UUTISET

17.01.2023

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – KATAJA BASKET

Viime perjantaina pitkän vieraskiertueen päättänyt Karhubasket (17 voittoa/3 tappiota) palaa keskiviikkona IKH Areenaan, kun vieraaksi saapuu lauantaina Suomen Cupin voittanut Kataja Basket (13/7) saapuu vieraaksi. Karhubasket on varmistanut runkosarjan voiton ennen kahta viimeistä ottelua, jotka pelataan tällä viikolla IKH Areenassa. Kataja on sarjataulukon kolmantena ja haluaa kahdessa viimeisessä ottelussa varmistaa runkosarjan kolmospaikan.

Keskiviikon ottelu alkaa IKH Areenassa kello 18.30. Liput ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi ja R-Kioskeissa kautta maan. Areenan ovet avautuvat keskiviikkona kello 16.30 ja samalla alkaa areenassa lipunmyynti.

Tulevana lauantaina 21. tammikuuta IKH Areenassa pelataan palloin superpäivä. Superpäivä alkaa kello 14 pelattavalla lentopallon miesten mestaruusliigan huippuottelulla VaLePa – Savo Volley. Ottelu on mestaruusliigan viime kauden finaalien uusinta. VaLePa johtaa mestaruusliigaa ja on voittanut viisi edellistä Suomen mestaruutta. Kello 18 Korisliigan runkosarjan päätöskierroksella kohtaavat Karhubasket ja Tampereen Pyrintö. IKH Areenan ovet avautuvat lauantaina kello 13 ja samalla käynnistyy lipunmyynti. Lippuja palloilun superpäivään voi ostaa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi ja R-Kioskeista kauttamaan. Päivään voi ostaa yhdistelmälipun tai erikseen lipun lentopalloon ja koripalloon. Karhubasketin kausikortit ovat voimassa vain Karhubasketin otteluissa.

Karhubasket on ollut tällä kaudella voittamaton IKH Areenassa. Yhdeksän kotiottelua ovat tuoneet yhdeksän voittoa. Edellisen kotiottelun kauhajokiset pelasivat vuoden 2022 viimeisenä päivänä, jolloin BC Nokia joutui lähtemään kotimatkalle 76-72 tappion jälkeen.

Tuon ottelun jälkeen Karhubasket on pelannut kolme Korisliigaottelua vieraissa ja käväisi Israelissa FIBA Europe Cupin jatkolohkon ottelussa. Vieraspelit alkoivat Kotkassa, josta voitto KTP:stä irtosi lukemin 89-111. Sitten oranssipaidat pakkasivat laukut Viitalan bussin kyytiin ja muuttivat pääkaupunkiin. Perjantaina 6. tammikuuta Honka yllättivät kauhajokiset Espoossa, kun kotijoukkue nappasi kauden kuudennen voiton lukemin 92-85. Sunnuntaina Karhubasket käväisi Kouvolassa, jossa paluu voittokantaan tapahtui pistein 81-95. Maanantaina Karhubasket hyppäsi Finnairin koneeseen ja matkusti Israelin Haifaan, jossa tiistaina voitto otettiin Hapoel B-Cure Laser Haifasta pistein 59-66. Reissu jatkui vielä perjantaina, kun ohjelmassa oli Suomen Cup final four -turnaus Helsingin Urhea-hallissa. Karhubasket kohtasi perjantain välierässä Helsinki Seagullsit. Jalkeille ei saatu parasta kokoonpanoa, sillä Lee Skinner oli sivussa ja isolla osalla pelaajista oli minuuttirajoitukset päällä tiukan otteluohjelman takia. Seagulls nappasi finaalipaikan lukemin 64-78 ja Karhubasket pääsi palaamaan Kauhajoelle.

Karhubasket on ottanut paikkansa sarjataulukon kärjestä tiukan puolustuspelin avulla. Kauhajokiset ovat päästäneet 75,9 pistettä ottelua kohtaan ja kotona IKH Areenassa vastustajat ovat tehneet alle 70 pistettä. Hyökkäyspäässä on myös tullut onnistumisia. Oranssipaidat jakavat toiseksi eniten syöttöjä, 21 kappaletta ottelua kohden. Kolmosissa joukkue on sarjan tarkin, 39,7 prosentin tarkkuudella. Myös pelivälineestä on pidetty hyvää huolta, sillä menetyksiä on tullut 11,2 otteluissa, mikä on myös sarjan paras lukema.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Vuosi 2023 alkoi meidän osalta viidellä vieraspelillä ja nyt pääsemme aloittamaan pelit myös IKH-areenalla, kun tuore Cup-mestari Kataja Basket saapuu Kauhajoelle. Ensimmäisen kierroksen ottelussa nousimme voittoon yhdeksän pisteen tappioasemasta viimeisellä jaksolla. Erityisesti Katajan nopea takakenttä pääsi silloin puhkomaan meidän puolustusta liian helposti.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 25%), Kaukiainen, Kuany (GTD 75%), Innamaa, Marttinen (GTD 25%), Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Kataja Basket pyrkii kahdessa viimeisessä ottelussa lukitsemaan itselleen runkosarjan kolmospaikan. Keskiviikon Karhubasket ottelun lisäksi joensuulaisilla on ohjelmassa lauantaina runkosarjan päätöskierroksella kotiottelu Kouvoja vastaan. Kolmospaikan uhkaaja on Vilpas, joka ohittaa Katajan, jos salolaiset voittavat viimeiset kaksi ottelua ja Kataja häviää molemmat jäljellä olevat ottelut.

Viime lauantaina Kataja Basket pääsi juhlimaan Suomen Cupin voittoa, kun se voitti lauantain finaalissa Seagullsit 84-86. Ratkaisu jouduttiin hakemaan jatkoajalta, jolla joensuulaiset olivat parempia pistein 10-12. Kataja pelasi ilman takamies Lamonte Turneria, mutta tätä ei kentällä nähnyt. Tuomas Hirvonen (7/4/16) jakoi peräti 16 syöttöä ja taituroi joukkuekaverinsa vapaisiin tekopaikkoihin. Sentteri Galin Smith (24/13/2 torjuntaa) paimensi Gullsien Zena Edosomwanin (7/10) pimentoon ja nosteli 24 pistettä 75 prosentin tarkkuudella. Rahlir Hollis-Jeffersonilla (18/10/5/3 riistoa) ei ollut paras heittopäivä kakkosissa (4/17, 24 %), mutta silti hän kokosi 18 pisteen saaliin. Amanze Egekeze (16/10) ja Thomas Tumba (14/6/2) pääsivät myös yli 10 pisteen rajapyykin. Kataja voitti levypallot 46-53 ja jakoi Hirvosen johdolla 25 syöttöä. Perjantain välierässä Kataja juoksi yli BC Nokian ja otti voiton lukemin 94-54. Onnittelut Katajalle Suomen Cup mestaruudesta!

Korisliigassa Kataja on voittanut edelliset kolme ottelua. Ne kaikki pelattiin Joensuussa ja voitot tulivat BC Nokiasta 95-81, Korihaista 94-59, sekä 30. joulukuuta Lahdesta 95-87. Tuota kolmen kotiottelun putkea edelsi neljä vieraspeliä, joissa voitot tulivat Kobrista ja Hongasta, sekä tappiot Vilppaan ja Gullsien vieraana. Koko kaudella Kataja on pelannut 10 vieraspeliä, joista joukkue on voittanut puolet eli viisi ottelua. Viimeiset viisi peliä on mennyt saldolla kolme voitta ja kaksi tappiota. 10 edellisen pelin saldo on seitsemän voittoa ja kolme tappiota.

Katajan vahvuudet ovat puolustuspelissä. Karhubasketin tapaan joensuulaiset päästävät alle 80 pistettä ottelua kohden (78.9), joten keskiviikkona nähdään puolustustaistelu. Seitsemässä tappiopelissä Katajan heittotarkkuudet ovat jääneet kakkosissa 48,8 ja kolmosissa 28,6 prosenttiin. Tämän voi selittyä peräti viiden syötön erossa tilastoissa, sillä tappioissa syöttöjä on tullut 16 kappaletta, kun voittopeleissä niitä on jaettu 21 kappaletta.

Kataja Basketin kokoonpano ja tilastot (pisteet/levyrit/syötöt):

#2 Joona Tuomala, laitahyökkääjä, 197 cm. (2/0,7)

#4 Tuomas Hirvonen, takapelaaja, 181 cm. (11,2/3,5/6,4)

#5 Camron Reece, laitahyökkääjä, 201 cm. USA. (3,4/4,7)

#7 Tomi Lommi, laitahyökkääjä, 194 cm. (4,7/0,8/0,7)

#10 Sebastian Lindberg, takamies, 193 cm. (2,5/1,4/1,2)

#12 Amanze Egekeze, laitahyökkääjä, 203 cm. USA. (14,8/7/1,8/1,2 riistoa)

#18 Robin Danes, laitahyökkääjä, 197 cm. (2,4/0,7/0,8)

#20 Kalle Kuivalainen, takamies, 185 cm.

#21 Teemu Knihtinen, laitahyökkääjä, 194 cm. (2,2/2,2/0,7)

#23 Thomas Tumba, laitahyökkääjä, 196 cm . (6,5/3,7/1)

#30 Galin Smith, sentteri, 206 cm. USA. (17,5/8,9/1,1)

#32 Rahlir Hollis-Jefferson, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (14,3/7/2,8/1,4 riistoa/1 torjunta)

#50 Lamonte Turner, takamies, 188 cm. USA. (18/3,7/6,2/1,2 riistoa)

Katajan pelin keskiössä ovat hyvät neljä vahvistusta ja takamiehenä peliä pyörittävä Tuomas Hirvonen. Jos Hirvonen päästään operoimaan kuten Cupin -finaalissa Gullseja vastaan, niin vaikeuksia on luvassa. Toki Karhubasketilta pitäisi löytyä lääkkeet hänen hidastamiseksi. Sentteri Galin Smith viimeistelee korin läheltä 69 prosentin tarkkuudelta ja hän hakee 3,2 hyökkäyslevypalloa. Hollis-Jefferson omaa laadukkaan keskimatkan heiton, mutta upottaa myös kolmoset 41 prosentin tarkkuudella. Takamies Lamonte Turner oli sivussa Cup -viikonlopusta, mutta hän on tuonut Katajalle toisen vaihtoehdon takamiehen tontille ja keventänyt Hirvosen vastuuta. Turner upottaa kakkoset 55 ja kolmoset 41 prosentin tarkkuudella, mutta ajaa myös hanakasti korille, keräten neljä vaparia ottelua kohden.

Kataja tulee lujaa hyökkäyslevypalloihin, poimien niitä 13,4 per ottelu. Puolustuksessa joensuulaiset ovat aktiivisia Karhubasketin tapaan ja ottavat seitsemän riistoa per ottelu. Riistoista ja levypalloista Kataja pyrkii päättämään hyökkäykset nopeasti ja kaikki pelaajat ovat valmiita nopeisiin siirtymähyökkäyksiin. Jos Turner tai joku muu vahvistus ei pysty pelaamaan, niin Kataja nostanee kokoonpanoon Camron Reecen, joka on esiintynyt 10 Korisliigan ottelussa, mutta yhdeksässä divari B:n ottelussa on syntynyt runsaan 32 minuutin peliajalla keskiarvoiksi 25,1 pistettä, 13 levypalloa ja 2,4 syöttöä.

Ennakkokommentit päävalmentaja Petri Virtanen: – Meillä hieno viikko takana, varmistimme paikan ylempään jatkosarjaan ja viikonloppuna pääsimme juhlimaan Cup-mestaruutta. Keskiviikkona edessä reissu Kauhajoelle, joka on palannut kotiin pitkältä vieraskiertueeltaan. Karhu on murjonut vastustajiaan niin Korisliigassa kuin FIBA Europe Cupissa pitkin kautta. Upeaa työtä! Mukavaa päästä myös tutustumaan uuteen IKH-areenaan ensi kertaa.

Kokoonpano: Tuomala, Knihtinen, Lindberg, Lommi, Hirvonen, Ekegeze, Smith, Tumba, Reece, Turner (GTD 75%), Hollis-Jefferson (GTD 25%).

Karhubasket kohtasi Katajan Joensuussa Motonet Areenalla marraskuun 19. päivä. Mukavassa voittoputkessa viilettänyt Karhubasket haki silloin voiton lukemin 71-81. Kauhajokiset ottivat pelin komentoon voittamalla avauskympin 17-29. Kataja voitti toisen neljänneksen ja puoliajalla lukemat olivat 38-42. Kataja kiri eron kahteen kolmannella kympillä, mutta oranssipaidat voittivat viimeisen kympin 18-26 ja ottivat lopulta 10 pisteen voiton.

Levypallot tasattiin lukemiin 36-36, mutta isännät rokottivat kauhajokisia 10 hyökkäyslevypallosta peräti 19 pisteellä. Karhubasket oli tarkemmalla heittopäällä, upottaen kakkoset 52 ja kolmoset 42 prosentin tarkkuudella. Heittopaikat syntyivät 21 syötöllä. Katajan upotti kakkoset 51 prosenttisesti, mutta kolmoset osuivat vain 30 pinnalla. Daniel Dolenc (17/3)27 minuutissa. Cameron Jones (14/5/2) teki 14 pistettä ja Henri Kantonen (12/5/7) 12. Miikka Marttinen, jonka pelaaminen nyt keskiviikkona on epävarmaan flunssan takia, oli joukkueensa paras +/-tilastossa, lukemalla +15, mutta myös Lee Skinner (6/8) oli lukemassa +13, kuten Kantonenkin. Katajan tehokkain oli sentteri Galin Smith (19/10/2). Lamonte Turner (13/1/2) teki 13 pistettä ja Rahlir Hollis-Jefferson (10/10/2) sekä Tuomas Hirvonen (13/4 syöttöä) pääsivät myös yli 10 pisteen.

Karhubasket ja Kataja ovat kohdanneet Korisliigassa 58 kertaa ja voittoja on molemmilla 29 kappaletta. Karhubasket on voittanut neljä edellistä kohtaamista. Katajan edellinen voitto tuli lokakuun viimeinen päivä 2020, kun joensuulaiset olivat parempia kotona pistein 82-77. Edellisistä 10 kohtaamisesta oranssipaidat ovat voittaneet kahdeksan.

Karhubasket – Kataja Basket keskiviikkona kello 18.30 IKH Areenalla.

Liput myy ennakkoon Lippu.fi ja R-Kioskit kautta maan.