutta puolustus ei ollut sitä, mitä joukkueelta on totuttu näkemään. KTP teki 89 pistettä, voitti levypallot 37-33 ja oli myös tarkalla heittopäällä. Kotkalaiset upottivat kakkoset 56 ja kolmoset 48 prosentin tarkkuudella. Karhubasket hyötyi tarpeeksi KTP:n menetyksistä, joita isännille tuli 16 kappaletta ja niistä rokotettiin 25 pisteen edestä.

Karhubasketin kauden kaksi tappiota ovat tulleet vieraissa, kun se hävisi kauden avauspelin Lapualla ja heti seuraavan Helsingissä. Sen jälkeen se on kulkenut voitosta voittoon. Tiistain ottelu avasi tiukan kaksi viikkoisen kauhajokisille. Perjantaina Honka ottelun jälkeen se vierailee sunnuntaina Kouvolassa ja lähtee maanantaina Israeliin, jossa se kohtaa tiistaina FIBA Europe Cupin jatkolohkon ottelussa Hapoel B-Cure Laser Haifan. Kun Israelista päästään takaisin on edessä vielä Suomen Cup final four -turnaus, jossa perjantaina 13. tammikuuta vastassa on Helsinki Seagulls. Final four pelataan Urhea-hallissa ja jos Gulls kaatuu välierässä, niin finaali on vuorossa lauantaina.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Ensimmäisessä kohtaamisessa Honkaa vastaan onnistuimme puolustuspäässä ja saimme pidettyä heidät 62 pisteessä. Nyt he ovat saaneet Trippin mukaantulon myötä lisää korintekovoimaa ja tulevat otteluun hyvällä itseluottamuksella tiistain voiton sekä hyvän heittopelin myötä.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, Kuany (GTD 75%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 25%), Skinner (GTD 75%).

Karhubasket ja Honka kohtasivat lokakuun puolivälissä IKH Areenalla. Oranssipaidat olivat silloin parempia pistein 97-62 ja tuo oli kauhajokisten voittoputken lähtölaukaus. Tuo ottelu oli käytännössä ohi jo avauskympin jälkeen, jonka Karhubasket voitti 28-5. Henri Kantonen (16/3/4) johdatti viisi oranssipaitaa kaksinumeroisille pistelukemille ja kaikki 10 pelaajaa saivat tasaiset minuutit. Tuossa ottelussa Karhubasket pelasi ilman Lee Skinneriä ja Teemu Suokasta. Karhubasket voitti levypallot 47-33, jakoi 23 syöttöä ja upotti kakkoset 50 ja kolmoset 45 prosentin tarkkuudella. Hongalle tuli kotijoukkueen puolustuksen keskellä 15 menetystä ja osumatarkkuus heitoissa jäi vaisuksi, kun kakkoset upposivat 41 ja kolmoset 32 prosentin tarkkuudella. Vieraista Carl Lindbom (13/8/3) teki 13 pistettä ja haki peräti viisi hyökkäyslevypalloa. Malcolm Duvivier (10/6/6) tehtaili 10 pistettä.

Honka taistelee tiiviisti sarjapaikasta Korihaiden kanssa. Toki molemmat joukkueet voivat keskittyä rauhassa alempaan loppusarjaan, jossa on luvassa 10 lisäpeliä, jotka ratkaisevat sarjapaikan kohtalon. Myös Lahti ilmoittautui putoamistaisteluun tappioputkella, mutta lahtelaiset korjasivat kurssiaan voittamalla kotona BC Nokian 94-90. Honka on jo kahdesti Korihait kaudella voittaneet, joten sekin vahvistaa espoolaisten asemaa sarjapaikasta taisteltaessa. Korisliigan viimeiseksi jäänyt joukkue tippuu divariin ensi kaudeksi.

Honka on voittanut 19 ottelusta viisi. Korihaiden lisäksi se on voittanut kotona Vilppaan 78-68, vieraissa Lahden 90-101 ja tiistaina siis Kobrat 104-98. Honka on voittanut sekä kotona että vieraissa kaksi ottelua. Viimeiset neljä peliä ovat sujuneet yhdellä voitolla ja neljällä tappiolla. 10 edellistä kamppailua ovat sujuneet kolmella tappiolla ja seitsemällä voitolla.

Tiistaina tappioputkessa olevat lapualaiset saivat lähteä kotimatkalle tappion jälkeen. Puoliajalla Kobrat johtivat 42-47, mutta Honka vei kolmannen kympin pistein 33-15, mikä riitti voittoon, vaikka vieraat kirivät vielä viimeisellä kympillä. Espoolaiset kehittivät puoliajan jälkeen peräti 23-0 jakson, jolla nousivat 42-51 tappioasemasta 65-51 johtoon.

Honka voitti levypallot 36-29 ja rankaisi Kobria seitsemästä hyökkäyslevypallosta 11 pisteen edestä. Honka jakoi peräti 27 syöttöä, joten heittoprosentit olivat hyviä. Kakkosissa osumatarkkuus oli 61 ja kolmosissa 52 prosenttia (16/31). Hongalle tuli 13 menetystä, eikä edes yhdeksän ohi heitettyä vaparia (18/27, 67 %) ollut liikaa. Jahlil Tripp (25/9/5) teki tarkoilla prosenteilla 25 pistettä ja oli pelin tähti, vaikka menetyksiä tuli peräti kahdeksan. Malcolm Duvivier (23/1/4) teki 23 pistettä ja ikinuori Tuukka Kotti (19/7/2) pussitti 19 pinnaa. Myös Carl Lindbom (12/4/4) ja Adrien Lawson Jr (11/4/6) tekivät yli 10 pistettä.

Hongan viidessä voitossa ovat samat tunnusmerkit kuin tiistain voitossa Kobrista. Voittopelissä kolmoset ovat uponneet 41,2 prosentin ja kakkoset 58,6 prosentin tarkkuudella. Tappioissa osumatarkkuus on ollut huono, kakkosissa 48,4 ja kolmosissa 28,9 prosenttia. Voittopeleissä Honka on ollut aktiivisempi liikkumaan kohti koria, joten se on hankkinut miltei viisi vaparia enemmän kuin tappiopeleissä. Tämäkin avaa puolustusta ja luo parempia heittopaikkoja. Syöttöjä tuli voitoissa 19,4 ja tappioissa 17.

Voittopeleissä Honka on tehnyt 90,6 pistettä ja tappiopeleissä vain 72,4 pinnaa. Koko kaudella Honka on tehnyt 77,2 pistettä ottelua kohden ja päästänyt keskimäärin 86,8 pinnaa. Tilastollisesti Honka pärjää kauhajokisille vain puolustuslevypalloille, joten kotijoukkueen voitto perjantaina ja Karhubasketin voittoputken päättyminen olisi jättipaukku.

Hongan Malcolm Duvivier on joukkueensa kantavia voimia (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Hongan kokoonpano ja tilastot (pisteet/levypallot/syötöt):

#3 Jahlil Tripp, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (18,3/5,6/3,1/1,8 riistoa)

#5 Valtteri Mervola, takamies, 185 cm. (7,1/1,7/2,9)

#8 Matias Rissanen, laitahyökkääjä, 200 cm. (1,2/0,6)

#10 Malcolm Duvivier, takamies, 190 cm. USA. (14,9/4,4/3,8)

#11 Tuukka Kotti, sentteri, 205 cm. (10,6/7,4/2,2)

#12 Adrien Lawson Jr, laitahyökkääjä, 194 cm. USA. (13,5/5,1/3,4/1,1 riistoa)

#13 Topi Halme, laitahyökkääjä, 196 cm. (3/1,3)

#22 Carl Lindbom, laitahyökkääjä, 206 cm. (11,9/6,3/2,4)

#23 Lauri Hynönen, takamies, 193 cm.

#25 Iiro Tuomi , sentteri, 201 cm. (2,6/0,9)

#30 Riku Korhonen, takamies, 192 cm. (1,7/1,1)

#35 Aamos Laavainen, sentteri, 204 cm. (2,9/1,8)

#44 Samppa Mäki, takapelaaja, 193 cm. (1/0,7)

Ennakkokommentit päävalmentaja Aapo Heinonen: -Pohjanmaalta saapuu seuraavakin vierailija Tapiolaan, kun Karhu tuo nimekkään ja vahvan ryhmänsä perjantaina Espooseen. Ottelu syksyllä heitä vastaan oli todella haastava. Nyt päästään katsomaan kuinka paljon olemme omaa tekemistämme pystyneet parantamaan.

Kokoonpano: Jahlil Tripp, Valtteri Mervola, Matias Rissanen, Malcolm Duvivier, Tuukka Kotti, AJ Lawson, Topi Halme (GTD 75%), Carl Lindbom, Iiro Tuomi, Riku Korhonen ja Aamos Laavainen.

Tuukks Kotti pelaa jo 14 Korisliigakauttaan ja tehot vain paranee yli 40-kymppisellä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Tapiolan Honka – Karhubasket perjantaina 6.1. Tapiolan liikuntahallilla kello 17.

Peliä voi katsella suorana Ruudun välityksellä.