UUTISET

15.11.2022

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – LAHTI BASKETBALL

Maaottelutauko on ohi ja Korisliigassa palataan keskiviikkona tositoimiin kahdella ottelulla. Karhubasket (6 voittoa/2 tappiota) saa vieraaksi IKH Areenaan Lahden (4/5). Korisliigan runkosarjaa on pelattuna noin kolmannes (7-9 ottelua). 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylä- ja alaloppusarjaan, joissa molemmissa pelaa kuusi joukkuetta.

Keskiviikon ottelu alkaa IKH Areenassa kello 18.30. Ovet avautuvat ja lipunmyynti käynnistyy areenalla kello 16.30. Samalla avautuvat myös ravintolat. Lippuja saa ostettua ennakkoon osoitteesta Lippu.fi ja R-Kioskeilta kautta maan.

Karhubasket ja Lahti kohtasivat viikko ennen maaottelutauon alkua. Lahdessa loppunumerot olivat 81-101. Ottelu oli puoliajalla lukemissa 43-42, kun Michael Ertel oli pysäyttämättömässä heittovireessä. Ertel (22/2/2) teki taukoon mennessä 15 pistettä. Myös muut Lahden pelaajat olivat tarkalla heittotuulella, joten isäntien taukojohto oli oikeutettu. Karhubasket tiivisti toisella puolikkaalla puolustustaan, eikä kotijoukkue enää saanut heittotilaa. Henri Kantonen (23/3/2) ja Jeffrey Crockett (17/9) johtivat kauhajokisten hyökkäyspeliä. Karhubasket liikutti palloa hyvin, tilastoi 20 syöttöä ja upotti siten heitot tarkasti. Kakkoset upposivat 69 prosentin ja kolmoset 46 prosentin tarkkuudella.

Lahti voitosta alkoi oranssipaidoille kiireinen viikko. Keskiviikkona joukkue haki pisteen voiton Unkarissa, jossa Egis Körmend kaatui lukemin 89-90 FIBA Europe Cupin G-lohkon ottelussa. Se oli samalla Karhubasketin neljäs voitto europeleissä, eikä tappiota ole vielä tullut. Joukkue palasi Suomeen ja Kauhajoelle torstaina, mutta jo perjantaina joukkue oli jälleen parketilla. BC Nokia isännöin kauhajokisia, mutta sarjapisteet lähtivät Viitalan bussin kyydissä lakeuksille, loppunumeroiden ollessa 76-86. Viikko täydentyi sunnuntaina, kun Korihait olivat saapuneet IKH Areenaan. Hait eivät pystyneet laittamaan isännille kampoihin, vaan loppulukemat kirjoitettiin 80-48.

Viiden ottelun voittoputkella kauhajokiset ovat nousseet sarjataulukon kakkospaikalle. Edellä on vain Lapuan Kobrat, joilla on pelattuna yhdeksän ottelua ja rasitteena Karhubasketin tapaan kaksi tappiota. Kobrat voittivat kauden avausottelussa Karhubasketin Lapualla 81-72, joten asetelmat tulevat olemaan herkulliset, kun Etelä-Pohjalaaset kohtaavat uudelleen IKH Areenassa lauantaina 26. marraskuuta. Liput tuohon kauden toiseen paikallisotteluun ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi.

Karhubasket on kauden edetessä tiivistänyt puolustustaan. Sitä vastaan tehdään 75,9 pistettä ottelua kohden, joka on Katajan jälkeen (75) sarjan toiseksi paras lukema. Alkukaudesta joukkueen pelaamista häiritsivät menetykset, mutta niiden keskiarvo on saatu tiputettua 10,8 kappaleeseen ottelua kohden. Hyökkäyspäässä palloa liikutetaan iloisesti pelaajalta toiselle, joten 20,4 syötön keskiarvolla löydetään vapaat heittopaikat. 20,4 syöttöä on Korisliigan paras lukema. Kolmoset ovat hyvistä heittopaikoista uponneet tarkasti, mistä kertoo sarjan paras kolkkiprosentti 38,7.

Otteluruuhkassa valmennus on päävalmentaja Janne Koskimiehen johdolla jakanut vastuuta koko pelaavatta kokoonpanolle. Tämä auttaa pitämään yllä tempoa ja puolustuspään tiukkaa intensiteettiä. Joukkue sai maaottelutauon aikana ansaittua lepoa. Susijengin mukana olleet Henri Kantonen ja Daniel Dolenc eivät lepoa saaneet, mutta ainakin pelituntuma pysyi yllä. Maajoukkuekaksikon levosta pitää huolehtia ja samalla pikkuvammoja voidaan joutua parantelemaan, joten Dolencin ja Kantosen pelaaminen on epävarmaa.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Ensimmäisessä Lahti-pelissä joukkueet hakivat yhteensä 32 hyökkäyslevypalloa, joka kertoo molempien joukkueiden pelityylistä. Pystyimme silloin suorittamaan tasaisemmin toisella puoliajalla, joka vei meidät voittoon. Kantonen ja Dolenc palaavat tiistaina joukkueen vahvuuteen, joten heidän pelaaminen keskiviikkona on vielä epävarmaa.

Karhubasketin kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen (GTD 75%), Dolenc (GTD 75%), Suokas, Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, Kuany (GTD 25%), Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%).

Kaikkiaan Karhubasket ja Lahti ovat kohdanneet Korisliigassa 12 kertaa. Ensimmäisen ottelun voitti Lahti Kauhajoella 6.10.2019 (84-92), mutta sen jälkeen kauhajokiset ovat voittaneet 11 ottelua putkeen.

Lahti löytyy tällä hetkellä erittäin tasaisen Korisliigan sarjataulukon sijalta seitsemän. Kasassa on neljä voittoa ja viisi tappiota. Runkosarjan kolmospaikkaan on matkaa yksi voitto eli kaksi sarjapistettä, mutta toisaalta sijaan 10 on etumatkaa saman verran. Lahti on tiivisti mukana taistelussa yläloppusarjan paikoista.

Lahti on hävinnyt kolme edellistä otteluaan. Karhubasket tappion jälkeen häviöt ovat tulleet Tampereella Pyrinnölle 107-70 ja juuri ennen maaottelutaukoa Kobrille kotikentällä pistein 81-84. Yllättäen tappio Pyrinnölle oli joukkueen kauden ensimmäinen vieraissa, sillä kauden kolme ensimmäistä vierasottelua joukkue voitti. Kotona Lahdella on ollut vaikeaa, sillä viidestä kotipelistä joukkue on voittanut vain yhden.

Voitto-otteluissa Lahti menettää pallon 13,3 kertaa, upottaa kakkoset 54,5 prosentin ja kolmoset 34,2 prosentin tarkkuudella. Tappiossa menetyksiä tulee 14,4, kakkosten tarkkuus on 46,6 ja kolmosten 31,5 prosenttia. Eroa on myös levypalloissa, sillä niitä voitoissa saadaan 39,5, mutta tappioissa lukema on 35,6.

Jos Lahti mielii aiheuttaa Karhubasketille ensimmäisen tappion IKH Areenassa, pitää sen onnistua heittopelissä ja pitää menetyksen minimissä. Tähän tuo haasteen kauhajokisten puolustus, joka ottaa aggressiivisesti kiinni koko pelikentän mitalla.

Lahden kokoonpano (keskiarvot pisteet/levypallot/syötöt):

#0 Devon Thomas, takamies. 188 cm, USA (13,7/4/5)

#1 Arttu Saarijärvi, laituri. 200 cm (6,8/3,3/3,6)

#2 Michael Ertel II, takamies. 188 cm, USA (20,6/4/2,7)

#6 Henri Ventoniemi, laituri. 207 cm (5,4/4,6/3)

#7 Eemi Luukkonen, laituri. 200 cm (5,8/3,3)

#8 Karl Gamble, laituri. 206 cm, USA (13,1/6,8/1,3/1 torjunta)

#9 Eetu Lähdetniemi, laituri. 206 cm (2,8/1,4)

#10 Ville Tolonen, takamies. 192 cm (1,3/1/1,4)

#13 Mirko Laitinen, laituri. 192 cm (1/3)

#17 Erik Sajantila, takamies. 195 cm (7/2,6/2,5)

#21 Roi Byman, laituri. 197 cm (2/2,5)

#24 Steven Haney, laituri. 193 cm, USA (14/3/1,3)

#33 Jan-Viljam Homanen, laituri. 193 cm (2,8)

#47 Ricky Waxlax, laituri. 194 cm (6,7/2/1,6)

Lahden pelaamista on sekoittanut takamiesjenkki Devon Thomasin (13,7/4/5) loukkaantuminen. Thomas on pelannut Korisliigassa kolme ottelua, mutta viimeisin oli 7. lokakuuta pelattu ottelu KTP:tä vastaan. Toivottavasti Thomas on saatu pelikuntoon maaottelutauon aikana.

Joukkueen uusin tulokas on viime kaudella BC Nokiaa edustanut Steven Haney (14/3/1,3). Hänen ensimmäinen ottelunsa oli Karhubasket peli ja sen jälkeen alle on tullut kaksi ottelua lisää. Haney on upottanut kolmoset 55,6 prosentin tarkkuudella, joten vapaata heittotilaa hänelle ei kannata jättää.

Lahden paras pistemies on Michael Ertel, joka jo joukkueiden edellisessä kohtaamisessa näytti heittotaitoaan. Ertel ottaa yli kahdeksan kolmosta per ottelu ja upottaa ne yli 40 prosentin tarkkuudella. Jos miehen heittokäsi päästetään kuumaksi, niin pisteitä tulee paljon ja nopeasti.

Karhubasket – Lahti Basketball keskiviikkona 16.11. kello 18.30 IKH Areenalla.

Liput myy ennakkoon Lippu.fi.