UUTISET

24.11.2022

KARHUBASKETILLE ENSIMMÄINEN TAPPIO FIBA EUROPE CUPISSA

Henri Kantosen otteet eivät riittäneet oranssipaidoille (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasketilla oli keskiviikkona mahdollisuus varmistaa paikka FIBA Europe Cupin toisella kierroksella, kun vieraaksi IKH Areenaan oli saapunut puolalainen Anwil Wloclawek. Karhubasket oli voittanut joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen puolassa pisteellä. Lisäksi Anwil oli pakkovoiton edessä, sillä tappio olisi lähes romahduttanut heidän haaveensa jatkopaikasta.

Karhubasket otti otteluun vahvan alun. Puolustus piti Anwilia pihdeissä, eivätkä vieraat päässeet haluamiinsa heittopaikkoihin. Ja jos pääsivät, niin sutivat ne ohi. Daniel Dolenc (7/2) upotti kolmosen ja kaksi vaparia. Kun Jeffrey Crockett (18/6/2) nosti kakkosella lukemiksi 9-0, niin puolalaiset kokoontuivat aikalisälle. Anwil teki ensimmäiset pisteet viiden minuutin kohdalla, kun Josh Bostic (8/2/3) upotti kakkosen ja lukemat olivat 11-2. Anwil hiipi mukaan peliin, kun oranssipaidat menettivät pelivälineen neljä kertaa. Bostic upotti avaus neljänneksellä viisi pistettä, Lee Mooren (29/5/3) ja sentteri Josip Sobinin (11/5) saldona oli neljä pinnaa.

Josip Sobin nostot korin läheisyydestä olivat myrkkyä kotijoukkueelle (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket piti avauskympin jälkeen 19-16 johtopaikkaa. Anwil aloitti toisen kympin 3-12 jaksolla, jota johti takamies Kamil Laczynski (3/1/2). Myös Mooren sihti oli kohdallaan ja kolmen pelatun minuutin jälkeen lukemat olivat 22-28. Severi Kaukiainen (13/2/5) helpotti isäntien oloa onnistuneella kolmosella, mutta edelleen puolalaiset tuntuivat rankaisevan Karhubasketia jokaisesta virheistä. Neljänneksen puolivälin jälkeen Bostic riisti pelivälineen ja upotti kolmosen, joka muokkasi tilanteeksi 27-36. Janne Koskimies pyysi aikalisää. Nyt puolalaiset sortuivat menetyksiin ja kauhajokiset rankaisivat heti Henri Kantosen (14/6/6) johdolla. Myös Lee Skinner (5/2/2) upotti kolmosen, joten kolme minuuttia ennen puoliaikaa oltiin lukemissa 35-38. Miikka Marttinen (9/1) huudatti kotiyleisöä onnistuneella kolmosella ja Crockettin lay-up tasoitti lukemat numeroihin 40-40. Vielä ennen puoliaikaa Moore onnistui kahdessa kolmosessa ja Dawid Slupinskin (2) vaparit johdattivat Anwilin 0-8 jaksolla puoliaikaa kohti, mutta Marttinen upotti summerin soidessa kolmosen, joten tauolle poistuttiin lukemissa 43-48.

Severi Kaukiainen (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kolmannen neljänneksen alussa Anwillin Luke Petrasek (22/6) ja Karhubasketin Cameron Jones (10/1/1) tekivät pisteitä vuorotellen. Vieraat kasvattivat eron yhdeksään pisteeseen, mutta oranssipaidat roikkuivat mukana. Kympin loppupuolella Crockett ja Kaukiainen kavensivat tilanteeksi 59-64. Greene päätti neljänneksen kolmoseen ja lukemat olivat 60-70.

Päätöskymppi alkoi Petrasekin and1 suorituksella ja eroa oli 13 pistettä. Kantonen ja Crockett uurastivat eron seitsemään, mutta taas pari harmittavaa menetystä, joista Anwil rokotti heti. Neljänneksen puolivälissä oltiin lukemissa 72-84, kun Petrasek upotti kolmosen. Karhubasket kehitti päälle hyvän kirin, jonka voimahahmona oli Crockett. Torjunta omalla korilla ja vain hetkeä myöhimmin Crockett oli päättämässä hyökkäystä donkkiin, joten 6-0 jaksolla tilanne oli 78-84 ja Anwil kokoontui aikalisälle. Karhubasketilla oli mahdollisuutensa, mutta heitto ei tippunut. Mooren viisi pinnaa loppuun ratkaisivat pelin ja Kantosen kolmonen loppuun oli enää muodollisuus. Loppunumerot IKH Areenalla olivat 87-93.

Lee Moore upotti 29 pistettä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket ei saanut hyökkäyspäässä sellaista pallon liikettä mitä se olisi toivonut. 17 syötöstä huolimatta kolmoset upposivat komealla 43,3 prosentin tarkkuudella. Kakkosissa tarkkuus jäi 48 prosenttiin ja 15 menetystä oli liikaa voittokamppailua ajatellen, varsinkin kun Anwil rokotti niistä 21 pisteellä. Karhubasketin puolustus ei päästänyt puolalaisia liikuttamaan palloa, sillä syöttöjä vieraille tuli vain 11 kappaletta. Mutta kovat henkilökohtaiset ratkaisut Luke Petrasekiltä, Phil Greeniltä ja erityisesti Lee Moorelta olivat voiton tae. Anwil nosteli myös korin läheisyydestä 36 pistettä, joka antoi kakkosten tarkkuudeksi 57,9 prosenttia.

Jeffrey Crockett oli Karhubasketin paras (kuva: Janne Yli-Korhonen)

-Aloitimme pelin hyvin, mutta sen jälkeen joidenkin pelaajien suoritus oli todella heikko tänään, Karhubasketin päävalmentaja Janne Koskimies harmitteli pelin jälkeen. En tiedä johtuiko se alla olevista voitoista vai mistä. Perusasioissa tuli paljon virheitä. 15 menetystä, vaikka vastustaja ei mitään super-aktiivista puolustusta esittänyt, joten ne olivat helppoja. Pystymme kyllä paljon parempaan kuin tämä esitys. Lauantaina Korisliigan kärkikamppailu, jota tunnutaan odottavan koko maakunnassa, joten nyt lähdetään parantamaan sitä kohti.

Tappiosta huolimatta alkulohkon voitto on vielä Karhubasketin omissa käpälissä. Alkulohko päättyy ensi keskiviikkona vierasotteluun Portugalin Lissabonista. Jos Karhubasket ottelun voittaa, on se alkulohkon ykkönen. Ensi viikon vastustaja Sporting CP otti keskiviikkona pakkovoiton Egis Körmendistä, joten jos se voittaa päätöspelin 23 pisteellä (tai enemmän) ottavat G-lohkon jatkopaikat Anwil ja Sporting. Jos Karhubasket häviää 22 pistettä tai vähemmän, niin sen ottelut jatkuvat jatkolohkossa kakkospaikalta.

Miikka Marttinen upotti kolme kolmosta 75 prosentin tarkkuudella (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Jatkopaikka ei ole vielä varma, mutta koska ottelut jatkuvat Korisliigassa koko ajan ja FIBA Europe Cupin jatkolohkojen ottelut alkavat keskiviikkona 14.12., niin Korisliigan ohjelmaan on tehty seuraava muutos: Korisliigan otteluohjelmaan keskiviikolle 14.12. merkitty Tapiolan Honka – Karhubasket ottelu on siirretty pelattavaksi perjantaina 6. tammikuuta 2023 kello 18.30.

FIBA Europe Cupin toisen lohkovaiheen ottelupäivät:

Jos Karhubasket voittaa G-lohkon, niin se jatkaa otteluita J-jatkolohkossa. Muut sinne tulevat joukkueet ovat: B-lohkon ykkönen, D-lohkon kakkonen ja F-lohkon kakkonen.

J-lohkon ottelupäivät: 14.12. koti (D2), 21.12. vieras (F2), 11.1. vieras (B1), 25.1. vieras (D2), 1.2. koti (F2), 8.2. koti (B1).

Jos Karhubasket sijoittuu G-lohkon kakkoseksi, niin ottelut jatkuvat L-jatkolohkossa. Muut sinne tulevat joukkueet ovat: A-lohkon kakkonen, D-lohkon ykkönen ja E-lohkon ykkönen.

L-lohkon ottelupäivät: 14.12. koti (D1), 21.12. vieras (E1), 11.1. vieras (A2), 25.1. vieras (D1), 1.2. koti (E1), 8.2. koti (A2).

Ja kyllä, ottelupäivät ovat samat molemmissa tapauksissa. Kuten Karhubasketin G-lohkossa, niin muissakin alkulohkoissa tilanteet ovat auki ennen ensi keskiviikkona pelattavaa päätöskierrosta, joten tulevien vastustajien spekuloiminen veisi aika paljon aikaa. Mutta kaikki voivat käydä katsomassa, että miltä alkulohkojen tilanteet näyttävät, tästä linkistä: FIBA Europe Cup alkulohkot

Karhubasket jatkaa otteluita Korisliigassa lauantaina, kun IKH Areenassa pelataan todellinen herkkupala. Paikallisottelussa kohtaavat Korisliigan sarjataulukon ykkönen Lapuan Kobrat ja sarjakakkonen Karhubasket. Kobrat, joka voitti kauhajokiset sarja-avauksessa kotiluolassaan 81-72, voittivat eilen keskiviikkona vieraissa BC Nokian peräti 62-100 huikean esityksen jälkeen. Samalla Kobrien voittoputki kasvoi neljään otteluun, eivätkä he ole hävinneet kuin kaksi ottelua. Karhubasket lähtee kärkikamppailuun seitsemän ottelun voittoputkessa, eivätkä ole vielä hävinneet IKH Areenassa otteluakaan. Asetelmat ovat loistavat!

Lauantaina IKH Areenassa kello 16 Karhubasket – Kobrat. Liput myy ennakkoon Lippu.fi tai R-Kioskit kautta maan. IKH Areenan ovet avautuvat lauantaina kello 14 ja samalla käynnistyy areenan lipunmyynti. Kaikki IKH Areenan ravintolat ovat auki myös kello 14 alkaen. Kauden toinen paikallisottelu, joka on samalla Korisliigan kärkikamppailu, on herättänyt lipunmyynnin huippulukemiin, joten osta lippusi ennakkoon ja saavu areenalle ajoissa. Areenan lipunmyynnissä kannattaa varautua jonottamaan.