UUTISET

07.01.2023

OTTELUENNAKKO: KOUVOT – KARHUBASKET

Kuva: Janne Yli-Korhonen)

Perjantaina Espoossa Hongalle 92-85 hävinnyt Karhubasket (16 voittoa/3 tappiota) lähtee sunnuntaina Kouvolaan, jossa Kouvot (10/9) isännöi kauhajokisia MLL Areenalla kello 17 alkavassa ottelussa. Matka ei ole yhtä pitkä kuin Kauhajoelta, sillä kauhajokiset majoittuivat Helsinkiin viikonlopuksi eilisen pelin jälkeen.

Honka tappioon päättyi oranssipaitojen 15 ottelun mittainen voittoputki. Karhubasket jatkaa Korisliigan kärkipaikalla, kun pelaamatta on kolme runkosarjaottelua. Runkosarjan voitto on omissa käsissä ja yksi voitto viimeisissä otteluissa varmistaa piikkipaikan, kun joukkueet lähtevät ylempään loppusarjaan tammikuun lopussa. Kouvojen lisäksi Karhubasket kohtaa vielä kotona IKH Areenassa Katajan ja runkosarjan päätöskierroksella lauantaina 21. tammikuuta Tampereen Pyrinnön.

Honkaa vastaan kauhajokiset menettivät pallon 15 kertaa ja näistä espoolaiset iskivät 22 pistettä. Sarjan parhaana puolustusjoukkueena tunnettu Karhubasket ei pystynyt pitämään yllä tarvittavaa intensiteettiä ja karistamaan kotijoukkuetta kannoiltaan. Jahlil Tripp teki 33 pistettä ja sunnuntaina on vastassa samantyylinen tehopelaaja, kun Kouvot heittää kehiin Korisliigan pisteykkösen Deshon Taylorin.

Deshon Taylor on Korisliigan pisteykkönen. Välillä häntä pitää puolustaa kahdella pelaajalla. (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Honka nakutti 12 kolmosta sukkaan 52 prosentin tarkkuudella. Kun kauhajokisten osumatarkkuus kaukoheitoissa oli 39 prosenttia 38 yrityksellä, joista 15 meni sisään, niin menetysten lisäksi ratkaisu nähtiin oranssipaitojen puolustuksen ytimessä. Honka heitti 20 kakkosta sisään 57 prosentin tarkkuudella ja teki 40 pistettä kolmensekunninalueelta.

Karhubasket vaihtanee hieman kokoonpanoa perjantain ottelusta. Jeffrey Crockett palannee kokoonpanoon ja Manny Patterson huilaa. Tämä jättää paljon vastuuta Daniel Dolencin ja Lee Skinnerin harteille sisäpuolustuksessa, sillä Kouvot peluutta paljon vuorotellen kaksoistorneja Hannes Pöllää ja Ilmari Toikkasta.

Karhubasket ja Kouvot kohtasivat Kauhajoella IKH Areenassa 17. joulukuuta. Kauhajokiset olivat silloin parempia pistein 82-74. Peli oli kotijoukkueen hallussa pitkään, sillä kolmen neljänneksen jälkeen Karhubasket johti 72-48. Viimeisellä kympillä Kouvot nousivat, kun oranssipaidoilta tuntui loppuvan bensa koneesta. Kouvot voittivat sen 10-26, mutta alussa hankittu etumatka riitti voittoon.

Karhubasket hävisi levypallot 37-48, mutta piti pallosta huolta ja menetti vain seitsemän kertaa. Yhdeksän kolmosta upotettiin 39 prosentin tarkkuudella, eikä Kouvoja päästetty juhlimaan bonuskaaren takaa, vaan vieraiden osumatarkkuus kolmosissa jäi 21 prosenttiin (4/19). Severi Kaukiainen (24/3/5) johti kauhajokisten hyökkäyspeliä. Cameron Jones (15/5/1) kirjautti kotijoukkueen parhaan lukeman +10 +/-tilastoon. Saldossa +8 olivat Miikka Marttinen (11/3), Joona Hakamaa (2/1 syöttö) ja Lee Skinner (8/4/2). Kouvojen pisteseppä Deshon Taylor (22/8) teki 22 pistettä, samoin kun kyseisessä ottelussa ensimmäisen Korisliigaottelunsa pelannut John Meeks (22/1). Austin Butler (14/7) teki 14 pistettä ja Bo Hodges (13/7) teki 13.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Perjantaina Honkaa vastaan meidän puolustuksessa oli avoimet ovet ja tähän pitää ehdottomasti saada parannus sunnuntaiksi, jotta sarjassa eniten pisteitä tehnyt Kouvot saadaan pysäytettyä. Siirtymäpuolustus, 1vs1 puolustus ja hyökkäyksessä miten saamme heidän isot pelaajat liikkeelle kolmen sekunnin alueelta ovat avainasioita.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 25%), Kaukiainen, Kuany (GTD 75%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Karhubasket ja Kouvot ovat kohdanneet Korisliigassa 59 kertaa. Voitot ovat kauhajokisten eduksi 36-23. Viimeisistä 10 kamppailusta Karhubasket on voittanut yhdeksän ja Kouvojen viimeisin voitto tuli maaliskuussa 2022.

Kouvot ovat voittaneet viimeisistä 10 ottelusta puolet eli viisi. Viisi viimeistä kamppailua ovat tuoneet kolme voittoa ja kaksi tappiota. Kotona MLL Areenassa Kouvot ovat voittaneet kauden yhdeksästä ottelusta neljä ja hieman yllättäen kouvolalaiset ovat olleet parempi joukkue vieraissa, jossa saldo on kuusi voittoa ja neljä tappiota. Kuitenkin Kouvot ovat voittaneet viimeiset kolme kotiottelua, joissa ovat kukistuneet Pyrintö 128-103, Vilpas 100-89 ja Lahti 96-94. Välissä tullutta luovutustappiota (0-40) Nokialle ei ilmeisesti lasketa tuohon tilastoon.

Perjantaina Kouvot kohtasivat vieraissa Korisliigan sarjakakkosen Seagullsit Kisahallissa. Kouvot olivat pitkään voittotaistelussa mukana, mutta viimeinen kymppi meni helsinkiläiselle peräti 26-6, joten loppunumerot kirjattiin kotijoukkueen eduksi 103-79. Kouvot menettivät pallon 16 kertaa ja niistä Gulls rokotti 19 pisteen verran. Gulls oli parempi myös levypalloissa 42-38, upotti kolmoset 44 prosentin ja kakkoset 55 prosentin tarkkuudella. Kouvojen osumatarkkuudet olivat kakkosissa 45 ja kolmosissa 36 prosenttia. Kouvoista Taylor (25/3/4) iski 25 pistettä. Myös Austin Butler (15/6/4) ja John Meeks (11/5/2) pääsivät yli 10 pisteen. Ilahduttavaa Kouvoille oli Joel Mäntysen (9/2) paluu parketille pitkän loukkaantumisen jälkeen.

Kouvoille on sunnuntain ottelulla merkittävä panos. Kouvolalaiset taistelevat viimeisistä yläloppusarjan paikoista BC Nokian, Vilppaan ja KTP:n kanssa. Neljästä joukkueesta kolme mahtuu yläloppusarjan Karhubasketin, Gullsien ja Katajan kanssa. Yksi jää alaloppusarjaan, jossa kovat ottelut saattavat olla harvemmassa.

Verkkotoimitus laski tilanteen yläloppusarjan taistelutilanteesta, mikä näyttää seuraavalta:

BC Nokia: 10 voittoa/9 tappiota, 20 pistettä. Jäljellä: @Kataja, Pyrintö, @Kobrat.

Keskinäiset: vs. KTP 1-1 KTP +16, vs. Vilpas 2-0, vs. Kouvot 1-1 Nokia +2.

Vilpas: 10 voittoa/9 tappiota, 20 pistettä. Jäljellä: KTP, @Lahti, Korihait.

Keskinäiset: vs. Nokia 0-2, vs. KTP 1-0 Vilpas +1, vs. Kouvot 1-1 Kouvot +7.

Kouvot: 10 voittoa/9 tappiota, 20 pistettä. Jäljellä: Kauhajoki, Honka, @Kataja.

Keskinäiset: vs. Nokia 1-1 Nokia +2, vs. Vilpas 1-1 Kouvot +7, vs. KTP 0-2

KTP: 9 voittoa/9 tappiota, 18 pistettä. Jäljellä: @Vilpas, @Pyrintö, Gulls, Honka.

Keskinäiset: vs. Nokia 1-1 KTP +16, vs. Vilpas 0-1 Vilpas +1, vs. Kouvot 2-0

Yhteenvetona voisi todeta, että lauantaina Salohallissa pelataan iso ottelu Vilppaan ja KTP:n välillä. Toki häviö tässä ei ole KTP:lle vielä luovutuksen aihe. Toki se tarkoittaa sitä, että sen pitää voittaa loput kolme otteluansa eli myös sarjakakkosen Gullsit kotonaan. Vilppaalle tappio olisi pahempi juttu, sillä vaikka se sen jälkeen hakisi voiton Lahdesta ja voittaa Korihait Salohallissa, niin nämä kaksi ottelua eivät välttämättä riitä.

Vilpas-KTP ottelua isompi merkitys yläloppusarjojen paikkojen jaossa on Kouvojen kotiottelu sunnuntaina Karhubaskettia vastaan. Kouvojen on oikeastaan pakko voittaa loput kolme ottelua, sillä se on neljän joukkueen keskinäisissä otteluissa edellä vain Vilpasta. Ja on vaikea kuvitella mahdollisuutta, että vain Kouvot ja Vilpas olisivat tasapisteissä sijoilla kuusi ja seitsemän.

#1 John Meeks, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (15,6/4/2)

#3 Quanterrius Jackson, laitahyökkääjä, 193 cm. USA. (17,1/6,4/2,1/1,8 riistoa)

#4 Austin Butler, laitahyökkääjä, 196 cm. USA. (17,2/9,1/2)

#8 Veeti Helakorpi, sentteri, 206 cm. (1,4/1,3)

#10 Bo Hodges, laitahyökkääjä, 196 cm. USA. (11,7/6/2,2/1,3 riistoa)

#14 Emil Uotila, laitahyökkääjä, 198 cm. (4/3,1/1,2)

#18 Joel Mäntynen, laitahyökkääjä, 199 cm. (15,2/3,5/1,7)

#21 Deshon Taylor, takamies, 188 cm. USA. (27,4/4/4,4/1,7 riistoa)

#22 Aarni Korkiatupa, laitahyökkääjä, 198 cm. (4,9/2,8)

#23, Hannes Pöllä, sentteri, 211 cm. (9,8/8,5)

#28 Daniel Rantapaju, takamies, 182 cm. (0,7/0,4)

#33 Teemu Kristeri, laitahyökkääjä, 195 cm. (0,3/0,2)

#41 Ilmari Toikkanen, sentteri, 207 cm. (5,1/6,3/1,2 torjuntaa)

Austin Butler on Kouvojen toiseksi paras pistemies ja paras levypalloissa. (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kouvot tekee sarjassa eniten pisteitä Deshon Taylorin johdolla, lukeman ollessa 92,7 pistettä per ottelu. Lisäksi Kouvot ovat sarjan paras levypallojoukkue, 46,1 levyrin keskiarvolla. Ykköspaikka on sekä puolustus- (30,6) että hyökkäyslevypalloissa (15,1). Hyökkäyspäässä erityisesti ulottuvat Hanne Pöllä (4,2) ja Ilmari Toikkanen (3,5) kaapivat paljon kakkospalloja joukkueelleen. Kouvot jakaa sarjassa vähiten syöttöjä, vain 12,8 ottelua kohden, mutta upottaa silti heitot tarkasti. Kakkosissa tarkkuus on 50,9 ja kolmosissa 36,4 prosenttia. Tämä kertoo sen, että kouvolalaiset ovat hyvä ellei sarjan paras yksi vastaan yksi hyökkäysjoukkue. Ja tämä osa-alue Karhubasketilla mätti perjantaina Espoossa.

10 voittopelissä Kouvot ovat heittäneet kakkoset 55 ja kolmoset 39,1 prosentin tarkkuudella. Tappioissa tarkkuudet ovat kakkosissa 45,9 ja kolmosissa 33 prosenttia. Voittopeleissä Kouvot hankkii 21,5 vaparia ja upottaa ne 77,2 prosentin tarkkuudella. Tappiossa vapareita tulee 17,1 kappaletta ja tarkkuus on 73,7 prosenttia. Syöttöjä kouvolalaiset ovat jakaneet voitoissa 15,2 ja menetyksiä on tullut 12,7 kappaletta. Tappiossa lukemat ovat vain 9,9 syöttöä ja 13,8 menetystä.

Tilastollisesti Karhubasket on edellä kaikissa heittotarkkuuksissa ja se menettää pallon vain 11,2 kertaa, kun Kouvoille menetyksiä tulee 13,2. Karhubasket hakaa heittopaikkoja hyvällä pallon liikkeellä ja tilastoi 20,9 syöttöä ottelua kohden. Karhubasket tekee 89,2 pistettä ottelua kohden, mutta päästää vain 75,6 pistettä omaan koriin, kun Kouvot päästävät 87,2 pistettä omiin.

Kouvot – Karhubasket sunnuntaina 8. tammikuuta Kouvolan MLL Areenalla.

Ottelu on katsottavissa suorana Ruudun välityksellä.