UUTISET

16.12.2022

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – KOUVOT

Korisliigaa johtava Karhubasket (12 voittoa/2 tappiota) jatkaa otteluita lauantaina, kun vieraaksi IKH Areenaan saapuu Kouvolan Kouvot (7/7). Korisliigan runkosarja päättyy tammikuun loppupuolella, joilloin joukkueet jaetaan ylä- ja alaloppusarjoihin. Kuusi parasta jatkaa ylemmässä loppusarjassa, jossa joukkueet kohtaavat vielä toisensa kertaalleen kotona ja vieraissa. Karhubasketin ja Kouvojen tavoitteet ovat ehdottomasti ylemmässä loppusarjassa. Voittoja tarvitaan, että paikka sinne varmistuu.

Lauantaina ottelu alkaa kello 17 ja liput ovat myynnissä ennakkoon osoitteessa Lippu.fi. Myös R-Kioskeilta kautta maan saa lippuja ostettua Karhubasketin kotipeleihin. Ovet IKH Areenalla avautuvat kello 15 ja samalla käynnistyy lipunmyynti. Myös ravintolat aukaiset silloin ovensa.

Lauantaina pelataan Korisliigan sarjapisteiden lisäksi paikasta Suomen Cupin Final Four tapahtumaan, joka pelataan tammikuun 13.-14. päivä Helsingin Urhea hallissa. Paikkansa cupin loppuhuipennukseen ovat jo omissa puolivälierissä varmistaneet Kataja Basket, BC Nokia ja Helsinki Seagulls. Kataja ja BC Nokia kohtaavat toisensa välierässä perjantaina 13. tammikuuta ja Seagulls saa toisessa välierässä vastaansa joko Karhubasketin tai Kouvot.

Karhubasket viilettää Korisliigassa 11 ottelun voittoputkessa. IKH Areenassa joukkue ei vielä ole hävinnyt, sillä seitsemästä kotiottelusta on tullut seitsemän voittoa. Edellisen Korisliigakamppailun oranssipaidat pelasivat viime sunnuntaina. Silloin sarjapisteet lähtivät mukaan Uudestakaupungista 79-103 voitolla. Sarjajumbo Korihait pitivät pitkään sarjakärkeä tiukoilla, vaikka pelasivat ilman tähtitakamies Bojan Sarcevicia. 25 minuutin kohdalla Karhubasketin tempo ja jatkuvat liike saivat isännät väsymään, joten lopulta voitto tuli isohkolla marginaalilla. Edellisessä kotiottelussa Karhubasket voitti keskiviikkona 7. joulukuuta Gullsit lukemin 85-73.

Korihait voiton jälkeen Karhubasket avasi FIBA Europe Cupin jatkolohkon 105-71 kotivoitolla Slovakian viime kauden mestari Patrioti Levicestä. Kauhajokiset joutuivat tuhon otteluun ilman europelin parasta pistemiestään, sillä Daniel Dolenc kärsi ylävartalovammasta. Se ei kentällä näkynyt. Henri Kantosen johdolla kauhajokiset upottivat jo avauspuoliskolla 15 kolmosta 65,2 prosentin tarkkuudella. Kun vielä puolustus toimi, niin slovakialaiset eivät saaneet hyökkäyspeliä toimimaan, joten 16 parhaan joukkueen joukossa avausvoitto tuli helpohkosti. 1755 katsojaa pitivät IKH Areenassa yllä hyvää tunnelmaa alusta loppuun, vaikka peli oli selvä jo ennen taukoa.

Karhubasket on ottanut paikkansa sarjataulukon kärjessä tiiviillä puolustuspelillä ja hyvällä pallonliikkeellä järjestetyillä kaukoheittopaikoilla. Vastustajat ovat tehneet oranssipaitoja vastaan 74,1 pistettä, mikä on parasta tekemistä koko sarjassa. Ainoastaan Kataja (77,7) on kauhajokisten lisäksi pystyneet pitämään vastustajat alle 80 pisteessä. IKH Areenassa vastustajat ovat jääneet jopa alle 70 pisteen, sillä päästettyjen pisteiden keskiarvo on kotiluolassa 68,6 pinnaa. Lisäksi vastustajille on tullut 14 ottelussa 13 menetystä, kakkosten heittotarkkuus on jäänyt 48,9 prosenttiin ja kolmoset ovat Karhubaskettia vastaan uponneet 30,5 prosentin tarkkuudella.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Flunssa-aallon kouriin joutunut Kouvot tulee lauantaina IKH-areenalle haastavista lähtökohdista. Jos sarjasta pitäisi kuitenkin valita yksi pelaaja, joka on toistuvasti osoittanut pystyvänsä kannattelemaan joukkuettaan vaikeissa tilanteissa, on se varmasti Kouvojen Deshon Taylor. Sarjan kolme korkeinta ottelukohtaista pistelukemaa 47,42 ja 38 ovat kaikki hänen nimissään. Kouvot pitää joukkueena ykköspaikkaa pallonhallintojen määrässä ja tehdyissä pisteissä, joka kertoo tietysti siitä, että omissa soi hyvin nopeasti, mikäli puolustusvalmius ei ole heti korkealla tasolla.

Karhubasketin kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc (GTD 25%), Suokas (GTD 25%), Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, Kuany (GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Lauantaina vieraaksi IKH Areenaan saapuva Kouvot on sarjan paras hyökkäysjoukkue. Kouvolalaiset tekevät 91,4 pistettä per ottelu. Hyökkäyspeliä johtaa sarjan pisteykkönen Deshon Taylor, joka on nakuttanut peräti 28,3 pistettä ottelua kohden. Mainittakoon, että kukaan muu pelaaja ei ole tehnyt keskiarvoksi yli 20 pistettä. 188 senttinen Taylor ottaa 8,2 kolmosta ottelua kohden ja upottaa kaukoheitot 42,2 prosentin tarkkuudella. Myös kakkoset uppoavat yli 50 prosentin tarkkuudella, prosentin ollessa 50,7. Heittouhan lisäksi Taylor ajaa hanakasti myös korille ja kerää 6,2 vaparia ottelua kohden. Tarkkuus vapaaheitoissa on 83,8. Taylor johtaa myös Korisliigan riistotilastoa 2,1 riiston keskiarvolla.

Pisteiden lisäksi Kouvot on Korisliigan paras levypallojoukkue. Kouvolalaiset poimivat 46,1 levyriä ottelua kohden. Hyökkäyspäässä niitä tulee 15,5 ja puolustuskorilla 30,1. Levypallopelaamista johtaa 211 senttinen Susijengin sentteri Hannes Pöllä. Pöllä poimii 11,2 levypalloa ottelua kohden ja hyökkäyskorilla hän hakee peräti 5,4 kakkospalloa. Pöllän kanssa korinalustutkaparin muodostaa 207 senttinen sentteri Ilmari Toikkanen, joka poimii 6,8 levypalloa ottelua kohden. Näistä 3,8 tulee hyökkäyspäässä. Lisäksi Toikkanen torjuu 1,6 vastustajan heittoa per ottelu.

Taylorin johdolla Kouvojen pelaaminen perustuu palon yksi vastaan yksi tilanteisiin. Lauantaina vastakkain ovat Korisliigan syöttöykkönen Karhubasket (20,6 syöttöä per ottelu) ja syöttötilaston jumbo Kouvot, joka jakaa vain 12,1 passia ottelua kohden. Taylorin lisäksi Kouvot omaavat muitakin ratkaisuvalmiita pelaajia. 196 senttinen laituri Austin Butler tekee 17,8 pistettä ottelua kohden ja poimii siinä ohessa 6,9 puolustuspään levypalloa. Mielenkiintoinen nimi on myös Bo Hodges, joka oli alkukaudesta Salon Vilppaan miehistössä. Siltä tuli lähdöpassit, mutta Jyri Lehtonen värväsi miehen Kouvolaan. Hodges on syntynyt 1999, joten hän saa siten pelata myös Kouvojen akatemiajoukkueessa divari A:ta. Korisliigassa pelejä on kertynyt viisi ja tilastoihin on tullut varsin kelvollinen rivi 11,4/5,8/2,4/1,6 riistoa. Divari A:ssa on otteluita tullut kolme tehoilla 16 pistettä ja 4,7 levypalloa.

Kouvot on kärsinyt kauden aikana paljon loukkaantumisista. Erinomaisen alkukauden pelannut Joel Mäntynen (16,4/3,8/2) ja jo ennen kauden alkua loukkaantunut Henri Permanto ovat pitkää sivussa. Monella muullakin pelaajalla on ollut loukkaantumisia. Ja ihan kuin loukkaantumisissa ei olisi tarpeeksi, niin Kouvojen edellinen Korisliigan kamppailu BC Nokiaa vastaan jäi kokonaan pelaamatta, kun Kouvot eivät saaneet jalkeille kuin neljä tervettä pelaajaa. Tiiviisti yläloppusarjataistelussa mukana olevalta Kouvoilta jäi yksi peli pelaamatta ja samassa kamppailussa mukana oleva BC Nokia sai 40-0 luovutusvoiton.

Edellisen ottelun Kouvot pelasivat itsenäisyyspäivänä Uudessakaupungissa, josta voitto irtosi lukemin 88-102. Edelliset viisi kamppailua ovat menneet saldolla kaksi voittoa ja kolme tappiota. Viimeiset 10 ottelua ovat sujuneet viidellä voitolla ja viidellä tappiolla. Seitsemästä vieraspelistä Kouvot ovat voittaneet viisi, kun kotona kouvolalaisten saldo on vierasotteluiden pelikuva eli kaksi voittoa ja viisi tappiota. Vierasvoitot Kouvot ovat hakeneet Ukin lisäksi Lahdesta (89-92), Nokialta (63-91), Tampereelta (79-98) ja Espoosta. Vierastappiot ovat tulleet molemmat marraskuussa, kun Vilpas oli parempi Salohallissa 109-105 ja Kotkasta, jossa KTP voitti Kouvot kymijoen paikallisväännössä pistein 99-95.

Voittopeleissä Kouvot on heittänyt kakkoset 53,8 prosentin ja kolmoset 39,2 prosentin tarkkuudella. Se on menettänyt niissä pallon 12,1 kertaa ja poiminut 47,1 levypalloa. Tappiopeleissä osumatarkkuus on luonnollisesti jäänyt heikommaksi. Kakkosissa se on ollut 45,2 ja kolmosissa 33,8 prosenttia. Levypalloja on haalittu 44,8 ja menetyksiä on tullut 13,7. Myös syötöissä on ollut eroa, vaikka se ei muutenkaan ole joukkueen vahvuus. Tappioissa vain 10 syöttöä per peli, kun voitoissa passeja on tilastoitu 13,9 ottelua kohden. Karhubasketin aseet lauantaina ovat tutut. Tiukka aggressiivinen puolustus, joka imee vierailta tehot ja tarkka kaukoheittopeli. On varmaa, että valmentajavelho Jyri Lehtonen on miettinyt jotain spesiaalia kauhajokisten kaukoheittopelin varalle, joten olisiko nyt paikka iskeä puolustuksen keskustaan ajoilla ja nostella palloja koriin Kouvojen puolustuksen ytimestä?

Kouvojen kokoonpano ja tilastot (pisteet/levypallot/syötöt):

#3 Quanterrius Jackson, laitahyökkääjä, 193 cm. USA. (16,6/6,2/2/1,8 riistoa)

#4 Austin Butler, laitahyökkääjä, 196 cm. USA. (17,8/9/1,8)

#8 Veeti Helakorpi, sentteri, 206 cm. (1,4/1,3)

#10 Bo Hodges, laitahyökkääjä, 196 cm. USA. (11,4/5,8/2,4/1,6 riistoa)

# 14 Emil Uotila, laitahyökkääjä, 198 cm. (4,3/3,4/1)

#21 Deshon Taylor, takamies, 188 cm. USA. (28,3/3,7/4,4/2,1 riistoa)

#22 Aarni Korkiatupa, laitahyökkääjä, 198 cm. (4,3/2,8)

#23, Hannes Pöllä, sentteri, 211 cm. (12/11,2)

#28 Daniel Rantapaju, takamies, 182 cm. (0,7/0,4)

#33 Teemu Kristeri, laitahyökkääjä, 195 cm. (0,4/0,3)

#41 Ilmari Toikkanen, sentteri, 207 cm. (5,6/6,8/1,6 torjuntaa)

Kouvoilla on myös mahdollisuus peluuttaa ottelussa ”uutta” jenkkiä. Joukkueessa ennen Korisliigan alkua ollut John Meeks joutui syksyllä palaamaan USA:han, mutta hän on nyt palannut Kouvolaan.

-John on saanut asiansa siihen kuntoon, että on valmis palaamaan joukkueeseen.  Viikko tai kaksi treeniä, ehkä yksi peli Akatemiassa niin mies on Korisliiga valmis, kertoo Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen Kouvojen verkkosivuilla.

198 senttinen laituri pelasi kaudet 2017-2021 Bucknelin yliopistossa. Viimeisellä kaudella pelejä tuli vain kuusi kappaletta, mutta tehoiksi kirjattiin kovat 25,3 pistettä, 6,8 levyriä ja 2,3 syöttöä. Kaudella 2019-2020 otteluita kertyi 31 ja tehot olivat 11,2/5,3/1. Viime kaudella Meeks pelasi yliopistokoripalloa Charlestonin joukkueessa, jossa otteluita kertyi 27 ja tilastoihin tuli rivi 14,2/4,7/2,4. Meeks ei vielä ole ehtinyt pelaamaan Kouvujen akatemian joukkueessa divari A:ssa.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen kertoo joukkueensa tilanteesta seuraavaa korisliiga.fi -sivuston ennakossa: – Aika surullinen fiilis, pelaajien puolesta. Enkä jaksa ottaa kantaa mihinkään muuhun. Tämä tauti, joka on kiertänyt joukkueemme läpi, on jäätävän kova. Useampia päiviä 39 astetta kuumetta, kurkkukipu, yskäkohtaukset, tukkoinen nenä ja näköjään pitkähkö cool down, räkimisineen ja kakomisineen. Teemme joka päivä henkilökohtaisen olo -seurannan, jossa pelaaja määrittelee tuntemuksensa mukaan päivän harjoittelukuntonsa. Keskiviikko iltana normaaliin treeniin pystyviä oli viisi. Osa pystyi tekemään alkulämpän, osa osallistui heitto-osuuteen. Se mikä määrä pelaajia hyppää lauantaina bussiin selviää seuraavan 36 tunnin aikana. Ne, jotka eivät pysty harjoittelemaan sataprosenttisesti eivät lähde matkaan. Tässä ei nyt puhuta mistään nilkanpyörähdyksestä pelitempoon palaamisesta. Pitäisikö lauantain peli pelata, ei. Pelataanko se, kyllä. Onko meiltä siellä valmentajaa mukana, tämän aamun oloon viitaten ei. Mutta peli pelataan koska meillä on asettaa ainakin viisi edustusjoukkueen pelaajaa rosteriin. Omana toiveena olisi, että saataisi edes kahdeksan pelaajaa mukaan pienentämään loukkaantumisriskiä. Nämä meidän nuoret pelaajat ovat viimeisen kahden kauden aikana yllättäneet minut positiivisesti, kun olemme kohdanneet erilaisia vastoinkäymisiä. Nyt on pelko siitä, että ottelusta ei tule välttämättä katsojille nautinnollinen tapahtuma. Toivon mukaan pystymme olemaan niin huolellisia arvioinneissa, että yhtään tartuttavaa pelaajaa ei ole bussissa mukana. Mutta peli pelataan koska säännöt niin sanovat.

Kouvojen kokoonpano: Taylor, Butler, Hodges, Jackson, Korkiatupa GTD 50%, Pöllä GTD 50%, Toikkanen GTD 50%, Uotila GTD 50%, Kristeri GTD 50%, Helakorpi GTD 50% ja Rantapaju GTD 50%.

Karhubasket ja Kouvot ovat kohdanneet Korisliigassa 58 kertaa. Kauhajokiset ovat voittaneet otteluista 35 ja Kouvot 23. Viimeiset 10 ottelua ovat mennee oranssipaitojen tahdissa, sillä niistä yhdeksän on päättynyt Karhubasketin voittoon. Kouvojen edellinen voitto tuli viime keväänä, maaliskuun 12. päivä, jolloin Kouvot oli kotisalissa parempi pistein 80-77. Sen jälkeen kohtaamisia on ollut vain yksi ja sen Karhubasket vei Kauhajoella maaliskuun lopussa lukemin 113-92.

Karhubasket – Kouvot lauantaina kello 17 IKH Areenassa.

Liput ennakkoon Lippu.fi ja R-Kioskit. IKH Areenan ovat avautuvat lauantaina kello 15 ja samalla käynnistyy lipunmyynti.

IKH Areenalla voi lauantaina tehdä hankintoja myös pukin konttiin, sillä aulassa oleva Karhubasketin fanikauppa on auki ennen peliä ja tauolla.

Lauantaina ottelun jälkeen faneilla on mahdollisuus tavata joukkuetta IKH Areenan yläkerran sporttibaarissa. Juttelua, fanikuvia ja pelaajahaastatteluja sekä paljon muuta. Iltaan kuuluu myös tietovisa kello 20. IKH Areenan sporttibaarista saa virvokkeita ja naposteltavaa koko illan ajan. Tervetuloa viihtymään!

Ja unohtaa ei saa, että maankuulua coach Koskimiehen saaristolaisleipää myydään lauantaina IKH Areenan alakerran ravintolassa. Hinta on 8 € kappaletta ja suosittuja leipiä on rajallinen määrä.