UUTISET

29.11.2022

OTTELUENNAKKO: SPORTING CP – KARHUBASKET

Korisliigassa Salon Vilppaassa pelannut takamies Marcus LoVett on nopea takamies (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Keskiviikkona marraskuun viimeinen päivä vuonna 2022 ratkeaa Karhubasketin jatko FIBA Europe Cupissa. Näyttämönä tulee toimimaan Pavilhao Joao Rocha Portugalin pääkaupunki Lissabonissa. Vastustaja G-alkulohkon päätösottelussa on Sporting CP.

Kupletin juoni on selkeä. Voitolla Karhubasket voittaa alkulohkon. Tappiolla tilanne on vastustajien käsissä. Jos samaan aikaan pelattavassa toisessa G-lohkon ottelussa Anwil Wloclawek voittaa vieraissa Egis Körmendin, niin Anwil voittaa lohkon. Jos Karhubasketin tappio on 1-22 pistettä kauhajokiset sijoittuvat lohkossa toiseksi, mutta jos tappio on yli 23 pistettä niin oranssipaitojen euro-ottelut päättyvät. Tappiokin siis riittää siihen, että europelit jatkuvat, kunhan summerin soidessa eroa ei ole 22 pistettä enempää. Sijoittuminen kahden parhaan joukkueen joukkoon tietäsi paikkaa jatkolohkossa, josta tulisi kuusi kivenkovaa europeliä lisää. Kolme kotiottelua ja kolme vierasottelua.

Sporting CP on voittanut G-lohkossa kolme ottelua ja hävinnyt kaksi. Avausottelussa Anwil Wloclawek haki 89-113 vierasvoiton Lissabonista. Seuraavassa ottelussa portugalilaiset ottivat avausvoiton, kun se oli parempi Unkarissa 98-99. Kauhajoella Karhubasket oli parempi pistein 104-85. Sporting piti jatkohaaveet yllä hakemalla vierasvoiton Puolasta ja Anwil jouti antautumaan lukemin 73-85. Viime keskiviikkona Sporting otti pakkovoiton kotona. Egis Körmend taisteli, mutta joutui lopulta taipumaan pistein 89-84.

Sporting CP:n jatkopaikka on epätodennäköinen, mutta mahdollinen. Joko Egis Körmendin pitää voittaa Anwillin päätösottelussa, joka pelataan Unkarissa. Jos Anwil voittaa, niin ainoa mahdollisuus on voittaa Karhubasket yli 23 pisteellä kotiluolassa.

Kauhajoella Travante Williams hölmöili itsensä suihkuun ennen peliajan loppumista, mutta on tärkeä palanen Sportingin joukkueessa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Joukkueiden edellinen kohtaaminen noin kuukausi sitten IKH Areenalla oli erikoinen näytelmä. Pelillisesti kauhajokiset olivat koko ottelun niskanpäällä. Sporting keskittyi tuomarilinjaan, ja kuten arvata saattaa, niin siinä mittelössä jää kakkoseksi. Useampi pelaaja sai suihkukomennuksen ottelun aikana. Näistä huolimatta portugalilaiset taistelivat, eivätkä luovuttaneet. Karhubasket vei levypallot 34-27, mutta vieraat hakivat 12 hyökkäyspään irtopalloa, mikä oli kolme enemmän kuin oranssipaidat. Kauhajokiset ovat europelissä tuskailleet menetysten kanssa. Korisliigassa joukkue on sarjan pallovarmin joukkue, mutta europeleissä menetyksiä on tullut liikaa. Sportingia vastaan menetyksiä tuli 19 kappaletta ja niistä vastustaja rokotti 26 pisteellä. Karhubasket liikutteli palloa hyvin, tilastoi 25 syöttöä, joka nosti heittotarkkuudet hyville tasoille. Kakkoset osuivat peräti 82 prosentin ja kolmoset 39 prosentin tarkkuudella. Vieraiden osumatarkkuus jäi selvästi heikommaksi. Sportingin kakkoset osuivat 63 ja kolmoset 28 prosentin tarkkuudella.

Sportingin parhaat olivat Korisliigassakin käyneet Marcus LoVett (16/1/5) ja Derrick Fenner (21/2). Karhubasket pelasi tuossa pelissä ilman Joona Hakamaata ja Kuany Kuanyä, eikä Teemu Suokas saanut peliaikaa. Oranssipaidoista kuusi miestä pääsi kaksinumeroisille pistelukemille Severi Kaukiaisen (23/1/6) johdolla. Jeffrey Crockett (19/10/4) teki tupla-tuplan.

Portugalin liigassa Sporting on pelannut yhdeksän ottelua ja voittanut niistä kahdeksan. Viime perjantaina se kohtasi Madeiran ja voitti ottelun 72-68, joten voitokkaasta liigapelistä on mukava lähteä viimeiseen FIBA Europe Cupin alkulohkon otteluun.

Sporting CP:n kokoonpano ja tilastot (minuutit, pisteet/levypallot/syötöt):

#0 Travante WILLIAMS, laituri 197cm. 29-v, POR. (23, 13/5,1/3)

#3 Ricardo MONTEIRO, sentteri 208cm. 25-v, POR. (15, 5/2,7)

#7 Marko LONCOVIC, laituri 201cm. 31-v, POR. (12, 4/2,7)

#9 Diogo VENTURA, takamies 195cm. 28-v, POR. (21, 6,7/3/5,6)

#10 Antonio MONTEIRO, laituri 206cm. 33-v, POR. (16, 5,3/3)

#13 Joao FERNANDES, sentteri 200cm. 29-v, ANG. (17, 6,6/2/1,1)

#15 Derrick FENNER, takamies 198cm. 28-v, USA. (25, 17,4/3,6/1,4)

#19 Joao TRONI. 18-v, POR.

#20 Diogo ARAUJO, laituri 199cm. 25-v, POR.

#32 Isaiah ARMWOOD, laituri. 31-v, USA. (25, 7,7/4,4/1,6)

#41 Ivica RADIC, sentteri 208cm. 32-v, CRO. (13, 7/2)

#57 Marcus LOVETT, takamies 183cm. 26-v, USA. (29, 19,1/2,1/3,7)

Isaiah Armwood teki Kauhajoella 15 pistettä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Tilastoissa mukana Sporting viisi alkulohkon ottelua sekä kaksi FIBA Europe Cupin karsintaottelua, jossa portugalilaiset voittivat BG Gottingenin 84-83 ja Telenet Giants Antwerpin 98-85.

Alkulohkon kahdessa tappiossa vastustajat (Anwil ja Karhubasket) ovat napanneet jo avauskympillä ison etumatkan. Kotitappiossa puolalaisille numerot olivat avauskympin jälkeen 23-42 ja Kauhajoella 31-15. Voittopeleissä Sporting on ollut pelissä mukana alusta saakka. Paitsi viimeisessä voittopelissä Egistä vastaan. Silloin joukkueen oli pakkovoiton edessä kotona. Ennen viimeistä kymppiä Egis johti 58-68, mutta portugalilaiset voittivat päätösneljänneksen 31-16 ja nappasivat 89-84 voiton. Voittopeleissä Sporting on upottanut kakkoset yli 60 prosentin tarkkuudella. Saman se on tehnyt kahdessa tappiopelissä, mutta niissä vastusjata Anwil (70,8 %) ja Karhubasket (82,1 %) olivat vieläkin tarkempia. Sporting on tilastoinut voittopelissä vastustajaa enemmän syöttöjä.

Jos Sporting ja Karhubasket laitetaan tarkempaan vertailuun europeleissä, niin portugalilaiset ovat edellä seuraavissa tilastokohdissa. Kakkoset 58,9 % (KB 56,9 %). Riistot 8,6 (KB 5,8). Menetykset 14,7 (KB 17). Torjunnat 2,6 (KB 1,6). Pisteet nopeista 15,1 (KB 9,8). Pisteet korin läheisyydestä 36,9 (KB 30,8). Pisteet vaihtopenkiltä 37,6 (KB 27,4).

Vastaavasti Karhubasket johtaa seuraavissa tilastokategorioissa: kolmoset 40 % (Sp 35,8). Vaparit 78,4 % (Sp 67,1 %). Hyökkäyslevyrit 12,8 (Sp 11,1). Levyrit 32,4 (Sp 30,4). Syötöt 21,2 (Sp 18,6).

Ennakkokommentit Janne Koskimies: – Sporting on ihan sama joukkue kuin ensimmäisessä kohtaamisessa. Ei ole tullut uusia pelaajia tai loukkaantumisia. Katselin heidän Portugalin liigapeliä sunnuntaina ja sielläkin tunteet kävivät kuumina. Pelaajia lensi siinä ottelussa suihkuun samoin kuin heidän vierailussa Kauhajoella. Sporting tulee varmasti sisuuntuneena ja he omaavat jatkomahdollisuudet. Siihen vaaditaan yli 20 pisteen voittoa, joten he varmasti tulevat aggressiivisesti päälle. Meidän ei saa tehdä pelistä vaikeaa menettämällä palloa ja päästämällä sitä kautta kotiyleisöä mukaan hurmokseen. He pitävät kovaa tempoa ja saavat palon pallonhallintoja. Haluamme voittaa pelin ja lohkon, emmekä lähde ajattelemaan mitään muuta. Sportingin avainpelaavat ovat tutut Fenner, Lovett ja Williams, heidän pysäyttämisessä meidän pitää onnistua.

FIBA Europe Cupin G-lohkon päätöskamppailu Sporting CP – Karhubasket keskiviikkona kello 20.00 Lissabonissa.

Ottelua voit katsella suorana FIBA Europe Cupin youtube-kanavalla: Sporting CP – Karhubasket