UUTISET

09.12.2022

OTTELUENNAKKO: KORIHAIT – KARHUBASKET

(kuva: Janne Yli-Korhonen)

Korisliiga hiljenee viikonlopuksi, kun osa joukkueista keskittyy Suomen Cupin puolivälieriin. Karhubasketin cupin puolivälierä Kouvoja vastaan pelataan vasta lauantaina 17. joulukuuta Korisliigakamppailun yhteydessä, koska Karhubasket on kiinni liigapelien lisäksi myös FIBA Europe Cupin otteluissa.

Karhubasket saanee jälleen tukea faneiltaa, sillä Ukiin on lähdössä fanibussi. Muutamia paikkoja on vielä jäljellä. Jos mieli halajaa mukaan, niin ilmoittautumiset nopeasti osoitteeseen: fanibussi@karhubasket.fi Lähtö IKH Areenan pihasta kello 13. Lisäinfoa löydät Karhubasketin somesta.

Sunnuntaina Karhubasket (11 voittoa/2 tappiota) matkustaa Uuteenkaupunkiin, jossa vastaan asettuu Korihait (2/11). Asetelma on klassinen, sarjakärki kohtaa sarjajumbon. Asetelmat olivat suurin piirtein samat, kun joukkueet kohtasivat marraskuun 6. päivä IKH Areenalla. Silloin ukilaiset olivat vailla mahdollisuuksia, kun Karhubasket otti voiton lukemin 80-48. Korihaiden edellisestä Karhubasket voitosta on vierähtänyt tovi, sillä se tuli helmikuussa 2012. Sen jälkeen kauhajokiset ovat voittaneet 28 ottelua putkeen. 44 kohtaamisesta Korihait ovat voittaneet kahdeksan.

Karhubasket nappasi keskiviikkona seitsemännen kotivoittonsa, kun Helsinki Seagulls sai lähteä kotimatkalle 85-73 tappion jälkeen. Samalla kauhajokisten voittoputki kasvoi 10 otteluun. Seagulls hallitsi pelitapahtumia ensimmäisellä kympillä, mutta oranssipaidat tekivät pieniä muutoksia hyökkäyspeliin ja puolustuksen tiivistyessä eroa oli tauolla enää kolme pistettä vieraiden hyväksi (44-47). Karhubasket ratkaisi pelin kolmannella kympillä, kun Lokit jäivät koko neljänneksellä vain seitsemään pisteeseen. Aivan ottelun loppuhetkillä vieraat kavensivat eroa, mutta Karhubasketin voitto ei ollut missään kohtaa uhattuna.

Seagulls voitossa on paljon yhtymäkohtia tilastojen kautta Karhubasketin voittoputken saloihin. Kauhajokiset päästävät 73,7 pistettä ottelua kohden. Gulls teki keskiviikkona 73 pistettä. Mainittakoon, että Kataja, joka päästää 77,9 pistettä per kamppailu, on sarjataulukossa toisena. Karhubasket upottaa vapaaheitot sarjan tarkimmalla prosentilla, joka on koko kaudelta 80,5 prosenttia. Lokkeja vastaan 13 vaparia heitettiin koriin 85 prosentin tarkkuudella. Karhubasket on myös Korisliigan toiseksi pallovarmin joukkue, 10,5 menetyksen keskiarvolla. Keskiviikkona menetyksiä tuli 10 kappaletta. KTP:llä menetyksiä tulee 10,2 ottelua kohden. Kauhajokiset ovat sarjan neljänneksi paras levypallojoukkue, kun se poimii 40,8 levyriä ottelua kohden. Lokkeja vastaan levyreitä poimittiin 40 kappaletta.

Karhubasket on myös sarjan tarkin joukkue kolmosissa. Joukkueen tarkkuus on 38,8 prosenttia. Keskiviikkona kolmoset upposivat 34 prosenttisesti. Daniel Dolenc (11,5/3,8/1,2) on heittäjistä tarkin, sillä hänen osumatarkkuus on 54,5 prosenttia. Myös Miikka Marttinen (43,9 %), Kuany Kuany (43,5 %), Severi Kaukiainen (43,1 %) ja Jeffrey Crockett (42,9 %) heittävät kolmoset yli 40 prosentin tarkkuudella sukkaan.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Ensimmäisessä kohtaamisessa Korihaita vastaan saimme puolustuspäässä paljon onnistumisia, joista syntyi helppoja koreja hyökkäyspäässä. Tätä pyrimme tietysti jatkamaan myös sunnuntaina Pohitullissa. Pallon paine heidän takakentän pelaajissaan ja sitä kautta hyökkäyspelaamisen käynnistämisen vaikeuttaminen on tärkeää Korihaita vastaan.

Kokoonpano: Jones, Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson, Kaukiainen, Kuany, Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Skinner.

Korihait ovat sarjataulukon jumbona, voitettuaan 13 ottelusta vain kaksi. Voitot ovat tulleet vieraissa Kouvoista 81-90 ja kotona lokakuun 22. päivä Katajasta lukemin 70-63. Tappioputki on kasvanut seitsemän ottelun pituiseksi. Tappioista kahdeksan on tullut 10 pisteen tai pienemmällä marginaalilla ja kolme tappioista on ollut ns. yhden korin häviöitä eli tulleet kahdella tai kolmella pisteellä.

Edellisessä ottelussa itsenäisyyspäivänä Hait hävisivät kotona Kouvoille 88-102. Hait iskivät tuossa ottelussa ensimmäisellä kympillä peräti 35 pistettä, mutta Kouvot hiipivät ennen päätöskymppiä rinnalle ja menivät viimeisellä neljänneksellä menojaan 42 pistettä tehneen Deshon Taylorin johdolla. Kotijoukkueen parhaat olivat 19 pistettä tehnyt Quin Cooper (3p 3/4), 14 pistettä ja kuusi levyriä poiminut Mikael Aalto sekä 12 pistettä pussittanut Grant Audu. Hait hävisivät levypallot 35-41, ja vaikka onnistuivat omissa kolmosissa 37 prosentilla, niin Kouvojen tarkka heittopeli oli liikaa (2p 64 %, 3p 52 %).

Korihaiden pelin primusmoottori takamies Bojan Sarcevic pelasi Kouvoja vastaan vain ensimmäisellä puoliajalla. Hieman vajaassa 15 minuutissa Bojan teki 10 pistettä ja jakoi neljä syöttöä. Kouvot peliä edeltävän tappiollisen Honka pelin Bojan missasi kokonaan alavartalovamman takia. Bojanin loukkaantuminen tuli hankalaan paikkaan, sillä Hait tarvitsevat voittoja. Korisliigan viimeinen putoaa ensi kaudeksi divariin ja vaikka Korisliigan runkosarjasta on pelaamatta vielä yhdeksän ottelua sekä koko alaloppusarja, jossa pelejä tulee vielä 10 lisää, niin jokainen voitto olisi sarjapaikan kannalta äärimmäisen tärkeä. Haiden edellä sarjataulukossa ovat neljä voittoa ottaneet Lahti Basketball ja Honka.

Korihaiden kotimainen osasto on pelannut hyvin. Joni Herrala (5,1/2,8/2,3), Manuel Barnes (3,9/2,2) ja Mikael Aalto (9,4/4,8) ovat hyviä rivimiehiä. Edellisessä ottelussa Kouvoja vastaan seitsemään pisteeseen jäänyt Trey Niemi (16,1/2,5/4,5) on ollut välillä huikea ja onkin koko Korisliigan paras kotimainen pistenikkari. Niemi löytyy pistetilaston sijalta 13. Tähän päälle vielä amiraali Sarcevic (13,2/4,8/6,9) niin kotimainen viisikko pärjää suurimmalle osalla sarjan muiden joukkueiden kotimaiselle viisikoista.

Tiukkojen tappioiden ja tappioputken syyn voi laittaa vahvistusten harteille. Valmentaja Tero Vasellilla on käytössä hyvin rajallinen ”jenkkibudjetti” ja sen on huomannut. Korihait kokeili parin ottelun ajan Kauhajoellakin vieraillutta Brandon Alstonia, mutta hänen sopimustaan ei jatkettu. Parhaiten ulkomaalaisista on pärjännyt 203 senttinen kanadalaissentteri Prince Oduro (10,3/6,9/1,8 torjuntaa). Quin Cooperin (10,5/2,3) piti olla armoton heittäjä, mutta sihti ja itseluottamus ovat välillä olleet tipotiessään. Kaksi muuta vahvistusta eli Grant Audu (6,8/2,1) ja Nick Stampley (5,6/4,8) voivat väläytellä, mutta heiltä tarvittaisiin lisää tehoja, jotta tarvittavia voittoja tulisi.

Korihaiden kokoonpano ja tilastot (pisteet/levypallot/syötöt):

#1 Prince Oduro, sentteri, 203 cm. CAN. (10,3/6,9/1,8 torjuntaa)

#2 Trey Niemi, takamies, 185 cm. (16,1/2,5/4,5)

#3 Aamos Nikula, takamies, 178 cm.

#5 Nick Stampley, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (5,6/4,8/1,1)

#6 Elmo Eräkangas, laitahyökkääjä, 198 cm. (0,4/0,2)

#8 Joni Herrala, takamies, 192 cm. (5,1/2,8/2,3)

#9 Jaakko Lahti, takamies, 185 cm.

#10 Bojan Sarcevic, takamies, 190 cm. (13,2/4,8/6,9/1,7 riistoa)

#11 Manuel Barnes, laitahyökkääjä, 198 cm. (3,9/2,2)

#22 Akseli Arvonen, laitahyökkääjä, 187 cm.

#23 Mio Hyvönen, laitahyökkääjä, 180 cm.

#24 Tommi Lehtonen, takamies, 187 cm. (0,2/0,6)

#25 Grant Audu, laitahyökkääjä, 196 cm. CAN. (6,8/2,1)

#27 Quin Cooper, laitahyökkääjä, 197 cm. USA. (10,5/2,3)

#30 Viljami Arvonen, takapelaaja, 183 cm.

#50 Mikael Aalto, sentteri, 208 cm. (9,8/4,8)

Ennakkokommentit päävalmentaja Tero Vasell: – Hallitseva mestari, sarjakärki, 10 pelin voittoputki liigassa, hallintaa eurokentillä, erittäin hyvä valmennus ja erinomaiset pelaajat. Mikä voisi mennä pieleen? Nooh, tappio 11.12. Pohitullissa ilman Bojania pelaavalle Korihaille. Mahdollista? Totta kai, kaikki pelit alkaa nollista.

Kokoonpano: Prince Oduro, Trey Niemi, Aamos Nikula (GTD 75%), Nick Stampley, Elmo Eräkangas, Joni Herrala, Jaakko Lahti, Manuel Barnes, Akseli Arvonen, Grant Audu, Quin Cooper, Mikael Aalto.

Korihait – Karhubasket sunnuntaina 11.12. Uusikaupunki Areenalla kello 17.

Peli on katsottavissa suorana Ruudun välityksellä.

Karhubasketin seuraava kotiottelu IKH Areenalla on ensi keskiviikkona eli 14.12., kun FIBA Europe Cupin jatkolohko pyörähtää käyntiin. Karhubasketin vieraaksi saapuu Patrioti Levice Slovakiasta. Ottelu alkaa kello 18.30. Liput myy ennakkoon Lippu.fi. IKH Areenan ovet avautuvat ja lipunmyynti lähtee areenalla käyntiin kello 16.30. Myös ravintolat avautuvat samalla.