UUTISET

21.12.2022

KARHUBASKET HAKI VOITON ITALIASTA

Karhubasket pääsi tuulettamaan FIBA Europe Cupin jatkolohkon toista voittoa tiistaina

Korisliiga oli viime viikonloppuna jäänyt joulutauolle, mutta kotimaisen sarjan kärkijoukkue Karhubasket suunnisti vielä Italian Veroliin, jossa ukrainalainen BC Budivelnyk Kyiv pelaa FIBA Europe Cupin kotiottelunsa.

Kauhajokiset olivat raivanneet tiensä FIBA Europe Cupin 16 parhaan joukkoon, voittamalla alkulohkon kuudesta ottelusta viisi. Jatkolohkon avausottelussa oranssipaidat kaatoivat IKH Areenalla viime keskiviikkona Slovakian viime kauden mestarin Patrioti Levicen ja nyt Italiassa oli tiistaina mahdollisuus ottaa jo jatkolohkon toinen voitto.

Ottelun avauspuoliajalla Karhubasket oli pelillisesti askeleen edellä, mutta peräti 11 menetystä ja Budivelnykin yhdeksän hyökkäyslevypalloa pitivät ottelun tasaisena. Karhubasket pysyi johtopaikalla, kun kauhajokiset upottivat kolmoset avauspuoliskolla 62,5 prosentin ja kakkoset peräti 76,9 prosentin tarkkuudella. Kuany Kuany (11/4) upotti pelitilanneheitot taukoon mennessä 100 prosentin tarkkuudella. Jeffrey Crockett (13/12/3 torjuntaa) urakoi 10 pistettä ja Cameron Jones (16/4/4) yhdeksän ennen puoliaikaa.

Avauskympin jälkeen lukemat olivat 21-24. Kun Karhubasket vei toisen neljänneksen 15-18, niin ottelu oli tauolla tilanteessa 36-42. Budivelnyk rokotti vieraita 11 menetyksestä 13 pisteellä, mutta enempääkin olisi ollut mahdollisuuksia. Ukrainalaisten hyökkäyspeliä johti nopea takamies Troy Franklin Jr (15/1/3), pussittaen ennen taukoa 12 pistettä. Budivelnykiä ei pidetty vahvana kaukoheittojoukkueena, mutta ennen puoliaika he olivat nakuttaneet kolmoset sukkaan 42 prosenttisesti. Kauhajokisten puolustus hankaloitti kotijoukkueen viimeistelyä korin läheisyydessä, joten isännät saivat kakkoset sisään vain 43 prosentin tarkkuudella.

Jeffrey Crockett ahkeroi tiistaina tupla-tuplan, tehden 13 pistettä ja poimien 12 levypalloa

Karhubasketin menetykset jatkuivat myös toisella puoliajalla. Niiden avulla Budivelnyk kutisti eron nopeasti kahteen pisteeseen. Ukrainalaiset kokeilivat 3-2 paikkaa, mutta siitä kauhajokiset rankaisivat välittömästi ja Henri Kantosen (7/1/2) kolmonen muovasi tilanteeksi 46-55, kun kolmatta kymppiä oli pelaamatta vajaat kolme minuuttia. Budivelnyk piti aikalisän, mikä tiivisti puolustusta. Kotijoukkue hyökkäsi kohti koria Bogdan Bliznyukin (18/5/3 torjuntaa) johdolla ja hänen viisi perättäistä pistettä päättivät neljänneksen lukemiin 51-55.

Viimeinen neljännes alkoi samoin kuin toinen puoliaika. Kauhajokisille pari menetystä ja Budivelnyk tasoitti lukemiksi 55-55. Karhubasket yritti sinnikkäästi pelata palloa hyökkäyspäässä korin läheisyyteen, mutta fyysiset ukrainalaiset estivät yritykset tai olivat torjumassa heittoja. Kun pelikellossa oli aikaa jäljellä 6.32, Janne Koskimies otti aikalisän heittokellon osoittaessa, että hyökkäysaikaa oli jäljellä vain runsas sekunti. Se kannatti ja Lee Skinner (5/3/2) pelattiin vapaaksi korille, joten lukemat olivat 57-60. Kauhajokiset jatkoivat aggressiivista puolustusta, eikä Budivelnyk tehnyt yli neljään minuuttiin kuin yhden pisteen. Samalla vieraat löysivät syöttöväylät korille, jossa Daniel Dolenc (9/4) nosteli koreja, saatuaan vihdoin pelivälineen käsiinsä. 1-10 jakso muovasi lukemiksi 58-68 ja peli tuntui olevan vieraiden hallussa, kun aikaa oli jäljellä noin kaksi minuuttia. Budivelnyk teki Bliznyukin johdolla nopeasti kuusi pistettä, joten 46 sekuntia ennen loppua oltiin lukemissa 64-68. Cameron Jones upotti varmasti pari vaparia ja tarjoili pelin lopussa näyttävän syötön Crockettin alley-up -donkkiin, mikä päätti kamppailun lukemiin 65-72.

Karhubasket onnistui toisella puoliajalla paremmin levypallopelissä, joten siinä kirjattiin kauhajokisille voitto lukemin 33-34. Budivelnyk ei saanut toisella puoliajalla enää kuin kuusi hyökkäyslevypalloa, mutta kokonaismäärä 15 on silti liikaa. Kotijoukkueen pelitilanneheitot osuivat kauhajokisten puristuksessa vain 40,3 prosentin tarkkuudella. Lisäksi ukrainalaiset kivittivät vaparit, niiden tarkkuudeksi tuli vain 43,8 prosenttia (7/16). Karhubasket menetti pallon 21 kertaa ja niistä kotijoukkue rokotti 16 pisteellä. Onneksi Karhubasket upotti pelitilanneheitot 50 prosentin tarkkuudella (2p 56,8%, 3p 35,9%) ja rankaisi isäntiä 17 menetyksestä 25 pisteen edestä.

Severi Kaukiainen upotti tärkeissä paikoissa isoja koreja ja keräsi seitsemän pisteen saaliin. Unohtaa ei saa Miikka Marttisen, Eero Innamaa, Teemu Suokkaan ja Joona Hakamaan panosta, vaikka pistetilastoihin kirjattiin ainoastaan Innamaan kaksi pistettä. He tarjosivat arvokkaita lepominuutteja ja esimerkiksi Joona Hakamaa oli sytyttämässä puolustuksellaan kauhajokisia ratkaisevalla 1-10 jaksolle pelin lopussa.

Karhubasket jää nyt joulutauolle ja on sen totisesti ansainnut! Syksyyn on mahtunut kahdeksan europeliä, joista neljään on pitänyt matkustaa Unkariin, Puolaan, Portugaliin ja Italiaan. Siihen päälle vielä 15 Korisliigan kamppailua, joten urakka on ollut kova. Entä tuloksellisesti? Europelien saldo seitsemän voittoa ja yksi tappio. Korisliigassa 13 voittoa ja kaksi tappiota, joten enempää ei voi pyytää. Karhubasket on tehnyt Janne Koskimiehen johdolla loistavaa jälkeä ja pelaajat ovat osoittaneet suurta sydäntä, esimerkillistä työmoraalia ja väsymätöntä taistelutahtoa. Eikä unohtaa sovi Risto-Matti Rouskua, Raimo Stefanovia, Karoliina Kujanpäätä tai Nea Vähäniemeä. Palapeli ei lähde kasautumaan ilman oikeita palasia.

Joulutauon jälkeen pelit jatkuvat Korisliigassa keskiviikkona 28. joulukuuta Tampereella, jossa legendaarinen Pyrintö on #aina valmiina. Ottelu Pyynikillä alkaa kello 18.30.

IKH Areenaan Karhubasket palaa vuoden viimeisenä päivänä eli 31.12., jolloin kello 16 alkavaan otteluun vieraaksi saapuu Greg Gibsonin luotsaama BC Nokia. Nokialla on riveissä paljon kauhajokisille tuttuja nimiä. Niko Mattila, Mikael Laihonen ja Kalle Peltonen pääsevät ihastelemaan IKH Areenan puitteita livenä. BC Nokia ottelun liput ovat ennakkomyynnissä osoitteessa Lippu.fi ja R-Kioskeissa kautta maan.

FIBA Europe Cup jatkuu tammikuussa kahdella vieraspelillä. Tiistaina 10.1. Karhubasket pelaa Israelin Haifassa ja keskiviikkona 25. tammikuuta Slovakian Levicessä. Jatkolohko päättyy kahteen kotipeliin keskiviikkona 1.2. ja tiistaina 7.2. Molemmat ottelut alkavat kello 18.30.

Hyvää ja rauhallista joulua kaikille!

#oranssionmeidän