UUTISET

27.12.2022

OTTELUENNAKKO: TAMPEREEN PYRINTÖ – KARHUBASKET

Joulu on juhlittu, laatikot ja kinkut syöty, joten on aika palata parketille ja pelata vuoden viimeiset Korisliigan kampailut pois alta, ennen kuin kalenterit käännetään vuoden 2023 puolella. Korisliigaa johtava Karhubasket (13 voittoa/tappiota) matkaa keskiviikkona Tampereelle, jossa paikkaa ylemmässä loppusarjassa tavoitteleva Pyrintö (7/8) isännöi kauhajokisia.

Karhubaskettia lähtee keskiviikkona tukemaan täysi fanibussi, joten oranssipaidoilla on jälleen loistava tuki Pyynikillä ja tamperelaiset pääsevät ihastelemaan kannustamisen mallia.

Karhubasket lähti joulutauolle voitettuaan tiistaina 20. joulukuuta Italian Verolissa FIBA Europe Cupin jatkolohkon ottelussa ukrainalaisen BC Budivelnyk Kyivien lukemin 65-72. Se oli oranssipaitojen toinen voitto jatkolohkossa, joten se jakaa kärkipaikkaa Israelilaisen Hapoel B-Cure Laser Haifan kanssa. Molemmilla joukkueilla on kaksi voittoa kahdesta ottelussa. Kärkijoukkueet kohtaavat Israelissa tiistaina 10. tammikuuta.

Korisliigassa Karhubasket on voittanut 12 ottelua putkeen ja johtaa sarjaa neljällä sarjapisteellä eli kahdella voitolla ennen ottelun enemmän pelannutta Seagullseja. Edellisessä Korisliigan ottelussa kauhajokiset voittivat IKH Areena Kouvot 17. joulukuuta lukemin 82-74. Molemmat joukkueet pelasivat vajaamiehisinä, mutta varsinkin viimeisellä kympillä ilman Daniel Dolencia ja Teemu Suokasta pelanneelta Karhubasketilta meinasi loppua menovesi tankista. Kouvot voittivat viimeisen neljänneksen 10-26, mutta kauhajokisten aikaisemmin hankkima johtoasema riitti loppuun saakka. Dolenc ja Suokas palasivat kokoonpanoon Italiassa.

Karhubasket on nyt saanut vetää happea kahdeksan päivää edellisen ottelun jälkeen. Pyrintö pelasi edellisen ottelunsa samana päivä kuin oranssipaidat. 17. joulukuuta Pyrintö voitti kotona Pyynikillä Hongan pistein 83-67. Tamperelaisten lepo on siis 11 päivää ja Karhubasket on kolme päivää pienemmällä levolla vielä käynyt Italian Rooman kautta Verolissa. Lähtökohdat suosivat siis Pyrintöä. Pelaaminen ja matkustaminen jättävät jälkensä väistämättä, Henri Kantosen pelaaminen keskiviikkona on hyvin epävarmaa.

-Jäimme suoraan Italiassa pelatun Fiba Europe Cupin ottelun jälkeen muutaman päivän joulutauolle ja palasimme harjoituksiin tapaninpäivänä, päävalmentaja Janne Koskimies kertoo. Keskiviikosta meillä lähteekin 32 päivän jakso, jossa pelaamme 11-12 ottelua riippuen menestyksestä Suomen Cupissa. Kotijoukkueella on eniten riistoja koko sarjassa ja myös eniten nopeista hyökkäyksistä tehtyjä pisteitä. Pallonmenetykset on pidettävä minimissä ja muutenkin hyökkäyksessä otettava järkeviä heittoja, ettei Pyrintö pääse avoimen kentän peliin.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen (GTD 25%), Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, Kuany (GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Karhubasket ja Pyrintö ovat kohdanneet Korisliigassa 70 kertaa. Kauhajokiset ovat voittaneet kamppailuista 36 ja tamperelaiset 34. Edellisistä 10 kohtaamisesta Karhubasket on vienyt nimiinsä seitsemän ja viimeisisin kohtaaminen meni Pyrinnölle maaliskuussa numeroin 40-0, kun sairastelusta kärsinyt Karhubasket ei saanut joukkuetta jalkeille ollenkaan. Pyrintö on viimeinen joukkue, jonka kauhajokiset kohtaavat Korisliigassa. Runkosarjan toinen kohtaaminen pelataan IKH Areenassa runkosarjan viimeisellä kierroksella lauantaina 21. tammikuuta, kun Kauhajoella pelataan palloilun superpäivä. Ennen kello 18 alkavaa Korisliigan kamppailua IKH Areenassa kohtaavat miesten lentopallon mestaruusliigan viime kauden finalistit VaLePa ja Savo Volley. Tuo ottelu alkaa kello 14.

Pyrinnön joukkue on nyt erinäköinen, kun joukkueen jäädessä joulutauolle. Daytone Jennings sai lähtöpassit ja tamperelaiset etsivät hänen tilalleen korvaavaa pelaajaa, mutta ainakaan tätä kirjoittaessa sellaisen löytymisestä ei ole tiedotettu.

Pyrinnöllä on kokoonpanossa kolme vahvistusta. 196 senttinen takamies LJ Thorpe, 193 senttinen takamies Ike Smith ja 206 senttinen laituri Jaquan Lawrence. Viime kauden Korisliigan pistetilaston kolmonen (21,5/7,2/1,8) palasi Pyrintöön ja on tällä kaudella tehnyt 15 ottelussa keskiarvoiksi 17,6 pistettä, 6,9 levyriä ja 2,7 syöttöä. Smith on tällä kaudella pelannut paljon takamiehen tontilla. Lawrence tekee 8,4 pistettä ottelua kohden ja poimii 6,4 levypalloa. Hän joukkueensa paras hyökkäyslevypallopelaaja, hakien 2,8 kakkospalloa vastustajien puolustuksen sisältä. Thorpe 11,6 pinnaa ottelua kohde, poimii 5,1 levypalloa ja jakaa 4,3 syöttöä ottelua kohden, joka on Pyrinnön paras keskiarvo.

Pyrinnön kokoonpano (pisteet/levyrit/syötöt):

#2 LJ Thorpe, takamies, 196 cm. USA. (11,6/5,1/4,3/1,3 riistoa)

#3 Ike Smith, takapelaaja, 193 cm. USA. (17,6/6,9/2,7/1,8 riistoa))

#5 Tomas Pihlajamäki, takapelaaja, 194 cm. (9,4/2,9/1,9)

#7 Valtteri Leppänen, takapelaaja, 187 cm. (2,8/1,2)

#9 Lassi Kilpinen, takapelaaja, 185 cm. (3,3/1,4/2,4)

#10 Osku Heinonen, takamies, 194 cm. (11,1/2,6)

#12 Roni Ahvenjärvi, laitahyökkääjä, 197 cm.

#16 Panu Peltokangas, laitahyökkääjä, 201 cm. (4,1/2,7)

#28 Arttu Pitkänen, laitahyökkääjä, 195 cm. (2,9)

#40 Jaquan Lawrence, laitahyökkääjä, 206 cm. USA. (8,4/6,4/1 torjunta)

#51 Kion Williams, takamies, 187 cm.

Ulkomaalaisten lisäksi Pyrinnön avainmiehiin kuuluvat erinomaista kautta pelaavat Tomas Pihlajamäki, tarkkakätinen Osku Heinonen ja takamies Lassi Kilpinen. Kolmatta kautta Pyrinnön liigamiehistössä pelaava Pihlajamäki on tehnyt 9,4 pistettä ottelua kohden, mikä on toistaiseksi uran paras lukema. Myös kolmoset uppoavat 36,1 prosenttisesti, mikä on parasta tekemistä. Osku Heinonen on kuulunut jo usean kauden ajan sarjan tarkimpiin vapaaheittäjiin ja hänen kolmosiaan Pyrintö tarvitsee voittaakseen. Puolustuksen erikoimies Lassi Kilpinen pysäyttää vastustajien takamiehiä, mutta pystyy ajamaan myös korille ja ottamaan kolmosia.

Seitsemässä voittopelissä Pyrintö on upottanut kakkoset 51,8 prosentin ja kolmoset 36,6 prosentin tarkkuudella. Lisäksi joukkue on poiminut 44,3 levypalloa ja erityisesti 32 puolustuslevypalloa on hyvä lukema. Kahdeksassa tappiossa osumatarkkuus on jäänyt kakkosissa 47,4 ja kolmosissa 28,1 prosenttiin. Levypalloja tappioissa on tullut 38,3 kappaletta.

-Karhubasket Kauhajoelta on tänä syksynä dominoinut Korisliigan lisäksi myös Euroopan kenttiä, joten Pyynikille saapuu erinomaisessa vireessä oleva sarjakärki, Pyrinnön valmentaja Miikka Sopanen ennakoi ottelua korisliiga.fi -sivustolla. Karhun rutiini ja intensiteetti maksattavat kovan hinnan, jos keskittyminen herpaantuu hetkeksikään.

Kokoonpano: Thorpe, Smith, Pihlajamäki, Leppänen, Kilpinen, Heinonen, Ahevnjärvi, Peltokangas, Pitkänen, Lawrence, Williams.

Pyrintö on voittanut kotona Pyynikillä neljä ottelua ja hävinnyt neljä. Kotiluolassa tamperelaiset tekevät 86,3 pistettä ottelua kohden ja päästävät 82,5 pinnaa omaan koriin. Tilastollisesti Pyrinnön etulyöntiasema tulee levypalloista (41,1), joissa tamperelaiset ovat Korisliigan neljänneksi paras joukkue, hyökkäyslevyreistä (13,5 kpl/ott) ja riistoista, joita Pyrintö ottaa 8,9 ottelua kohden. Karhubasketin avaimet voittoon ovat tarkka kaukoheittopeli, tiivis puolustaminen, joka yhdessä menetysten välttämisten kautta estää kotijoukkuetta pääsemästä nopeisiin hyökkäyksiin, jotka ovat tamperelaisten pelaamisen kulmakiviä.

Tampereen Pyrintö – Karhubasket keskiviikkona 28.12. kello 18.30 Pyynikillä.

Ottelu on katsottavissa suorana Ruudun välityksellä.

Karhubasketin seuraava kotiottelu IKH Areenassa on lauantaina 31.12., kun kello 16 alkavaan vuoden viimeiseen koripallo-otteluun vieraaksi saapuu Greg Gibsonin valmentama BC Nokia. Liput ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi. Ottelun jälkeen IKH Areenassa on ohjelmaa, joten uudenvuodenaattoa voi jäädä juhlimaan upeisiin puitteisiin.